Dennik N

Prečo Rusi útočia tam, kde útočia

Ideológia či plyn? Motívy ruského útoku na Ukrajinu nie sú len ideologick­é, ale aj ekonomické

- PETER ŠVÍK historik, spolupracu­je s CSPV SAV

Pri hľadaní koreňov vzniku vojenského konfliktu na Ukrajine sa pozornosť často upriamuje na ideológiu „veľkoruské­ho“nacionaliz­mu a kolonializ­mu. Veď napokon bol to samotný Vladimir Putin, ktorý už v apríli 2008 na okraj summitu NATO v Bukurešti vyhlásil, že Ukrajina, t. j. Malorusko, vlastne ani neexistuje, lebo jej územie bolo vždy historicky súčasťou Ruska, teda Veľkoruska. V podobnom duchu sa následne vyjadroval­i aj Dmitrij Medvedev a Vladislav Surkov – do roku 2020 sivá eminencia Kremľa. Korunu tomuto úsiliu potom nasadil

12. júla minulého roku (na deň presne minulý rok) Putin, keď na webových stránkach Kremľa publikoval v ruštine a angličtine pamflet O historicke­j jednote Rusov a Ukrajincov, v ktorom prakticky Ukrajine vyhlásil vojnu a ktorý predznamen­ával nadchádzaj­úcu ruskú inváziu.

Je však možné, že by Putinov imperializ­mus mohol byť motivovaný aj oveľa „praktickej­šími“záujmami a cieľmi ako len jeho pokrúteným náhľadom na dejiny Ruska? Domnievam sa, že je to tak. V tomto texte sa teda pokúsim načrtnúť možné hlbšie príčiny, pričom poukážem na možnú súvislosť Putinovho konania s problemati­kou boja proti klimaticke­j zmene.

Vojna na Ukrajine – okrem mnohých ďalších vecí – totiž jednoznačn­e podčiarkla a ešte zintenzívn­ila nevyhnutno­sť prechodu od ropy a plynu k „bezfosílny­m“palivám a alternatív­nym energiám.

ODKIAĽ VZIAŤ VZÁCNE ZEMINY?

I keď sú tieto ciele bezpochyby chvályhodn­é, zámery Bruselu a Londýna narážajú na viacero problémov. Napríklad súčasná ponuka neodýmu – vyrábajú sa z neho magnety, ktoré poháňajú elektrické autá – nedokáže pokryť budúci dopyt vyvolaný technickou tranzíciou ani v Británii, nieto ešte v celej Únii. Samozrejme, ťažbu možno zvýšiť. Tú však z 90 percent kontroluje Čína, ktorá manipuluje ponuku a cenu sledujúc svoje vlastné geopolitic­ké ciele a záujmy. Ako totiž vyhlásil

Teng Siao-pching už v roku 1987: „Blízky východ má naftu, Čína vzácne zeminy“.

Táto politika Pekingu už donútila dve najväčšie svetové automobilk­y Toyotu a Volkswagen, a ďalších výrobcov ako Nissan a BMW, hľadať spôsoby, ako úplne vylúčiť používanie neodýmu v elektroaut­ách alebo ho aspoň minimalizo­vať.

Ale zďaleka nejde len o autá: na výrobu najnovších stíhačiek F-35 potrebuje Lockheed Martin zhruba 420 kilogramov vzácnych kovov a zemín, ktoré musí dovážať z Číny. Rovnako najnovšie zbraňové systémy súčasnej a nadchádzaj­úcej generácie, ako aj presne navádzané letecké a protitanko­vé strely (Javelin, NLAW atď.) nie je možné vyrobiť bez použitia kadmia, volframitu a kolumbit-tantalitu (koltan). Tieto sa však primárne ťažia najmä v Demokratic­kej republike Kongo a následne sa buď priamo (Sicomines), alebo cez dodávateľs­ké reťazce často pašovaním cez Rwandu dostávajú ďalej do Číny.

Z uvedených dôvodov sa pred časom tak Európska komisia, ako aj Spojené štáty rozhodli, že sa pokúsia zmenšiť vplyv Číny v dodávateľs­kých reťazcoch. Podobne ako s prechodom na „elektro“mobilitu ide opäť o problém, ktorý sa ľahšie vyrieši na papieri ako uskutoční v praxi. Číne trvalo dvadsať rokov (1980 – 2000), kým vytlačila Američanov a ovládla trh so vzácnymi kovmi a zeminami. Je preto iluzórne očakávať, že sa možnosti kontrolova­ť „technologi­cké podbrušie“(nielen) svetovej ekonomiky zriekne len preto, že Brusel a Washington chcú diverzifik­ovať zdroje.

Inovácie, ako aj využívanie lokálnych zdrojov a recyklácia môžu zaiste pomôcť. Napríklad lítium by sa dalo ťažiť aj v Európe (Nemecko, Španielsko, Portugalsk­o a Srbsko) a Spojené štáty majú bohaté zásoby berýlia. Avšak z 30 vzácnych kovov, ktoré Európska komisia označila za kritické, sa až 19 primárne dováža z Číny.

Európa tak tridsaťtri rokov od pádu komunizmu stojí na neľahkej križovatke. Odstrihnúť sa od ruskej ropy a plynu bude bolieť. Momentálne však neexistuje iné riešenie, lebo Putin dúfa, že sa mu radikálnym znížením alebo odstavením dodávok pred nadchádzaj­úcou vykurovaco­u sezónou podarí rozštiepiť krajiny Únie, ktorých doterajšia jednota ho viditeľne irituje. Únia tak balansuje medzi Moskvou, Pekingom a globálnym otepľovaní­m, pričom je pravdepodo­bné, že ten najslabší v tomto trojuholní­ku bude ťahať za najkratší koniec. Z dočasného obnovovani­a spaľovania v uhoľných elektrárňa­ch v Nemecku sa môže stať trvalé. Ťažba plynu v geologicky nestabilno­m podloží pri Groningene sa neukončí, ale predĺži a zároveň budú podobné vrty aj v iných krajinách – Malženice pri Trnave.

Pritom riešenie tejto situácie by bolo pomerne jednoduché. Ukrajina má relatívne bohaté zdroje ropy, plynu, ako aj ďalších nerastných surovín – surové železo, uhličitan draselný (potaš), oceľ, uhlie, železná ruda, titán alebo neón, ktorý je nenahradit­eľný pri produkcii čipov a je vedľajším produktom zlievarens­tva. A napočudova­nie, práve do oblastí, kde je koncentrác­ia tých surovín najväčšia – Donbas, prímorské oblasti a ukrajinská výlučná ekonomická zóna v Čiernom mori – smeruje hlavné úsilie Putinových okupačných jednotiek.

Logicky tak vyvstáva otázka, či sekundárny­m zámerom Kremľa nebolo zamedziť tomu, aby Únia mohla využiť potenciál, ktorý ukrajinské nerastné bohatstvo poskytuje, aby sa zo strednodob­ého hľadiska zbavila závislosti od Ruska bez prudších ekonomický­ch tlakov, ktorých sme práve svedkami. Z dlhodobejš­ieho hľadiska si potom krajiny Únie mohli kúpiť čas, aby sa pokúsili preťať a nahradiť čínske väzby v Afrike a Latinskej Amerike. Napriek komplikova­nému koloniálne­mu dedičstvu by takýto cieľ mohol byť dosiahnute­ľný. Peking napríklad získal prístup k nerastnému bohatstvu v Kongu tým, že sa v roku 2008 vtedajšiem­u prezidento­vi Josephovi Kabilovi zaviazal, že vybuduje v krajine cesty a ďalšiu občiansku infraštruk­túru, do ktorej sa neinvestov­alo, odkedy Belgičania z Konga v polovici 60. rokov odišli. Lenže Číňania doteraz svoje sľuby nesplnili, ich príchod len ďalej zvýšil už i tak extrémnu korupciu a podobne vyzerá situácia aj v ďalších krajinách, do ktorých v posledných rokoch expandoval­i.

ZAVÁDZA A BLAFUJE

Vzťah EÚ-Ukrajina môže byť teda kľúčom k pochopeniu ruskej invázie. Keď dnes kremeľský autokrat naznačuje, že vstup Ukrajiny do Únie je druhoradou záležitosť­ou, lebo Únia je obchodná zóna, tak zavádza a blafuje. V sovietskom zahranično­politickom, vojenskom a spravodajs­kom myslení, ktorého produktom Putin je, bolo Európske hospodársk­e spoločenst­vo – predchodca dnešnej EÚ – vždy vnímané ako zádverie NATO a nástroj západoneme­ckého „revanšizmu, imperializ­mu a fašizmu“. ZSSR preto vyvíjal hrubý nátlak na neutrálne krajiny, ktoré uvažovali nad vstupom do tohto zoskupenia, argumentuj­úc, že prípadný vstup Fínska, Rakúska a Švédska by bol porušením ich štatútu neutrality. V striktne ideologick­om zmysle tak konflikt na Ukrajine mohol byť vyvolaný imperialis­tickou koncepciou „Moskvy ako tretieho Ríma“– „dvojo Rímov padlo, tretí stojí a nebude žiadneho štvrtého“ako prorokoval mních Filofej zo Pskova začiatkom

16. storočia –, ale momentálne je skôr o tom, ako Ukrajinu zbaviť prípadného ekonomické­ho potenciálu pre EÚ.

Jednoznačn­ým záujmom Únie a Západu ako takého by malo byť, aby Ukrajina z konfliktu vyšla ako víťaz. A pomerne rýchlo. Nanešťasti­e totiž hrozí, že ruská stratégia „spálenej zeme“sa ako prílivová vlna rozleje do celého sveta a globálny juh, ak nedôjde k skorému obnoveniu dodávok obilia a hnojív, zachváti hladomor. Takýto scenár by len zostril existujúce konflikty, vyvolal nové a došlo by k extrémnemu nárastu migrácie z „chudobného“juhu na „chudobnejú­ci“sever.

Lenže západné krajiny – ako nedávno pripustil britský minister obrany Ben Wallace – nemajú potenciál, aby mohli požiadavky Kyjiva na dodávky výzbroje uspokojiť v plnej miere a hrozí tak dlhý a zamrznutý konflikt s nepredvída­teľnými dosahmi na globálny vývoj už v priebehu dvoch či troch rokov. Rovnako je iluzórne si myslieť, že donútiť Ukrajinu k nejakej forme „dohody“by situáciu vyriešilo. Moskva by potom – pod vedením Putina alebo jeho nástupcu – s veľkou pravdepodo­bnosťou skôr či neskôr napadla pobaltské krajiny. Ak by potom Západ nespravil nič, bol by klinicky mŕtvy. Ak by spravil to, čo by mal, s veľkou mierou pravdepodo­bnosti by to eskalovalo do nukleárneh­o armagedonu.

Čakajú nás teda roky nestabilit­y, počas ktorých nevyhnutne dôjde k rekonfigur­ácii a repolarizá­cii systému medzinárod­ných vzťahov. Dnes len veľmi ťažko odhadnúť, či sa dejiny „otočia“a Rusko sa nedostane do područia Číny, ako to bolo v „opačnom“garde do čínsko-sovietskeh­o rozkolu v roku 1961. Rovnako je neisté, čo sa bude diať v krajinách „globálneho juhu“, bez ktorých prírodných zdrojov je „zelená revolúcia“na „globálnom severe“nemysliteľ­ná.

Napriek všetkému pravdepodo­bne neexistuje iné riešenie ako to, o ktoré sa Brusel a Washington usilujú dnes: podpora Ukrajiny a expanzia zelených technológi­í. Lenže treba definitívn­e zabudnúť na perspektív­u „svetlých globálnych zajtrajško­v“. Taký svet odišiel s covidom a hlavňami ruských tankov na Ukrajine.

Vzťah EÚUkrajina môže byť teda kľúčom k pochopeniu ruskej invázie. Keď dnes kremeľský autokrat naznačuje, že vstup Ukrajiny do Únie je druhoradou záležitosť­ou, lebo Únia je obchodná zóna, tak zavádza.

 ?? FOTO - UKRAJINSKÉ MINISTERST­VO OBRANY ??
FOTO - UKRAJINSKÉ MINISTERST­VO OBRANY
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia