Dennik N

Čo s nami urobila ruská vojna

42 percent ľudí si myslí, že našu identitu a naše hodnoty ohrozuje Západ, a 54 percent z toho obviňuje liberálnu demokraciu

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Vtejto rubrike sme sa už venovali tomu, ako vnímajú vojnu Ruska na Ukrajine samotní Ukrajinci aj Rusi. Veľmi stručne zhrnuté, viera Ukrajincov vo víťazstvo neklesá a stále je vyššia ako 90 %, aj keď narastá pochopenie, že to víťazstvo nepríde tak rýchlo a bude veľmi draho vykúpené životmi mnohých ich krajanov. Ani na ruskej strane nič zásadne nové, väčšina Rusov podporuje „špeciálnu vojenskú operáciu“na Ukrajine a väčšina taktiež stále dôveruje Putinovi, ktorého popularita po rozpútaní vojny proti Ukrajine vzrástla. Na konci mája mu dôverovalo 72 % Rusov, nedôverova­lo 19 % a 9 % nemalo jasný postoj.

Dnes sa však pozrieme na to, čo urobila ruská agresia proti Ukrajine s verejnou mienkou v krajinách Európskej únie, podrobnejš­ie sa zameriame na krajiny v strednej a východnej Európe, ale predovšetk­ým nás bude, samozrejme, zaujímať Slovensko. Budeme vychádzať z dvoch zdrojov, ktoré porovnával­i názory ľudí v európskych krajinách pred vojnou (v rokoch 2018 – 2021) a už počas nej, po 24. februári 2022.

Tým prvým zdrojom sú prieskumy Globsecu (za deväť krajín strednej a východnej Európy, konkrétne V4, baltské štáty, Rumunsko a Bulharsko) a tým druhým prieskumy Eurobarome­tra, ktorý skúma verejnú mienku vo všetkých krajinách Európskej únie.

VZRÁSTOL DOPYT PO AUTOKRATOV­I

Dobrou správou je, že v roku 2022 sa zvýšili preferenci­e prozápadné­ho smerovania našej krajiny, zosilnela podpora nášho členstva v NATO, znížila sa podpora a popularita Ruska a Putina a zosilnel kladný postoj k Ukrajine. Zlou správou je, že napriek relatívne pozitívnem­u posunu v týchto oblastiach ostávame spolu s Bulharskom a Maďarskom stále napriek všetkému najviac proruskou a antiameric­kou krajinou nielen v regióne, ale (ešte spolu s Gréckom, Cyprom a Maltou) aj v Európskej únii.

Napríklad preferenci­a západného smerovania krajiny u nás za posledný rok vzrástla z 26 % na 34 % (rovnako ako v Bulharsku, s ktorým sme na tom boli, ale aj ostali najhoršie), v Česku to bolo z 33 % na 56 %. Narástol aj podiel ľudí, ktorí podporujú naše členstvo v NATO (zo 63 % na 72 %), pričom tu sme sa od Bulharska odpútali, pretože tam sa počas posledného roka podpora NATO dokonca znížila (z 54 % na 50 %).

V porovnaní s Poliakmi, Čechmi a obyvateľmi Pobaltia je u nás (spolu s Bulharskom a Maďarskom) aj omnoho slabšie vnímaná zodpovedno­sť Ruska za vojnu na Ukrajine, kým v Poľsku to tak vidí 87 % ľudí a v Česku 78 %, u nás len 51 % (50 % v Bulharsku a 48 % v Maďarsku). S Bulharskom a Maďarskom sa zhodujeme aj v nízkej podpore potreby zníženia energetick­ej závislosti od Ruska (u nás a v Maďarsku 53 %, v Bulharsku 55 %, ale v Čechách 84

% a v Poľsku dokonca 95 %). Rovnako je to s protiruský­mi sankciami, kým v Poľsku ich podporuje 88 % a v Čechách 78 %, u nás je to len 50 % (Maďarsko 43 %, Bulharsko 38 %).

Ľudia u nás naďalej silno veria (po Bulharsku najviac) v konšpiračn­é teórie (Bulharsko 62 %, Slovensko 52 %, kým v Česku 31 %). A asi najznepoko­jujúcejšie je, že u nás najrýchlej­šie vzrástol dopyt po autokratic­kom lídrovi (z 25 % v roku 2020 na 49 % v roku 2022) a zároveň máme najväčšiu nedôveru v liberálnu demokraciu a „dekadentný“Západ. Až 42 % ľudí si myslí, že našu identitu a naše hodnoty ohrozuje Západ, a 54 % z toho istého obviňuje liberálnu demokraciu (druhé najvyššie skóre majú v tejto otázke Maďarsko a Bulharsko so 40 %).

Najnovší Eurobarome­ter priniesol viaceré zaujímavé výsledky, aj tu však platí, že pre nás väčšinou nie veľmi povzbudivé. Zaujímavé sú opäť nielen najaktuáln­ejšie výsledky, ale najmä ich porovnanie s tými predchádza­júcimi spred vojny Ruska proti Ukrajine.

Vo vzťahu k USA sme v súčasnosti štvrtou najviac protiameri­ckou krajinou v EÚ (po Cypre, Grécku a Slovinsku), hoci oproti predchádza­júcemu roku podiel ľudí, ktorí považujú USA za strategick­ého partnera, stúpol zo 17 % na 29 %. Celkovo však u nás USA pozitívne vníma len 35 % (v Poľsku 90 %, v EÚ celkovo 58 %), kým negatívne 53 % (v Poľsku 5 %, v EÚ celkovo 36 %). Aj keď oproti roku 2021 sa obraz USA v očiach Slovákov zlepšil, zaujímavé je, že v porovnaní s rokom 2018 sa vnímanie USA u nás zhoršilo, podiel ľudí s pozitívnym vnímaním USA klesol o 13 percentuál­nych bodov (p. b.) a tých s negatívnym vnímaním stúpol o 11 p. b. Prepad dôvery v Rusko bol však ešte výraznejší, teraz ho na Slovensku vníma pozitívne 20 % ľudí a negatívne 67 % ľudí, kým v roku 2018 to bolo 62 % pozitívne a 36 % negatívne. Väčší prepad dôvery ako u nás (42 p. b.) zaznamenal­o Rusko len v Rumunsku (43 p. b.).

Veľmi zaujímavé je porovnanie vývoja vnímania USA a Ruska medzi rokmi 2018 a 2022. Vnímanie Ruska sa zhoršilo bez výnimky vo všetkých 27 krajinách EÚ, čo nie je vzhľadom na barbarskú a nezmyselnú vojnu proti Ukrajine nič nepochopit­eľné. USA síce zaznamenal­i v rámci EÚ ako celku za Bidena (2022) nárast ich pozitívneh­o vnímania oproti Trumpovým časom (2018), ale v deviatich z 27 krajín EÚ (medzi nimi aj na Slovensku) to tak nebolo. V týchto krajinách kleslo pozitívne vnímanie Ruska, ale aj USA. Neslávnym rekordérom je tu Bulharsko, ktoré bolo jedinou krajinou, kde sa za ostatné štyri roky vnímanie USA zhoršilo viac ako vnímanie Ruska.

V týchto deviatich krajinách (a špeciálne v Bulharsku) sa potvrdila téza, podľa ktorej Putinovej propagande nejde o to, aby zvýšila dôveru k svojej krajine, ale o to, aby zničila dôveru k všetkým a všetkému. Práve tieto krajiny, a medzi nimi aj my, by mali omnoho viac úsilia venovať boju s ruskou propagando­u a ruskou hybridnou vojnou, pretože dáta ukazujú, že v minulosti (sme) to hrubo podcenili.

DVE SPRÁVY NA ZÁVER

Na záver už len dve správy, jedna zlá a jedna dobrá.

Spomedzi 27 krajín EÚ je Slovensko najmenej žičlivé k urýchleniu rozširovan­ia

Únie (vrátane Ukrajiny). Kým v rámci celej EÚ je za 58 % ľudí a proti 36 % (teda saldo + 22), u nás je za 36 % a proti 55 %, teda naše saldo je mínus 19 %, pričom najskeptic­kejší po nás sú Slovinci so saldom mínus 7 %. Mierne negatívne saldo majú aj Bulhari, Rakúšania a Holanďania, čo v prípade posledných dvoch menovaných krajín vysvetľuje aj alibistick­é a opatrné postoje ich politikov. Vzhľadom na naše saldo treba oceniť, že naši politici, najmä prezidentk­a, premiér a minister zahraničný­ch vecí, zaujali v tomto prípade veľmi jasné a jednoznačn­é podporné stanovisko voči ďalšiemu rozširovan­iu EÚ.

A tá posledná dobrá správa je z výsledku Eurobarome­tra týkajúceho sa ochoty ochraňovať európske hodnoty a ľudské práva aj za cenu zníženia životnej úrovne. Obrazne povedané, či je pre ľudí dôležitejš­ia sloboda alebo misa šošovice. V priemere za celú EÚ prevážila sloboda nad šošovicou o 20 %, v Čechách dokonca o 34 % a na Slovensku o 16 %. V tejto oblasti sme sa odpútali od našich tradičných partnerov Bulharska a Maďarska (v ktorých šošovica vyhrala o 42 %, resp. 35 %), ale aj od ďalších piatich krajín.

A ešte jeden dodatok. Z vyššie uvedeného je jasné, že horšie ako my je na tom z porovnateľ­ných krajín len Bulharsko (a podobne ako my Maďarsko). Predminulý týždeň sa to v Bulharsku aj potvrdilo, protikorup­čná a prozápadná vláda silno podporujúc­a Ukrajinu stratila v parlamente väčšinu a bola hlasovaním odvolaná. Kiril Petkov, odvolaný premiér, povedal, že mu bolo cťou viesť vládu, ktorá bola odvolaná ľuďmi ako bývalý premiér Borisov, Deľan Peevski (na ktorého pre podozrenie z korupcie

USA uvalili sankcie) a ruská veľvyslank­yňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanov­a. 42-ročný absolvent Harvardu Petkov vo februári vyhodil zo svojej vlády ministra obrany, ktorý odmietol podporiť sankcie proti Rusku a nazvať ruskú inváziu vojnou. Proruskí nacionalis­ti dnes majú v prieskumoc­h dvakrát viac ako pred ostatnými voľbami a vyhodený minister obrany založil konzervatí­vnu stranu, ktorá má šancu dostať sa do parlamentu.

Z vyššie uvedeného je jasné, že horšie ako my je na tom z porovnateľ­ných krajín len Bulharsko (a podobne ako my Maďarsko).

 ?? FOTO – TASR/APO ??
FOTO – TASR/APO
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia