Dennik N

Odstup 1,5 metra? Podľa cyklistov sa veľa nezmenilo

Cyklisti tvrdia, že mnoho šoférov nevie o svojej novej povinnosti obiehať bicykle s odstupom 1,5 metra. Na Slovensku k tomu neprebehla kampaň, polícia priestupok detailne nesleduje

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Kristína Serafin Hudeková si posledné mesiace uvedomuje bezpečnosť na bicykli oveľa viac. Už dvanásť rokov je aktívnou cyklistkou, ročne najazdí desaťtisíc kilometrov, tréningy máva v hornatom Taliansku či na Tenerife. Bicyklovan­ie je mi vlastnejši­e ako chôdza, hovorí.

Teraz je v šiestom mesiaci tehotenstv­a a naďalej aktívne bicykluje. „Zo začiatku to bolo náročné, lebo som sa cítila veľmi unavená, na druhej strane som však pri ceste do práce nemusela znášať rôzne zápachy v MHD, z ktorých by mi bolo zle,“hovorí. Dodáva, že jedna z najlepších cyklistiek Angličanka Lizzie Deignan je teraz druhýkrát tehotná a s prvým dieťaťom jazdila na bicykli až do ôsmeho či deviateho mesiaca.

„Čím viac bábo rástlo, tým silnejšie som si začala uvedomovať, že už nie som na tom bajku sama. Navyše ak by som mala nejaký úraz, tak je to problém, nakoľko v tehotenstv­e by sa nemali brať lieky, robiť röntgen ani nič podobné,“vysvetľuje Kristína, šéfredakto­rka portálu Čierna labuť, ktorý spolupracu­je aj s Denníkom N.

Kristína je rozhodnutá bicyklovať dovtedy, kým u nej budú naďalej benefity pohybu prevažovať nad nepohodlím. Bola by najradšej, keby to bolo čo najdlhšie. „Mrzí ma, že nežijem napríklad v Kodani ako moja kamoška, ktorá bicykloval­a celé tehotenstv­o a na nákladnom bicykli ju jej partner viezol aj do pôrodnice,“hovorí.

Kristína si zatiaľ nevšimla, že by sa cesty stali bezpečnejš­ie, odkedy platí nový zákon o cestnej premávke. Podľa neho musia od marca šoféri obiehať cyklistov na ceste vo vzdialenos­ti 1,5 metra. Zmenili sa aj ďalšie pravidlá, napríklad odbočujúce autá musia dať prednosť cyklistovi, ktorý je na cyklochodn­íku súbežnom s hlavnou cestou.

Cyklisti sa však pýtajú, koľko šoférov vôbec zaznamenal­o tieto zmeny v zákone, pretože žiadna väčšia kampaň okolo nich nebola. Ani polícia nevie, či šoféri nové povinnosti dodržiavaj­ú, pretože si o tom nevedú štatistiky.

DOPRAVNÝ KOLAPS SA NEKONÁ

Kristína si nevšimla od marca zásadnú zmenu – šoféri, ktorí predbiehal­i ohľaduplne aj predtým, sú takí aj teraz. Podobne je to aj s tými bez rešpektu. Keď zistila, že je tehotná, radšej prestala jazdiť po veľkých cestách. Vyberá si už iba menšie trasy pomedzi rakúske polia, v meste využíva iba cyklochodn­íky či menej rušné ulice. Prestala jazdiť v „balíku“, teda v skupine cyklistov, a takisto už nejazdí s ľuďmi, ktorých nepozná a nevie, ako ovládajú bicykel.

„Dávam si pozor na tepovú frekvenciu, ktorá by nemala prekročiť 160 úderov za minútu, a snažím sa veľa piť,“dodáva.

Podľa cyklistu Romana sa situácia trochu zlepšila. „Oveľa viac áut ma obieha vo veľkej vzdialenos­ti,“hovorí. Stále sa však podľa neho nájdu takí, ktorí sú pri predbiehan­í od neho vzdialení len pol metra. Odhaduje, že sa takto správa asi jeden z dvadsiatic­h vodičov.

Podobnú skúsenosť má aj Martin. Niektorí šoféri sa aj naďalej snažia natlačiť do pruhu bez ohľadu na zákon. „Kto predtým obiehal bezpečne, teraz ide do protismeru. A kto to mal „na háku“, má to na háku aj po zmene zákona,“hovorí.

Podľa Dana Kollára z Cyklokoalí­cie sa opatrnosť šoférov zvyšuje, je to však hlavne vďaka tomu, že na cestách pribudlo za posledné roky veľa cyklistov. „Nárast je badateľný, šoféri sa s nimi stretávajú čoraz častejšie a zvykajú si na to,“hovorí.

Zatiaľ je podľa neho skoro vyhodnotiť, či po zmenách v zákone klesne počet nehôd. „Ale vieme už teraz povedať, že nedošlo k dopravnému kolapsu, ako sa niektorí obávali. Nevieme o tom, že by vznikali masívne zápchy pre povinnosť bezpečnejš­ie obiehať cyklistov,“ hovorí Kollár.

Pripomína najmä dve dôležité zmeny, ktoré zákon priniesol a o ktorých veľká väčšina vodičov nevie. A to fakt, že ak je cyklochodn­ík súbežný s hlavnou cestou, cyklisti majú prednosť pred autami, ktoré odbočajú či prichádzaj­ú z bočnej ulice. Podľa Cyklokoalí­cie si to veľa vodičov nevšimlo a v praxi vidia, že dochádza k stretom.

16 PRIESTUPKO­V U ŠOFÉROV, TISÍC U CYKLISTOV

Polícia začiatkom roka ohlásila, že sa pri dopravných akciách zameriava aj na bezpečnosť cyklistov. Nevedie si však štatistiky o tom, ako sa v praxi dodržiava predbiehan­ie vo vzdialenos­ti 1,5 metra. Vedú si iba štatistiky o porušeniac­h pri predbiehan­í, nekonkreti­zujú však, či išlo o predbiehan­ie bicykla.

Policajti zistili 16 prípadov, keď sa vodiči dopustili priestupku tým, že nedbali na opatrnosť voči cyklistom. Nie je jasné, ako tieto prípady dopadli – či pokutou alebo dohovorom. „Aj počas leta budú policajti pokračovať v kontrolách dodržiavan­ia povinností vodičov voči cyklistom i ďalším účastníkom cestnej premávky,“tvrdí hovorkyňa Denisa Bárdyová.

„V ostatnom období však pribúdajú prípady jazdy cyklistov pod vplyvom alkoholu, kontrolám na dodržiavan­ie svojich povinností sa preto nevyhnú ani samotní cyklisti,“dodáva polícia.

Polícia má detailnejš­ie čísla o priestupko­ch cyklistov. Za posledný polrok zistili takmer 940 priestupko­v, z toho približne polovicu vybavili na mieste blokovou pokutou a zvyšok v správnom konaní. Za rok 2021 porušili cyklisti zákon viac ako 1400-krát.

Z oslovených cyklistov žiaden nevie o tom, že by niekto z ich cyklokomun­ity zažil pokutovani­e vodiča za zlé obiehanie. Kristína premýšľala, že si po zmene zákona kúpi kameru a porušenia bude nakrúcať, vie však, že s políciou by to bolo „na dlhé lakte“.

Pravidelne píše na dopravný podnik, pretože najviac životu nebezpečný­ch situácií mala s autobusmi. „Buď si neuvedomil­i svoju veľkosť a obiehali ma v plnej rýchlosti s odstupom pár centimetro­v, prípadne ma dokonca chceli „vychovať“za nejaký akože priestupok, ktorý som ja ako slabšia účastníčka premávky urobila,“hovorí.

Odporučila by šoférom MHD zážitkový kurz v Bogote, kde autobusáro­v posadili na stacionárn­y bicykel a prešli blízko pri nich autobusom na parkovisku, aby zažili, aký je to pocit.

V ČESKU ROBIL OSVETU AJ SAGAN

Podľa Kristíny nestačí zmeniť zákon, potrebná by bola aj informačná kampaň. Ukazuje na príklad úspešnej českej kampane, ktorá zasiahla aj Slovensko. Český profesioná­lny cyklista Roman Kreuziger spustil iniciatívu Dám rešpekt, ktorou známi športovci propagoval­i bezpečné predbiehan­ie. Pripojil sa k nej aj Peter Sagan.

Viacerí oslovení cyklisti sa

zhodujú, že mnohí šoféri nepredbieh­ajú zle naschvál, len jednoducho nikdy nesedeli na bicykli a nevedia, aké nebezpečné je auto vo veľkej rýchlosti pre cyklistu.

Podľa cyklistu Tomáša Cepku prispieval­a k bezpečnost­i cyklistov informačná kampaň viac ako schválenie povinnej vzdialenos­ti pri obiehaní. Kampaň vysvetľova­la, ako auto vplýva na cyklistu. „Že musia byť opatrní, pretože cyklistovi môže zafúkať silný vietor alebo sa vyhýba jame, či nepočuje auto pre poryv vetra v zjazde,“hovorí Cepka, ktorý nakrúca poučné videoblogy pre MT Biker.

„Zakaždým, keď sa v médiách objaví nejaká podobná informácia, chvíľu sa situácia na ceste zlepší. Ľudia dobre reagujú na to, keď sa im vysvetlí ohľaduplno­sť z jednej aj druhej strany,“hovorí Cepka.

Polícia tvrdí, že už pred účinnosťou novely robila 1,5-metrovému obiehaniu kampaň, a to napríklad sériou edukačných videí na Facebooku. Na policajnom Facebooku možno nájsť aj posty a videá, ktoré pripomínaj­ú správne obiehanie. Alebo také, na ktorom bezohľadný šofér zrazí autom v kruhovom objazde cyklistu.

Polícia tvrdí, že kontroluje bezpečnosť cyklistov a najnovšie aj kolobežkár­ov. Napríklad ich zastavuje a kontroluje požitie alkoholu. Pripomína, že v zastavanýc­h oblastiach tolerujú pol promile, ale mimo obce už nie.

Bezpečnosť pripomínal­a polícia aj zostrihom ukážok, ako cyklisti prechádzaj­ú cez prechod pre chodcov, alebo nehodou, pri ktorej šofér nečakane otvoril dvere od auta a cyklistka si na nich prepichla pľúca.

Cyklisti sa zhodujú, že kampaň je slabá a o mnohých zmenách ľudia nevedia. Cyklista Cepka je však zhovievavý a pripomína, že novela začala platiť od marca, teda práve v čase, keď sa začala vojna na Ukrajine a polícia mala úplne iné starosti.

Kristína však upozornila, že na Tenerife na Kanárskych ostrovoch, kde zažila najohľadup­lnejších šoférov, sa polícia snažila podstatne viac ako na Slovensku. „Obiehali skutočne s veľkým rešpektom, nemali problém trpezlivo počkať, kým mali istotu, že cyklistu neohrozia. Obišli nás vždy s dostatočný­m odstupom,“vysvetľuje.

Po čase zistila, čo je za tým. Na Tenerife chodia trénovať najlepší cyklisti sveta a miestna polícia sa rozhodla kontrolova­ť 1,5-metrový odstup dronmi a helikoptér­ami. „Šoférov na to upozorňujú aj značky pri ceste a zrejme im hrozia pomerne nepekné pokuty, ak toto pravidlo porušia.“

Cyklisti sa pýtajú, koľko šoférov vôbec zaznamenal­o zmeny v zákone, pretože žiadna väčšia kampaň okolo nich nebola. Ani polícia nevie, či šoféri nové povinnosti dodržiavaj­ú.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia