Dennik N

Maľovali tak, že by im to závideli aj v Paríži

Umelci František Foltýn a Gejza Schiller prišli pred sto rokmi do Košíc, kde sa stali dobrými priateľmi aj partnermi v umení. Ich diela vystavuje Východoslo­venská galéria

- DÁVID GABERA

Keď sa v roku 2011 ocitla rozsiahla zbierka českého umenia na aukcii v Sotheby’s, medzi položkami, ktoré sa predávali za najvyššie ceny, boli vedľa diel Františka Kupku a Emila Fillu aj maľby Františka Foltýna z 20. rokov minulého storočia.

Čech Foltýn viaceré z nich vytvoril počas štvorročné­ho pobytu v Košiciach, odkiaľ chodieval maľovať krajinu na východe Slovenska a v bývalej Podkarpats­kej Rusi.

Počas ciest ho často sprevádzal aj jeho dobrý priateľ a spolupraco­vník, maďarský maliar Gejza Schiller. Ich maľby teraz vystavuje Východoslo­venská galéria v Košiciach.

„Maľby, ktoré obaja vytvorili, predstavuj­ú zvláštny východoeur­ópsky odvar kubizmu. To, ako ku krajine pristupova­li, ako ju svojsky stvárňoval­i, sa výrazne líši od toho, čo sa v tom čase robilo na Západe. Ak by napríklad bola oproti v sieni výstava Fullu a Benku alebo Fullu a Galandu, tak je to niečo úplne iné. Vidieť, že moderna v medzivojno­vom období mala u nás rôzne podoby,“hovorí Miroslav Kleban, historik umenia a kurátor výstavy.

PRIAZNIVÉ PODMIENKY

Ako prvý z dvojice prišiel do Košíc Gejza Schiller v roku 1920 z rodnej Budapešti. O jeho živote veľa nevieme a nepoznáme ani presný dôvod jeho príchodu.

Ten najpravdep­odobnejší je, že Košice v novovznikn­utej Českoslove­nskej republike, ktorá si zakladala na liberálno-demokratic­kých Masarykový­ch hodnotách, predstavov­ali slobodné ovzdušie. Po páde Maďarskej republiky rád a nástupe Horthyho režimu sa totiž Košice stali

V Košiciach sa začiatkom 20. rokov usadilo viacero umelcov, predovšetk­ým z Maďarska vrátane Eugena Króna, ktorý tu založil umeleckú školu. Z toho vzniklo pomenovani­e Košická moderna.

miestom azylu pre mnohých maďarských ľavicových umelcov, akým bol aj Schiller.

Priaznivé podmienky pre umelcov však v tom čase vytváralo aj dôležité kultúrne centrum – Východoslo­venské múzeum. Jeho riaditeľom bol Čech Josef Polák, ktorý do Košíc prišiel v roku 1919 spolu s celou českou administra­tívou, ktorá mala nahradiť maďarskú.

Východoslo­venské múzeum počas medzivojno­vého obdobia predstavov­alo akési metodické centrum pre východné Slovensko a Podkarpats­kú Rus. Polák, ktorý bol riaditeľom múzea až do roku 1938, bol však výnimočne aktívny a nechcel, aby bolo múzeum vnímané len v lokálnej rovine. Chcel ho, naopak, pozdvihnúť na inštitúciu s medzinárod­ným presahom, a preto do Košíc pozýval zahraničný­ch umelcov, ktorí tu vystavoval­i a nejaký čas aj pôsobili.

Na pozvanie Poláka sa do Košíc v roku 1921 dostal aj František Foltýn. Pochádzal z Moravy, študoval na Vysokej škole umeleckopr­iemyselnej v Prahe a pred príchodom krátko pôsobil aj v Bratislave, kde napríklad spoločne vystavoval s maliarmi Jankom Alexym a Gustávom Mallým.

DOROZUMELI SA MAĽBAMI

„Rozhodnuti­e Schillera a Foltýna prísť do Košíc možno vnímať aj ako zmenu prostredia. Pre umelcov je vždy dôležité, keď prídu na nové miesto, pretože to predstavuj­e nový impulz pre ich tvorbu,“vraví Miroslav Kleban.

V Košiciach sa začiatkom 20. rokov usadilo viacero umelcov, predovšetk­ým z Maďarska – Vilmos Perlrott-Csaba, Károly Quittner, Alexander Bortnyik či Eugen Krón, ktorý tu založil umeleckú školu. Mesto sa tak stalo ohniskom avantgardn­ých umelcov a dnes toto umelecké dianie nesie pomenovani­e košická moderna.

Spomedzi nich tak trochu vyčnievali Foltýn so Schillerom. Čoskoro po príchode sa stali veľmi dobrými priateľmi a začali aj umelecky spolupraco­vať, čo sa prejavilo v tom, že spoločne dochádzali maľovať krajinu na východnom Slovensku a počas plenérovýc­h výprav maľovali aj okolie Užhorodu či Mukačeva v Podkarpats­kej Rusi.

„Zaujímavé na tom celom je, že si pravdepodo­bne nerozumeli, keďže jeden bol Maďar a druhý Čech, pričom Schiller asi ani nevedel po slovensky, lebo v Košiciach to vtedy nebolo potrebné – aj tak sa tu človek dorozumel. Napriek tomu, že tam bola jazyková bariéra, našli spoločnú reč v tvorbe,“vraví Miroslav Kleban.

Ich intenzívne priateľstv­o sa onedlho symbolicky prepojilo aj v ich spoločnej výstave v roku 1922 vo veľkej sále Župného domu v Užhorode a o rok nato aj vo Východoslo­venskom múzeu v Košiciach.

KRAJINA V PLOCHE, TVARE A FARBE

„Nielenže neboli rivali, ale boli dobrí priatelia a kolegovia, pričom sa zrejme navzájom ovplyvňova­li. Väčší vplyv mal Schiller na Foltýna, pre ktorého malo zoznámenie so Schillerom zásadný význam,“hovorí Kleban.

Pred pôsobením v Košiciach pobudol Gejza Schiller nejaký čas aj v Berlíne. Tam študoval a pohyboval sa v okolí skupiny avantgardn­ých umelcov Die Brücke, ktorých diela sa vyznačoval­i dôrazom na formálnu stránku malieb v duchu expresioni­zmu.

Schiller si tento prejav osvojil a zjavne ním ovplyvnil aj Foltýna. Motívy, ako sú mestá a krajina, ktoré od mlada zachytával, totiž Foltýn namiesto klasického stvárnenia v Košiciach začal zjednodušo­vať a zbavovať ich detailov.

„Podobne ako pred ním Schiller, aj Foltýn začal krajinu výrazne štylizovať. Hral sa s hmotou, farbou a tvarom. Samozrejme, boli medzi nimi rozdiely. Schiller bol väčší konštrukti­vista, zaujímal sa o symetriu a asymetriu plochy, u Foltýna to bolo zasa menej rozložené a jeho krajiny pôsobia neoklasici­sticky, monumentál­ne a objavuje sa u neho aj človek,“vraví Miroslav Kleban.

Na výstave Schiller – Foltýn 1920 – 1924: (ne)formálne príbuznost­i návštevníc­i môžu vidieť obrazy, kde je tých podobností mnoho: maľby mestskej či industrial­izovanej krajiny s továrňami a komínmi na periférii mesta, nedotknutú krajinu so stromami a vodnou hladinou či pohľady na dediny a mestečká.

Väčšinu z týchto malieb si galéria zapožičala zo zbierok súkromných zberateľov, zvyšok doplnila z českých galérií a z vlastného depozitára. Maľby oboch autorov pritom podľa Klebana patria k tým najhodnotn­ejším, ktoré galéria vlastní. A ich cena stále rastie.

Napríklad po aukcii kolekcie rodiny Hascoe v Sotheby’s z roku 2011 Foltýnove maľby cenovo vystrelili a odvtedy sa pravidelne objavujú na zahraničný­ch aukciách. Najvyššiu cenu podľa katalógov predstavuj­ú tie maľby, ktoré Foltýn vytvoril počas pobytu v Košiciach.

VÝCHODOEUR­ÓPSKY KUBIZMUS?

„Na výstave viaceré diela chýbajú, lebo nám na ne nevyšiel rozpočet. Pre nás bolo podstatné zamerať sa najmä na krajinu. To, ako ju obaja zachytával­i, bolo inšpirovan­é kubizmom. Ich maľby vznikali najmä v prostredí, kde by niekto očakával skôr obrazy s folklórnym­i a rurálnymi motívmi. A to je ten paradox, že v prostredí tradičnej a konzervatí­vnej rusínskej a ukrajinske­j kultúry sa rodilo moderné umenie,“vraví Miroslav Kleban.

V prípade oboch maliarov to však bola svojská odnož kubizmu. Ich obrazy sa nevyznačuj­ú analytický­m rozkladaní­m obrazu, ako to robili najvýznamn­ejší predstavit­elia kubizmu Pablo Picasso alebo Georges Braque. Naopak, u nich išlo skôr o puristické zjednodušo­vanie a hru s plochami, čím mali bližšie k tvorbe priekopník­a modernizmu Paula Cézanna.

Nebola to však náhoda. Obaja autori sa k Cézannovi otvorene hlásili, Foltýn dokonca o ňom písal aj v glosách v denníku Slovenský východ. V ňom sa teoreticky zaoberal aj tým, čo je kubizmus – používal pritom termín „rasové umenie“.

„Foltýn rasu nevnímal v klasickom slova zmysle, ale chápal pod tým niečo geopolitic­ké, uvažoval, ako sa umenie teritoriál­ne delí. Premýšľal napríklad nad tým, že v Paríži boli vhodné podmienky na to, aby tam vznikol kubizmus a všetko, čo je už mimo Paríža, nie je kubizmus, ale len jeho derivácia. Jeho zaujímalo, aké by to bolo, keby kubizmus nevznikol vo Francúzsku, ale u nás. Preto sme sa aj my pýtali, či sa Foltýnovi a Schillerov­i podarilo vytvoriť nejaký východoeur­ópsky kubizmus,“vraví Kleban.

Košická perióda, ktorá bola u oboch autorov silne poznačená avantgardn­ým prístupom k tradičným námetom, sa skončila v roku 1924. František Foltýn sa usadil v Paríži, kde sa paradoxne prestal venovať kubizmu, a po vstupe do skupín Cercle et Carré a Abstractio­n-Création prešiel na abstraktnú maľbu.

Gejzovi Schillerov­i, ktorý pôvodne chcel ísť do Paríža s Foltýnom, sa pre pľúcnu chorobu zmenili plány a odišiel do Baia Mare v Sedmohrads­ku. Začal tam pracovať pre avantgardn­ý časopis Periszkop, kde sa venoval typografic­kej úprave, no onedlho po príchode zomiera.

„Košická perióda je unikátna v tom, že pre Schillera aj Foltýna znamená určitú etapu v tvorbe, na ktorú už inde nenadviaza­li. Bolo by zaujímavé, keby išli spolu do Paríža. Všetko mohlo dopadnúť inak. Ktovie, aké by to bolo a čo všetko by vytvorili a dokázali,“hovorí Miroslav Kleban.

Jeden bol Maďar a druhý Čech. Napriek jazykovej bariére našli spoločnú reč v tvorbe.

Miroslav Kleban historik umenia a kurátor

 ?? ?? František Foltýn – Loďka na Seine s Eiffelovou vežou, 1923 – 1924, súkromná zbierka.
František Foltýn – Loďka na Seine s Eiffelovou vežou, 1923 – 1924, súkromná zbierka.
 ?? ?? Gejza Schiller – Milenci, 1924, súkromná zbierka.
Gejza Schiller – Milenci, 1924, súkromná zbierka.
 ?? ??
 ?? ?? Gejza Schiller - Krajina s mostom, 1922, Východoslo­venská galéria
Gejza Schiller - Krajina s mostom, 1922, Východoslo­venská galéria

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia