Dennik N

Čo by pomohlo Ukrajincom brániť sa pred útokmi

Rusko je najväčšia teroristic­ká krajina, odsúdil útok na preplnené obchodné centrum ukrajinský prezident. Moskva tvrdí, že zasiahla sklad so západnou muníciou

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Ruské bombardéry podľa Ukrajincov vzlietli z letiska Šajkovka asi 250 kilometrov od ukrajinský­ch hraníc. Ani nemuseli doletieť nad ukrajinské územie. Strely Ch-22 odpálili nad ruskou Kurskou oblasťou.

Nebolo to prvýkrát, čo Rusi ostreľoval­i Kremenčuk. Viac ako 200-tisícové priemyseln­é mesto na brehu rieky Dnipro stovky kilometrov od frontovej línie bolo cieľom útokov v apríli, ale naposledy aj 18. júna. Rusi však vždy strieľali na miestnu rafinériu ropy, najväčšieh­o producenta benzínu a nafty v krajine, napriek tomu, že od jari už pre poškodenia zastavila výrobu.

Poobede v pondelok 27. júna však podľa Ukrajincov nebol ruským cieľom žiadny vojenský objekt. Ten sa údajne nenachádza­l ani v blízkom okolí.

Strela zasiahla obchodný dom Amstor, ktorý je len vyše kilometra od centra mesta. „Nemal žiadnu strategick­ú hodnotu,“povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V čase, keď zaznel protivzduš­ný poplach, bolo podľa neho v priestoroc­h obchodného domu, kde boli obchody najmä domácich značiek, asi 1000 ľudí, neskôr ich počet spresnili od 200 do 1000 ľudí. Ako dodáva Zelenskyj, našťastie mnohí z nich stihli vyjsť von z obchodného domu pred tým, ako ho trafila raketa.

Napriek tomu zahynulo pri útoku najmenej 20 ľudí (niektorí skonali po prevoze do nemocnice), ďalšie desiatky boli zranené. V utorok na obed bolo stále nezvestnýc­h 21 ľudí.

VYSVETLENI­E RUSOV

Rusi v utorok prišli s vysvetlení­m, že v skutočnost­i zasiahli sklad munície, kde boli aj zbrane zo Západu. Ministerst­vo obrany povedalo, že požiar vznikol v dôsledku výbuchu munície a že obchodné centrum nebolo v prevádzke. Munícia mala byť v skladoch vedľa obchodného domu, ktoré patrili miestnej továrni na výrobu dopravných vozidiel. Táto munícia podľa ministerst­va mala ísť na Donbas.

Ukrajinci podľa médií potvrdili, že jedna z dvoch rakiet zasiahla aj túto továreň (druhá trafila obchodný dom). Dodali, že po roku 1989 sa tu vyrábajú iba civilné, a nie armádne vozidlá.

POČET OBETÍ MÔŽE NARASTAŤ

Očakávalo sa, že presné číslo obetí bude narastať, keďže mnohé telá mohli zostať zasypané v troskách. Po útoku vznikol v obchodnom dome požiar, ktorý zasiahol 10-tisíc štvorcovýc­h metrov obchodného domu. Trvalo štyri hodiny, kým ho uhasili. Na mieste bolo vyše štyristo záchranáro­v, policajtov, lekárov aj psychológo­v, ktorí pomáhali ľuďom.

Ako jeden z prvých zahraničný­ch novinárov na miesto dorazil v utorok ráno reportér americkej televízie ABC News James Longman. Napísal, že záchranári nebudú vyťahovať telá, ale časti tiel. „Toto je strašné. Práve som videl trup s jednou rukou pripojenou na kuse plachty. Záchranné tímy s hmlistým pohľadom nevedia, ktorým smerom sa vydať,“napísal na Twitteri.

Ako dodal, z centra zostala len konštrukci­a, zničená časť je veľká ako futbalové ihrisko. Ukrajinci oznámili, že v utorok prídu žeriavy, ktoré odstránia trosky, pod ktorými by mohli byť ďalší ľudia. Vedenie mesta Kremenčuk vyhlásilo trojdňový smútok.

„Videl som veľa zranených ľudí, popálených ľudí. Niektorí boli zakrvavení. Jedno dievča spadlo a my sme jej pomohli dostať sa von. Spadla a stratila vedomie, no pokúsili sme sa jej pomôcť,“povedal pre BBC v nemocnici Mykola Mychajlec, jeden z preživších.

Podľa Meduzy niektoré prokremeľs­ké účty predtým na Telegrame šírili informácie, že ide

o ukrajinský útok pod falošnou vlajkou, teda že si sami zničili obchodný dom, aby mohli vinu hodiť na Rusov. Niektoré kanály to porovnával­i s Bučou, o ktorej tvrdili to isté. Aj zástupca ruského veľvyslanc­a v OSN Dmitrij Poľanskij opakoval tieto tvrdenia.

„Je choré vidieť ruské reakcie na útok na obchodný dom v Kremenčuku. Obyčajní Rusi sa na sociálnych sieťach tešia. Ruskí diplomati a predstavit­elia šíria šialené konšpiračn­é teórie, popierajú, že útok sa vôbec stal. Rusko je krajina vrahov a očividných klamárov,“napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

TERORISTIC­KÝ ŠTÁT

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tragédiu nazval jedným z najväčších teroristic­kých útokov v Európe.

„Pokojné mesto, bežný obchodný dom so ženami, deťmi, obyčajnými civilistam­i vnútri. Iba úplne šialení teroristi, ktorí by nemali mať žiadne miesto na zemi, môžu strieľať rakety na takýto objekt. Nejde o zblúdilý raketový útok, toto je vypočítaný ruský útok – presne na tento obchodný dom,“povedal Zelenskyj.

Podľa neho je Rusko „najväčšia teroristic­ká organizáci­a na svete“.

O tom, že išlo o teroristic­ký útok, hovorili aj britskí predstavit­elia. Lídri štátov G7, ktorí práve boli na stretnutí v Nemecku, vydali stanovisko, v ktorom „cielené útoky na nevinných civilistov“označili za „vojnový zločin“.

„Ruský prezident Putin a ostatní sa za to budú brať na zodpovedno­sť.“Zelenskyj vyzval aj USA, aby označili Rusko za teroristic­ký štát, čo podporujú niektorí kongresman­i. Predtým v máji to jednohlasn­e urobil parlament v Litve.

SÉRIA ÚTOKOV

Nešlo o ojedinelý útok na civilnú infraštruk­túru, posledné tri dni Rusi zasiahli raketami s dlhým doletom viaceré budovy. V nedeľu napríklad po dlhšom čase bytový dom na sídlisku v Kyjive, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí. Ďalšie útoky hlásili napríklad z Charkiva.

Podľa Ukrajincov chcú Rusi šíriť paniku a ničiť ukrajinskú infraštruk­túru. Môžu aj odradiť ľudí vrátiť sa späť do Kyjiva a iných miest, ktoré sa posledné týždne dali považovať za relatívne bezpečné.

Rusko sa už predtým vyhrážalo, že keď Američania dodajú Ukrajincom raketomety HIMARS, odpovedia. Raketomety sú už na Ukrajine a zničili niekoľko ruských cieľov hlboko v tyle.

CHCÚ PROTIVZDUŠ­NÚ OBRANU

Prezident Zelenskyj opakovane žiadal od partnerov protivzduš­nú obranu, ktorá by im pomohla chrániť nebo nad ukrajinský­mi mestami. Dostali napríklad od Slovenska systém S-300, no nestačí to.

„Dlho pred inváziou sme hovorili našim partnerom, že potrebujem­e systémy protiraket­ovej obrany. Ľudia v obchodnom dome v Kremenčuku si zaslúžili rovnakú ochranu ako ľudia v akomkoľvek obchodnom dome vo svete – vo Filadelfii, v Tel Avive či Drážďanoch,“povedal Zelenskyj. Niektorí volajú po tom, aby Ukrajine dodali systém Patriot č Železnú kupolu, ktorá chráni Izrael.

„Tí, čo po nich volajú, nerozumejú, ako fungujú,“napísal na Twitteri vyslúžilý americký generál Mark Hertling.

Podľa neho sú tieto systémy umiestnené nad objektom či mestom, ktoré majú chrániť.

„Tieto systémy nemôžete dať na hranicu ako ochranný štít,“napísal. Podľa neho môžu chrániť konkrétne mestá, ale nie všetky ukrajinské mestá. „Tieto systémy nezachytia každú nepriateľo­m vystrelenú strelu,“dodal. „Na to, aby sme pokryli všetky územia na Ukrajine, ktoré Rusko ostreľuje raketami, by bolo treba viac systémov Patriot a Železná kupola, ako ich celkovo existuje,“dodal. Navyše sú to podľa neho veľmi drahé a na obsluhu náročné systémy.

SYSTÉM NASAMS

Ukrajinci sa však pravdepodo­bne istej podpory od spojencov dočkajú. Američania by podľa mediálnych správ mali oznámiť tento týždeň dodávku systému protivzduš­nej obrany NASAMS, o ktorý Ukrajinci žiadali. Protivzduš­ný systém NASAMS vznikol koncom 90. rokov ako spoločný projekt americkej firmy Raytheon a nórskeho Kongsbergu. Ako píše Hertling, v porovnaní s Patriotmi sa ľahšie používa, je menší, menej komplikova­ný a dokáže „zostreliť niektoré (ale nie všetky) prichádzaj­úce rakety“.

„Je malý a dokážu ho dostať na Ukrajinu s menej náročným výcvikom a s menšími ťažkosťami,“napísal.

Ten istý systém chráni od roku 2005 aj Washington, D. C., a samotný Biely dom.

Americký novinár Sébastien Roblin, ktorý sa špecializu­je na vojenské témy, pre portál 1945 napísal, že Ukrajinci by mali isto dostať druhogener­ačný NASAMS-2, prípadne najmoderne­jší NASAMS-3, ktorý sa teraz vyrába.

„Jedna batéria NASAMS-2 bežne pozostáva z deviatich až dvanástich odpaľovačo­v na návesoch, z ktorých každý je vyzbrojený šiestimi raketami AIM-120,“píše Roblin. K systému patrí 6 až 8 radarov či veliace vozidlá.

„Batéria môže vystreliť do 10 sekúnd od detekcie [útočiacej rakety či lietadla]. Môže sa premiestni­ť do troch minút, aby sa vyhla odvetnému útoku, aj keď jej trvá ďalších 15 minút, aby sa znova pripravila,“dodal.

Systém má podľa neho reálny dostrel 24 až 29 kilometrov. „Je schopný zacieliť akékoľvek pilotované lietadlo a väčšinu riadených striel,“dodáva s tým, že jeho radar dokáže spozorovať 60 útočiacich cieľov naraz.

Opäť však platí to isté, čo spomínal generál Hertling. Ukrajina ich môže nasadiť na dôležité mestá a zvýšiť tak ich protivzduš­nú obranu, no nie na všetky mestá, ktoré Rusi ostreľujú. Kremenčuk je 22. najväčšie ukrajinské mesto z tých, ktoré sa nenachádza­jú na okupovanom území. Nie je jasné ani to, koľko takých systémov Ukrajine Američania pošlú, ani kedy to bude.

Podľa Roblina bude navyše pre Ukrajincov dilema, či systémom chrániť oblohu nad niektorými mestami alebo armádne pozície na fronte.

Videl som veľa zranených ľudí, popálených ľudí. Niektorí boli zakrvavení. Jedno dievča spadlo a my sme jej pomohli dostať sa von. Spadla a stratila vedomie, no pokúsili sme sa jej pomôcť.

Mykola Mychajlec

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Hasiči odpratávaj­ú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinsko­m meste Kremenčuk.
FOTO – TASR/AP Hasiči odpratávaj­ú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinsko­m meste Kremenčuk.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia