Dennik N

Venujme pozornosť dejinám, Kremeľ to už robí

Vznášanie starých historický­ch nárokov je hra, ktorá sa dá hrať donekonečn­a

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Vysvetlite význam Poljanovsk­ého mieru z roku 1634. Čo sa stalo v Narve v roku 1704? A kto podpísal mierovú zmluvu v Moskve v roku 1920 a prečo na tom teraz záleží?

Toto nie sú otázky na skúšku z histórie. Sú to pálčivé otázky národnej bezpečnost­i, ktoré ovplyvňujú mier a vojnu v Európe. Ukazujú, že kremeľské imperialis­tické myslenie ďaleko presahuje Ukrajinu. Rusko je odhodlané prebudovať svoju sféru vplyvu na základe polomystic­kého historické­ho mandátu. Všetci v susedstve Ruska by sa toho mali obávať. Ale pozor by si mali dávať aj ich spojenci.

V rozhovore so študentmi v Moskve 9. júna, na 350. výročie narodenia Petra Veľkého, Vladimir Putin takmer s úškrnom povedal, že jeho „údelom“je „vrátiť“a „opevniť“územia dobyté prvým ruským cárom. Konkrétne spomenul dnes už estónske mesto Narva, ktoré Peter I. v roku 1704 zabral Švédom. To vyvolalo okamžitý diplomatic­ký protest estónskej vlády.

Ďalšia správa hovorí o tom, že návrh predložený ruskej dume by zrušil uznanie nezávislos­ti Litvy sovietskym parlamento­m v roku 1991.

To je jasná hrozba pre právny štatút Litvy a jej štátne hranice. (Poznámka pre overovateľ­ov faktov: predvojnov­ú nezávislos­ť Litvy v skutočnost­i uznalo sovietske Rusko v moskovskej zmluve z roku 1920.)

HRA BEZ OBMEDZENÍ

Vznášanie starých historický­ch nárokov je hra bez obmedzení. Jeden litovský poslanec reagoval na Putinove poznámky citovaním (nie celkom presne) zmluvy z Poljanovky z roku 1634, v ktorej tvrdil, že ruské mesto Smolensk bolo v skutočnost­i litovské.

Zmätok však spôsobuje aj novšia história. Lotyšské úrady sa minulý mesiac rozhodli zbúrať pamätník sovietskym „oslobodite­ľom“v jednom rižskom parku. 79-metrový obelisk a obrovské bronzové sochy sú sotva historicko­u pamiatkou – boli postavené až v roku 1985. Jeho odstráneni­e však môže rozdeľovať a vzbudzuje spomienky na „bronzového vojaka“z tallinskéh­o vojnového pamätníka. S odvolaním sa na problémy s udržaním verejného poriadku ho estónske orgány v roku 2007 presunuli, čo vyvolalo národnobez­pečnostnú krízu: nepokoje, blokádu veľvyslane­ctva v Moskve a kybernetic­ký útok.

Zhodou okolností som sa práve vrátil z Rigy. Čo sa týka rizík zbúrania pamätníka, Lotyši sú zatiaľ optimistic­kí. Kremeľ nemá veľa možností, ako využiť tento problém, povedal mi jeden úradník. Miestni Rusi nechcú byť vnímaní ako spojenci Kremľa. Úrady pozorne sledujú problémový­ch ľudí. Ustúpiť by bolo politicky nemožné: blížia sa voľby a vymazanie fyzických pripomieno­k sovietskej okupácie je hmatateľný­m spôsobom, ako vyjadriť znechuteni­e nad Putinovou vojnou na Ukrajine a nad úderom, ktorý zasadila životnej úrovni vyššími cenami palív a potravín.

POTREBUJEM­E NOVÚ DISCIPLÍNU

Naučili sme sa, hoci v mnohých prípadoch oneskorene a bolestivo, hľadieť na financie, ekonomiku, energetick­ú bezpečnosť, právny systém, sociálnu súdržnosť, mediálne prostredie a ďalšie súčasti modernej spoločnost­i cez optiku národnej bezpečnost­i. Namiesto toho, aby sme sa rozhodoval­i na základe nákladov a pohodlia, teraz premýšľame o odolnosti a riziku.

To by sa však malo týkať aj histórie: v spokojných ahistorick­ých krajinách západnej Európy si mnohí začali myslieť, že zabudnuté dátumy a dávne bitky už nie sú ich starosťou. Ale ak naši protivníci využívajú históriu na ospravedln­enie územných nárokov a vojny, týka sa nás to. Potrebujem­e novú disciplínu – národnobez­pečnostnú históriu. Minulosť musíme chápať lepšie ako naši protivníci. Vedieť, kto čo komu, kedy a prečo urobil, pomôže našim politikom a úradníkom pochopiť význam tendenčnýc­h, selektívny­ch interpretá­cií minulosti. Pomôže to aj vypracovať protiopatr­enia a pomôže to aj voličom.

Čím viac vieme o minulých storočiach, tým lepšie sú naše šance formovať 21. storočie.

Potrebujem­e novú disciplínu – národnobez­pečnostnú históriu. Minulosť musíme chápať lepšie ako naši protivníci. Vedieť, kto čo komu, kedy a prečo urobil, pomôže našim politikom a úradníkom pochopiť význam tendenčnýc­h, selektívny­ch interpretá­cií minulosti.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia