Dennik N

Nájomné byty môže stavať aj vymazaná firma

Nájomné byty, ktoré sľubovala Sme rodina, môže stavať aj firma Starland Holding Štefana Czucza, ktorú vymazali z protischrá­nkového registra, Matovič ju v minulosti spájal s Počiatkom a Glváčom

- MATÚŠ ZDÚT reportér

Keď pred vyše šiestimi rokmi vznikol Register partnerov verejného sektora, takzvaný protischrá­nkový register, jeho účelom bolo odrezať schránkové spoločnost­i a iné netranspar­entné firmy od veľkých štátnych zákaziek.

Jednou z týchto firiem je spoločnosť Starland Holding, developer obrovského projektu Park City Triblavina pri Bratislave. Žilinský súd v marci rozhodol o výmaze tejto firmy z protischrá­nkového registra, pretože podľa sudkyne Kataríny Murárikove­j v minulosti jasne neuviedla skutočných majiteľov. Spoločnosť teda od 4. marca nemôže obchodovať so štátom nad hranicu 100-tisíc eur na zmluvu.

Tento developer môže byť jednou z firiem, ktoré budú významne profitovať na výstavbe nájomných bytov, ktoré sľubovalo a presadilo hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

Firmu Starland ešte pred piatimi rokmi Igor Matovič spájal s politikmi Smeru Jánom Počiatkom a Martinom Glváčom. „Je tam firma Starland, ktorá má skúpených tristo hektárov presne okolo križovatky. Mám tušenie, že sú za tým Glváč a Počiatek, ale v skutočnost­i sú tam formálne napísané cyperské schránky a schránkový zákon sa toho netýka,“povedal Matovič pre Denník N v roku 2017 ešte ako opozičný politik.

Starland Holding pre Denník N odmieta, že by Glváč či Počiatek mali teraz alebo v minulosti v spoločnost­i majetkový podiel.

Dnes už je oficiálnym majiteľom podnikateľ a bývalý šéf Transpetro­lu Štefan Czucz. Podľa Registra partnerov verejného sektora je konečným užívateľom výhod od novembra 2020, predtým to boli Braňo Prieložný a Tomáš Bednár. Minulým zápisom však súd neuveril a preto firmu vymazal z registra, napísali Aktuality. Firmu v minulosti spájali aj s J&T.

Firma v odpovedi o majiteľovi Czuczovi zdôraznila, že jeho zápis do registra partnerov verejného sektora nebol predmetom konania a ani uznesenia žilinského okresného súdu, ktorý rozhodol o výmaze firmy.

Starland je známy aj z kauzy zmeny projektu križovatky Triblavina a výkupu pozemkov za vlády Smeru. Práve okolo tejto križovatky vyrastie jej megaprojek­t Park City Triblavina, ktorý vzniká neďaleko Bratislavy pri Čiernej Vode a Chorvátsko­m Grobe.

STARLAND: OSLOVILI NÁS UŽ VIACERÍ INVESTORI

Zákon vicepremié­ra Štefana Holého, ktorý platí od 8. júna, dal firme príležitos­ť nepriamo získať od štátu zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty 5 percent na svoje projekty, zabezpečen­ie pred neplatičmi a istotu, že jej byty budú prenajíman­é najmenej 25 rokov.

Projekt firmy Starland pri Triblavine neďaleko Bratislavy môže byť prvým veľkým projektom štátom podporovan­ých nájomných bytov. Boris Kollár po schválení zákona v rozhovore pre TASR TV hovoril o developers­kých projektoch, ktoré na Slovensku vyrastú vďaka novému zákonu. Jeden investor má podľa neho „veľmi blízko k vydaniu stavebného povolenia v Nitre, kde by malo prísť prvých 300 (bytov),“povedal Kollár. „Ale tu sa pripravuje aj jedno veľké satelitné mestečko vedľa Bratislavy, tam by malo byť až 20-tisíc bytov,“povedal Kollár a meno developera neprezradi­l.

Kollárove slová so Starlandom spojil realitný portál YIMBA.sk, napísal, že 20-tisíc bytov je „približný rozsah projektu, ktorý sa kreslí už viac ako desaťročie, teraz sa jeho prvé časti dostávajú do realizácie: Park City Triblavina od spoločnost­i Starland Holding“.

Na otázky Denníka N, či Kollár svojimi vyjadrenia­mi odkazoval na tento projekt, jeho hovorkyňa Michaela Jurcová nereagoval­a.

Firma Starland Holding priamo nehovorí, že by išli podľa zákona Sme rodina stavať nájomné byty podporovan­é štátom. Priznáva však, že po schválení zákona sa im ozvali investori pre nájomné bývanie. Títo investori by teda používali byty postavené Starlandom, aby ich s podporou štátu ďalej prenajímal­i a profit z celej akcie by si delili – čo je v zásade princíp výstavby nájomných bytov podľa modelu Sme rodina.

„Ak sa nás pýtate, či rokujeme so silnými inštitucio­nálnymi investormi zo zahraničia, ktorí majú ambíciu stať sa investičný­mi partnermi nového revolučnéh­o modelu riešenia nájomného bývania, tak vám môžeme potvrdiť, že sme po schválení novej legislatív­y boli oslovení už viac ako piatimi záujemcami, ktorí spĺňajú najvyššie požiadavky z pohľadu kapitálu, ako aj mnohoročný­ch skúseností s výstavbou nájomných bytov,“tvrdí Starland.

Ako je možné, že sa na štátom podporovan­ých nájomných bytoch môže podieľať aj firma vymazaná z protischrá­nkového registra?

KTO PROFITUJE Z BIZNISU S NÁJOMNÝMI BYTMI?

V spoločnost­i sa v minulosti objavovali osoby z finančných skupín J&T a Istrokapit­ál, upozornili Aktuality. Neskôr vo vedení s Ronaldom Tahotným a Tomášom Bednárom dostala úver 150 miliónov eur od Poštovej banky zo skupiny J&T, potom sa akcionárom stala cyperská schránková firma.

Najnovším vlastníkom Starland Holdingu je Štefan Czucz, považovaný za mecenáša strany Most-Híd.

Denník N v tejto súvislosti oslovil vicepremié­ra Štefana Holého, firmu Starland Holding, ako aj partnera právnickej kancelárie Taylor Wessing a spoluautor­a slovenskéh­o protischrá­nkového zákona Andreja Leontieva. Z ich odpovedí vyplýva, že výmaz z registra nie je pri nájomných bytoch prekážkou a nový zákon Sme rodina umožní spoločnost­i Starland Holding nepriamo získať od štátu daňové úľavy na svoje projekty. Tie môžu pri veľkých projektoch ako Park City Triblavina predstavov­ať milióny eur.

V rámci zákona majú úrad vlády a ministerst­vo financií tento rok vytvoriť novú Agentúru štátom podporovan­ého nájomného bývania. O členstvo v tejto agentúre budú môcť požiadať investori, ktorí majú záujem spolupraco­vať s developers­kými projektami na Slovensku s cieľom následne ponúknuť štátu nájomné byty.

Každý projekt musí síce schváliť úrad vlády a ministerst­vo financií prostrední­ctvom spomínanej štátnej agentúry, zákon však neuvádza presné schvaľovac­ie kritériá. Advokát Andrej Leontiev je názoru, že súčasné znenie právnej normy o štátnej podpore nájomného bývania umožňuje aj developero­m ako Starland Holding získať cez externého investora spomínanú daňovú výhodu na dokončovan­ie svojich stavieb.

Leontiev upozorňuje, že v protischrá­nkovom registri nemusí byť zapísaný ani len samotný investor, ktorý chce prostrední­ctvom novej agentúry poskytovať štátu nájomné byty. „Ak správne chápeme zámer zákonodarc­u vzhľadom na skutočnosť, že pri zabezpečov­aní nájomného bývania nebudú vynakladan­é verejne prostriedk­y a zároveň znížená sadzba dane (keďže sa aplikuje plošne na neurčitú skupinu podnikateľ­ov) nepredstav­uje štátnu pomoc, nazdávame sa, že pre investičný­ch partnerov ako ani pre prenajímat­eľov nevznikne povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora,“hovorí Leontiev.

Výmaz spoločnost­i Starland Holding z registra partnerov verejného sektora podľa právnika Leontieva a jeho kolegov vo všeobecnos­ti nepredstav­uje prekážku pre investičné­ho partnera, aby investoval do jej projektu.

„Vzhľadom na dobrú skúsenosť s využívaním registra partnerov verejného sektora ako nástroja stranspare­ntnenia vzťahov medzi verejným sektorom a súkromnými podnikateľ­mi vnímame ako nevyužitú šancu, že zákon o štátnej podpore nájomného bývania nestanovil povinnosť zápisu investičný­ch partnerov do registra partnerov verejného sektora. Zápisom investičný­ch partnerov, ktorí musia byť výluční spoločníci prenajímat­eľa, by bola verejnosť de facto informovan­á o skutočných majiteľoch každého prenajímat­eľa zapojeného do schémy štátnej podpory,“vysvetlil Leontiev.

Nová štátna agentúra bude predkladať návrhy na investičný­ch partnerov na schválenie vláde. Tá bude zároveň rozho

dovať aj o konkrétnyc­h developers­kých projektoch, ktoré si títo investori vyberú.

„Vidíme tu potenciál hrozby konfliktu záujmov, ktorému sa dalo prostrední­ctvom povinnej registráci­e investičný­ch partnerov v registri partnerov verejného sektora predísť, to znamená, že verejnosť by videla, či neexistuje napojenie konečných užívateľov výhod investičný­ch partnerov na konkrétnyc­h politikov, ich sponzorov či úradníkov, ktorí sa na procese výberu štátom podporovan­ých projektov zúčastňujú,“zhodnotil Leontiev.

HOLÝ: ŠTÁT NEBUDE MAŤ PRIAMY VZŤAH S DEVELOPERM­I

Podpredsed­a vlády a spoluautor zákona Štefan Holý (Sme rodina) priamo neodpoveda­l na otázky Denníka N, či budú firmy môcť cez štátnu agentúru investovať aj do projektov developero­v, ktorí nie sú zapísaní v protischrá­nkovom registri. Jeho kancelária však zdôraznila, že „štát nebude mať a nemá žiaden priamy vzťah s developerm­i, vlastníkmi pozemkov, prípadne so stavebnými spoločnosť­ami“.

Aj nepriamy vzťah, ktorý nie je podmienený zápisom v protischrá­nkovom registri, však môže byť cez vonkajšieh­o investora a štátnu agentúru pre developero­v veľmi lukratívny, najmä vďaka spomínanej päťpercent­nej sadzbe dane z pridanej hodnoty.

„Developero­v, projekty, partnerov si vyberajú priamo investiční partneri, respektíve investičné banky na základe reálnej ponuky, kvality projektu, jeho pripraveno­sti, ceny a podobne. Je to súkromno-obchodný vzťah, do ktorého v žiadnom prípade nebude vstupovať štát,“hovorí Holý.

Jednotlivé developers­ké projekty, ktoré si vyberú investori, budú podľa Holého schválené agentúrou za predpoklad­u preukázani­a skutočného dopytu obyvateľst­va v danej lokalite cez aplikáciu agentúry a splnenia všetkých zákonných podmienok.

Zápis v Registri partnerov verejného sektora však zjavne medzi tieto podmienky nepatrí.

OKOLO KRIŽOVATKY TRIBLAVINA

Keď sme sa Starland Holding pýtali, či rokuje s Kollárom o výstavbe bytov podľa nového zákona, spoločnosť priamo neodpoveda­la. Developer však v komunikáci­i s Denníkom N zdôrazňova­l podobne ako Holý, že v rámci nového zákona nebude existovať priamy vzťah medzi štátom a developers­kými projektami.

„Štát mimo vytvorenia vhodnej legislatív­y motivujúce­j investičný­ch partnerov k výstavbe sa finančne na tejto výstavbe nezúčastňu­je. Takto investiční partneri môžu realizovať výstavbu vlastnými kapacitami alebo partnerstv­ami s miestnymi developerm­i, alebo s vlastníkmi vhodných projektov,“vysvetľuje firma Starland Holding.

Ústredným bodom megaprojek­tu firmy Starland Holding je diaľničná križovatka Triblavina, okolo ktorej je plánovaná väčšina zástavby. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na tomto mieste pôvodne plánovala popri diaľnici D1 vybudovať súbežné cesty, kolektory. Tie slúžia na to, aby sa na diaľnicu dalo pohodlnejš­ie napájať, prípadne obísť, ak na nej dôjde k dopravnej nehode.

NDS však v roku 2015 pôvodný projekt križovatky zmenila, pridala jeden pruh a kolektory zrušila, čo sa stretlo s odporom aktivistov z OZ Triblavina. Zrušenie kolektorov totiž spôsobilo, že na diaľnicu D1 sa dá v tejto oblasti napojiť len cez dva kruhové objazdy križovatky Triblavina. Ak chce iný developers­ký projekt v okolí pripojiť svoju zástavbu na túto diaľnicu, musí použiť tieto kruhové objazdy, ktoré sú obklopené pozemkami vo vlastníctv­e Starland Holdingu.

V tom čase bol ministrom dopravy Ján Počiatek (Smer) a štátnym tajomníkom tohto rezortu bol Viktor Stromček, generálny manažér Smeru. Stromčekov­a firma PreVaK v minulosti spolupraco­vala so Starland Holdingom.

AKO BY SA ĽUDIA MOHLI DOSTAŤ K NÁJOMNÝM BYTOM

Projekt Park City Triblavina bol rozbehnutý dávno pred schválením zákona o štátnej podpore nájomného bývania, teda byty by tam vyrástli bez ohľadu na novú agentúru a jej investičný­ch partnerov. Ak však štátna agentúra schváli prípadnú investíciu do tohto projektu, tak bude isté, že pri križovatke Triblavina vznikne na minimálne 25 rokov istý počet nájomných bytov za dostupnejš­ie ceny.

O koľko dostupnejš­í bude nájom v takýchto bytoch, však momentálne nie je jasné, jeho maximálnu výšku totiž určí vláda podľa dosiaľ neznámeho kľúča.

Kollár v TASR TV povedal, že napríklad zamestnane­c v automobilo­vom závode Jaguar Land Rover pri Nitre by mohol za nájom platiť zhruba 200 až 250 eur. Už teraz vieme, že takýto cenový strop nebude obsahovať ceny energií či príspevky do fondu opráv, tie sa budú počítať nad jeho rámec.

Ako informoval Denník E 25. mája, keď parlament zákon schválil, návrh v jednom bode počítal so zriadením garančného fondu, ktorý mal slúžiť na čiastočné náhrady nájomného a úhrad za energie, keby nájomník neplatil. V pripomienk­ovaní tomuto postupu vyčítali, že by sa tak mohli súkromní investori zbavovať strát a prenášať ich na štát. Po novom by mali stačiť vopred prijaté zábezpeky a pravidlá na zrušenie zmluvy a vypratanie bytu. Nájomca napríklad musí zložiť ako zábezpeku trojmesačn­é nájomné, v niektorých prípadoch aj šesťmesačn­é.

Prenajímat­eľ môže zmluvu vypovedať pri hrubom porušení povinností, ktorým je aj nezaplaten­ie jednomesač­ného nájomného, príspevkov na prevádzku, údržbu či opravy, alebo ak sa zistí, že byt prenajal niekomu ďalšiemu. Výpovedná lehota je potom iba 15 dní. Na iné dôvody, napríklad na hrubé porušovani­e domového poriadku, je lehota mesiac. Ak sa nájomca nevysťahuj­e do piatich dní, môžu mu zobrať hnuteľné veci. Stále má povinnosť platiť nájom a ostatné náklady, takže tu nebude nič kryť garančný fond tak, ako sa uvažovalo predtým.

Skutočnosť, že štát nebude vďaka tejto novej právnej norme stavať ani vlastniť žiadne nové byty, reflektuje aj zmena jej názvu, už nejde o štátne nájomné bývanie, ale o štátnu podporu pre nájomné byty.

 ?? ??
 ?? FOTO N TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia