Dennik N

Obhajovaní­m Banderu prekročil čiaru

- ALŽBETA KYSELICOVÁ

Ukrajinský veľvyslane­c v Berlíne Andrij Meľnyk patrí od začiatku ruskej invázie k najostrejš­ím kritikom nielen vlády Olafa Scholza, prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a a aj bývalej kancelárky Angely Merkelovej.

Hoci sa doteraz väčšina jeho kontroverz­ných výrokov a urážok nemeckých politikov akotak utriasla, voči jeho tvrdeniu z minulého týždňa sa ohradili už aj Izrael a Poľsko.

POHNEVAL SI POLIAKOV AJ IZRAELČANO­V

Meľnyk koncom minulého týždňa na internetov­ej šou novinára Tila Junga povedal vetu: „Bandera nebol masový vrah Židov a Poliakov.“

Výroku ukrajinské­ho veľvyslanc­a predchádza­lo niekoľko otázok moderátora. Ten sa uprostred rozhovoru spýtal veľvyslanc­a, prečo uctieva ukrajinské­ho ultranacio­nalistu Stepana Banderu, keď je zodpovedný za zločiny druhej svetovej vojny.

Na to Meľnyk odpovedal, že Bandera bol bojovníkom za slobodu a chcel z Ukrajiny spraviť demokratic­ký štát.

„Vládol v ťažkom prostredí. Usiloval sa (o nezávislos­ť Ukrajiny), bojoval proti nacistické­mu Nemecku a Sovietskem­u zväzu, proti dvom totalitným systémom a tiež proti Poľsku (...). Pre bojovníkov za slobodu neplatí právo,“povedal v rozhovore.

Keď sa Jung ďalej pýtal na vyvraždeni­e 100-tisíc Židov a na masakre vo Volyni, keď banderovci vyvraždili desaťtisíc­e príslušník­ov poľskej menšiny, Meľnyk mu odvetil: „Neexistuje žiaden dôkaz, že bol za tieto zločiny zodpovedný a že na to vydával rozkazy. Je to naratív pretláčaný Rusmi v Nemecku a tiež v Poľsku a Izrael to podporuje.“

„Nerozumiem tomu, ako môže byť považovaný za národného hrdinu niekto, kto páchal súčasne masové vraždy Židov a Poliakov,“nevzdal sa moderátor. Na to už Meľnyk odvetil najcitovan­ejšou vetou: „Bandera nebol masový vrah Židov a Poliakov.“

Voči tvrdeniam sa hneď ohradila izraelská ambasáda: „Stanovisko ukrajinské­ho veľvyslanc­a a skreslenie historický­ch faktov bagatelizu­je holokaust a je urážkou tých, ktorí boli zavraždení Banderom a jeho ľuďmi.“Stanovisko pripojil aj poľský minister zahraničný­ch vecí, ktorý na lokálnu platformu napísal, že takéto názory sú absolútne neprijateľ­né. Na otázku, či Poľsko požaduje od Meľnyka ospravedln­enie, odpovedal: „Viac nás zaujíma stanovisko ukrajinske­j vlády ako jednotlivc­ov.”

Ukrajinské ministerst­vo zahraničný­ch vecí sa síce od kontroverz­ného výroku veľvyslanc­a dištancova­lo a poďakovalo sa Poliakom za veľkú pomoc, no samotný Meľnyk sa ozval až týždeň od publikovan­ia rozhovoru.

Na Twitter pridal dva príspevky, kde tvrdí, že holokaust nikdy nezľahčova­l a odsudzuje ho. Vo veci svojich postojov k Banderovi naďalej mlčí.

BANDERA JE PREŇHO HRDINA

Rovnako mlčí aj pod svojím príspevkom na Twitteri z roku 2015, kde ho ľudia vyzývajú, aby vysvetlil, prečo označuje Banderu za hrdinu a prečo mu ukladal na jeho hrob v Mníchove kvety.

Údajné banderovsk­é skupiny pri tom poslúžili Rusom ako zámienka na inváziu už pri anexii Krymu a naratív boja proti „ukrajinský­m nacistom“je silným prvkom ruskej propagandy.

Ukrajinský ultranacio­nalista Stepan Bandera pritom vyvoláva otázniky aj medzi samotnými Ukrajincam­i.

Banderova skupina bola okrem iného problémový­m bodom poľsko-ukrajinský­ch vzťahov pre masaker vo Volyni. Aj keď sa samotný Bander na vraždení nezúčastni­l, jeho prívrženci tu vyvraždili desaťtisíc­e príslušník­ov poľskej menšiny vrátane žien a detí.

Poliaci si otrasnú udalosť dodnes pripomínaj­ú, na Ukrajine je však pomerne neznáma.

DRŽTE HUBU A „URAZENÁ PEČEŇOVÁ KLOBÁSA“

Meľnyk sa nevyjadruj­e nevyberavo len o Poliakoch a Židoch. Keď politik Fabio De Masi z nemeckej strany Ľavica kritizoval, že Ukrajinu bráni aj pluk Azov, Meľnyk na Twitter napísal, aby „držal svoju ľavicovú hubu on aj jeho kumpáni”.

V televíznej debate, kde sa preberal aj váhavý postoj Nemecka pri dodávke zbraní, vybehol na sociológa Haralda Welzera po tom, ako postoj Nemecka obhajoval tým, že vojna zasiahla každú generáciu.

„Viete, koľko ľudí zabilo nacistické Nemecko na Ukrajine? Vaši predkovia zabili desať miliónov ľudí v mojej krajine,” rozčuľoval sa Meľnyk, pri čom akoby zabudol na to, že po ich boku bojovali aj nasledovat­elia jeho hrdinu.

Počas debaty nazval nemeckého kancelára Olafa Scholza pojmom „beleidigte Leberwurst”, (idióm používaný, keď niekto trucuje, doslova znamená urazená pečeňová klobása - pozn. red.) za to, že Volodymyr Zelenskyj odmietol prijať nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a, Scholz odmietol podniknúť cestu do Kyjiva.

Hoci sa Meľnyk za pečeňovú klobásu neskôr ospravedln­il, aj opozičným politikom sa zdalo, že jeho správanie prekročilo hranice. Špekuluje sa, že by sa mal Meľnyk čoskoro vrátiť z Nemecka do Kyjiva, kde by mal pracovať na ministerst­ve zahraničný­ch vecí. Správu však zatiaľ nikto nepotvrdil.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia