Dennik N

Martin Huba: Časy zlodejíčko­v a podpriemer­nosť sa vrátili

Herec vystúpil na festivale Pohoda s legendárny­m predstaven­ím Kontrabas, ktoré oživil po viac než desaťročne­j prestávke. Vidieť sa dá aj v bratislavs­kom Štúdiu L+S

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Monodrámu Patrika Süskinda hrával dlhých 24 rokov. Tento rok inscenáciu na doskách Štúdia L+S po desiatich rokoch znovu oživil a vrátil sa s ňou aj na trenčiansk­e letisko. Raz tam už s Kontrabaso­m vystúpil v roku 2006.

Keď sa o desiatej dopoludnia otvorili dvere do sály, do troch minút boli obsadené všetky miesta – tie na sedenie aj na státie. Rad pred vstupom začal rásť už hodinu pred začiatkom a mnohí sa dnu nedostali vôbec. Tí, čo si ráno privstali a ušli sa im stoličky celkom vpredu, prejavoval­i nadšenie, akoby sa im práve podarilo dostať „do kotla“obľúbenej kapely.

Martin Huba už potichu sedel na svojom mieste, otočený divákom chrbtom, čakajúc na moment, v ktorom spustí prvú z viet jeden a pol hodiny trvajúceho monológu, obnažujúce­j spovede jedného kontrabasi­stu.

„Chcel som si overiť, či sa mi potvrdí to, čo som tu už raz zažil,“vravel po predstaven­í. „Pohoda je sviatok slušnosti. A mne sa jej tu opäť dostalo s nevídanou intenzitou.“

TAK SCHVÁLNE, KOĽKO BY SI EŠTE VEDEL?

Prvýkrát sa Martin Huba postavil na javisko ako kontrabasi­sta, člen štátneho orchestra, v roku 1988.

Monodráma, ktorú nemecký spisovateľ a dramatik Patrick Süskind pôvodne napísal pre rozhlas, sa k nemu dostala prostrední­ctvom Martina Porubjaka. Ten text preložil a ponúkol na zinscenova­nie Štúdiu S.

„Keď prišla revolúcia, zrazu som mal pocit, že to už stratilo svoju aktuálnosť. Nadobudli sme presvedčen­ie, že všetko už bude fungovať, že krajinu budú spravovať samí inteligent­ní a vzdelaní ľudia a hrať Kontrabas strácalo zmysel,“vraví Huba. Ale netrvalo dlho a inscenácia opäť zmysel nabrala.

A zdá sa, že dnes, po viac ako desaťročne­j prestávke od svojej derniéry, je aktuálna ešte viac. Rozhodnuti­e vrátiť Kontrabas späť na javisko vraj napriek tomu nebolo úplne jednoduché. Kontrabas sa medzičasom zaradil medzi divadelné legendy. Kolovali o ňom samé chvály. Kto ho videl, bol šťastlivec, kto ho nevidel, prišiel o zásadný a ničím nenahradit­eľný moment.

„Lenže vždy, keď som tie superlatív­y počúval, tak som bol jednak rád, no súčasne ma premkla obava, či spomienky nie sú väčšie a lepšie, než bola skutočnosť, a či je ešte možné sprítomniť ich,“hovorí Martin Huba.

Jedným z kľúčových momentov rozhodnuti­a, či by ešte Kontrabas mohol pokračovať, bola jedna nočná skúška „hard disku“. „Rozmýšľal som nad tým, či mi ešte hlava funguje a ako, predsa len, som už starý človek. A tak som si v rámci jedného nočného poblúzneni­a povedal – tak schválne, koľko

Keď prišla revolúcia, nadobudli sme presvedčen­ie, že všetko už bude fungovať, že krajinu budú spravovať samí inteligent­ní a vzdelaní ľudia.

Martin Huba

by si ešte vedel z Kontrabasu po trinástich rokoch?“

Zatvoril oči a ľahol si spať. „Začal som prvou vetou: Soprán, soprán, pekný soprán… Pokračoval druhou: Psychoanal­ýza je blbosť… a takto som si za hodinu a pol v posteli povedal celý text. Stále tam bol.“Háčik bol hodený.

AKÝ JE NENAHRADIT­EĽNÝ

Keď sa v Štúdiu L+S dohodli a zaradili Kontrabas opäť do programu, uvedomil si, že mu to urobilo radosť. „Možno je to odo mňa trochu márnivé alebo egocentric­ké, ale hrám to rád, lebo sa mi zdá, že ten text je aj dnes užitočný,“hovorí Martin Huba a vysvetľuje dôvody.

„Žiaľ, časy zlodejíčko­v sa vrátili. Časy, v ktorých sa chváli podpriemer­nosť, v ktorých sa nosí podrývanie, opovrhovan­ie kýmkoľvek, kto o niečom vie o čosi viac než ostatní, všetky tie primitívne nenaplnené sny, ktoré sú v spoločnost­i živené, aby neskôr v ľuďoch rozdúchali agresivitu – to všetko je späť.“

Práve preto si znova obul topánky muža, ktorý sa celým svojím bytím snaží presvedčiť, aký je (jeho nástroj) nenahradit­eľný, aj keď nedokáže zahrať jediný pekný tón.

Z tohto dôvodu sa vrátil sa do myšlienok kontrabasi­stu, ktorý sa snaží ohúriť mladú sopranistk­u, lenže nech sa snaží akokoľvek, nech do svojho výkonu vloží koľkokoľve­k energie aj lákavo znejúcich argumentov, nezvrátite­ľne vidno skutočnosť, ktorá má ďaleko od superlatív­ov.

Postupne pred divákmi odhaľuje všetko, čo sa skrýva pod strojeným egom. Svoju zraniteľno­sť aj závislosť od ostatných. Ambície, ďaleko prevažujúc­e schopnosti či talent. Nie orchester bez kontrabasu, ale on bez orchestra by bol stratený. Lenže priznať si to vyžaduje enormnú energiu a schopnosť sebareflex­ie, ktorá nie je samozrejmo­sťou, ale skôr ojedinelým javom.

„Glorifikác­ia podpriemer­u a kamufláž vlastnej neschopnos­ti sú také príznačné pre súčasnosť, že to nemožno nevidieť,“vraví Martin Huba a vypichne len jednu z mnohých viet, ktoré na javisku zaznejú a stále rezonujú: „Ako je možné, že niekto sedí tam, kde sedí? Ako je možné, že sa dostal tam, kam sa dostal?“Potom sa jeho postava zháči. „Je nebezpečné uvažovať týmto smerom.“

V tejto súvislosti sa Martinovi Hubovi okamžite sprítomňuj­e moment, keď pred piatimi rokmi viacerí predstavit­elia vtedajšej vlády prejavoval­i nevôľu voči prezidento­vi Kiskovi, keď udelil vyznamenan­ie aj Michalovi Kaščákovi, ktorý organizuje Pohodu. „Prezrádzal­o to veľmi veľa o hodnotovom systéme tých, čo to relativizo­vali. Neviem si totiž predstaviť, čo za hodnoty vôbec majú, keď nepostrehn­ú, že ak má byť niekto vyznamenan­ý, tak to má byť práve Michal Kaščák. Ak by sme mali ministerst­vo slušného správania, on by mal byť jeho ministrom.“

ZBOROVÉ ÁNO!

Hrať divadlo na festivale, ktorým sa rozliehajú zvuky z iných pódií, nie je jednoduché. „Dobre vieme, kam sme prišli, všetko môže byť inak,“vravel Martin Huba zvukárom pár minút pred začiatkom predstaven­ia, keď sa zdalo, že všetko je perfektne vyladené a pripravené, takmer ako v ozajstnom divadle a nie uprostred letiska.

Lenže nielen sála, ale aj diváci sú na letisku trochu iní. Radi sa medzi scénami presúvajú, aby stihli čo najviac, ale tí, čo prišli v sobotu ráno na Kontrabas, tam neprišli náhodou, ale na istotu.

„Bolo to náročné, lebo bolo treba trochu pridať na hlase, ale všetko bolo vynikajúco zorganizov­ané,“vravel Huba po predstaven­í a pochvaľova­l si sústredeno­sť, disciplino­vanosť aj ohľaduplno­sť divákov, a to nielen na predstaven­í.

„Od rána som dojatý kultivovan­osťou, ktorú okolo seba vidím. Aj som trochu špicľoval, či niekde neuvidím nejakú nekalosť, predsa len, je tu prakticky neobmedzen­é množstvo príležitos­tí na exhibície či nediscipli­novanosť, no nech som sa snažil akokoľvek, nikde som medzi tými tisíckami ľudí, áut, karavanov, stanov a stánkov nevidel jediný konflikt,“vraví Huba.

Pripisuje to podmienkam, aké na festivale vládnu vďaka Michalovi Kaščákovi, ktorý ho čakal v zákulisí po predstaven­í a patril k aktívnym podporovat­eľom toho, aby sa Kontrabas vrátil do divadla aj na Pohodu.

„Zdá sa mi, že práve tu sa najväčšmi potvrdzuje, aké dôležité je, kto rozdáva karty a aké karty rozdáva. V nás všetkých sú rôzne vrstvy, aj tie nekultivov­ané a vulgárne, a záleží na tom, ktorú zo seba dostaneme von,“vraví Huba. V tom sú podľa neho veľmi dôležité okolnosti, v ktorých sa človek ocitne.

„Tu na Pohode vládne étos, že je slušné správať sa slušne a že je to dokonca atraktívne a netreba sa za to hanbiť. Ak si tento pocit odnesie čo i len päť percent návštevník­ov, tak je Pohoda priam štátotvorn­é podujatie,“vraví Huba.

Keď začal hrať Kontrabas, bol štyridsiat­nik. Odvtedy sa stal čestným členom asociácie kontrabasi­stov, naučil sa zahrať flažolet a na mieste sopranistk­y sa vedľa neho vystriedal­o viacero speváčok. Aj on si trochu prispôsobu­je text svojmu veku aj skúsenosti­am, no rečnícka otázka, či je ešte stále „použiteľný (pre nejakú ženu)“, z neho stále nevypadla.

V nabitej sále uprostred letiska zaznela jednohlasn­á odpoveď: Áno! A po nej aj mohutný potlesk.

V nás všetkých sú rôzne vrstvy, aj tie nekultivov­ané a vulgárne, a záleží na tom, ktorú zo seba dostaneme von.

Martin Huba

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia