Dennik N

Vytiahli známu fintu s platmi

V skutočnost­i to nie je ani drahé, ani megalomans­ké, je to len klasický trik na odpútanie pozornosti

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Jednorazov­á plošná pomoc 400-tisíc zamestnanc­om verejnej správy vrátane učiteľov za 200 miliónov eur sa na prvý pohľad javí ako ďalšia z mnohých megalomans­kých a drahých myšlienok, v skutočnost­i to nie je ani drahé, ani megalomans­ké, je to len klasický trik na odpútanie pozornosti.

Minister financií a predseda vlády prišli s týmto nápadom dva týždne po masívnom proteste učiteľov v Bratislave, ktorí dlhodobo žiadajú vyššie platy. Rekordná inflácia presahuje dvanásť percent. Na budúci rok sa očakáva rovnaká, ak nie vyššia. Vláda im zatiaľ bola schopná – aj to pod tlakom – sľúbiť trojpercen­tný rast miezd od júla. Školskí odborári pochopili, o čo ide. Jednorazov­ý príspevok 500 eur odmietajú s vysvetlení­m, že kompenzáci­a nie je zvýšenie platov, a trvajú na raste miezd od januára o 10 percent. V opačnom prípade hrozia po letných prázdninác­h štrajkom.

„Toto nepovažuje­me za zvýšenie platov, pretože v konečnom dôsledku v čistom to vychádza okolo 348 eur, a keby sme to rozdelili na celý rok, tak to je 29 eur mesačne,“hovorí šéf odborárov Pavel Ondek. Igor Matovič v sobotu hovoril, že sa chce dohodnúť aj na zvýšení miezd od januára, ale o koľko, už jasné nie je.

Motivácia ministra financií i premiéra z pohľadu verejných financií je čisto vecne správna – minúť čo najmenej peňazí. Jednorazov­á platba sa nezapočíta­va do štrukturál­neho deficitu, naopak, klasické zvýšenie platov zvyšuje výdavky každoročne.

Ani Heger, ani Matovič nepovedali, odkiaľ chcú vziať 200 miliónov eur na vyplatenie 500-eurovej kompenzáci­e, ale je pravda, že v tomto prípade stačí, aby štát vybral viac peňazí, a nemal by s tým mať problém. Pri zvýšení platov sa na každoročný vyšší výber daní nemožno spoliehať a je potrebné peniaze hľadať inde. Kým jednorazov­é vyplatenie 500 eur pre 400-tisíc zamestnanc­ov verejnej správy vyjde štát na 200 miliónov, len zvýšenie platov o desať percent učiteľom by stálo 180 miliónov eur. Podobnú fintu Matovič s Hegerom už raz vymysleli na konci minulého roka, keď zdravotník­om vyplatili jednorazov­o 350 eur a k tomu pridali tri percentá na platoch. Nápad Igora Matoviča myslí na verejné financie, ale ak vláda zároveň nedôjde s adekvátnym rastom miezd, problém nerieši a ešte ho aj zväčšuje do budúcna.

Motivácia ministra financií i premiéra z pohľadu verejných financií je čisto vecne správna – minúť čo najmenej peňazí.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia