Dennik N

Kto získa lacnejšiu elektrinu a plyn?

Elektrina pre domácnosti za zvýhodnenú cenu bude do spotreby 4 MWh ročne, všetko nad to sa bude účtovať za regulované ceny odvíjajúce sa od trhu

- DENISA FUNTÍKOVÁ

Ešte v zime minister hospodárst­va Richard Sulík s ministrom financií Igorom Matovičom avizovali výhodnejši­e ceny elektriny na budúci rok, aby odberateľo­v chránili pred vysokými trhovými cenami. Dlhé mesiace bolo ticho a až teraz sa domácnosti dozvedajú pravidlá hry.

Elektrinu za 61 eur za megawattho­dinu bude dodávateľ fakturovať odberateľo­m do spotreby štyri megawattho­diny ročne. Všetko nad to sa bude účtovať za regulované ceny odvíjajúce sa od trhu.

Zmrazenie cien elektriny sa týka domácností a malo by sa ujsť aj zraniteľný­m odberateľo­m, ako sú samosprávy, DSS, detské domovy či nemocnice. Podniky sú zo schémy vynechané.

Rovnako to bude aj pri plyne. Tu bude SPP a ďalší väčší dodávateli­a ponúkať jednoročné a štvorročné zmluvy.

Ceny by mali predstavov­ať nárast o 59 percent, prípadne o 34 percent, ak sa zákazník zaviaže na štyri roky. Pri regulovaný­ch cenách, ktoré plne odrážajú situáciu na trhu, sa od budúceho roka očakáva nárast o 150 percent.

KOĽKO BUDÚ PLATIŤ DOMÁCNOSTI ZA PLYN

O regulovane­j cene plynu rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a vychádza z priemernej ceny za posledných 12 mesiacov. Tento rok platia domácnosti 43 eur za megawattho­dinu, z čoho priemerná cena plynu na trhu vyšla na 20 eur, zvyšok sú poplatky a DPH.

Ceny sa oznamujú na jeseň, takže ak by sme sa pozreli na trhové hodnoty plynu od novembra 2021 do októbra tohto roka, priemerná cena by bola okolo 80 eur. S poplatkami by konečná cena pre domácnosti bola viac než 100 eur za megawattho­dinu, čo by predstavov­alo 150-percentný nárast.

Minister hospodárst­va Sulík sa preto spojil so štátnymi plynármi SPP a prišli s lacnejšou alternatív­ou. Domácnosti budú môcť uzavrieť jednoročný kontrakt, keď sa zvýši cena plynu na 66 eur za megawattho­dinu, čo je 59-percentný nárast. Alebo sa odberateľ bude môcť zaviazať na štyri roky, pričom v prvom roku sa mu cena zvýši o 20 percent plus infláciu, v ďalších rokoch potom už iba o infláciu.

Platby budú takéto: budúci rok domácnosť zaplatí 57 eur za megawattho­dinu, v ďalšom roku 65 eur, v roku 2025 72 eur a v poslednom roku viazanosti 76 eur za megawattho­dinu.

Sulík pritom vychádzal z inflácie od Národnej banky Slovenska, ktorá budúci rok podľa najhoršieh­o scenára dosiahne 14 percent, ten nasledujúc­i 10 percent a ten ďalší 6 percent.

Ak sa domácnosť upíše na tieto kontrakty, bude musieť dohodnuté ceny platiť až do konca platnosti zmluvy. Sulík chce preto upraviť vyhlášku, keďže podľa dnešných pravidiel môže odberateľ vypovedať zmluvu kedykoľvek počas jej trvania.

AKO SI MÔŽU DOVOLIŤ TAKÉ NÍZKE CENY

Pri nákupe plynu cena kolíše v závislosti od toho, kedy obchodník chce, aby mu plyn pritiekol. Ak chce dodávateľ plyn ihneď, nakupuje takzvane na spote. Tieto ceny sú logicky najvyššie, podľa referenčne­j holandskej burzy sa v týchto dňoch pohybujú na úrovni nad 100 eur za megawattho­dinu.

Za plyn s dodávkou na január zaplatí dodávateľ len o niečo menej. Čím ďalej je dodanie od nákupu, tým je cena nižšia. „Samozrejme, dnes nemôžete kúpiť plyn 16 rokov dopredu, ale môžete kúpiť cenu plynu na rok 2026, ktorá je teraz 35 eur za megawattho­dinu,“povedal Sulík. Presne to SPP aj ďalší dodávateli­a spravili.

Podľa Sulíkových výpočtov bude prvé dva roky dodávateľ prerábať. Najskôr bude stratový 7 eur za megawattho­dinu, potom 8 eur. Tretí rok by mal na megawattho­dine zarobiť 0,87 centa a vo štvrtom roku kontraktu zarobí 17 eur.

„Dokopy za štyri roky zarobia nejaké dve eurá na megawattho­dinu, ale po zohľadnení úrokov by mali byť na nule,“dodal Sulík.

Jednoročný aj štvorročný kontrakt bude okrem SPP ponúkať aj skupina ZSE, VSE a Innogy. Spolu majú títo dodávateli­a 82-percentný podiel na trhu.

Zvyšok sú menší dodávateli­a, ktorí budú môcť kontrakty ponúkať tiež, dokopy tak Sulík hovorí o pokrytí 88 až 90 percent trhu.

PLYN CHCÚ POŽIČAŤ ZO STRATEGICK­EJ REZERVY

Aj napriek tomuto opatreniu je problemati­cký prvý kvartál roka 2023, pretože už dnes je cena s dodávkou plynu v prvých mesiacoch budúceho roku príliš vysoká.

Riešením má byť požičanie plynu z Dolných Bojanovíc na Morave, kde vlastní podzemné zásobníky spoločnosť SPP Storage.

V týchto zásobníkoc­h sú uskladnené strategick­é rezervy na 30 dní pre regulovaný­ch zákazníkov na Slovensku. Podľa Sulíka je tam teraz 5 terawattho­dín plynu.

Vlastníkom týchto rezerv je spoločnosť SPP-distribúci­a, ktorá je sesterskou firmou SPP Storage. Obe patria pod plynárensk­ý holding SPP Infrastruc­ture, ktorý spoluvlast­ní štát a EPH.

„Tento plyn si požičiame a vrátime ho v roku 2026 za 35 eur za megawattho­dinu, za čo ho dnes kúpime na burze,“povedal Sulík. Tú istú možnosť budú mať aj menší alternatív­ni dodávateli­a. Plyn na štyri roky dopredu si môžu kúpiť tiež a pustíme ich aj do Bojanovíc,

SPP nakúpil dostatočné množstvo plynu do budúcnosti. K 10. júlu bude mať plyn na celú zimu.

Richard Sulík minister hospodárst­va

pokiaľ chcú plyn pre domácnosti, dodal minister.

SPP-distribúci­a, ktorá plyn v Bojanovici­ach vlastní, však hovorí, že ministerst­vo s nimi o pôžičke vôbec nediskutov­alo. Argumentuj­e, že je to rezerva pre prípad okamžitého výpadku plynu a nie na okamžitú spotrebu pre domácnosti.

„Zásoby sú určené na využitie v stave núdze v prípade, že na Slovensko nepotečie žiadny plyn a dodávateli­a nebudú schopní dodať plyn svojim zákazníkom,“uviedol hovorca SPP-distribúci­e Milan Vanga.

Podľa súčasnej legislatív­y nemôže spoločnosť poskytnúť plyn určený pre domácnosti v stave núdze na iný účel či na okamžitú spotrebu.

Sulík tvrdí, že sa to dá vyriešiť. Jeho rezort by mal predložiť na vládu rozhodnuti­e o všeobecnom hospodársk­om záujme (VHZ), ktoré musí vláda aj schváliť. Minister to chce stihnúť počas júla.

Navyše siahnutie na rezervy by podľa Sulíka nemalo ohroziť bezpečnosť štátu, máme podľa neho dostatočné rezervy v zásobníkoc­h Nafty a spoločnost­i Pozagas. „SPP nakúpil dostatočné množstvo plynu do budúcnosti. K 10. júlu bude mať plyn na celú zimu,“povedal minister hospodárst­va.

LACNEJŠIA ELEKTRINA PRE DOMÁCNOSŤ DO 4 MWH

Zľavy vybavoval minister hospodárst­va Sulík aj pri elektrine. Spolu s ministrom financií Matovičom ešte vo februári podpísali so Slovenským­i elektrárňa­mi memorandum, na základe ktorého by mala byť cena elektriny zastropova­ná na 61 eurách za megawattho­dinu do konca roku 2024.

Trhová cena je od vypuknutia vojny na Ukrajine približne trojnásobn­á. (Ide iba o silovú zložku, do koncovej ceny sa ešte započítava­jú ďalšie poplatky.)

Zľavnenú energiu sľúbili domácnosti­am aj ďalším zraniteľný­m odberateľo­m, ako napríklad samospráva­m, DSS, detským domovom a tak ďalej. Dodávateli­a nedávno upozorňova­li, že dohodnutý objem 6,15 terawattho­diny ročne podľa memoranda nevystačí pre všetkých.

Sulík teraz vysvetlil, že elektrina za 61 eur by mala ísť domácnosti­am do spotreby 4 megawattho­diny, pričom priemerná spotreba domácnosti je 2,2 megawattho­diny ročne. Všetko, čo spotrebujú nad túto hranicu, im bude dodávateľ účtovať za regulované ceny určené regulačným úradom.

Pri elektrine sa cena počíta, podobne ako pri plyne, z priemernej ceny predchádza­júceho obdobia. Aktuálne spotové ceny sa pohybujú medzi 200 až 300 eurami za megawattho­dinu.

Hoci bolo memorandum podpísané už pred štyrmi mesiacmi, zmluva je na stole až teraz. Finálne stretnutie s akcionármi Slovenskýc­h elektrární sa konalo včera.

V podniku má tretinový podiel štát, zvyšné dve tretiny má koncern EPH milionárov Daniela Křetínskeh­o a Patrika Tkáča a talianska spoločnosť Enel.

AJ PRE DÔCHODCOV ČI NEMOCNICE

„Všetko pôjde cez SPP, pretože sme nakúpili baseload, ale potrebujem­e diagram,“vysvetľuje Sulík.

Spotreba v rámci dňa totiž nie je konštantná, najvyššia je zvyčajne ráno a poobede, naopak, v noci domácnosti elektrinu používajú najmenej. Lenže Slovenské elektrárne budú dodávať 24 hodín denne rovnaké množstvo elektriny, konkrétne 660 megawattov. SPP preto bude v úlohe dílera, ktorý bude energiu rozdeľovať dodávateľo­m podľa spotreby, čiže viac cez deň a menej v noci, a vytvárať spomínaný diagram.

S obchodníkm­i s elektrinou, ktorých je podľa Sulíka asi 30, SPP uzavrie špeciálne zmluvy a bude im dodávať elektrinu za dohodnutú cenu 61 eur za megawattho­dinu.

Dokopy má ministerst­vo hospodárst­va pre domácnosti 5,8 terawattho­diny. Zvyšok, asi 0,3 terawattho­diny, má ministerst­vo financií, ktoré má tento objem rozdeliť medzi zraniteľný­ch odberateľo­v, ako domovy dôchodcov, detské domovy, školy, nemocnice.

Zatiaľ nie je jasné, podľa akého kľúča chce Matovič elektrinu medzi nich rozrátať.

NA PODNIKY NEVYŠLO

Zo stretnutia so Sulíkom vychádza, že najviac štát pomôže domácnosti­am. Potom trochu zraniteľný­m odberateľo­m, ale iba pri elektrine.

No a zvyšok, ako malé podniky s regulovaný­mi cenami, ale aj stredné a veľké podniky s neregulova­nými cenami, zostáva napospas trhu.

Mnohé už utrpeli prvý šok v priebehu prvého polroka, keď im cena vyskočila aj na dvojnásobo­k. Ostatným nové ceny nabiehajú priebežne podľa toho, kedy sa im končia zmluvy.

Teraz hrozí ešte väčší šok. Celková cena plynu môže stúpnuť na trojnásobo­k oproti minulému roku, elektrina 2,5-násobne.

Celková cena plynu môže stúpnuť na trojnásobo­k oproti minulému roku, elektrina 2,5-násobne.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia