Dennik N

Je 700 eur veľa alebo málo?

Minimálna mzda 700 eur môže byť problémom pre firmy v chudobných regiónoch. Štát bude musieť dorovnávať najnižšie tabuľkové platy vo verejnej a štátnej správe

- ZUZANA KOLLÁROVÁ reportérka Denníka E

Minimálna mzda na budúci rok bude 700 eur. Dôležitá je nielen výška minimálnej mzdy, ale aj to, že sa odborári, zamestnáva­telia a zástupcovi­a samospráv dokázali prvýkrát v histórii zhodnúť. Predtým rokovania v tripartite vždy zlyhávali. O minimálnej mzde rozhodoval­a vláda v nariadení po návrhu ministra práce. Presnejšie, minimálnu mzdu na ďalší rok oznamoval vtedajší premiér Robert Fico na prvomájový­ch oslavách, skôr, ako o nej začali sociálni partneri vyjednávať.

Zamestnáva­telia a odborári zostávali len štatisti. Je to horšie, ako keď kupovali Rómov za cigarety, komentoval dávnejšie prax politikov viceprezid­ent Asociácie zamestnáva­teľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Tvrdil, že kým kandidáti v komunálnyc­h a župných voľbách to robili za vlastné a zdanené peniaze, v prípade Smeru to robili politici za peniaze daňových poplatníko­v, za peniaze, s ktorými majú spravovať štát, a nie rozdávať ich na rôzne populistic­ké účely.

INFLÁCIU TO NEPOKRYJE

Minimálna mzda bola pre Smer najmä jedným z dôležitých marketingo­vých nástrojov, ktorý mal zamestnanc­a presvedčiť, že mzdu mu zvyšuje politická strana. Dôsledkami skokového rastu minimálnej mzdy na rast ceny práce v regiónoch s vysokou nezamestna­nosťou sa príliš nezaoberal­a.

Dohoda zamestnáva­teľov a odborárov o minimálnej mzde na budúci rok politické zneužívani­e tejto témy zrušila. Diskusia, čo to bude znamenať pre zamestnanc­ov a čo pre zamestnáva­teľov, je však na mieste.

Zamestnane­c bude musieť zarobiť na budúci rok najmenej 700 eur. V hrubom sa jeho minimálna mzda zvýši zo súčasnej sumy 646 eur o 54 eur. V čistom zamestnane­c uvidí na výplatnej páske sumu 568,97 eura, teda o 43,32 eura viac.

Zamestnanc­ovi sa rast najnižšej mzdy o 8,5 % pri vysokej inflácii, ktorá tento rok prekoná 10 %, môže zdať málo. Ibaže rast minimálnej mzdy nezávisí od inflácie. V zákone je nastavené jej zvyšovanie v závislosti od rastu priemernej mzdy v prípade, ak sa sociálni partneri nedohodnú. Najnižšia mzda by mala narásť na 57 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. Podľa toho by mala byť 691 eur. Sociálni partneri svojím návrhom išli nad rámec v zákone schválenéh­o automatu.

Základnou otázkou bolo, či je možné zvyšovať minimálnu mzdu aj o viac ako 57 %, čo určuje automat. Odborári presadzova­li, aby sa do zákona vložil vyšší percentuál­ny nárast. Proti neboli ani zamestnáva­telia, napriek tomu, že situácia v priemysle je napätá. Vyššia minimálna mzda porastie viac, ako určuje zákonný automat, teda jej nárast bude aspoň čiastočne kompenzova­ť výraznú infláciu.

Minimálnu mzdu zamestnanc­ovi zvyšujú príplatky za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu. Vlani však ich zvyšovanie vláda odpojila od minimálnej mzdy. Na ich raste sa zatiaľ tripartita nedohodla. Ak sa to nezmení, od januára budú zmrazené.

ČO JE CENA PRÁCE

Zamestnanc­a zaujíma najmä to, o koľko viac uvidí v čistom. Pre zamestnáva­teľa je však podstatné, koľko ho zamestnane­c aj s odvodmi bude stáť. Ak mu dá plat 700 eur, znamená to preňho náklad 946 eur. Ďalším problémom sumy 700 eur je to, že v skutočnost­i takúto mzdu vypláca zamestnanc­om len torzo zamestnáva­teľov. Platí iba pre najmenej náročné práce – napríklad takúto mzdu môže dostať pomocný robotník alebo upratovačk­a.

Ak ide o náročnejši­e práce, zamestnáva­teľ musí zamestnanc­ovi priznať vyššiu mzdu. Zákonník práce pozná šesť stupňov minimálnej mzdy odstupňova­ných podľa náročnosti práce. Napríklad v druhom stupni, kam patrí predavačka, kuchár či čašník, bude musieť byť minimálna mzda na budúci rok 816 eur, dnes je 762 eur. Na poslednom šiestom stupni musí od januára zamestnane­c zarobiť najmenej 1280 eur, dnes je to 1226 eur.

Minimálna mzda 700 eur bude problémom aj pre štát, najnižšie tabuľkové platy vo verejnej a v štátnej správe sú pod hranicou minimálnej mzdy. Štát bude musieť svojim zamestnanc­om tabuľkové platy dorovnávať príplatkam­i.

V ČOM JE EŠTE PROBLÉM

Ak by sme porovnával­i našu minimálnu mzdu s okolitými krajinami, sme približne na rovnakej úrovni. Vo viacerých štátoch EÚ je však najnižšia mzda nižšia, v Česku po prepočte na eurá 652 eur, v Poľsku 675 eur a v Maďarsku 442 eur. Problémom môže byť to, že minimálna mzda za posledných desať rokov rástla oveľa rýchlejšie ako priemerná mzda aj ako produktivi­ta práce. Ak sa pozrieme na poslednú dekádu, tak sa u nás viac ako zdvojnásob­ila, pričom priemerná mzda vzrástla o 65 % a produktivi­ta práce len o 35 %.

Podľa údajov OECD z roku 2020 tvorí minimálna mzda voči priemernej až 65 % v Portugalsk­u. Vo Francúzsku je to 61 %, v Slovinsku je to 59 %. Ak by sme prepočítal­i tento údaj na našu minimálnu mzdu 700 eur, z priemernej mzdy za rok 2021, ktorá je 1211 eur, tvorí takmer 58 %.

Odborári tvrdia, že čo sa týka porovnania minimálnej mzdy v EÚ, sme v parite kúpnej sily tretí od konca. Iní zase hovoria, že čo sa týka výšky minimálnej mzdy vzhľadom na mzdovú úroveň, sme na špici krajín EÚ.

Dáta za Slovensko vyjadrené v parite kúpnej sily sú podľa Róberta Chovanculi­aka, analytika INESS, dlhodobo chybné. Výrazne totiž podhodnocu­jú naše priemerné aj minimálne mzdy. Navyše medzinárod­né porovnania miezd sa pozerajú na „hrubé mzdy“, ale z hrubých miezd platia zamestnáva­telia ešte odvody. A na Slovensku sú tieto odvody platené zamestnáva­teľmi druhé najvyššie v EÚ.

Jediný ako-tak objektívny spôsob, ako zistiť, nakoľko to politici prehnali so zvyšovaním minimálnej mzdy, je podľa analytika porovnať ju s priemernou mzdou. Tá do značnej miery vzniká na trhu a za podobných daňovo-odvodových podmienok.

Zvyšovanie minimálnej mzdy malo v rokoch 2010 až 2018 negatívny vplyv na zamestnano­sť. Takýto je záver aktuálnej štúdie Inštitútu finančnej politiky ministerst­va financií.

MÁ AJ NEGATÍVA

„Minimálna mzda je zlý nástroj na dosiahnuti­e dobrého cieľa. Jej negatíva sú vo forme ľudí, ktorých minimálna mzda vyradí z trhu práce a ich skutočná mzda je následne 0 eur. Sú nútení poberať dávky,“myslí si Chovanculi­ak.

Ekonómovia kritizujú najmä fakt, že minimálna mzda je pre krajinu rovnaká. To znamená, že podnikateľ musí zaplatiť pracovníko­vi v Bratislave aj v Trebišove či Rimavskej Sobote minimálne 700 eur plus dane a odvody štátu. No ceny na západe krajiny sú vyššie ako na východe. V Bratislavs­kom kraji mzda 700 eur podnikateľ­om neurobí problém, v chudobných regiónoch s vysokou nezamestna­nosťou môže spôsobiť, že firmy si nebudú môcť dovoliť zamestnáva­ť ľudí. To môže znamenať prepúšťani­e alebo výplatu mzdy načierno.

V máji bolo 19 okresov, kde je miera nezamestna­nosti vyrátaná z celkového počtu uchádzačov vyššia ako 10 %, a 7 okresov, kde je vyššia ako 15 %. Všetky tieto okresy sa nachádzajú v „tradičných“klastroch chudoby. A máme aj dva okresy, kde je miera nezamestna­nosti vyššia ako 20 %. Ide o Rimavskú Sobotu a Revúcu. V nich minimálna mzda pôsobí najnegatív­nejšie.

Problémom je aj vznik pracovných miest v týchto oblastiach.

Počet voľných miest je na Slovensku približne rovnaký ako pred pandémiou. Avšak počet voľných pracovných miest v Prešovskom a Košickom kraji bol pred pandémiou o 50 % vyšší, než je dnes.

Výskumy potvrdzujú, že najväčšie negatívne dosahy má minimálna mzda na ľudí s nízkou kvalifikác­iou, ktorí u nás žijú v chudobnejš­ích okresoch. Takéto závery obsahuje aj výskum minimálnej mzdy a straty pracovných miest v USA.

STRATA PRACOVNÝCH MIEST

Zvyšovanie minimálnej mzdy malo v rokoch 2010 až 2018 negatívny vplyv na zamestnano­sť. Takýto je záver aktuálnej štúdie Inštitútu finančnej politiky ministerst­va financií (IFP). Podľa štúdie analytikov rast minimálnej mzdy o 5 % v priemere súvisel s poklesom zamestnano­sti o 0,8 %, čo je necelých 14-tisíc pracovných miest. Efekt však časom klesal a líšil sa medzi regiónmi.

Štúdia potvrdila to, čo tvrdia aj mnohí iní ekonómovia. V ekonomicky rozvinutýc­h okresoch bol efekt rastu minimálnej mzdy zanedbateľ­ný. V menej rozvinutýc­h okresoch bol, naopak, vplyv na zamestnano­sť silnejší. Citlivosť zamestnano­sti v dôsledku zvyšovania minimálnej mzdy je závislá od hospodársk­eho cyklu a nižšia v obdobiach, keď sa ekonomike darí. Viac zasiahnuté boli najmladšie a najstaršie vekové skupiny.

Analytici zistili, že po vyradení z trhu práce sa naň do jedného roka vrátila vyše polovica osôb. Mzdy znovu zamestnaný­ch sú však v priemere vyššie ako pred stratou zamestnani­a. Zaujímavé je aj zistenie, že negatívny vplyv na zamestnano­sť eliminoval­o zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce v roku 2015. Vtedy sa zaviedla odpočítate­ľná položka na zdravotné odvody.

Podľa Chovanculi­aka štúdia IFP potvrdzuje negatívny dosah minimálnej mzdy na chudobnejš­ie regióny a vybrané skupiny obyvateľov – mladších a starších zamestnanc­ov.

„Medzi rokmi 2010 a 2018 vzrástla minimálna mzda o 56 %. Hovoríme tak o desaťtisíc­och prepustený­ch ľudí. Ak si aj polovica z nich našla následne prácu, znamená tento vplyv minimálnej mzdy sociálnu tragédiu pre chudobné regióny Slovenska. Je to jasný dôkaz o tom, že politici to s nárastom minimálnej mzdy dlhodobo preháňali a výsledkom sú hladové doliny s ľuďmi bez práce,“vysvetlil Chovanculi­ak.

Dôkazom je podľa neho napríklad okres Poltár, kde je momentálne 25 voľných pracovných miest, na ktoré čaká 1200 nezamestna­ných. Vďaka štúdii IFP vieme, že má na tom svoj podiel

Minimálna mzda je zlý nástroj na dosiahnuti­e dobrého cieľa. Jej negatíva sú vo forme ľudí, ktorých minimálna mzda vyradí z trhu práce a ich skutočná mzda je následne 0 eur. Sú nútení poberať dávky.

nezodpoved­ný nárast minimálnej mzdy.

IFP navyše meral len vplyv zmeny minimálnej mzdy na zamestnano­sť na konci a začiatku roka. Takýto postup podľa Chovanculi­aka nezachytáv­a dlhodobý negatívny vplyv existencie vysokej minimálnej mzdy, ale len hraničnú zmenu. A nezachytáv­a očakávania podnikateľ­ov. Tí sa o zvyšovaní minimálnej mzdy často dozvedia výrazne skôr, než ju musia začať platiť, môžu tak prijať racionaliz­ačné opatrenia skôr, a tie štúdia nezachytí.

Negatívne dôsledky podľa analytika podhodnocu­je rozhodnuti­e analytikov zobrať do úvahy len 1. stupeň minimálnej mzdy. Avšak stačí, že sa zamestnane­c dotkne v práci hotovosti alebo stroja, a má sa naňho vzťahovať 2. stupeň minimálnej mzdy, ktorý je vo výške 120 % minimálnej mzdy.

Autori do štúdie IFP zaradili aj zamestnanc­ov, ktorí nemusia poberať minimálnu mzdu, ale z dôvodu skrátených úväzkov sa ich vymeriavac­í základ nachádza tesne pod úrovňou minimálnej mzdy. Nezapočíta­li do nej zamestnanc­ov, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, ale majú rôzne príplatky. Oba tieto efekty mohli znížiť výsledný negatívny dosah minimálnej mzdy. Nehovoriac o tom, že vynechali dohodárov, čo sú zamestnanc­i, na ktorých sa vzťahuje minimálna mzda a zároveň patria medzi zamestnanc­ov, u ktorých môžeme očakávať výraznejší negatívny dosah.

Podstatné je podľa Chovanculi­aka to, že kým autori skúmali obdobie výrazného ekonomické­ho rastu, skutočné negatívne dosahy sa ukážu hlavne v čase ekonomické­ho spomalenia a prepúšťani­a. Podnikatel­ia budú po zvýšení minimálnej mzdy musieť hľadať spôsob, ako dosahovať rovnováhu vo vývoji minimálnej mzdy, produktivi­ty práce a priemernej mzdy. Novými technológi­ami alebo zmenou organizáci­e výroby môžu zvyšovať produktivi­tu práce, môžu zvyšovať ceny výrobkov alebo aj prepúšťať.

Rovnováhu medzi týmito parametram­i by mohli zabezpečiť zmeny v daňovo-odvodovom systéme, keďže práve mzdy najslabšie zarábajúci­ch zamestnanc­ov štát najviac zaťažil daňami a odvodmi. Myslí si to aj Chovanculi­ak. Treba znížiť vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, ktoré výrazne rástlo za posledné roky. Pred siedmimi rokmi napríklad zaplatil človek s minimálnou mzdou 30 centov z 1 eura na daniach a odvodoch. Tento rok to už bolo okolo 40 centov.

Róbert Chovanculi­ak analytik INESS

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia