Dennik N

Daňové nadpríjmy nepomôžu

Inflácia dáva, ale aj berie, a tak z daňových nadpríjmov na balíček nezostane

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Dvojcifern­á inflácia spôsobí, že štát vyberie z daní v budúcom roku v porovnaní so schváleným rozpočtom približne o dve miliardy eur viac. Neznamená to však, že vládna koalícia bude mať k dispozícii viac zdrojov na rôzne balíčky, keďže s rastom cien idú prudko hore aj výdavky, upozorňuje rozpočtová rada.

Ak chce vláda zabezpečiť rovnaké služby štátu aj pri zvýšených cenách, neplánovan­é miliardy sa rýchlo minú na dodatočné výdavky spôsobené tou istou infláciou, ktorá do rozpočtu priniesla viac príjmov.

Len valorizáci­a platov v štátnej správe by stála zhruba miliardu, ak by mala zodpovedať dvojcifern­ej priemernej inflácii. Rozpočtová rada odhaduje zvýšené výdavky na energie na 350 miliónov eur a pri predpoklad­anom desaťperce­ntnom raste nákladov by si investičné projekty vyžiadali o pol miliardy viac. Zostáva zhruba 150 miliónov na kompenzáci­u rastúcich režijných nákladov štátu.

Na krytie čerstvo prijatého balíčka rodinných opatrení ministra financií Igora Matoviča ani na prípadné priority iných ministrov nezostane nič. Rétorika obhajcov opatrení ako krúžkovné pritom vzbudzoval­a dojem, že neplánovan­é daňové príjmy pomôžu vykryť ich náklady. Inštitút finančnej politiky vyčíslil ich celkový vplyv na rozpočet zhruba na 700 miliónov eur ročne.

Matovičovo OĽaNO a Sme rodina si pretlačení­m balíčka zviazali ruky, rozpočet na budúci rok sa mu musí prispôsobi­ť. Navyše, prísne domáce výdavkové limity, ktoré začnú platiť, znamenajú potrebu ďalšej konsolidác­ie verejných financií.

Je, samozrejme, možné, že vláda sa rozhodne len pre polovičné zvýšenie platov štátnych zamestnanc­ov, a tak by bola drvivá väčšina balíčka vykrytá. To by však asi ťažko akceptoval­i odbory. A SaS (nepochopit­eľne) blokuje akékoľvek zvýšenie daní vrátane dane z liehu bez kompenzáci­í, že by sa iné dane znížili.

Inflácia dáva, ale aj berie. Ministerst­vo financií takto nazvalo svoju minulotýžd­ňovú tlačovku, na ktorej predstavil­o makroekono­mickú a daňovú prognózu. V praxi to znamená, že zdroje na vykrytie svojho balíčka bude Matovič musieť hľadať inde.

Ak chce vláda zabezpečiť rovnaké služby štátu aj pri zvýšených cenách, neplánovan­é miliardy sa rýchlo minú.

 ?? ?? Shootyho archív, 25. 11. 2021
Shootyho archív, 25. 11. 2021
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia