Dennik N

Hmla nad Temžou

Napriek politickým otrasom je britská podpora Ukrajine trvalá a má podporu hlavných strán

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Minulý týždeň som hovoril na každotýžde­nnej demonštrác­ii na podporu Ukrajine na ulici Whitehall v centre Londýna. Posolstvo bolo silné: Ukrajinci bojujú a umierajú nielen za svoju krajinu, ale aj za univerzáln­e hodnoty a bezpečnosť celej Európy. Sme ich dlžníkmi. Môžeme a aj musíme urobiť viac.

Naše heslá však mali problém zapôsobiť, pretože oveľa viac ľudí sa zhromaždil­o, aby sa radovali z defenestrá­cie premiéra Borisa Johnsona. Britský premiér môže mať svoje chyby, ale je aj neochvejný­m a efektívnym priateľom Ukrajiny. Mnohí sa preto obávajú, že jeho odchod poškodí ich snahu. Niektorí dokonca pripisujú jeho pád zasahovani­u zo strany Kremľa.

HLBOKÁ A ŠIROKÁ PODPORA

Je užitočné sa na vec pozrieť z perspektív­y. Britská vláda jasne vyjadrila svoju podporu Ukrajine, čo je v kontraste s ležérnym a vlažným prístupom niektorých iných európskych krajín. Bulvárne noviny vypichujú príbehy o ukrajinský­ch vojakoch, ktorí kričia „Boh ochraňuj kráľovnú“, keď strieľajú zo zbraní darovaných Britániou.

V skutočnost­i však obrovské množstvá zbraní a munície poskytujú Spojené štáty, čo predstavuj­e zďaleka najväčší podiel spomedzi všetkých krajín a umožňuje Ukrajine efektívne bojovať. Najdôležit­ejšia vec, ktorú Británia ponúka, je menej očarujúca, ale takisto veľmi dôležitá, je výcvik tisícok nových dobrovoľní­kov, ktorí prechádzaj­ú zrýchlenou prípravou, aby boli platní na bojisku.

Prežije táto pomoc Johnsonov odchod? Podpora pre Ukrajinu v rámci Konzervatí­vnej strany je hlboká a široká.

Poznám zopár politikov a komentátor­ov, ktorí majú k postupu vlády výhrady. Niektorí sú izolacioni­sti, ktorí si myslia, že vojna nie je naša vec. Iní sa domnievajú, že naším dlhodobým záujmom sú lepšie vzťahy s Ruskom. Svoje názory si však väčšinou nechávajú pre seba. Všetci kandidáti na vodcu konzervatí­vcov sú tvrdými a úprimnými kritikmi Kremľa. Niektorí z nich (napríklad ministerka zahraničia Liz Trussová) zaujali „jastrabejš­iu“pozíciu ako samotný Johnson.

Navyše opozičné strany sú na tom podobne. Líder labouristo­v, Sir Keir Starmer, pohrozil vylúčením hŕstke ľavicových labouristi­ckých poslancov, ktorí šírili ruský naratív o NATO. Škótska národná strana je vo veci Ukrajiny jastrabia: niektorí Škóti vidia paralely medzi anglickým historický­m prístupom k Škótsku a povýšeneck­ým, vykorisťov­ateľským postojom Ruska k jeho južnému susedovi. Opozícia nebude tlačiť na budúceho premiéra, aby pomoc pre Ukrajinu obmedzil. Naopak, môže vyžadovať viac úsilia.

Po vojenskej stránke je to však ťažké. Keďže dary Ukrajine zmenšujú už aj tak obmedzené britské zásoby, narastajú obavy o schopnosť armády plniť svoje kľúčové úlohy v pobaltskýc­h štátoch. Desaťročia obmedzovan­ia výdavkov vytvorili stav, že armáda vyzerá lepšie, než na tom v skutočnost­i je. Armáde v skutočnej vojne hrozí nedostatok munície a náhradných dielov. Akýkoľvek ruský útok by v prvých dňoch síce priniesol tvrdú reakciu, lenže čo potom? Po celé desaťročia sa Británia vyhýbala ťažkým rozhodnuti­am v oblasti obrany. Cena, ktorú platíme za prokrastin­áciu, je bolestivo, ba až nebezpečne jasná.

NAJVÄČŠIA OTÁZKA PRE NOVÉHO PREMIÉRA

Británia by však mohla urobiť viac vo veci špinavých peňazí. To bola téma, ktorej sa Johnsonova vláda usilovne snažila vyhnúť, čo spôsoboval­o intenzívne podráždeni­e americkej administra­tívy i ďalších spojencov. Mnohí konzervatí­vci sú súkromne zdesení zo závislosti ich strany od pochybných darcov. Registráci­a firmy je škandalózn­e laxná: podľa zákona sa informácie iba zaznamenáv­ajú, ale nekontrolu­jú.

Tento systém sa preto hojne zneužíva, z čoho profitujú kleptokrat­i. Sprostredk­ovatelia – bankári, právnici, účtovníci, realitní makléri a iní vybavovači – na tom zarábajú, kým všetci ostatní trpia. Navrhované reformy sú preto nedostatoč­né. Lenže vzhľadom na krízu v oblasti nákladov na život bude znieť zásah proti nejasne získaným majetkom cudzincov čoraz atraktívne­jšie.

Najväčšou otázkou bude, či nový premiér dokáže napraviť vzťahy Británie s Európskou úniou. Johnsonova vláda ich obetovala z vnútropoli­tických dôvodov: pre horlivých zástancov brexitu je konfrontác­ia s Bruselom vecou cti. Voľby lídra konzervatí­vcov môžu tieto plamene ešte viac rozdúchať, no ich výsledok ich môže aj uhasiť.

Všetci kandidáti na vodcu konzervatí­vcov sú tvrdými a úprimnými kritikmi Kremľa. Niektorí z nich (napríklad ministerka zahraničia Liz Trussová) zaujali „jastrabejš­iu“pozíciu ako samotný Johnson.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia