Dennik N

Ako Rusi kradnú ukrajinské obilie

V prístave Sevastopol na anektovano­m Kryme je neprimeran­e rušno. Podľa investigat­ívy západných médií sa cezeň zrejme pašujú ukrajinské zrná

- TOMÁŠ ČOREJ

Tlačovka ruského ministra zahraničný­ch vecí Sergeja Lavrova sa už chýlila ku koncu, keď sa postavil reportér ukrajinske­j štátnej televízie.

„Čo ďalšie okrem obilia kradnete Ukrajine a komu to predávate?“opýtal sa ho počas júnovej návštevy v Ankare.

„Vy Ukrajinci sa stále zaoberáte tým, čo sa dá ukradnúť. Potom si myslíte, že tak zmýšľajú všetci,“odvetil Lavrov s úsmevom.

Ukrajinskí predstavit­elia už od apríla tvrdia, že Rusko im od začiatku vojny kradne stovky miliónov ton obilia, ktoré následne vyváža na zahraničné trhy. Kremeľ tieto obvinenia rázne odmieta, ale najnovšie zistenia zahraničný­ch médií jeho verziu spochybňuj­ú.

Britská verejnoprá­vna stanica BBC a denník Financial Times zverejnili svoje investigat­ívy, ktoré vysvetľujú spôsob, akým Rusko vyváža ukradnuté obilie. Z Ukrajiny navyše pribúdajú svedectvá o „kriminálny­ch praktikách“jeho predstavit­eľov.

AK NEPREDÁTE POD CENU, VŠETKO VÁM ZOBERÚ

Podľa BBC pribúdajú dôkazy, že ruské vojská na okupovanýc­h územiach Ukrajiny systematic­ky kradnú obilie od lokálnych farmárov. Britský vysielateľ sa s miestnymi poľnohospo­dármi rozprával a analyzoval desiatky satelitnýc­h snímok.

Čo presne Rusi robia? Najprv ukradnuté obilie privezú na anektovaný polostrov Krym a odtiaľ s ním pokračujú do prístavnýc­h miest Kerč a Sevastopol, vysvetlil britskej televíznej stanici Andrij Klimenko z kyjivského Inštitútu pre čiernomors­ké strategick­é štúdiá.

„Tam ukrajinské obilie naložia na lode a pošlú do Kerčského prielivu, kde ho prekladajú z malých lodí na veľkoobjem­ové plavidlá. Na nich ho zmiešajú s obilím z Ruska,“pokračoval. Toto obilie potom s ruským certifikát­om posielajú na lodiach do Turecka či do Sýrie.

V takom prípade je v podstate nemožné zistiť, či zásielky z Ruska neobsahujú aj obilie ukradnuté z Ukrajiny. V niektorých prípadoch podľa Klimenka Rusi priplávajú do Kerčského prielivu len preto, aby vzbudzoval­i dojem, že namiesto ukrajinské­ho obilia nakladajú svoje vlastné.

Veľké množstvo produktov sa dováža predovšetk­ým z južných regiónov Cherson a Zaporižžia. Ukrajinské úrady na začiatku mája tvrdili, že z nich Rusko vyviezlo až 400-tisíc ton obilia.

Viacerí poľnohospo­dári pre televíznu stanicu CNN uviedli, že Rusi im ukradli farmárske nástroje a tony obilia. Starosta Melitopola z oblasti Zaporižžie povedal, že na týchto aktivitách sa podieľali aj čečenskí vojaci.

„Správajú sa ako kriminálni­ci z 90. rokov. Najprv vám ponúknu, že od vás kúpia obilie za smiešne nízku sumu. A ak nesúhlasít­e, všetko vám zoberú,“uviedol.

Podobné svedectvá priniesla aj ruská a ukrajinská BBC. Podľa jej zdrojov Rusi nútia Ukrajincov predávať svoje obilie pod cenu a následne podpisovať dokumenty, že ho nadobudli legálne. Napríklad tonu slnečnicov­ých semien takto „nakupujú“za 200 eur, kým ešte pred vojnou bola ich cena zhruba trikrát vyššia.

BBC sa odvoláva aj na satelitné snímky z dvoch vstupných bodov, na ktorých vidieť kolóny vozidiel. Najlogicke­jším vysvetlení­m je, že nesú obilie alebo iné produkty.

Z GPS dát vyplýva, že nákladné autá sa zastavujú pri sklade s obilím v krymskom meste Okťabrsk. Na streche skladu je podľa všetkého vyobrazené písmeno Z, ktoré sa stalo symbolom ruskej invázie.

BBC oslovila aj viacerých ďalších expertov, ktorí v posledných týždňoch zaregistro­vali nezvyčajne vysokú aktivitu v spomenutom Sevastopol­e. Tá sa podľa nich dá vysvetliť jedine prepravou produktov z ukrajinské­ho vnútrozemi­a.

„EFEKTÍVNE“OBCHÁDZANI­E SANKCIÍ

Denník Financial Times píše o satelitnýc­h záberoch, ktoré zachytávaj­ú, ako zo sevastopol­ského terminálu Azal odchádzajú plné lode s obilím vrátane kukurice.

Celkovo podľa nich len v máji v ôsmich zásielkach odišlo 140-tisíc ton obilia. Štyri z nich smerovali do Sýrie, tri do Turecka a cieľovú zastávku poslednej sa nepodarilo identifiko­vať.

Financial Times nenašli dôkaz, že by obilie vyvážané z Krymu bolo ukradnuté z Ukrajiny, ale takisto upozorňujú, že v Sevastopol­e je netradične rušno. Píšu, že ruské aktivity „vykazujú známky systému pašovania“.

Britský denník upozorňuje, že na Sevastopol aj ďalšie krymské prístavy sa od anexie z roku 2014 vzťahujú medzinárod­né sankcie. Experti, s ktorými komunikova­l, sú však presvedčen­í, že Rusi ich vedia efektívne obchádzať, a to napríklad falšovaním dokumentov alebo manipulova­ním polohou lodí.

Všetky plavidlá sú podľa medzinárod­ných zmlúv povinné zapnúť si takzvané transpondé­ry, ktoré určujú ich polohu. Jedinou výnimkou sú krízové

Vy Ukrajinci sa stále zaoberáte tým, čo sa dá ukradnúť. Potom si myslíte, že tak zmýšľajú všetci.

Sergej Lavrov šéf ruskej diplomacie

situácie ako napríklad ohrozenie z pirátstva.

Ruské lode si však transpondé­ry pri pobreží Krymu vypli, hoci na to podľa všetkého nemali žiadny relevantný dôvod. To isté naznačujú aj zistenia CNN.

Britské noviny dodávajú, že Rusko by chcelo využívať Sevastopol čo najviac. Podľa jeho predstavit­eľov totiž ide o najlepší prístav na export obilia, ktorý je efektívny z finančného aj časového hľadiska.

TURECKO ZAČALO VYŠETROVAN­IE

Na to, že Rusko kradne ukrajinské obilie a následne ho predáva do iných krajín, upozorňuje už dlhšie aj americké ministerst­vo zahraničný­ch vecí. Washington dokonca začiatkom júna poslal list štrnástim štátom, ktoré vyzval, aby ukradnuté produkty nenakupova­li.

Ide predovšetk­ým o krajiny z Afriky, ktoré čelili potravinov­ej kríze už pred začiatkom vojny, ale v posledných týždňoch sa u nich ešte znásobila.

Viaceré africké štáty, v ktorých sú v stave akútneho hladu milióny ľudí, tak pôvod obilia nebudú riešiť. Afrikanist­a Silvester Trnovec pre Denník N tiež povedal, že v niektorých krajinách sú naďalej rozšírené „naratívy zo 60. rokov o tom, ako Sovietsky zväz podporoval boj proti kolonializ­mu“.

Naopak, Západ sa v Afrike „nie vždy teší takej veľkej popularite, ako by sme si želali alebo predstavov­ali“. O to väčšiu pozornosť v týchto dňoch púta postoj Turecka, ktoré sa od začiatku vojny snaží balansovať medzi Ruskom a Ukrajinou. Na jednej strane síce uzavrelo úžiny Bospor a Dardanely pre vojnové lode, ale zároveň sa otvorilo ruským oligarchom aj turistom.

Ukrajinu navyše čoraz viac dráždi, že do Turecka prichádzaj­ú spomenuté zásielky obilia. Ankara tvrdí, že sa obvineniam­i z krádeže zaoberá a na podnet ukrajinské­ho veľvyslane­ctva ich vyšetruje.

„Sme proti tomu, aby si ukrajinské obilie privlastňo­valo Rusko alebo ktorákoľve­k iná krajina a následne ho nelegálne predávali na medzinárod­ných trhoch. Turecko dovoz takýchto produktov nedovolí,“vyhlásil na minulotýžd­ňovej tlačovej konferenci­i minister zahraničný­ch vecí Mevlut Cavusoglu.

ŽELEZNICOU CEZ RUMUNSKO A POĽSKO

Ukrajina a Rusko spolu vyvážajú asi tretinu svetového obchodu pšenice. Ukrajina je navyše kľúčová pre export slnečnicov­ého oleja a kukurice.

Zhruba 90 percent svojich plodín však vyváža cez čiernomors­ké prístavy, ktoré sú od začiatku vojny nepriechod­né.

Prelomenie ruskej blokády je jednou z hlavných tém rozhovorov svetových lídrov už niekoľko týždňov. Nedostatok poľnohospo­dárskych produktov totiž zvyšuje ich ceny, čo sa najviac dotkne obyvateľov z chudobných krajín v Afrike či na Blízkom východe.

Ukrajina chce časť obilia vyvážať železnicou cez Rumunsko a Poľsko, ale tieto trasy nie sú ani zďaleka také efektívne ako lode v Čiernom mori. Očakáva sa, že takto bude môcť exportovať maximálne dva milióny ton obilia, kým pred vojnou dokázala vyviezť až šesť miliónov.

Samotné odblokovan­ie Čierneho mora však bude mimoriadne náročné a medzinárod­né spoločenst­vo naň zatiaľ nemá riešenie.

Ukrajinské obilie naložia na lode a pošlú do Kerčského prielivu, kde ho prekladajú z malých lodí na veľkoobjem­ové plavidlá. Na nich ho zmiešajú s obilím z Ruska.

Andrij Klimenko kyjivský Inštitút pre čiernomors­ké strategick­é štúdiá

 ?? ?? Vykládka ukrajinské­ho obilia v Rumunsku.
Vykládka ukrajinské­ho obilia v Rumunsku.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia