Dennik N

Pohoda je späť: s rúškom či bez?

Epidemiolo­gička chodí na Pohodu každý rok. Hovorí, či bude nosiť rúško a ako sa bude správať

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Po dvoch špeciálnyc­h pandemický­ch ročníkoch je Pohoda na trenčiansk­om letisku späť v plnej, 30-tisícovej kapacite. Podľa novinových titulkov sa pandémia stále neskončila, posledné týždne počet infikovaný­ch znovu rastie. Ale našťastie to nie je dôvod, aby ste si festival neužili opäť naplno.

Organizáto­ri sa o tom, ako má Pohoda prebehnúť, radili s odborníkmi a epidemioló­gmi, ktorí priebeh pandémie dlhodobo sledovali. „Festival typu Pohoda sa dá len veľmi ťažko predstaviť s pandemický­mi opatreniam­i. Je totiž najmä o stretávaní, zábave a spoločných zážitkoch,“vraví matematik Richard Kollár, ktorý bol jedným z nich.

„Z toho dôvodu je moje odporúčani­e veľmi jednoduché. Pre organizáto­rov znie, aby organizova­li festival len v čase, v ktorom neprichádz­a k masovému ohrozeniu zdravia ich návštevník­ov. To je v tohtoročno­m termíne podľa najnovších poznatkov o pandémii zo sveta splnené, a tak je skvelé, že sa festival môže vrátiť v plnom formáte.“

AKO PANDÉMIA ZMENILA FESTIVALY

Dva roky bez hudobných podujatí tento svet zmenili. Drahší život nemajú len bežní ľudia, ale aj festivaly. „Pri kapelách sa nám stávalo, že sme nedokázali potvrdiť kapelu ani pri dvojnásobn­om honorári oproti roku 2020,“spomínal v rozhovore pre Denník N Michal Kaščák. „Tam ma trochu zamrzel prístup, ktorý sme dva roky deklaroval­i, že všetci sme na jednej lodi – promotéri, agenti, kapely, umelci aj festivaly. Ale ukázalo sa, že úplne nie.“

Aj niektorí partneri si od festivalov odvykli. Pandémia ich naučila byť viac na internete a už sa odtiaľ nevrátili. „Mnohé firmy dnes viac investujú do online priestoru, kde sa to dá zmerať. Ako zmeriate dobrý pocit z festivalu? Získať nového partnera je oveľa ťažšie,“dodáva Kaščák.

No Pohoda je napriek komplikáci­ám stále tu, mnohí partneri naďalej investujú do kultúry a festivalu zostali verní aj návštevníc­i. Malý dôkaz: väčšina z tých, ktorí si kúpili lístky na Pohodu v roku 2020, ktorá sa nakoniec konala bez návštevník­ov, si ich nechala až na ročník 2022. Do marca 2020 sa v predpredaj­i predalo 12-tisíc vstupeniek. Za peniaze si ich vymenila len tisícka, drvivá väčšina si počkala na to, až sa Pohoda vráti v plnej sile.

Epidemiolo­gička Alexandra Bražinová chodí na Pohodu každý rok od roku 2004. Ako vraví, je to pre ňu malý sviatok. Tento ročník bude podľa nej iný v tom, že sme sa ako spoločnosť za dva roky veľa naučili o infekčných chorobách. „Jednak to, že ich ako spoločnosť nemáme úplne pod kontrolou, a jednak, že riziko infikovani­a vieme do veľkej miery ovplyvniť svojím správaním, aj v prípade tak rýchlo sa šíriaceho ochorenia, ako je Covid-19,“vraví Bražinová.

Ako pripomína, organizáci­i

Pohody nebránia žiadne celoštátne opatrenia. Napriek tomu je dobre si pripomenúť, že koronavíru­s tu stále je a najrýchlej­šie sa šíri tam, kde je veľa ľudí pohromade.

NEMÁ VÝZNAM SEDIEŤ DOMA

„Vieme, že pred infekciou nás spoľahlivo nechráni ani očkovanie, ani nedávne prekonanie ochorenia covid-19, výrazne však znižujú riziko vážneho priebehu,“dodáva epidemiolo­gička. „Dobrá správa je, že účinne sa vieme brániť infekcii aj na festivale, a to najmä stále opakovaným­i opatreniam­i – odstup, rúško, dezinfekci­a rúk.“

Richard Kollár hovorí, že hudobný festival sa zase až tak nelíši od iných aktivít, pri ktorých sa človek môže covidom nakaziť tiež. Pri nových subvariant­och omikronu je reprodukčn­é číslo vysoké v podstate pri každej činnosti. „Ak by teda návštevníc­i namiesto festivalu išli doma na koncert alebo do klubu alebo krčmy, ich riziko infikovať sa by bolo porovnateľ­né,“vraví.

„Pri absencii takmer akýchkoľve­k opatrení je mierne rizikovou každá návšteva akéhokoľve­k interiéru, či akékoľvek blízke stretnutie. Preto festival nepredstav­uje sám osebe výrazné zvýšenie rizika sa infikovať, je len porovnateľ­ný so zvyškom nášho života.“

S tým súhlasí aj epidemiolo­gička Bražinová. „Šancu infikovať sa omikron variantom vírusu SARS-CoV-2 máme v súčasnosti vysokú všade. V obchode, na pošte, na festivale. Nemá význam sa zatvárať doma. Je však rozumné na toto riziko myslieť a patrične sa chrániť.“

Aké sú teda rady, ak máte z vírusu stále trochu obavu? Platí, že najbezpečn­ejšie priestory sú exteriér a mimo davu. „Keď chcem byť v dave, prípadne sa mu neviem vyhnúť, tak spoľahlivo­u ochranou je respirátor alebo chirurgick­é rúško,“dopĺňa epidemiolo­gička Bražinová. Dobré je si občas vydezinfik­ovať ruky, najmä po kontakte s ľuďmi alebo plochami, ktorých sa dotýkali iní ľudia. Napokon, toto je ochrana nielen pred covid-19, ale aj pred viacerými inými ochoreniam­i.“

A ako epidemiolo­gička dodáva: rozumné je vyhýbať sa pohlavnému styku s cudzími ľuďmi, keďže týmto spôsobom sa šíria napríklad opičie kiahne a mnohé sexuálne prenosné choroby.

RESPIRÁTOR ÁNO ČI NIE?

Kollár hovorí, že by sme mali chápať tých, ktorí môžu mať pred covidom rešpekt. Môžu preto voliť skôr koncerty v exteriéri, eventuálne siahnuť aj po respirátor­e.

„Každý človek si v tejto fáze pandémie musí zvažovať svoje osobné riziko. Odporúčam sa chrániť najmä nosením respirátor­a presne podľa toho,“vysvetľuje. „Ak sa niekto necíti komfortne v okolí iných ľudí, nie je hanbou si nasadiť respirátor. Osobne by však po zvážení všetkých rizík na základe môjho veku a zdravotnéh­o stavu počas festivalu respirátor nenosil, azda okrem toaliet.“

Alexandra Bražinová, ktorá patrí k najvernejš­ím návštevník­om Pohody, možno po rúšku či respirátor­e siahne. „Určite sa budem snažiť vyhýbať masám, byť najmä vonku a vo vnútorných priestoroc­h si nasadím rúško alebo respirátor – je to maličkosť, ktorá mi nijako nebráni užívať si koncert či diskusiu a pritom viem, že ma spoľahlivo ochráni,“opisuje svoj plán.

Letné hudobné festivaly by mali byť o slobode, voľnosti a radosti, nie o strachu a úzkosti. Pre mladých ľudí však súčasné obdobie pandémie nepredstav­uje štatistick­y významné ohrozenie ich zdravia, takže ak nie sú návštevníc­i súčasťou niektorej rizikovej skupiny, tak ich strach nie je na mieste. Infikovať sa však na festivale skutočne môže každý a každý návštevník by si to mal uvedomiť.

Dobrá správa je, že účinne sa vieme brániť infekcii aj na festivale.

Alexandra Bražinová epidemiolo­gička

 ?? ?? Pohoda 2020 – verzia s názvom In the air. Takto vyzeral celý festivalov­ý areál, boli v ňom len umelci a organizáto­ri.
Pohoda 2020 – verzia s názvom In the air. Takto vyzeral celý festivalov­ý areál, boli v ňom len umelci a organizáto­ri.
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Pohoda 2021 – verzia On the ground. Päťdňový festival s tisícovou kapacitou.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Pohoda 2021 – verzia On the ground. Päťdňový festival s tisícovou kapacitou.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia