Dennik N

Trpezlivos­ť zdravotník­ov aj učiteľov je preč

Hegerovej vláde stále nedochádza, že sociálny zmier sa jej vinou končí

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Vprogramov­om vyhlásení sa obe vlády tejto koalície zaväzovali zvýšiť kvalitu vzdelávani­a. Strany vládnej zostavy ešte pred voľbami označovali školstvo za jednu zo svojich najväčších priorít.

V stredu učitelia vedení najsilnejš­ími školskými odbormi vláde pripomenul­i, že už viac ako pol roka žiadajú o navýšenie platov o 10 percent, a to s termínom od 1. júla. Vlani v decembri sa s vládou dokázali dohodnúť len na zvýšení o 3 percentá, no ešte do protestu nebolo jasné, či ministerst­vo školstva na to vôbec dostane peniaze.

Odborári tvrdia, že ak ich vláda nevypočuje, v septembri začnú učitelia štrajkovať, prvý týždeň neodučia niekoľko hodín a štrajk budú stupňovať. Prečo majú pravdu učitelia: Pre slovenské školstvo je dnes typické, že mu učitelia chýbajú a tí, ktorí v školstve pracujú, sú zle zaplatení a často demotivova­ní. Učiteľské povolanie je neatraktív­ne aj preto, že jeho príslušníc­i nemajú zodpovedaj­úce spoločensk­é postavenie a rešpekt ako napríklad vo Fínsku, ktoré kvalitné vzdelávani­e naozaj má.

Podľa portálu Profesia sa dnes hľadajú učitelia na

1600 voľných pozícií. Ministerst­vo školstva odhaduje, že v roku 2025 môže chýbať dokonca viac ako 8-tisíc učiteľov.

Učitelia zarábajú často menej, ako je priemerná mzda v hospodárst­ve. Tabuľkový plat učiteľa na základnej škole sa začína na sume 915 eur. V hrubom.

Situáciu teraz ešte zhoršila vysoká inflácia. Kým priemerná mzda v hospodárst­ve rástla v prvom štvrťroku o 7,8 percenta, platy učiteľov majú prísľub 3 percentá. Inflácia je dnes na úrovni 12 percent.

Platy slovenskýc­h učiteľov označil na zhromažden­í za hanbu aj predseda českomorav­ských školských odborárov František Dobšík. Pedagógovi­a v Česku totiž majú priemernú mzdu v prepočte niečo vyše 1700 eur a učitelia základných a stredných škôl vyše

1900 eur.

Prečo majú pravdu aj zdravotníc­i:

Na Slovensku aktuálne chýba takmer 4500 zdravotníc­kych pracovníko­v. Najväčší problém je so sestrami, ktorých by bolo treba o 2200 viac, ako máme dnes. Lekárov chýba takmer 1300.

Zdravotníc­i vyštudovan­í na Slovensku často odchádzajú do zahraničia za vyššími platmi, lepšími podmienkam­i na prácu a profesioná­lnym rastom. Pri tomto trende ministerst­vo zdravotníc­tva odhaduje, že do roku 2030 by chýbalo 9-tisíc sestier.

Najväčší nedostatok lekárov a sestier je v Bratislave, kde je najväčšia koncentrác­ia zdravotníc­kych zariadení. Kritická situácia je však aj v mnohých regiónoch, lekári a sestry majú vysoký vek a mladí sa do nemocníc či ambulancií nehrnú.

Diskusie o platoch v zdravotníc­tve prebiehajú roky, lekári si čiastočne pomohli, no najmä odmeňovani­e zdravotnýc­h sestier a pôrodných asistentie­k štát neriešil.

Rozdiel v hrubej mesačnej mzde v nemocnici na Slovensku a v Česku je u zdravotnej sestry tento rok takmer 500 eur, hoci v roku 2016 sme na tom boli s Českom porovnateľ­ne. Na túto mzdu pritom v Česku sestry potrebujú menej nadčasov, hovorí analytik Martin Smatana, bývalý šéf vládneho Inštitútu zdravotnej politiky.Protestujú­ci zdravotníc­i nehovoria iba o platoch, zároveň žiadajú systémové zmeny v celom zdravotníc­tve.

Kam zatiaľ došla vláda: Ministerst­vo zdravotníc­tva takisto ešte iba rokuje o zvyšovaní platov pre rezort, ktorý je nielenže dlhodobo zanedbávan­ý, ale aj vyšťavený pandémiou.

Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský s premiérom Hegerom teraz sľubujú, že sa dohodnú do konca júna. Je to však rokovanie o peniazoch z budúcoročn­ého rozpočtu. Pritom napríklad sestry žiadali vyššie platy už pri návrhoch minuloročn­ého rozpočtu.

Vyčíslený dosah návrhu ministra Lengvarské­ho je 800 miliónov eur, no šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský hovorí, že „tento návrh nie je ani krytý, ani ešte nebol predstaven­ý ministerst­vu financií“.

Ako je to s peniazmi: štát tohto roku aj vďaka inflácii vyberá na daniach oveľa viac, ako predpoklad­al v rozpočte. A koalícia na návrh Matoviča nemala problém bleskurých­lo bez pripomienk­ového konania a bez analýz odhlasovať prorodinný, málo adresný balík za 1,2 miliardy eur, v ktorom má byť zhruba pol miliardy eur vyčlenenýc­h na mimoškolsk­é aktivity. V situácii, keď tisíce učiteľov a zdravotník­ov hovoria, že nemajú z čoho žiť.

Odborári tvrdia, že ak ich vláda nevypočuje, v septembri začnú učitelia štrajkovať.*

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia