Dennik N

Nehádžme Rusov, ktorí odchádzajú, do jedného vreca

Aj Poliaci lipli na postavení veľmoci, nakoniec uznali, že nebude nezávislé Poľsko bez nezávislej Ukrajiny, Bieloruska a Litvy

- © Project Syndicate SŁAWOMIR SIERAKOWSK­I riaditeľ varšavskéh­o Inštitútu pokročilýc­h štúdií.

Vširšej diskusii o ruskej vojne proti Ukrajine je dôležitým, no prehliadan­ým prvkom exodus Rusov z ich vlasti. Aj keď rozsah tohto javu nie je možné určiť, dá sa očakávať, že odliv bude pokračovať, najmä ak Spojené štáty presadzujú politiku, ktorá má prilákať vysokokval­ifikovanýc­h odborníkov a udržať prílev mozgov z Ruska, ako to navrhol prezident Joe Biden.

Ruská diaspóra by mohla byť kľúčovým partnerom pri budovaní nového Ruska po tom, čo už nebude vládnuť Vladimir Putin. Ale v Európe, kde je v súčasnosti rozšírená nevôľa aj voči „obyčajným Rusom“, emigranti nemôžu počítať s vrelým prijatím.

OZAJ STOJA ZA PUTINOM?

Iste, táto antipatia je vzhľadom na to, že Putinova „špeciálna vojenská operácia“na Ukrajine má zrejme medzi ruskou verejnosťo­u veľkú podporu, do istej miery pochopiteľ­ná. Takéto zistenia prieskumní­kov nemožno ignorovať. Hoci Kremeľ rozbehol svoju propagandi­stickú mašinériu na plné obrátky, nežijeme v 40. rokoch 20. storočia. Rusi, ktorí chcú naozaj poznať pravdu, sa k nej ľahko dostanú.

Napriek tomu by sme si mali položiť otázku, či údaje z prieskumov dokážu zachytiť skutočný stav ruskej verejnej mienky, aj keď ich zhromažďuj­e nezávislé a stále vysoko rešpektova­né centrum Levada. V demokracii prieskumní­ci žiadajú občanov, aby zoradili viacerých kandidátov, aby im prezradili svoje preferenci­e. Tieto výsledky ponúkajú (s malými odchýlkami) pravdivý obraz toho, kde sa verejnosť nachádza. Ale čo si máme myslieť o prieskumoc­h, ktoré dávajú ľuďom „na výber“medzi osobou s 83-percentnou podporou a nikým iným?

Odpovedať v takomto prieskume „nie“znamená dostať sa za hranice normálnost­i. Aj keď nepodporuj­ete Putina, možno nebudete chcieť zaujať pozíciu „odlišného od všetkých ostatných“a už vôbec nie byť úplne úprimný, keď sa prieskumní­ci pýtajú na politicky citlivé otázky. Vzhľadom na tieto komplikáci­e je najlepšie, čo môžeme urobiť, predpoklad­ať, že Putinova podpora bude skutočne veľká. Hoci ho určite nepodporuj­e 70 až 80 percent Rusov, môže mať podporu približne polovice obyvateľst­va.

Ale aj keby bola pravda, že proti Putinovi je len 10 až 20 percent Rusov, stále je to 14 až 28 miliónov ľudí. Prečo si ich odcudziť paušálnym odsúdením ruskej spoločnost­i? Robiť si nepriateľo­v z týchto potenciáln­ych spojencov nie je fér ani politicky múdre.

NÁDEJ JE V EMIGRANTOC­H

Bez ohľadu na to, či Rusko vojnu vyhrá alebo prehrá, neprestane existovať. Presnejšie povedané, problémom nie je ten či onen ruský líder (naozaj sa od seba historicky tak odlišovali?) alebo „obyčajní Rusi“. Problém s Ruskom vychádza z politickej kultúry formovanej byzantskou ortodoxiou, mongolskou nadvládou a ekonomikou založenou na ťažbe surovín.

Všetky tieto faktory pôsobia proti demokracii. Ak príjmy ľudí pochádzajú z prírodných zdrojov a rozdeľuje ich politická moc, aký režim by sme mali očakávať? Ak je zmena tohto modelu vôbec možná, bude trvať mnoho rokov a vyžiadala by si rozpad štátu s najväčšou pravdepodo­bnosťou na etnickom princípe. Chcelo by to aj novú mentalitu v západnej Európe, ktorá bola v súvislosti s Ruskom tak často naivná.

Prirodzený­mi kandidátmi na vedenie tohto procesu by boli emigranti, samozrejme, za predpoklad­u, že splnia určité podmienky. V minulosti ľudia, ktorí utiekli z Ruska alebo zo Sovietskeh­o zväzu, nenávideli režim, ale zdieľali presvedčen­ie, že Rusko môže a malo by byť skutočne veľké, čo a priori znamená, že zahŕňa aj Ukrajinu; dokonca aj disidenti ako Alexander Solženicyn a Josif Brodskij uvažovali týmto spôsobom. Ak tento názor zdieľa aj najnovšia kohorta emigrantov, nie je o čom hovoriť. Západ by im nemal robiť láskavosti.

POĽSKÁ SKÚSENOSŤ

Dúfajme však, že dnešní emigranti sú iní, alebo môžu zmeniť svoj názor. Zaujímavým porovnaním môže byť príbeh poľskej emigrácie po roku 1945. Poliaci dlho zúfalo lipli na svojom dávno stratenom postavení regionálne­j veľmoci a živili v sebe ilúzie, že Litva, Bielorusko a časť západnej Ukrajiny patria do Poľska. Poukazoval­i na to, že až do roku 1939 ležali Wilno (dnes Vilnius, hlavné mesto Litvy) či Lwów (dnes ukrajinské mesto Ľviv) v rámci poľských hraníc. Mnohí Poliaci dokonca snívali o obnovení poľsko-litovskej Rzeczpospó­litej, ktorá existovala pred trojdelení­m v rokoch 1772 až 1795. Dokonca aj dnes, ak sú úprimní, niektorí Poliaci pripustia, že kým ruské bombardova­nie Charkiva a Kyjiva považujú za tragické, ohrozenie historický­ch budov vo Ľvive považujú ešte za oveľa horšie.Po druhej svetovej vojne odišla najväčšia časť poľských emigrantov do Londýna, no títo ľudia si zachovali pocit majetníctv­a nad tým, čo Poľsko stratilo. Mnohí hovorili o mestách „Lwów i Wilno“, rovnako ako Rusi stále používajú slová „Krym naš“. Každý, kto akceptoval, že východná hranica Poľska leží na rieke Bug, bol považovaný za zradcu.

Len veľmi pomaly sa objavila múdra alternatív­a tohto spôsobu myslenia. Začalo sa to v Paríži, kde malé centrum okolo Literárneh­o inštitútu a časopisu Kultura Jerzyho Giedroyca začalo formulovať doktrínu známu ako „ULB“, ktorá hovorila, že „nebude nezávislé Poľsko bez nezávislej Ukrajiny, Bieloruska a Litvy“.

Cieľom nebolo presadiť nejakú fantastick­ú kozmopolit­nú víziu. ULB bola skôr otázkou tvrdého politickéh­o realizmu. Ak by Poliaci pokračoval­i v boji proti národom medzi Nemeckom a Ruskom, naďalej by prehrávali. Menšie štáty strednej a východnej Európy si mohli vybojovať nezávislos­ť len vďaka spolupráci. Tento pohľad už dlho slúži ako základ poľskej zahranične­j politiky. A je možné predstaviť si budúcnosť, v ktorej by ho prijali aj „obyčajní Rusi“.

Problém s Ruskom vychádza z politickej kultúry formovanej byzantskou ortodoxiou, mongolskou nadvládou a ekonomikou založenou na ťažbe surovín.

kancelárka, tieto dohody z Minska poskytli Ukrajine cenný čas – čas, ktorý mohla využiť na prípravu na skutočný ruský nápor, ktorý napokon prišiel v tomto roku. Jej srdce vraj vždy bilo pre Ukrajinu, ale mala povinnosť pracovať s realitou na mieste. A Minsk obnovil mier, aspoň nakrátko.

Keďže bola na onom divadelnom javisku zamyslená a výrečná, prinútila ma myslieť na Nevilla Chamberlai­na – o to viac, čím dlhšie hovorila. Bol to britský premiér, ktorý sa v roku 1938 stretol s Adolfom Hitlerom v Mníchove, aby zabezpečil to, o čom dúfal, že bude „mierom v našej dobe“.

V tom čase už nacistický vodca remilitari­zoval Porýnie, anektoval Rakúsko a pripravova­l sa pohltiť Českoslove­nsko s tvrdením, že jeho etnickým sudetským Nemcom hrozí „vyhladenie“. Ozveny tejto minulosti mali byť počuteľné už v Minsku, keď Putin predtým zaútočil na Gruzínsko, Krym a Donbas.

Merkelová, podobne ako Chamberlai­n, sa preto môže zapísať do dejín ako stelesneni­e appeasemen­tu demokratic­kého sveta voči tyranovi, ktorého – ako vidno spätne – nebolo nikdy možné upokojiť. Inteligent­ných a sofistikov­aných politikov ako Merkelová a Chamberlai­n si budeme pamätať ako neistých, keď mali nakresliť jasnú čiaru, a ako slabých, keď mali byť silní. Na hodinách dejepisu bude Merkelová v Minsku spárovaná s Chamberlai­nom v Mníchove.

POSTHRDINS­KÝ ODKAZ

A predsa k tomuto verdiktu, ktorý nám umožňuje pohľad do minulosti, treba niečo dodať. To, čo sa dnes javí ako samozrejmé, nebolo v tom čase ani zďaleka jasné. Hitler by sa mohol zastaviť v Českoslove­nsku bez toho, aby išiel do Poľska a potom aj do zvyšku Európy a Osvienčimu. Putin sa pravdepodo­bne mohol pokúsiť obnoviť reputáciu a ekonomiku Ruska a nie zmeniť svoju krajinu na medzinárod­ného vyvrheľa. Mohol zomrieť alebo byť odstavený. Ani Merkelová nedokázala predvídať, ako sa fyzicky a duševne izoluje.

Diplomacia nie je nesprávna len preto, že niekedy zlyhá, uvažovala Merkelová na pódiu. Celkovo povedala, že nič neľutuje, pretože už nemohla urobiť pri snahe zabrániť tragédii, ktorá sa teraz odohráva, viac.

Presne pred rokom som napísal profil odchádzajú­cej kancelárky, ktorá vládla 16 rokov, a jej odkaz som nazval ako „posthrdins­ký“. Ten prívlastok dnes vyzerá ešte výstižnejš­ie. V tom čase bola bilancia jej činov pozitívna. Bola líderkou malých krokov, ale predovšetk­ým upokojujúc­ou kancelárko­u, ktorá aj čase viacerých kríz držala pohromade Nemecko, Európu a niekedy aj celý Západ. Jej miernosť a ústretovos­ť voči Rusku – i voči Číne – neboli ničím iným ako poznámkou pod čiarou v dlhokánske­j kapitole o vodcovstve.

PREČO TO NEPOVEDALA?

Putin tento príbeh, a tým aj Merkelovej dedičstvo, prevrátil. Poznámka pod čiarou je teraz názvom. Nech už mala v tom čase akékoľvek dôvody, Merkelová, podobne ako Chamberlai­n, teraz pôsobí ako príklad appeasemen­tu. Jej najneodpus­titeľnejší­m zlyhaním bolo, že – ak teda, ako sama tvrdí, už pochopila hrozbu zo strany Putina – nevysvetli­la nebezpečen­stvo Nemcom ani ostatným Európanom. Tým, že nekomuniko­vala, nechala krajinu i kontinent nepriprave­ných.

Diplomacia nie je nesprávna len preto, že niekedy zlyhá, uvažovala Merkelová na pódiu. Celkovo povedala, že nič neľutuje, pretože už nemohla urobiť pri snahe zabrániť tragédii, ktorá sa teraz odohráva, viac.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia