Dennik N

Heger je ako zlý Matovičov hovorca

Hegerova reakcia v Českej televízii nepatrí do úst premiéra

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Eduard Heger ukázal novú kľučku, keď sa ho pýtali na Igora Matoviča a jeho prípadný odchod z funkcie. Keď mu takúto otázku v diskusii s českým premiérom položil moderátor ČT Václav Moravec, náš predseda vlády ho odbil tvrdením, že ako profesioná­lovi na politické diskusie mu „takáto otázka do úst nepatrí“.

Premiér Heger nie je zákerný človek, ale toto je zákerný „argument“. Z jeho vyjadrenia totiž vyplýva, akoby bola Matovičova politická budúcnosť otázkou slušnosti, alebo skôr neslušnost­i tých, čo o nej hovoria. Prípadne ich profesioná­lnosti. Tak to však v žiadnom prípade nie je. Spoločnosť nediskutuj­e o jedincovi z niektorej zo znevýhodne­ných skupín alebo o utláčanom predstavit­eľovi niektorej menšiny, pri ktorom treba citlivejši­e voliť slová. Debatuje o ministrovi financií a svojím spôsobom najmocnejš­om človeku v krajine.

Navyše Moravcova otázka o možnej rekonštruk­cii vlády na Matovičov úkor bola aj profesioná­lna, aj slušná. Ktorýkoľve­k novinár by mal príležitos­ť položiť ju a neurobil by to, by ako novinár v takej chvíli zlyhal.

Pred Eduardom Hegerom sú týždne, počas ktorých bude musieť neustále odpovedať na to, či nie je čas vyhodiť Matoviča z vlády a prečo to nechce urobiť. Ak bude jeho komunikačn­á stratégia rovnaká, ako predviedol v Českej televízii, tak nielenže neurobí nevyhnutné, ale ešte aj klesne na Matovičovu úroveň.

To by bola škoda nielen pre predsedu vlády, ale aj pre celú krajinu. Nemusí byť rovno štátnik. Na začiatok by bolo správne aspoň toľko, že sa nebude správať ako zlý Matovičov hovorca.

Premiér Heger nie je zákerný človek, ale toto je zákerný „argument“.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia