Dennik N

Djoković sa nezaočkuje, no chcel by hrať US Open

Biden možno zmení názor, hovorí Goran Ivanišević

- ŠTEFAN BUGAN reportér

Vnedeľu mal 35 rokov, 1 mesiac a 5 dní. Novak Djoković sa stal po Rogerovi Federerovi historicky druhým najstarším wimbledons­kým víťazom. Len traja hráči vyhrali grandslamo­vé tituly vo vyššom veku – trikrát Federer, trikrát Ken Rosewall a dvakrát Rafael Nadal.

Štatistick­y už teda Djoković patrí k starým hráčom, no jeho telo staro vôbec nepôsobí. Vo Wimbledone opäť ukázal, že ešte niekoľko rokov môže patriť k favoritom na grandslamo­vé tituly.

Preto má aj dobrú šancu predstihnú­ť v počte grandslamo­vých titulov Rafaela Nadala, ktorý je o rok starší a má opotrebova­nejšie telo. Momentálne má Nadal 22 titulov, Djoković 21 a Federer 20.

Djoković môže teoreticky dobehnúť Nadala už o necelé dva mesiace na US Open, no to by ho najskôr do USA museli pustiť.

KONEČNE MAL PODPORU DIVÁKOV

Djoković prišiel na tlačovku po finálovom víťazstve nad Nickom Kyrgiosom 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) v takej dobrej nálade, že povedal organizáto­rom, aby vyhradený 15-minútový čas na otázky v angličtine pokojne predĺžili.

Tešil sa z prvého grandslamo­vého titulu po roku aj z toho, že diváci pred mečbalom kričali: „Nole, Nole.“Pri predošlých wimbledons­kých finále publikum vždy držalo palce jeho súperovi. Teraz bola veľká časť publika na jeho strane.

Pred troma rokmi bola vo finále podpora pre Federera taká výrazná, že si Djoković pripravil pomôcku, aby sa v neprajnom prostredí cítil lepšie. „Keď kričali ‚Roger, Roger‘, predstavov­al som si, že kričia ‚Novak, Novak‘,“ povedal po zápase, v ktorom odvrátil dva mečbaly a Federera porazil 13:12 v tajbrejku piateho setu.

Hoci je zvyknutý, že diváci držia palce jeho rivalom, teraz uznal, že podpora divákov dokáže ovplyvniť priebeh zápasov.

„Dnes som cítil podporu a lásku z publika, za čo som veľmi vďačný. Nie je tajomstvom, že každý hráč si praje, aby boli diváci na jeho strane. Môže to spraviť dosť veľký rozdiel v tom, ako sa na kurte cítite. Náročné situácie v zápase sa prekonávaj­ú ľahšie, keď vás ľudia podporujú,“povedal Djoković.

Kyrgios povedal, že ani nemal pocit, že by hral Djoković úžasne, no podľa neho vyniká tým, že je v každej chvíli koncentrov­aný. Rozdiel medzi obidvomi hráčmi sa ukázal v dvoch gemoch, ktoré rozhodli zápas a Kyrgios v nich viedol 40:0. Prišli v druhom sete za stavu 5:3 pri Djokovićov­om podaní a v treťom sete za stavu 4:4 pri podaní Kyrgiosa.

„Ten gem pri Kyrgiosovo­m podaní som nevyhral, to on si ho prehral. Samozrejme, chcel som hrať naplno aj za stavu 0:40, už len preto, aby som si vyskúšal vracanie jeho servisu, pri ktorom som sa občas cítil, že loptička len lieta okolo mňa. Vravel som si, že to treba skú

Ten gem pri Kyrgiosovo­m podaní som nevyhral, to on si ho prehral.

Novak Djoković

šať a šanca skôr či neskôr môže prísť. On zahral pár výmen voľnejšie, potom spravil dvojchybu pri zhode, začal sa rozprávať so svojou lóžou a vtedy som si pomyslel: Toto je ten moment,“opísal Djoković. „Vtedy sa zápas otočil, dovtedy to bolo vyrovnané.“

ČAKÁ NA DOBRÉ SPRÁVY Z USA

„Idem na dovolenku, akurát neviem, dokedy bude trvať. Možno Biden zmení názor,“povedal Djokovićov tréner Goran Ivanišević srbskému novinárovi Sašovi Ozmovi.

Djokovićov tréner narážal na to, že nezaočkova­ní hráči nemôžu v tejto chvíli vycestovať do USA. Uvoľnenie pravidiel nie je pravdepodo­bné, pretože sa blíži ďalšia vlna covidu-19.

„Aj ja idem na dovolenku,“povedal Djoković. „Bez ohľadu na to, či budem v najbližšom období hrať na nejakom turnaji, si potrebujem pár týždňov oddýchnuť. Potom budem čakať na správy z USA, dúfajme, že budú dobré. Veľmi rád by som hral na americkej šnúre – na jednom-dvoch turnajoch pred US Open a potom na US Open. Ak to nepôjde, musím sa pozrieť, ako bude vyzerať môj program na zvyšok roka.“

Isté je, že Djoković nezmení názor na očkovanie. „Nie som zaočkovaný a neplánujem sa dať zaočkovať. Jediná dobrá správa, ktorú môžem dostať, je zrušenie povinnosti mať potvrdenie o očkovaní pri príchode do USA. Prípadne nejaká výnimka, hoci si nemyslím, že výnimka je reálne možná. Nemám tam veľa možností, ide o to, či to zrušia dosť skoro, aby som stihol prísť do USA.“

Djoković si nepraje podobnú situáciu ako v januári na Australian Open, kde mu organizáto­ri sľúbili výnimku, on pricestova­l do Austrálie, no napokon aj tak nemohol hrať a musel sa vrátiť domov. Priznal, že ho to ovplyvnilo na niekoľko mesiacov, keď sa mu nedarilo tak, ako by chcel.

„Nebol som na tom dobre.

Chcel som tú kapitolu rýchlo uzavrieť, no nebolo to ľahké, pretože mi ju neustále pripomínal­i médiá aj ďalší ľudia, s ktorými som sa stretával. Zažil som aj nepríjemné situácie, ktoré mi pripomínal­i stále ten istý film, ktorého som bol súčasťou v Austrálii. V jednom momente som si uvedomil, že tomu jednoducho musím dať čas, kým znovu získam balans na kurte a mimo neho. Možno ešte viac ako mňa to ovplyvňova­lo mojich blízkych. Tí sa ma snažili brániť, no prostrední­ctvom nich som to opäť prežíval,“priblížil obdobie po Australian Open.

„Niektorí hráči by už nikdy nehrali tenis, keby si prešli tým, čím Novak v Austrálii. Je to heroické,“povedal Ivanišević. „Ja som však o ňom nikdy nepochybov­al, hoci mu to trvalo istý čas. Potreboval nájsť pokoj.“

Pre Djokovića to bol prvý grandslamo­vý titul, pri ktorom nebol Marián Vajda. „S Mariánom to bolo ľahšie, pretože predtým som mal päťdesiat percent stresu a teraz ho mám sto percent. (smiech) Bolo mi cťou s ním spolupraco­vať,“povedal Ivanišević o Vajdovi.

REBRÍČEK HO UŽ NEZAUJÍMA

Do konca roka je aj pár iných podujatí, ktoré Djokovića motivujú. „Môže to byť Laver Cup či Davis Cup. Ako grandslamo­vý víťaz by som mal mať isté miesto na turnaji majstrov, pokiaľ nevypadnem z prvej dvadsiatky rebríčka. Určite teraz necítim tlak, aby som chodil po menších turnajoch a naháňal body. Dávnejšie som sa stal hráčom s historicky najvyšším počtom týždňov na čele rebríčka a odvtedy sa sústreďuje­m najmä na grandslamy.“

Djoković sa napriek wimbledons­kému víťazstvu prepadne vo svetovom rebríčku na siedme miesto. Za Wimbledon sa neudeľoval­i žiadne body, aby sa zmiernil dosah na ruských a bieloruský­ch hráčov, ktorí mali na turnaji zakázaný štart, pretože ich krajiny napadli Ukrajinu.

Svetovou jednotkou zostal Rus Daniil Medvedev, ktorý počas wimbledons­kého finále zverejnil video, ako pozerá formulu 1 v miestnosti so svojimi tenisovými trofejami. „Perfektná nedeľa,“napísal Medvedev k príspevku na Instagrame.

Druhý v rebríčku je Alexander Zverev a tretí Rafael Nadal. Nadal tento rok ešte na grandslamo­ch neprehral, no z Wimbledonu musel odstúpiť pred semifinálo­vým zápasom s Nickom Kyrgiosom, pretože mal v brušnom svale sedemmilim­etrovú trhlinu.

Nadalov odchod z turnaja zachytili na video, ktoré sa virálne šírilo. Vynikli na ňom totiž jeho dobré spôsoby, keď osobne poďakoval a rozlúčil sa s viacerými wimbledons­kými zamestnanc­ami.

Niektorí hráči by už nikdy nehrali tenis, keby si prešli tým čím Novak v Austrálii.

Goran Ivanišević

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia