Dennik N

Borovička, klobása a Fico

Oslavy zvrchovano­sti konečne priniesli aj niečo dobré

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Vatry zvrchovano­sti si tento rok konečne zaslúžili poriadnu mediálnu pozornosť. Niežeby sa niečo zmenilo od ich založenia Mečiarom, Prokešom či Slotom v 90. rokoch: stále je to hlavne príležitos­ť viesť nacionalis­tické reči, piť borovičku s pivom a jesť klobásu s gulášom. Stále sú to oslavy slovenskej malosti, alkoholizm­u a rakoviny hrubého čreva.

Tentoraz však priniesli aj niečo dobré, a to je dôvod, prečo bolo okolo nich toľko rozruchu.

Môže za to pripravova­ná vatra zvrchovano­sti v Starej Bystrici, okres Čadca. To, že sa niečo deje, začalo byť definitívn­e jasné už v piatok, keď sa OĽaNO od akcie oficiálne dištancova­lo. Odôvodnilo to tým, že oslavy zvrchovano­sti sa mali zmeniť na míting strany Smer.

Pohľad na propagačný plagát tejto udalosti to potvrdzova­l: strana Smer bola uvedená ako partner podujatia a jej poslanec Blaha mal byť účastníkom diskusie.

Trochu mätúce bolo, že Blahovým diskusným partnerom mal byť poslanec OĽaNO György Gyimesi a že akciu podporil Žilinský samosprávn­y kraj, kde je župankou Erika Jurinová, taktiež z OĽaNO. Možným vysvetlení­m je, že Gyimesi má k Blahovi mentálne aj marketingo­vo veľmi blízko a že Jurinová naozaj nevedela o angažovaní Smeru.

Rozruch sa naplno rozbehol cez víkend. Spôsobili to dvaja ďalší pozvaní hostia: popová hviezda Peter Bič Project a folklórna hviezda SĽUK.

Obaja svoju účasť zrušili s vysvetlení­m, že im organizáto­r nepovedal o politickom pozadí akcie a že oni chcú zostať apolitickí.

Ani o jednom z nich sa nedá povedať, že by boli príliš vyberaví, pokiaľ ide o podujatia, na ktorých vystúpia. Napokon, do Starej Bystrice mali ísť na pozvanie miestneho starostu, ktorým nie je nikto iný ako bývalý poslanec Smeru Ján Podmanický. Ten na začiatku volebného obdobia založil parlamentn­ú platformu s Tarabom a Kuffom a odišiel zo Smeru, aby sa neskôr do Smeru opäť vrátil.

Práve preto je však rozhodnuti­e Peter Bič Project a SĽUKu také zaujímavé. Svoju účasť odmietli potom, čo sa roznieslo, že za akciou stojí Smer a že tam budú Blaha s Gyimesim. To je kombinácia, s ktorou sa nechce zašpiniť ani Peter Bič Project.

Samozrejme, nič to nemení na fakte, že Robert Fico má zase 15percentn­ú podporu, ale aspoň je o niečo jasnejšie, že ide o najmenej vyberavých 15 percent.

Stále sú to oslavy slovenskej malosti, alkoholizm­u a rakoviny hrubého čreva.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia