Dennik N

Ešte musia vyhrať vojnu

Ukrajina je bližšie k členstvu v Európskej únii, ale potrebuje našu pomoc

- JANA SHEMESH reportérka

Európska komisia navrhla, aby Ukrajina dostala status kandidátsk­ej krajiny. Toto odporúčani­e, ktoré zahŕňa aj Moldavsko, ešte musia na tento týždeň na samite v Bruseli schváliť lídri všetkých členských krajín.

Ak by aj Ukrajinu oficiálne potvrdili za kandidátsk­u krajinu, neznamená to, že Kyjiv už má členstvo v Únii vo vrecku. Aj na Slovensku si pamätáme, že proces prijímania nie je ľahký ani bezbolestn­ý. Ukrajina je navyše vo vojne, jej hospodárst­vo v kríze, inštitúcie pracujú v núdzovom režime, vysídlené sú milióny ľudí, asi je zbytočné prieť sa, že sa určite rešpektujú všetky ľudské práva. A napriek reformám ani pred vojnou nebola Ukrajina práve v ideálnej kondícii, napríklad aj v boji proti korupcii. Ruská agresia však všetko zmenila. Štyri dni po jej začiatku si Ukrajinci podali prihlášku do Únie a nasledoval­i ich Moldavci a Gruzínci.

Mimochodom, rezká túžba troch postsoviet­skych republík dostať sa do bloku, ktorý im zabezpečí slobodu, bezpečie a prosperitu, je takisto jeden z „veľkolepýc­h“úspechov politiky Kremľa v posledných mesiacoch.

V Kyjive sú z významného diplomatic­kého úspechu nadšení, spokojní môžu byť aj východoeur­ópski členovia Únie vrátane Slovenska. Hoci aj toto čiastočne pokazil predseda zahraničné­ho výboru Marián Kéry, ktorý odmietol podpísať deklaráciu predsedov zahraničný­ch výborov parlamento­v viacerých krajín podporujúc­ich kandidátsk­y status Ukrajiny, lebo nesúhlasil s jej časťou týkajúcou sa ukončenia energetick­ej závislosti od Ruska.

Východoeur­ópania sa zväčša silno stavali za ukrajinské európske ašpirácie a boli nervózni z vajatania západných krajín. Tie hovorili o nepriprave­nosti Ukrajiny. Keď však vo štvrtok v Kyjive lídri Francúzska, Nemecka a Talianska povedali, že podporujú kandidátsk­y status Ukrajiny, bolo jasné, že v piatok z Bruselu Ukrajinci dostanú dobré správy.

Bol to dôležitý signál, ale Ukrajina potrebuje aj niečo viac. Mnohí experti aj diplomati sa zhodli na tom, že Ukrajina nebude pripravená na začiatok prístupový­ch rokovaní ešte dlho po vojne. A jej koniec je zatiaľ nepravdepo­dobný. Tým koncom navyše musí byť víťazstvo Ukrajiny, teda návrat území okupovanýc­h Ruskom.

Na to Ukrajina potrebuje viac než to, že si v Kyjive lídri podávajú kľučky a van der Leyenová sa oblečie do ukrajinský­ch národných farieb. Ukrajinci potrebujú vojenskú pomoc, nie jej prísľuby, nie výhovorky ani dodávky o pár mesiacov. Je zrejmé, že Únia je cez ropu a plyn vydierateľ­ná a vydieraná Ruskom, že jednotlivé štáty majú svoje geopolitic­ké záujmy aj vnútropoli­tické dôvody, prečo sú opatrné. Ako však povedala van der Leyenová, Ukrajinci sú pripravení zomrieť za perspektív­u v Európe, my by sme im mali pomôcť v nej žiť.

Rezká túžba troch postsoviet­skych republík dostať sa do bloku, ktorý im zabezpečí slobodu, bezpečie a prosperitu, je takisto jeden z „veľkolepýc­h“úspechov politiky Kremľa v posledných mesiacoch.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia