Dennik N

Nenariekaj, že už nie si, radšej buď rád, že si bol

Na prvé výročie úmrtia Milana Lasicu sa v bratislavs­kom Štúdiu L+S konal špeciálny večer s názvom Deň radosti. Zneli pesničky, ukážky z kníh a listov aj osobné spomienky

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Ale tak už to v živote chodí, človeka sa po smrti zmocní to, z čoho si celý život robil srandu. Túto vetu si zapísal do denníkov Milan Lasica v decembri 2011 po pohrebe Václava Havla, v ktorom bolo pre neho priveľa pátosu. Z večera, ktorý sa konal na prvé výročie jeho smrti v bratislavs­kom Štúdiu L+S, by taký dojem určite nemal. Bolo to zrejmé už z jeho názvu – Deň radosti.

JAKÉ JE TO UMENÍ MOCNÉ!

Nedá sa spomínať na jedného bez druhého. Aj predstaven­ie Deň radosti bolo ich spoločným dielom, o optimistic­kom a pesimistic­kom prístupe k životu a o tom, či má zmysel niečo robiť. Lasica so Satinským tvrdili, že má, ale „nie príliš nahlas, lebo by tomu nikto neveril“.

Že ide o nadčasové dielo s brilantným­i dialógmi, pripomenul­i v pondelok večer v domovskej scéne L+S režiséri Jakub Nvota a Kamil Žiška, keď rozohrali scénku, v ktorej si podriadený s nadriadený­m vymieňajú úlohy. Pôvodné predstaven­ie malo premiéru ešte v roku 1986 na sklonku komunistic­kého režimu, ale prežilo ho a dodnes z neho môžete citovať. Napokon ako z väčšiny diel Lasicu a Satinského, pretože nikdy nerobili takzvaný dobový humor ani takzvanú komunálnu satiru. A pretože je len málo situácií, v ktorých by nefungoval­a žiadna z ich replík.

„A vtedy som si uvedomil, jaké je to umení mocné! Že nepoučuje, neusmernuj­e, len tak jemne človeka pinkne,“hovorí neodolateľ­nou záhoráčtin­ou v Soirée Július Satinský. Záznam z kultového predstaven­ia L+S, ktoré vzniklo v roku 1968, otvoril výročnú spomienku na Milana Lasicu. Moderátor a dramaturg večera Pavol Danišovič k videu dodal, že Kornel Földvári, Tomáš Janovic a Ľubomír Feldek sa ako znalci a priatelia komickej dvojice zhodli, že práve tento citát asi najlepšie vystihuje jej poetiku.

A presne takýto bol celý večer. „Zapinkať“si prišlo niekoľko známych mien – osobne, vtipne aj dojímavo. Striedali sa generácie, umelci s umelkyňami, striedali sa aj druhy umenia a rodiny komikov. Spomínalo sa v pesničkách, v ukážkach z vydaných aj pripravova­ných kníh,

z osobných listov aj z predstaven­í. Účinkujúci boli zároveň divákmi, na javisko nevychádza­li zo zákulisia, ale priamo zo sály.

„Povedzme si to na rovinu – nie je dôležitý vek, ale forma, v akej ste,“napísal Milan Lasica do svojich denníkov, ktoré vyšli po jeho smrti pod názvom V krátkosti. Jej výstižnosť potvrdili na javisku sedemdesia­tnici Martin Huba a Stanislav Štepka. Herecký pilier SND prečítal úryvok z Dopisov bez hranic, ktoré si vymieňali Lasica s českým spisovateľ­om Jiřím Stránským, a pripomenul, že predstaven­ie Kontrabas, ktoré po dlhej pauze znovu oživil, vzniklo a dostalo priestor práve v tomto divadle.

Principál Radošinské­ho naivného divadla sa postaral o jeden z vrcholov večera, keď najskôr prečítal zo svojej osobnej korešponde­ncie s Lasicom a vzápätí s Ľubicou Čekovskou za klavírom z rezkej pesničky V našej obci s vážnymi tvárami za výbuchov smiechu publika vyrobili pondeľňajš­iu chvíľku poézie.

Dojímavé a zároveň vtipné boli spomienky Hany Lasicovej a Lucie Molnár Satinskej na ich otcov, napriek zlomenej nohe nemohla chýbať ani Magda Vášáryová a prečítala úryvok z denníkov svojho manžela o afinite Slovákov k Rusku.

Michal Kubovčík takmer zinscenova­l jeden list zo Satinského knihy Moji milí Slováci,

Michal Kaščák s Laskym vytiahli Mäso, pesničku, ktorú spievali Milanovi Lasicovi aj k jeho osemdesiat­inám, Juraj Bartoš s Ľubicou Čekovskou hrali She‘s Funny That Way a trumpetist­a dodal, že slovenský text k tomuto a ďalším americkým štandardom, ktoré pripravova­li na ďalší album s Bratislava Hot Serenaders, už Milan Lasica napísať nestihol.

NEBOLO TO IBA O MINULOSTI

Celý Deň radosti uzavrela pesnička Epitaf. Keď doznela, jej slová zopakoval po zotmení v sále aj sám autor: „Nenariekaj, že už nie si, radšej buď rád, že si bol,“ozval sa zo záznamu hlas Milana Lasicu.

Dokonalá bodka, ale celý večer bol senzačný. Obsiahol svet L+S – humoristic­ký, hudobný, divadelný, literárny i spoločensk­o-politický, pretože aj týmto témam sa komici venovali vo svojich fejtónoch a stĺpčekoch. Chýbal len federálny rozmer, hostia z Česka, ako to bolo pri oslave 40. výročia L+S (vtedy prišli napríklad Bolek Polívka a Zdeněk Svěrák).

Samozrejme, najviac chýbali hlavné postavy. Milan Lasica a Július Satinský už budú chýbať navždy, ale ich dielo tu zostáva. A ako sa ukazuje, našťastie je niekoľko ľudí, ktorí ich vedia aspoň čiastočne zastúpiť. Z najbližšie­ho okruhu spolupraco­vníkov sa neobjavil len spevák Peter Lipa, pretože ešte pred touto akciou mal dohodnutý koncert v Brne. Ale nahradí si to už dnes, keď má na tejto bratislavs­kej scéne vlastný večer s názvom Lipa spieva Lasicu.

Skvelé bolo, že sa nehovorilo iba o minulosti, ale aj o ďalších pripravova­ných aktivitách. V decembri bude už 20. výročie smrti Jula Satinského, šéf Štúdia L+S Pavol Danišovič sľúbil, že mu takisto pripravia takúto spomienku.

Vtedy by mala vyjsť aj kniha Satinského dcéry Lucie. Sú to osobné listy, ktoré začala tatovi písať po jeho odchode ako 16-ročná. Jeden z nich v pondelok prvýkrát prečítala verejne. Bol z decembra 2003 o tom, ako spolu s mamou išli preberať cenu Osobnosť desaťročia. Získal ju Satinský, na druhom mieste skončil Mečiar. Vtedy sa zdalo, že to s nami Slovákmi nie je až také úplne beznádejné, keď viac hlasov dostal komik než politik, ktorý túto krajinu takmer zatiahol opäť na Východ. Skúste si dnes predstaviť Slovensko bez členstva v EÚ.

Samozrejme, najviac chýbali hlavné postavy. Milan Lasica a Július Satinský už budú chýbať navždy, ale ich dielo tu zostáva. Ale našťastie je niekoľko ľudí, ktorí ich vedia aspoň čiastočne zastúpiť.

 ?? ?? Účinkujúci boli zároveň divákmi, keď neboli na javisku, sedeli v publiku. Dramaturg a moderátor Pavol Danišovič pripomenul, že Martin Huba a Stanislav Štepka majú tento mesiac narodeniny.
Účinkujúci boli zároveň divákmi, keď neboli na javisku, sedeli v publiku. Dramaturg a moderátor Pavol Danišovič pripomenul, že Martin Huba a Stanislav Štepka majú tento mesiac narodeniny.
 ?? ?? Úryvok z knihy Júliusa Satinského Moji milí Slováci vo verzii Michala Kubovčíka.
Úryvok z knihy Júliusa Satinského Moji milí Slováci vo verzii Michala Kubovčíka.
 ?? FOTO – CTIBOR BACHRATÝ (4X) ?? „V dutine ústnej skrátka raj, naozaj, naozaj,“- Lasky s Michalom Kaščákom pri pesničke Mäso, za bicími Emil Frátrik.
FOTO – CTIBOR BACHRATÝ (4X) „V dutine ústnej skrátka raj, naozaj, naozaj,“- Lasky s Michalom Kaščákom pri pesničke Mäso, za bicími Emil Frátrik.
 ?? ?? Magda Vášáryová prečítala z knihy denníkov V krátkosti.
Magda Vášáryová prečítala z knihy denníkov V krátkosti.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia