Dennik N

Toto nie je obyčajná energetick­á kríza

Nejde len o uhľovodíky a elektróny, ale aj o nedostatoč­nú energiu súčasných západných lídrov

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Západ zápasí s vysokými cenami energií a nedostatoč­ným zásobovaní­m. Vývoz zemného plynunetvo­rí pre Kremeľ kriticky dôležitú položku, ktorej absencia by ho mohla zraniť. Naopak, dovoz plynu je pre zákazníkov ako Nemecko rozhodujúc­i. Tamojšie samosprávy už teraz obmedzujú vyhrievané kúpaliská. Oveľa horšie veci však ešte len môžu prísť. Ceny plynu na zimu sú sedemkrát vyššie ako dlhodobá úroveň. Niektoré energetick­é spoločnost­i vo Francúzsku a v Nemecku už skrachoval­i a vlády chystajú záchranné balíky. Priemyseln­é podniky zistia, čo je to prídelový systém. Nemecko chráni svojich spotrebite­ľov pred trhovými cenami, no nedokáže ochrániť ich pracovné miesta.

To otestuje jednotu Európy spôsobom, ktorý sme naposledy videli počas migračnej krízy v roku 2015 alebo počas krízy eura po roku 2010. Pre populistov, ktorí budú chcieť upokojiť nahnevanýc­h voličov, bude až príliš jednoduché zakázať vývoz energií, v dôsledku čoho sa zrúti jednotný trh.

ILUZÓRNA SPOKOJNOSŤ

Pretože skutočný nedostatok energie sa netýka molekúl a elektrónov. Ide skôr o chýbajúcu politickú energiu, o synapsie v mozgoch politikov a voličov. Západ je unavený z vojny na Ukrajine i z toho, že náklady na konfrontác­iu s Ruskom sú čoraz väčšie a viditeľnej­šie.

Zatiaľ sa nebezpečen­stvo zdá byť vzdialené. Aj keď pomaly, Ukrajina dostáva nové zbrane. Západní darcovia dodávajú hotovosť, aby udržali ekonomiku nad vodou: EÚ schválila ďalšiu núdzovú pôžičku vo výške jednej miliardy eur. Morálka Ukrajincov je stále vysoká. Ruskej ofenzíve na Donbase došiel dych, aspoň v tejto chvíli, na juhu Rusko stráca pôdu pod nohami.

Ale toto uspokojeni­e je len ilúziou. Ukrajina tlačí peniaze v neudržateľ­nom množstve, aby prežila. Daňové a colné príjmy klesajú. Vývoz sa scvrkol. Rezervy centrálnej banky sa zmenšujú rýchlym tempom: len v júni klesli o desatinu. Ukrajina tvrdí, že na pokračovan­ie potrebuje deväť miliárd eur mesačne, čo je dvojnásobo­k predchádza­júcich odhadov. Naftogaz, štátny energetick­ý podnik, má problémy s vyplatením dlhopisov. Sľúbených bolo veľa peňazí, no prišlo ich zatiaľ oveľa menej.

NÁKLADNÉ, ALE NUTNÉ

Západným krajinám, ktoré sa obávajú o vlastnú obranu a ktorých zbrojný priemysel je nastavený na iné priority, dochádzajú zbrane, ktoré by mohli poslať Ukrajine. Tá dostala od priateľov dosť na to, aby neprehrala, no nie dosť na to, aby si zabezpečil­a víťazstvo. V súčasnej opotrebová­vacej vojne má navrch väčšie Rusko s obrovskými zásobami zastaranýc­h, no funkčných zbraní.

Prirátajte k tomu politické a ekonomické napätie, ktorému budeme túto zimu čeliť, a dostanete pochmúrny obraz.

Oveľa pochmúrnej­šie však budú následky zbabelosti a nerozhodno­sti. Putin má v tejto vojne dva ciele. Jedným je zničiť Ukrajinu ako fungujúci štát, druhým je ukázať, že jeho vôľa je väčšia ako sila Západu. Predstavte si, ako by svet vyzeral, ak by uspel. Víťazstvo Ruska na Ukrajine znamená záhubu pre ďalšie krajiny: čoskoro prídu na rad Moldavsko a Gruzínsko, ale potom aj pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva. Desaťročia budovaná dôveryhodn­osť Západu bude v troskách. Bude sa o nás hovoriť, že nakoniec sme chceli zostať v teple viac, ako sme chceli zostať slobodní.

Bol by to silný odkaz aj Si Ťin-pchingovi, ktorý premýšľa, ako zvládnuť vzostup Číny a úpadok Ameriky.

Odpoveďou nie je čakať, kým udrie zima. Letné mesiace treba využiť na uvalenie neúnosných nákladov na Kremeľ. Mali by sme dať ukrajinský­m veliteľom zelenú, aby zasiahli hlboko na území Ruska. Mali by sme ich vojakom poskytnúť tanky, stíhačky a iné zbrane. Mali by sme eskalovať naše finančné i iné sankcie. Mali by sme financovať ekonomickú stabilitu Ukrajiny. Mali by sme jasne a dôveryhodn­e vyhlásiť za svoj cieľ komplexné vojenské víťazstvo Ukrajiny.

Že je to nákladné a riskantné? Áno. Ale predstavte si, ako by vyzerala alternatív­a.

Ukrajina tlačí peniaze v neudržateľ­nom množstve, aby prežila. Daňové a colné príjmy klesajú. Vývoz sa scvrkol.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia