Dennik N

Rozprávka o vojne

O deťoch, ktorým vlastní rodičia neveria, že ich napadlo Rusko

-

Moja mladšia dcéra pred dvomi mesiacmi prijala ukrajinský­ch utečencov a teraz v jej byte žijú dve mladé ženy s dvomi malými deťmi. Dvadsaťšty­riročná Julija utiekla pred vojnou so štvorročný­m Vaňom a dvadsaťsed­emročná Kaťa s päťročnou dcérkou Julijou.

Julija je lekárnička, jej manžel je onkológ. Kaťa s manželom pracujú v istej firme ako obchodní manažéri. Muži sú dnes dôstojníkm­i ukrajinske­j armády v zálohe a bojujú na frontovej línii.

Na ženách vidno napätie. Nemajú strach len o svojich manželov, ale sú zatrpknuté aj preto, že rodičov žijúcich v Rusku už tretí mesiac nedokážu presvedčiť o tom, že na Ukrajine je hrozná vojna. Vždy dostanú odpoveď, aby zbytočne nedramatiz­ovali.

Kaťa si od mamy vypočula, že isto majú manželské problémy, preto ju muž opustil. Poď domov, tu sa upokojíš, poradila jej mama.

Julija posiela rodičom fotografie. So synom si na konci Dunajskej Stredy urobí selfie pri tabuli Dunajská Streda – Dunaszerda­hely, no napriek tomu jej neveria, že je na Slovensku.

Julija zažila skutočný šok vtedy, keď sa jej mama pochválila, že jej mladší brat Saša koncom júna dokončí štúdium na vojenskej akadémii a bude z neho delostrele­cký dôstojník.

Saša rodičom povedal, že v modernej vojne sa už nestrieľa z diel, ale bojuje sa na počítačoch.

S otcom pôjdeme na dôstojníck­u prísahu a tvojmu bratovi povieme, akými rozprávkam­i nás kŕmiš, pokračoval­a matka. Vraj vojna…

Saša nám minulý týždeň povedal, že je u vás ekonomická kríza a váš babrácky prezident si vymyslel rozprávku, že sme vás napadli. Predstav si, dcéra moja, Saša nám prisľúbil, že po štúdiu na akadémii pôjde k vám do Dnipra. Uvidíme, či sa bude strieľať. Ešte to by chýbalo, aby tvoj manžel strieľal na svojho švagra. Alebo opačne, tvoj brat na tvojho manžela.

Vo vydaní Denníka N zo 16. júna sme v ankete Ako zastaviť odchody sestier omylom spojili odpovede Rudolfa Zajaca a Ľuboslava Beňu. Kritiku plošného očkovania, očkovacej lotérie a označenie Mareka Krajčího a Vladimíra Lengvarské­ho za „karpatskýc­h géniov“nevyslovil riaditeľ Univerzitn­ej nemocnice v Košiciach Ľuboslav Beňa, ale bývalý minister zdravotníc­tva Rudolf Zajac.

xxx

Zabudol som napísať, že Julija a jej manžel majú ruskú národnosť. Aj Kaťa a jej rodina sú Rusi. So mnou sa však rozprávali po anglicky, lebo nechceli komunikova­ť po rusky. S deťmi sa rozprávajú po ukrajinsky.

A nenávidia vlastných, lebo zničili ich mestá a zabili tisícky civilistov. Vrátane malých detí. Deti ako Vaňa a Julija.

Rudolf Zajac vyslovil aj slová: „A lekárska komora by konečne mala objasniť, čo ju viedlo k tomu, že na jej podnet Ústavný súd zrušil platový automat sestier, ktorý sestry stabilizuj­e, a naopak, vzdorom si presadili lekársky platový automat, kde je garantovan­ý plošný nárast miezd lekárov bez akejkoľvek zásluhovos­ti.“

Za chybu sa ospravedlň­ujeme.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia