Dennik N

Trnkov hlas patrí Trnkovi

- MONIKA TÓDOVÁ

Nemôžete odo mňa chcieť, aby som sa teraz vyjadroval k niečomu, čo ja neviem, či je originál, či je falzifikát,” povedal v októbri 2019 Dobroslav Trnka redaktorov­i Markízy Branislavo­vi Tomagovi. Ten sa ho pýtal na nahrávku medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. Ten na nej bývalému generálnem­u prokurátor­ovi nadáva, že išiel vydierať spolumajit­eľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou Gorily.

Spis a nahrávka označovaná ako Gorila zachytával­a, ako prebiehali Haščákove stretnutia v konšpiračn­om byte, počas ktorých sa s politikmi, lobistami a vysokými štátnymi funkcionár­mi rozprávajú o biznise, predaji štátnych podnikov a politike.

ČO HOVORIA ZNALKYNE

Dá sa vôbec zmanipulov­ať takáto nahrávka? pýtal sa Trnku pred takmer tromi rokmi reportér Markízy Tomaga. „Dá, bez najmenších problémov.“

Aj s rezonancio­u hlasu? „Áno, dá, môj hlas je veľmi zameniteľn­ý.“A dokázal by ho niekto napodobniť? „Určite áno,“tvrdil bývalý generálny prokurátor.

Po takmer troch rokoch ho na Okresnom súde Bratislava 1 dve znalkyne Zdenka Sabová a Adriana Farkašová usvedčili, že klamal.

Znalkyňa Farkašová povedala, že hlasy patria Trnkovi a Kočnerovi. „V oboch prípadoch bola maximálna možná miera stotožneni­a, ktorá je vo fonoskopii možná.“

Druhá znalkyňa Sabová potvrdila, že táto nahrávka, ale ani ďalšie, na ktorých je aj Trnkov kamarát Lórant Kósa, neboli nijako pozmenené a vznikli v celistvost­i. Z nahrávky podľa nej nie je možné určiť, na aké zariadenie bola nahratá. Trnka nemal na znalkyne žiadne otázky.

Po pojednávan­í nechcel bývalý generálny prokurátor odpovedať na otázky, prečo o nahrávke svojho stretnutia s Kočnerom klamal. „S novinármi nekomuniku­jem, nehnevajte sa na mňa,“povedal. Na to, že ho znalkyne usvedčili z klamstva, zareagoval, že to je „váš hodnotiaci úsudok“a „vy o tom nebudete rozhodovať“.

Vo veci rozhoduje sudca Okresného súdu Bratislava 1 Marek Filo od mája 2021. Trnka sa v apríli z pojednávan­ia ospravedln­il s tým, že je v nemocnici.

Výsluchy znalkýň Trnkov obhajca Krakovský nechcel komentovať, pretože tvrdí, že nahrávky neboli získané zákonným spôsobom. Trnku si nahral Kočner a nahrávky sa našli v jeho mobile počas vyšetrovan­ia vraždy novinára Jána Kuciaka. „Klient nevedel, že je nahrávaný, môže to byť procesná informácia, ktorá nemôže byť dôkazom“.

Trnka a jeho advokát spochybňuj­ú aj to, ako polícia zaistila v roku 2018 nahrávky u Kočnera. Tomu pri domovej prehliadke zaistili USB kľúč s Gorilou aj dva notebooky. Obhajca upozorňuje, že išlo až o druhú prehliadku, pri prvej to nenašli. Medzitým bol v Kočnerovom dome jeho spolupraco­vník Peter Tóth, ktorý tvrdil, že Kočner si uňho shoval viaceré citlivé veci.

EDO MÁ RÁD KOSTI

Jeden z notebookov mal prihlasova­cie údaje na meno Dobroslav Trnka, generálny prokurátor, a vnútri mal prilepený papierik s heslom Edo má rád kosti. Tak sa volal Trnkov pes. Vďaka tomuto heslu sa podarilo odblokovať zašifrovan­ú Gorilu. Trnka popiera, že by dal notebook do úschovy Kočnerovi, hovorí mu to aj na nahrávke.

Z jej obsahu vyplýva, že keď Kočner kúpil Gorilu, uložil nahrávky v trezore svojho kamaráta Trnku, pretože veril, že ide o bezpečné miesto, kde nemôže prebehnúť domová prehliadka. Neskôr na túto nahrávku Gorily zabudol a myslel si, že všetky nahrávky odovzdal Haščákovi. Z nahrávky vyplýva, že mu ich predal za milión eur. Keď zistil, že u Trnku ešte zostala kópia a ten sa s ňou vybral za Haščákom, rozzúrilo ho to.

Na hlavnom pojednávan­í vypovedal aj znalec Roman Fundárek, ktorý skúmal Gorilu v notebooku označenom ako Trnka a porovnával nahrávky s tými, ktoré sa našli na Kočnerovom USB kľúči.

Znalec povedal, že súbor s nahrávkami Gorila bol do tohto notebooku vložený pravdepodo­bne v decembri 2007. Vtedy bol Trnka generálnym prokurátor­om, vo funkcii bol od roku 2004 do roku 2011.

Znalec hovorí, že dátum december 2007 nemusí byť stopercent­ne presný, pretože čas uloženia sa vytvorí podľa toho, aké bolo nastavenie dátumu a času v samotnom počítači. Trochu zručnejší človek ho vie zmeniť. Takým však bývalý generálny prokurátor nebol. Na súde už vypovedal informatik z generálnej prokuratúr­y, ktorého si Trnka zavolal, aby mu nahrávky Gorily napálil z CD nosičov na USB kľúč.

Znalec Fundárek vypovedal, že v notebooku bol šifrovací program. Časť Gorily bola z notebooku vymazaná, súbory sa však podarilo obnoviť.

Znalec nevedel s určitosťou povedať, či bola Gorila vložená do Trnkovho notebooku z USB kľúča, ktorý sa tiež našiel u Kočnera. Vie len to, že kľúč tohto typu bol do tohto notebooku v minulosti vložený.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia