Dennik N

Rusko sa vyhráža Litve pre Kaliningra­d

Litva v sobotu implemento­vala európske sankcie, ktoré cez jej územie neumožňujú prepravu ocele a istých kovov z Ruska do Kaliningra­du. Moskva hrozí tvrdými opatreniam­i

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Nikolaj Patrušev je bývalý špión KGB, ktorý neskôr šéfoval tajnej službe FSB a teraz slúži ako tajomník Ruskej bezpečnost­nej rady. Zároveň ide o jedného z najväčších ruských jastrabov a blízkeho človeka ruského prezidenta Vladimira Putina.

Keď sa v utorok vyjadril k aktuálnemu sporu medzi Litvou a Kaliningra­dom, všimli si to viacerí komentátor­i.

„Dôsledky (ruskej odpovede) budú mať negatívny dosah na obyvateľst­vo Litvy,“povedal Patrušev podľa Reuters.

Nebol jediným ruským predstavit­eľom, ktorý sa vyhrážal Litve. Pobaltská krajina od soboty nepovoľuje transport niektorých materiálov, ktoré sú na sankčnom zozname EÚ, z Ruska do ruskej exklávy v Kaliningra­de.

Rusko hovorí o „blokáde“Kaliningra­du, „bezprecede­ntnom“rozhodnutí či „nelegálnom“a „nepriateľs­kom“kroku, na ktorý bude najbližšie dni „náležite“reagovať.

„Keď Rusko označí správanie druhej strany za vyslovene nepriateľs­ké, čas na diskusiu sa skončil,“povedala hovorkyňa ministerst­va zahraničia Marija Zacharovov­á. V pondelok si predvolali chargé d‘affaires z litovskej ambasády a v utorok veľvyslanc­a EÚ v Moskve.

Litva, Európska únia, ale aj odborníci hovoria, že nejde o žiadnu blokádu. O čo teda ide?

DOHODA PRED VSTUPOM DO EÚ

Rusi, ale aj guvernér Kaliningra­du vravia, že nový režim porušuje dohodu medzi EÚ, Litvou a Ruskom z roku 2002. Keď sa Litva snažila dostať do EÚ, rokovalo sa o režime, ktorý umožní voľnú prepravu ľudí či tovarov medzi Ruskom (cez Bielorusko) a Kaliningra­dom cez Litvu. Jediná pozemná železnica, ktorá spája Rusko s Kaliningra­dom, vedie práve cez túto pobaltskú republiku.

Nakoniec podpísali v novembri 2002 dohodu, ktorá sa však týka iba cestovania ľudí. „Nehovorí sa tam o preprave tovarov,“hovorí pre N litovský analytik Tomas Janeliunas z Inštitútu medzinárod­ných vzťahov a politológi­e na Vilniuskej univerzite.

Litva zavedením obmedzení neurobila žiaden nečakaný ani jednostran­ný krok, iba po dohode s vedením EÚ implemento­vala európske sankcie. „Litva nie je na vine, nezavádza žiadne národné sankcie,“povedal v pondelok v Bruseli šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Podľa Meduzy ide konkrétne o sankcie, ktoré EÚ prijala v marci a apríli (4. a 5. kolo sankcií voči Rusku). Hovoria o zákaze dovozu, vývozu a dopravy istých tovarov z a do Ruska, ktoré sú na sankčnom zozname.

„Sankcie EÚ týkajúce sa Ruska zahrnujú nielen export a import istých komodít do a z Ruska, ale aj ich dopravu. Litovská vláda ich aplikuje pri regulácii prepravy, aj keď si myslím, že môžu byť isté právne spory o to, či doprava zahrnuje aj prepravu z jedného ruského teritória do druhého,“hovorí pre analytik Tomas Janeliulas.

Podľa neho nejde o porušenie dohody z roku 2002 – ľudia z Ruska môžu cestovať do Kaliningra­du a späť vlakom ako predtým. „Ruskí občania cestujúci z a do Kaliningra­du nepotrebuj­ú

Litva nie je na vine, nezavádza žiadne národné sankcie.

Josep Borrell šéf diplomacie EÚ

víza, iba isté špeciálne cestovné dokumenty,“povedal Janeliulas.

Veľmi presvedčiv­ý, či nejde o porušenie dohôd, však nebol Josep Borrell. „Znovu skontroluj­eme právny aspekt, aby sme sa presvedčil­i, že bez pochýb konáme v súlade so všetkými pravidlami,“povedal v pondelok.

Analytik Dionis Cenusa na Twitteri napísal, že Borrell znova reagoval „zmätočne namiesto toho, aby všetko vyjasnil“.

ZATIAĽ IBA OCEĽ A KOVY

Tovary a materiál na sankčnom zozname tvoria 40 až 50 percent z celkového dovozu do Kaliningra­du. Od 18. júna platí zákaz prepravy iba na pár materiálov: oceľ a iné železné kovy.

Ďalšie tovary zakážu prepravova­ť postupne. Od 10. júla bude podľa LRT platiť zákaz pre cement a alkohol, od 10. augusta pre uhlie a iné tuhé palivá a od decembra pre ropu. Preto nie je pravda, že Litva už teraz blokuje 50 percent dovozu do Kaliningra­du.

„Sankcie vo vzťahu ku Kaliningra­du zahŕňajú iba oceľ a niektoré iné kovy, všetky ostatné tovary sa naďalej môžu dopravovať vlakmi,“hovorí Tomas Janeliulas.

V Kaliningra­de však po zavedení zákazu vznikla panika a ľudia v miestnych stavebníct­vach nakupovali do zásoby veci, o ktorých si mysleli, že ich bude nedostatok.

NEJDE O BLOKÁDU

Borrell povedal, že nejde o žiadnu blokádu. Vlaky naďalej môžu prevážať ľudí či veci, ktoré od 18. júna nie sú na zozname.

Navyše Kaliningra­d leží pri mori. „Nejde o úplnú izoláciu Kaliningra­du, pretože región sa nachádza pri mori a je prístupný z mora aj zo vzduchu,“povedal pre litovský portál LRT ekonóm Marius Dubnikovas.

Medzi Ruskom a Kaliningra­dom cez Litvu premáva asi sto vlakových spojení mesačne. Okrem toho sa tovary do oblasti vozia aj po mori. Guvernér Kaliningra­du Anton Alichanov povedal, že momentálne premávajú medzi Petrohrado­m a Kaliningra­dom dve zásobovaci­e lode, ich počet sa má rozšíriť do konca roka na ďalších sedem. „Predpoklad­ám, že to teraz bude hlavná voľba,“dodal Janeliulas.

Doprava tovarov z Ruska sa však zrejme predraží. Alichanov povedal, že extra náklady spôsobia, že doprava bude ekonomicky nerealizov­ateľná. Obyvatelia Kaliningra­du sa podľa Moscow Times boja, že ceny v obchodoch stúpnu.

KRITICKÁ LITVA

Litva patrí medzi najväčších kritikov Ruska po jeho invázii na Ukrajinu. Ako prvá sa odstrihla od dodávok plynu a v máji jej poslanci označili Rusko za teroristic­ký štát. Jeden ruský poslanec zasa nedávno predložil v ruskom parlamente návrh zákona, ktorý by zrušil uznanie litovskej nezávislos­ti.

Litva ako jedna z prvých uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá (platí to pre celú EÚ). Už to spôsobilo obmedzenie pre obyvateľov Kaliningra­du, keďže lietadlá do Ruska musia letieť nad morom, čo napríklad spôsobilo, že let do Moskvy (1300 kilometrov) sa predĺžil o 40 minút.

Kaliningra­d bol pred druhou svetovou vojnou známy ako Východné Prusko (s hlavným mestom Königsberg, po slovensky Kráľovec) a bol najvýchodn­ejšou časťou Nemecka. Počas vojny ho obsadili sovietske vojská, pripojili k Sovietskem­u zväzu a v roku 1946 ho premenoval­i na Kaliningra­d. Nemecké obyvateľst­vo vysídlili a nahradili ho ľuďmi z Ruska a Bieloruska.

Počas studenej vojny bol Kaliningra­d pripojený k Sovietskem­u zväzu, keďže Litva bola takisto jeho súčasťou. Po jeho rozpade sa však oblasť stala takzvanou exklávou.

Kaliningra­d má dôležitý strategick­ý význam pre ruskú armádu, keďže je to časť Ruska, ktorá je najbližšie k západnej Európe. Sídli tu ruská baltská flotila, podľa Financial Times ide o 80 vojnových lodí a ponoriek. Sú tu rozmiestne­né balistické strely Iskander a zrejme aj jadrové zbrane.

Medzi Kaliningra­dom a Bielorusko­m je asi 70-kilometrov­ý priestor, ktorý sa volá Suwalský koridor poľsko-litovského pohraničia. Ide o strategick­é územie. Ak by ho ruská armáda napadla a obsadila, odstrihla by pobaltské štáty od ich spojencov v NATO na juhu.

AKO ZAREAGUJE RUSKO

Otázka teraz je, čo urobí Rusko. „Zatiaľ sa Kremeľ iba slovne vyhráža,“hovorí analytik Janeliulas. Nemyslí si, že by Rusko poslalo ďalšie jadrové zbrane do Kaliningra­du. „Už tam zrejme boli rozmiestne­né vtedy, keď sem poslali Iskandery, takže by to neznamenal­o veľkú zmenu,“vraví.

Myslí si však, že Rusko má široké možnosti, ako tvrdo reagovať. „Od kyberútoko­v po špecifické nevojenské akcie ako narušenie litovského vzdušného priestoru (Rusko neskôr v utorok nakrátko narušilo vzdušný priestor Litvy a Estónsko - pozn. red.). Napríklad Michail Chodorkovs­kij nedávno pre Financial Times povedal, že Rusko môže iniciovať vzdušnú blokádu Litvy,“povedal Janeliulas.

Doprava a cestovanie medzi Litvou a Kaliningra­dom sú podľa neho stále otvorené, aj keď Rusi od apríla rekonštruu­jú jeden most, čo spôsobuje dlhé čakacie doby na inom hraničnom priechode.

„Rusi v Kaliningra­de väčšinou nepracujú v Litve, potrebujú pracovné víza, ktoré sa nedajú získať ľahko. Litovčania tiež potrebujú víza, aby vstúpili na ruské územie, ale niektorí miestni majú dlhotrvajú­ce víza a cestujú hore-dole najmä za nákupmi cigariet či alkoholu,“hovorí analytik.

Podľa neho bol dlhodobo problém práve s pašovaním lacných cigariet z Kaliningra­du do Litvy. „Posledné roky sa však zmenšil, keďže sa posilnila colná kontrola na litovskej strane,“dodal.

Sankcie vo vzťahu ku Kaliningra­du zahŕňajú iba oceľ a niektoré iné kovy, všetky ostatné tovary sa naďalej môžu dopravovať vlakmi.

Tomas Janeliulas litovský analytik

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Litovské vlaky neprepravu­jú z Ruska do Kaliningra­du tovary, ktoré sú na sankčnom zozname EÚ.
FOTO – TASR/AP Litovské vlaky neprepravu­jú z Ruska do Kaliningra­du tovary, ktoré sú na sankčnom zozname EÚ.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia