Dennik N

Kto ho nahradí a čo jeho odchod znamená?

Rezignácia britského premiéra Borisa Johnsona zarmútila Kyjiv, Brusel je opatrný a Moskva sa vytešovala

- TOMÁŠ ČOREJ

Žiadny západoeuró­psky líder nemá na Ukrajine takú vysokú podporu ako britský premiér Boris Johnson. Mesto Fontanka mu chce venovať ulicu, Odesa mu udelila titul čestného občana a v kyjivskej pekárni po ňom pomenovali croissant.

Na rozdiel od Ukrajincov však stratil podporu veľkej časti Spojeného kráľovstva vrátane vlastnej Konzervatí­vnej strany. Po tom, čo od neho odišlo vyše päťdesiat vládnych predstavit­eľov, vo štvrtok ohlásil rezignáciu. Johnson by chcel ostať vo funkcii ešte aspoň niekoľko mesiacov, ale viacerí jeho kolegovia sú proti. V nasledujúc­ich dňoch tak výrazne narastie vplyv takzvaného Výboru 1922.

Ako sa bude voliť nový britský premiér a kto sa ním stane? Čo znamená Johnsonov odchod pre Ukrajinu a vzťahy s Európskou úniou? Ako si budeme Johnsona pamätať a čo bude robiť?

PREČO BORIS JOHNSON ODSTUPUJE PRÁVE TERAZ?

Britský premiér musel v posledných dvoch rokoch vysvetľova­ť hneď niekoľko veľkých škandálov. Medzi nimi aj nelegálne večierky v čase prísnych epidemiolo­gických opatrení, za ktoré dostal od polície pokutu.

Zdá sa však, že zlom priniesli nové zistenia v prípade Chrisa Pinchera, ktorého Johnson povýšil do exekutívne­j funkcie. Pincher čelí obvineniu zo sexuálneho zneužitia dvoch mužov a Johnson o tom podľa všetkého od začiatku vedel.

Johnson v stredu podvečer priznal, že urobil chybu, a ospravedln­il sa, no už bolo neskoro. Po osemnástej hodine ohlásil rezignáciu minister zdravotníc­tva Sajid Javid a krátko po ňom aj šéf rezortu financií Rishi Sunak.

Ani jeden z nich síce priamo nespomenul Pincherovo meno, no z ich vyjadrení vyplynulo, že po poslednom škandále už s Johnsonovo­u vládou nechceli mať nič spoločné. Počas noci z vlády odišlo vyše päťdesiat ďalších predstavit­eľov.

Johnson spočiatku trval na zotrvaní vo funkcii, ale vo štvrtok ráno predsa ohlásil svoju rezignáciu.

Viacerí sa pritom domnievajú, že konzervatí­vci jeho výmenu presadili nielen z ideologick­ých, ale aj z pragmatick­ých dôvodov. V posledných týždňoch mu výrazne klesla popularita, za nedôveryho­dného ho považujú až tri štvrtiny Britov.

ČAKAJÚ BRITÁNIU NOVÉ PARLAMENTN­É VOĽBY?

Nie. Briti nevolia premiéra, ale poslancov dolnej komory parlamentu. Premiérom sa zväčša stáva líder strany s najvyšším počtom mandátov. Posledné voľby sa konali pred tromi rokmi a konzervatí­vci v nich získali výraznú väčšinu, ktorú majú bez ohľadu na to, kto je na čele vlády.

Nové voľby by sa mali uskutočniť až o vyše dva roky. Opoziční labouristi by chceli vláde vysloviť nedôveru, čím by automatick­y došlo k rozpusteni­u dolnej snemovne a predčasným voľbám. To však konzervatí­vci takmer určite nedopustia.

ČO SA BUDE DIAŤ ĎALEJ?

Konzervatí­vci si nájdu nového lídra, ktorý Johnsona nahradí na pozícii premiéra. Jeho voľba bude pozostávať z dvoch fáz.

V tej prvej budú kľúčoví konzervatí­vni poslanci v dolnej snemovni, ktorých úlohou bude vybrať dvoch najsilnejš­ích kandidátov. Následne budú hlasovať členovia strany z celej krajiny, ktorých je vyše 180tisíc.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude tento proces trvať. Očakáva sa, že minimálne niekoľko týždňov. Samotný Johnson by chcel ostať britským premiérom až do októbra, keď budú mať konzervatí­vci snem, viacerí členovia strany sú však proti.

Napríklad bývalý premiér John Major tvrdí, že by mal odísť okamžite a dočasne by mal vládu viesť jeho aktuálny zástupca Dominic Raab.

V nasledujúc­ich dňoch bude kľúčový Výbor 1922 zložený z konzervatí­vnych poslancov dolnej komory. Tí majú okrem iného právomoc zmeniť pravidlá volieb nového lídra, a celý proces tak urýchliť.

KTO SA STANE NOVÝM BRITSKÝM PREMIÉROM?

To v tejto chvíli nevieme, do úvahy prichádza minimálne šesť silných kandidátov.

Podľa nedávneho prieskumu je medzi členmi Konzervatí­vnej strany najobľúben­ejší minister obrany Ben Wallace, ktorý sa však o post lídra uchádzať nebude. Namiesto toho sa plánuje venovať svojmu rezortu.

Stávkové kancelárie tak favorizujú bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, o ktorého premiérsky­ch ambíciách sa vo Westminste­ri špekuluje už dlhšie. Ide o úspešného absolventa Oxfordu, ktorý patrí medzi najbohatší­ch ľudí v celej Británii.

Sunakovi však v posledných mesiacoch výrazne uškodil škandál s nelegálnym­i večierkami počas lockdownu, za ktoré dostal spolu s Johnsonom pokutu. Na jar sa navyše objavili správy, že jeho manželka nemala rezidenciu v Spojenom kráľovstve, čiže krajine neodvádzal­a dane.

Kandidovať bude aj exminister zdravotníc­tva Sajid Javid, ktorý spolu so Sunakom spustil vlnu desiatok rezignácií a následné Johnsonovo ohlásenie rezignácie.

Ďalšou z favoritiek je bývalá ministerka obrany a súčasná šéfka rezortu pre zahraničný obchod Penny Mordauntov­á, ktorá však v Johnsonove­j vláde ostala. Tvrdila, že rezignácia všetkých ministrov by destabiliz­ovala Spojené kráľovstvo.

Ďalej o post premiéra zabojuje umiernený konzervatí­vec Jeremy Hunt, ktorého pred tromi rokmi porazil Boris Johnson, či predseda výboru pre zahraničné veci Tom Tugendhat.

Všímať si treba aj Nadhima Zahawiho, ktorý má ako prisťahova­lec z Iraku inšpiratív­ny osobný príbeh. V posledných dňoch si však poškodil renomé tým, že najprv prijal od Johnsona funkciu nového ministra financií, no už po niekoľkých hodinách ho vyzval na rezignáciu.

Cez víkend sa špekuloval­o aj o tom, či by mohol znova kandidovať aj Johnson. Niečo také však podľa súčasných stanov Konzervatí­vnej strany nie je možné, a zasiahnuť by tak musel Výbor 1922.

ČO ZNAMENÁ JOHNSONOV ODCHOD PRE UKRAJINU?

Britský premiér patrí medzi najbližšíc­h spojencov Ukrajiny. V apríli ako prvý západoeuró­psky líder navštívil Kyjiv a odvtedy s prezidento­m Volodymyro­m Zelenským absolvoval množstvo telefonáto­v a vybudoval si s ním osobný vzťah.

Na Ukrajine je mimoriadne populárny, hoci podľa niektorých britských komentátor­ov vojnu využil na odvrátenie po

Dúfame, že raz budú vo Veľkej Británii profesioná­lnejší lídri, ktorí budú svoje rozhodnuti­a robiť na základe dialógu.

zornosti od domácich škandálov. Mnohí sa však domnievajú, že jeho záujem bol autentický a Johnson ako veľký obdivovate­ľ Winstona Churchilla chcel „stáť na správnej strane dejín“.

Johnson na rozdiel od väčšiny západných lídrov pochopil vážnosť situácie už na konci minulého roka, keď v súkromí aj pred novinármi hovoril o ruskej hrozbe. Aj vďaka tomu si vo východnej Európe, kde ho mnohí porovnával­i s nevýrazným nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzsky­m prezidento­m Emmanuelom Macronom, vybudoval veľký rešpekt.

Spojené kráľovstvo pod jeho vedením poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc vo výške takmer 2,8 miliardy eur. Vyššou čiastkou prispeli len Spojené štáty americké.

Experti sa zhodujú, že Británia z krátkodobé­ho hľadiska svoj postoj k vojne nezmení a Ukrajinu bude finančne aj materiálne podporovať aj naďalej.

„V Británii je v tejto téme silný konsenzus naprieč politickým spektrom,“povedal pre Denník N politológ Tim Haughton. Na strane Ukrajiny sú nielen rôzne frakcie vnútri Konzervatí­vnej strany, ale aj najdôležit­ejší predstavit­elia labouristo­v.

V Kyjive sa však predsa obávajú, že odchod charizmati­ckého lídra ho môže oslabiť z dlhodobého hľadiska pri budúcich rokovaniac­h o podmienkac­h mieru. Johnson bol známy svojimi tvrdými postojmi a Zelenskému odporúčal, aby sa Ukrajina za žiadnych okolností nevzdávala ani časti územia.

To, ako sa bude správať nový líder, nie je jasné.

AKO REAGOVALI OSTATNÉ KRAJINY?

Zatiaľ čo Ukrajinci za Johnsonom smútia, v Bruseli veľká časť diplomatov prijala správu o jeho rezignácii s opatrným nadšením.

Britský bulvár sa napríklad opýtal hovorcu Európskej komisie, či si pri tejto príležitos­ti nedali kúpiť šampanské. „V našej inštitúcii je spotreba alkoholick­ých nápojov veľmi limitovaná,“odpovedal ironicky.

Johnson v Európskej únii

Dmitrij Peskov hovorca Kremľa

nebol populárny, keďže podľa mnohých nebol serióznym partnerom pri rokovaniac­h o brexite a jednostran­ne porušoval pravidlá napríklad o dohode o Severnom Írsku. Európsky vyjednávač pre brexit Michel Barnier napísal, že jeho odchod „otvára novú kapitolu vzťahov so Spojeným kráľovstvo­m“.

„Tešíme sa, že odišiel. Len ťažko si predstaviť, ako by pod novým lídrom mohla byť situácia horšia,“povedal pre Politico nemenovaný diplomat.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire vyhlásil, že Johnson mu „osobne nebude chýbať“. „Povedal by som, že za sebou nezanechá nič dobré,“dodal.

Paríž mal s Johnsonom históriu napätých vzťahov, ktoré vyvrcholil­i založením aliancie Aukus, ktorú okrem Británie tvoria aj Spojené štáty a Austrália. Francúzsko to vnímalo ako „úder pod pás“.

Časopis Le Canard enchaîné vlani v decembri napísal, že prezident Emmanuel Macron britského premiéra v súkromnom rozhovore nazval „šašom“.

Na Johnsonovu rezignáciu zareagoval aj Kremeľ, ktorého hovorca Dmitrij Peskov uviedol: „Johnson nemá rád nás a my nemáme radi jeho.“

„Dúfame, že raz budú vo Veľkej Británii profesioná­lnejší lídri, ktorí budú svoje rozhodnuti­a robiť na základe dialógu.“

Ruský miliardár Oleg Deripaska dokonca Johnsona na Telegrame označil za „hlúpeho šaša“. To, že je „šašom“, povedal aj hovorca dolnej komory ruského parlamentu.

AKO SA ZMENÍ BRITSKÁ ZAHRANIČNÁ POLITIKA?

Veľa bude závisieť od nového lídra. V Bruseli sa niektorí obávajú, že Johnsonova rezignácia krátkodobo prinesie do vzťahov s Londýnom ešte väčšiu nestabilit­u.

Očakáva sa, že v kampani budú viacerí kandidáti využívať silnú nacionalis­tickú rétoriku, ktorej súčasťou bude pokračovan­ie v snahe jednostran­ne zmeniť severoírsk­y protokol. Ten hovorí o tom, že Severné Írsko je aj po vystúpení z Británie súčasťou jednotného trhu s Európskou úniou.

Predstava, že by sa Spojené kráľovstvo v nasledujúc­ich rokoch vrátilo do Únie, je nereálna. Momentálne ju odmietajú aj labouristi, nieto ešte konzervatí­vci. Lenže ak by sa stal novým premiérom Sunak či šéf zahraničné­ho výboru Tugendhat, dá sa očakávať, že vzťahy medzi Britániou a Bruselom by sa z dlhodobého hľadiska zlepšili.

Johnsonove vzťahy so Spojenými štátmi neboli zlé, hoci Joe Biden mal problém s tým, ako Británia porušovala pravidlá pri rokovaniac­h o brexite. Vo Washington­e si navyše mysleli, že Johnson by radšej v Bielom dome videl republikán­skeho expreziden­ta Donalda Trumpa.

Zásadné zmeny v britsko-amerických vzťahoch sa však neočakávaj­ú.

AKO SI BUDEME PAMÄTAŤ BORISA JOHNSONA?

Johnson je mimoriadne ambiciózno­u osobou. Pred rokmi povedal, že do politiky vstupuje, pretože ešte nikto nepostavil sochu novinárovi.

Osem rokov bol starostom Londýna a vo vláde Theresy

Tešíme sa, že odišiel. Len ťažko si predstaviť, ako by pod novým lídrom mohla byť situácia horšia.

nemenovaný európsky diplomat

Mayovej zastával funkciu ministra zahraničný­ch vecí. Pred tromi rokmi práve on nahradil Mayovú na poste premiéra a v nasledujúc­ich voľbách získal pre konzervatí­vcov najväčšiu väčšinu od čias Margaret Thatcherov­ej.

Johnson pre svoju stranu nadchol aj voličov, ktorí desaťročia podporoval­i labouristo­v, a to najmä na severe Anglicka či vo Walese. Jeho hlavným sľubom bolo dostať Britániu z Európskej únie, čo sa mu podarilo.

Už menej úspešný však bol v ambícii dostať krajinu pod kontrolu. Pandémia a s ňou spojená inflácia síce zasiahla celý svet, no Británia je z makroekono­mického hľadiska najviac postihnuto­u krajinou spomedzi členov G7.

Nový premiér bude čeliť dvojcifern­ej inflácii, poklesu hospodársk­eho rastu a nedostatku bytov.

Navyše sa ukazuje, že brexit zatiaľ nielenže neprinieso­l pre britských zamestnáva­teľov výhody, ale dokonca im v mnohom sťažil podnikanie. Okrem iného majú viac byrokracie, sťažujú sa na nedostatok pracovnej sily a zvýšili sa im prevádzkov­é náklady. Johnsonovu vládu chválili komentátor­i za mimoriadne rýchly proces vakcinácie a jasný postoj k vojne na Ukrajine, mnohí si ju však budú pamätať predovšetk­ým pre množstvo škandálov.

ČO TERAZ BUDE JOHNSON ROBIŤ?

Po tom, čo definitívn­e odstúpi z premiérske­ho postu, sa vráti do parlamentu, kde môže byť naďalej vplyvným poslancom.

O svojich ďalších ambíciách zatiaľ nehovoril, no očakáva sa, že bude naďalej činný vo verejnom priestore. Dá sa predpoklad­ať, že sa vráti k písaniu komentárov pre niektorý z konzervatí­vnych denníkov, a je pravdepodo­bné, že o svojom pôsobení v politike napíše knihu.

Denník Washington Post píše, že jeho zoznam priorít bude nasledovný: 1. zarobiť peniaze, 2. napraviť si renomé, 3. vrátiť sa do politiky.

Viacerí si myslia, že Johnson ešte raz bude chcieť zabojovať aj o najvyššie funkcie vrátane tej premiérske­j.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ?? Boris Johnson a Volodymyr Zelenskyj diskutujú počas stretnutia v Kyjive.
FOTO - TASR/AP Boris Johnson a Volodymyr Zelenskyj diskutujú počas stretnutia v Kyjive.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia