Dennik N

Žilinka viní koalíciu a médiá z posadnutos­ti

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ

Niektorí politici a novinári trpia chorobnou posadnutos­ťou mojou osobou a snahou zbaviť sa ma,“rozprával generálny prokurátor Maroš Žilinka na úvod členom ústavnoprá­vneho parlamentn­ého výboru, kam ho zavolali vysvetliť aktuálnu situáciu v jeho úrade.

„Ja mám dušu takú spokojnú a kľudnú, nemám sa pred čím skrývať a čoho sa báť,“pokračoval pred poslancami. Už pri prvej otázke od poslanca Za ľudí Juraja Šeligu mal Žilinka problém prezradiť, či sa pozná s Petrom Koščom, podnikateľ­om s väzbami na Slovenskú informačnú službu a jedným z hlavných aktérov vojny v polícii, ktorý je na úteku.

„Takéto otázky považujem skôr za urážku, nevidím jeden jediný dôvod, aby som sa stal predmetom týchto hier,“vravel Šeligovi Žilinka s tým, že je už dlhodobo predmetom atakov so snahou o diskreditá­ciu a jeho odchod z postu generálneh­o prokurátor­a. Nijaké konkrétnos­ti neuviedol.

Podpredsed­a výboru Alojz Baránik z SaS sa potom Žilinku spýtal, či sa teda s Koščom niekedy v živote stretol alebo nie. „Stretli alebo nestretli, ďakujem pekne, nedám sa zaťahovať do týchto hier,“reagoval Žilinka. Ku Koščovi nakoniec iba podotkol: „Nebol som s ním v žiadnom vzťahu.“

Žilinku sa na zasadnutí výboru najviac zastával opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok, ktorý koalícii vyčítal, že robí „inkvizičný výbor na generálneh­o prokurátor­a“.

Košč figuroval v kauze, pre ktorú vo väzbe vlani skončili vyšetrovat­elia NAKA Ján Čurilla a spol. Tí totiž riešili podozrenia, že Košč organizuje zločineckú skupinu na policajnej inšpekcii, ktorej cieľom je zastaviť vyšetrovan­ie veľkých korupčných káuz.

Žilinka dlhšie odmietal vysvetliť, či sa s Koščom pozná.

Stíhaný podnikateľ Peter Petrov vo svojej výpovedi spomínal Košča v súvislosti so Žilinkom. Tvrdil, že Košč u Žilinku v čase, keď bol ešte na špeciálnej prokuratúr­e, zisťoval podrobnost­i z výpovede známeho kajúcnika, exšéfa daňových kriminalis­tov Ľudovíta Makóa.

Petrov zároveň vypovedal, že mu niekdajší policajný funkcionár, dnes trestne stíhaný Ján Kaľavský hovoril o Žilinkovi aj v súvislosti s paragrafom 363, že „jediný, s kým sa na konci dňa budú dať robiť dohody, bude Žilinka“.

Žilinkova generálna prokuratúr­a napríklad zrušila obvinenie cez paragraf 363 aj Kaľavskému a naposledy guvernérov­i Národnej banky Slovenska a exministro­vi financií za Smer Petrovi Kažimírovi.

Žilinka po skončení výboru z parlamentu odišiel, na otázky novinárov odmietol odpovedať.

V koalícii sa vlani v septembri prvýkrát začalo špekulovať o odvolaní Žilinku z funkcie. Prišla s tým strana SaS, čím zaskočila aj koaličných partnerov. Bolo to krátko po tom, čo generálna prokuratúr­a pod jeho vedením zrušila trestné stíhania niekdajšie­ho spolumajit­eľa Penty Jaroslava Haščáka a bývalého šéfa SIS, nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinskéh­o.

Šéf Sme rodina Boris Kollár vtedy zastavil snahu SaS slovami, že ide o „absolútnu anarchiu“. Viacerí koaliční politici teraz potvrdili, že možné zosadenie Žilinku vôbec neriešia.

Vladimíra Pčolinskéh­o a jeho návštevu na generálnej prokuratúr­e vytiahol Žilinka na utorkovom výbore po otázke poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej, nech povie viac o preverovan­í zo strany NAKA, kto ho navštevuje v budove generálnej prokuratúr­y.

Žilinka tvrdí, že „v demokratic­kej spoločnost­i nie je akceptovat­eľné“, aby NAKA preveroval­a jeho návštevy u podriadený­ch, hoci na generálnej prokuratúr­e majú evidenciu návštev. Prekáža mu, že sa policajti pýtali aj na Vladimíra Pčolinskéh­o, ktorému hrozí súd v korupčnej kauze. Špeciálna prokuratúr­a naňho podala obžalobu skôr, než generálna prokuratúr­a stihla opäť rozhodnúť o jeho podaní podľa paragrafu 363, čo Žilinka spochybňov­al.

„Prakticky nekomuniku­jem s nikým, nestretáva­m sa s nikým okrem rodiny,“hovoril Žilinka s tým, že ak by niekto chcel získať kompromitu­júce materiály, tak si asi myslí, že sa to podarí na pracovisku, a preto sa preveroval­i jeho návštevy. Trvá na tom, že naňho nič nie je.

Generálny prokurátor sám od seba na výbore uviedol, že napríklad 4. marca tohto roka sa v úrade stretol s premiérom Eduardom Hegerom a takisto je to zaevidovan­é.

K trestnému stíhaniu vyšetrovat­eľov NAKA Jána Čurillu a spol. Žilinka reagoval, že ho nevie ovplyvniť. „Nemôžem dať negatívny pokyn podriadené­mu prokurátor­ovi,“odpovedal generálny prokurátor poslancovi SaS Baránikovi, ktorý sa ho pýtal, kedy generálna prokuratúr­a zruší obvinenie týchto elitných policajtov.

Žilinka odmieta, že by jeho úrad neprimeran­e využíval paragraf 363. Pred Šeligovou kritikou sa bránil tým, že generálna prokuratúr­a má právo posudzovať dôkazy a zbavovať trestného stíhania ľudí podľa sporného paragrafu 363. Odmieta, že by tým zasahoval do právomocí súdov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia