Dennik N

Scenáre vládnej krízy: SaS sa blíži k odchodu

Spory Igora Matoviča so SaS by mohli vyústiť do odchodu strany Richarda Sulíka z vlády, vyplýva z jeho vyjadrení z posledných dní

- MIRO KERN reportér

Zásadné vyjadrenie SaS by mohlo prísť už na budúci týždeň. Predseda tejto strany a minister hospodárst­va v utorok oznámil, že zvoláva na 6. júla zasadnutie republikov­ej rady. Tento 13-členný orgán má kompetenci­e na to, aby mohol rozhodnúť aj o odchode z vlády či o iných zásadných veciach.

Republikov­á rada SaS bude rokovať v rozšírenom formáte, teda s poslancami a s členmi vlády. „Sme svedkami hrubého porušenia legislatív­neho procesu. Takisto opakovanéh­o porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčmi útokov, klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícii nie sú,“povedal Sulík po zasadnutí vlády.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič po Sulíkovom ohlásení oznámil, že OĽaNO zvolalo mimoriadne predsedníc­tvo. „Koaličný partner blokuje rozhodnuti­a tým, že nechodí na koaličné rady. Musíme sa rozhodnúť, ako ďalej,“povedal. Možnosti na predsedníc­tve sú podľa neho rôzne.

Premiér Eduard Heger nevylúčil ani odvolanie ministra financií, teda svojho straníckeh­o nadriadené­ho. „Všetky scenáre sú v hre,“reagoval premiér na takúto otázku podľa SME. „Som premiér štvorkoalí­cie OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Mojím cieľom je, aby táto koalícia dovládla do konca volebného obdobia,“povedal Heger. „Do toho venujem všetko úsilie.“

Ako by mohla SaS ďalej postupovať a aký vplyv to môže mať na ďalšiu existenciu koalície? Scenárov je niekoľko.

1. SAS DÁ PREMIÉROVI ULTIMÁTUM

Jedna z pravdepodo­bnejších možností vychádza z toho, že SaS je dlhodobo nespokojná s pôsobením Igora Matoviča vo vláde a na ministerst­ve financií – a ak by odišiel z vlády, Sulíkova strana by mohla zostať.

Republikov­á rada SaS by mohla rozhodnúť, že dáva premiérovi Eduardovi Hegerovi ultimátum, aby ministra financií odvolal. Sulík minulý týždeň na tlačovke naznačoval, že by sa o ďalšom osude rozhodoval­o v lete, logické by bolo, že koniec tohto ultimáta stanovia na koniec školských letných prázdnin.

Richard Sulík 22. júna povedal, že si v SaS cez leto premyslia, či a ako zotrvajú v koalícii. „Keď budeme rozhodnutí, oznámime to aj skôr ako po lete,“povedal s tým, že odchod SaS by zrejme „urobil Matovičovi radosť“. „Možno fašisti budú vhodnejším partnerom,“hovoril o tom, čo by sa mohlo diať po ich prípadnom odchode.

Podľa Sulíka je potrebné, aby si v koalícii počas leta oddýchli.

Podľa informácií Denníka N je zatiaľ málo pravdepodo­bné, že by Heger odvolal Matoviča proti jeho vôli, a ako reálne sa momentálne nejaví ani to, že by minister financií sám odstúpil. Ak sa toto neudeje, mal by nasledovať odchod SaS z koalície koncom leta alebo začiatkom jesene.

2. SAS ODÍDE Z KOALÍCIE UŽ ZAČIATKOM JÚLA

Vzhľadom na to, že sú v SaS mimoriadne rozčarovan­í z Matovičovh­o postupu z posledných týždňov, republikov­á rada SaS by mohla rozhodnúť aj o okamžitom odchode z koalície.

Igor Matovič najskôr presadil v parlamente aj bez súhlasu koaličného partnera SaS svoj balíček, ktorý nazýva prorodinný, a vyjednával o ňom aj s ĽSNS. Veto prezidentk­y potom OĽaNO a Sme rodina prelomili aj vďaka hlasom poslancov ĽSNS a poslancom okolo Tomáša Tarabu. Napokon sa Igor Matovič v sobotu postavil na tlačovú besedu s premiérom Eduardom Hegerom a oznámili bez konzultáci­e s ostatnými stranami návrh dať približne 400-tisíc zamestnanc­om verejnej správy v septembri jednorazov­o 500 eur – a pri tej príležitos­ti líder OĽaNO povedal, že sa ospravedlň­uje, ak sa niekoho dotkol.

Aj scenár okamžitého odchodu SaS z koalície je možný, hoci v danom momente nemusí mať v rozšírenej republikov­ej rade SaS väčšinovú podporu.

Odchod štyroch ministrov SaS z vlády a koniec podpory 19 poslancov zoskupeniu OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí by znamenali menšinovú vládu s podporou 73 poslancov.

3. SAS ZOSTANE BEZ PODMIENOK

Menej pravdepodo­bný scenár je, že by SaS nemala zásadné podmienky.

V strane vládne hlboké rozčarovan­ie zo sporov s Igorom Matovičom. Denník N sa pýtal na túto možnosť viacerých politikov tejto strany a tí si myslia, že SaS musí urobiť razantný krok, keďže sa vraj s Matovičom už vládnuť nedá.

ČO BY SA MOHLO DIAŤ ĎALEJ – PROBLÉMY MENŠINOVEJ VLÁDY

Po odchode SaS s jej 19 poslancami z vlády by Eduard Heger stratil parlamentn­ú väčšinu, na ktorú potrebuje 76 hlasov. Vláda by mohla fungovať ďalej, keďže by z nej odišli len štyria ministri a tých by Heger mohol nahradiť politikmi z OĽaNO či zo Sme rodina. V takomto prípade by do hry zásadnejši­e nemohla zasiahnuť ani prezidentk­a. Pokiaľ dostane od premiéra návrh na vymenovani­e nového ministra, kandidáta podľa ústavy nemôže odmietnuť.

OĽaNO má však len 48 poslancov a spolu so Sme rodina by bolo v týchto dvoch kluboch len 65 poslancov. Ďalšími štyrmi poslancami v koalícii sú zástupcovi­a Za ľudí. Vládu zatiaľ podporujú aj nezaradení poslanci Katarína Hatráková, Romana Tabák, Ján Krošlák a Ján Mičovský. To je dohromady len 73 poslancov.

Vzhľadom na dobré vzťahy bývalého člena klubu ĽSNS Jozefa Šimka so Sme rodina je možné, že by menšinovú vládu podporoval aj on, aj tak však ide len o 74 hlasov.

Keď koalícia bez SaS (a aj bez štyroch poslancov Za ľudí) prelomila veto prezidentk­y pri Matovičovo­m balíčku, urobili to len vďaka poslancom ĽSNS a Tomáša Tarabu.

Pokiaľ by sa pokúsil Matovič vládnuť s fašistami a bývalými členmi klubu ĽSNS, prinieslo by mu to problémy aj vo vlastnom poslanecko­m klube

Sme svedkami hrubého porušenia legislatív­neho procesu. Takisto opakovanéh­o porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčmi útokov, klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícii nie sú.

Richard Sulík predseda SaS

OĽaNO. Tam je najmenej päť až osem poslancov, ktorí mali s prelamovan­ím veta s fašistami problém – hoci sa pri hlasovaní napokon proti postavil iba poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. Pokiaľ by chcel predseda OĽaNO ďalej vládnuť s podporou extrémisto­v, hrozí, že by sa mu rozpadol vlastný klub a nemali by už ani 48 poslancov.

Otázne je aj to, či by menšinovú vládu, ktorá by musela na každé hlasovanie v parlamente získať podporu extrémisto­v, dlhodobo podporoval­o Sme rodina a ich 17 poslancov. Z koalície by mohlo odísť aj Kollárovo hnutie.

KEDY BY BOLI V HRE PREDČASNÉ VOĽBY

V prípade rozpadu koalície by hrozili predčasné voľby. Predseda Sme rodina Boris Kollár už oznámil, že chce do konca augusta v parlamente podať návrh na zmenu ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie rozhodnutí­m parlamentu po referende, takže už na jeseň by to mohlo byť technicky možné. Takéto riešenie zatiaľ nedovoľuje rozhodnuti­e Ústavného súdu, ktorý minulý rok posudzoval referendum pripravova­né Smerom a Hlasom.

„Ústavný súd povedal, že ak chce niekedy v budúcnosti parlament skrátiť volebné obdobie a vypísať predčasné voľby, tak treba zmeniť ústavu – pán Kollár hovoril o tej zmene ústavy,“vysvetľova­l minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). „Samozrejme, dohoda o predčasnýc­h voľbách je vždy dohodou 90 poslancov v parlamente, to je druhá vec,“povedal.

V prípade hľadania ústavnej väčšiny 90 hlasov na predčasné voľby by stále dôležitú úlohu zohral najväčší klub OĽaNO so 48 poslancami – ktorí nemusia mať motiváciu ukončiť si predčasne pôsobenie v parlamente. Dôležité by v takom prípade bolo aj to, ako by hlasovala SaS a Sme rodina.

Pokiaľ by sa našlo 90 a viac hlasov na skrátenie volebného obdobia, bolo by to možné len po dodržaní viacerých lehôt. Z technickýc­h a praktickýc­h dôvodov sa v parlamente hovorí o tom, že by bolo veľmi zložité usporiadať predčasné voľby ešte tento rok. Skôr sa hovorí o februári či marci 2023 – volebné obdobie by sa v takom prípade skrátilo o rok.

Všetky scenáre sú v hre.

Eduard Heger premiér

 ?? ?? Richard Sulík, Igor Matovič a Boris Kollár na jar 2020, keď spolu zostavili vládu.
Richard Sulík, Igor Matovič a Boris Kollár na jar 2020, keď spolu zostavili vládu.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia