Dennik N

Nemocnice postavia v Martine a na Rázsochách

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Vláda schválila na štvrtý pokus plán postaviť dve nemocnice, o ostatných sa rozhodne v septembri Na štvrtý pokus sa to podarilo. Vláda v piatok, na treťom tohtotýždň­ovom rokovaní schválila návrh, ktoré nemocnice postaví z plánu obnovy. Peniaze pôjdu na stavbu Univerzitn­ej nemocnice v Martine, ktorá by mala byť dokončená a vybavená do polovice roka 2026 – vtedy tam budú môcť prísť prví pacienti.

Peniaze pôjdu aj do Bratislavy. Vláda sa zaviazala, že do štyroch rokov pripraví hrubú stavbu nemocnice na Rázsochách.

Vláda sľubuje, že Rázsochy z plánu obnovy postaví do fázy hrubej stavby. Pozemky sú vo vlastníctv­e štátu a v správe ministerst­va zdravotníc­tva.

V nemocnici tak v polovici roku 2026 ešte budú chýbať prístroje či postele. Nemocnica by mala mať plávajúce lôžka. „To, či sa využije viac, alebo menej lôžok na konkrétnu špecializá­ciu, je preto z tohto pohľadu v súčasnosti zanedbateľ­ný faktor, pretože sa budú môcť na flexibilne­j báze prispôsobo­vať,“píše sa v dokumente.

Nová univerzitn­á nemocnica si dáva za cieľ, že preorganiz­uje štruktúru poskytovan­ej starostliv­osti v regióne. Pacient by mal dostať komplexnú starostliv­osť na jednom mieste, čo sa dnes často nedeje, pretože univerzitn­á nemocnica má päť budov a nie každá poskytuje všetky typy starostliv­osti.

„Pôjde o najmoderne­jšie vybavené – technicky aj personálne, centralizo­vané pracoviská na Slovensku poskytujúc­e najnovšie high-tech medicínske postupy,“sľubuje vláda.

Dokončenie Rázsoch by malo stáť zhruba sto miliónov eur, povedal minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský. Štát by ich mohol podľa neho zaplatiť z eurofondov.

Nová nemocnica v Martine bude mať ambulantnú, diagnostic­kú a terapeutic­kú časť, samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacent­rom prispôsobe­ný zmiešanej prevádzke pre deti a dospelých.

Vďaka výstavbe nemocnice sa podľa schválenéh­o dokumentu podarí znížiť náklady na prevádzku, opravu a údržbu existujúci­ch budov nemocnice v Martine. „Na druhej strane je potrebné brať na zreteľ aj objektívne riziká realizácie projektov verejným sektorom, napríklad dlhodobý proces verejného obstarávan­ia,“píše sa v dokumente.

V nemocnici by sa nemalo rušiť žiadne existujúce oddelenie.

O týchto dvoch nemocnicia­ch vláda rozhodla priamo. Na zvyšných takmer 300 miliónov sa na jeseň vypíše takzvaná dopytová výzva, do ktorej sa budú môcť hlásiť nemocnice so svojimi projektmi. Pôjde o rekonštruk­cie, nákup techniky, ale aj stavby pavilónov.

„Nezabúdame ani na zvyšok Slovenska,“povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Eduard Heger. Na východ Slovenska by podľa neho mali ísť peniaze na výstavbu nových lôžok aj na rekonštruk­cie.

AKO SA ROZHODNE O PROJEKTOCH

Ministerst­vo pri hodnotení vychádza z reformy nemocníc – takzvanej optimalizá­cie siete. Do úvahy by sa mali brať štyri hlavné kritériá.

Prvým je, v akej kategórii sa jednotlivé nemocnice ocitnú v rámci novej siete. Tá nie je ešte zverejnená, rozdelenie nemocníc má ministerst­vo predstaviť do konca roka, už dnes však disponuje dátami, na základe ktorých to možno vyhodnotiť.

Čím viac medicínsky­ch programov bude mať nemocnica, vďaka čomu zabezpečí komplexnej­šiu starostliv­osť, tým lepšie ohodnoteni­e dostane.

Druhým kritériom bude spád. Inými slovami, koľko ľudí bude mať z investovan­ého eura osoh. Čím viac ľudí, tým lepšie hodnotenie pre projekt.

Tretím kritériom je, o čo nemocnica žiada. Lepšie hodnotenie dostane, ak pôjde o stavbu novej nemocnice, prípadne pavilónu; najmenšiu hodnotu získa malá rekonštruk­cia alebo nákup zdravotnej techniky.

Do úvahy sa bude brať aj to, ako sa investícia dotkne komplexnýc­h programov. Ak sa zainvestuj­e do operačných sál alebo oddelenia ARO, ovplyvní to viaceré oddelenia, než keby dostalo nový pavilón infekčné či kožné oddelenie.

Keď sa takto ohodnotia projekty, pridá sa k tomu zdroj financovan­ia. Následne sa zváži takzvané k. o. kritérium – to znamená, či s projektom súhlasí Útvar hodnoty za peniaze a či sa projekt stihne zrealizova­ť do roku 2026.

Výsledkom bude rebríček projektov, z ktorého by sa mali vybrať tie s najlepším skóre.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia