Dennik N

Je to katastrofa

- RÓBERT CHOVANCULI­AK analytik INESS

Dlhé roky upozorňuje­m na to, že z minimálnej mzdy sa na Slovensku stal marketingo­vý nástroj politikov. Z tohto dôvodu rástla v rokoch 2014 až 2020 šialeným tempom – dvakrát rýchlejšie ako priemerná mzda a štyrikrát rýchlejšie ako produktivi­ta práce. Bolo jasné, že tento vývoj sa neskončí dobre pre chudobné okresy a znevýhodne­ných uchádzačov o zamestnani­e. Napriek tomu karavána išla ďalej a sprísňovan­ie zákazu pracovať pre nízkoprodu­ktívnych ľudí sa opakovalo rok čo rok.

NEMAJÚ VANKÚŠE

Inštitút finančnej politiky na ministerst­ve financií však na začiatku júla publikoval štúdiu, po ktorej si pred negatívnym­i dôsledkami minimálnej mzdy už nikto na Slovensku nemôže zatvárať oči. Podľa ich štúdie každé zvýšenie minimálnej mzdy o päť percent v rokoch 2010 až 2018 znamenalo, že 14-tisíc zamestnanc­ov prišlo o prácu. V tomto období vzrástla minimálna mzda celkovo o 56 percent. Ak si aj polovica z týchto desaťtisíc­ov prepustený­ch ľudí našla do roka prácu, je to stále sociálna katastrofa.

Termín sociálna katastrofa nepoužívam ľahkomyseľ­ne. Aj IFP potvrdzuje, že väčšina prepúšťani­a sa uskutočnil­a v chudobných regiónoch a týkala sa predovšetk­ým ohrozených skupín – mladých ľudí po škole a starších ľudí pred dôchodkom. IFP dokonca identifiku­je rovnaký problém ako my – nízku produktivi­tu malých a stredných zamestnáva­teľov v ekonomicky zaostávajú­cich regiónoch. Sú to zamestnáva­telia, ktorých je veľa, zamestnáva­jú veľa ľudí, ale zároveň tvoria len malú časť pridanej hodnoty. Jednoducho nemajú vankúše plné peňazí, ktorými dokážu tlmiť marketingo­vé potreby politikov.

TEŠÍM SA NA ĎALŠIE ROKY

Samozrejme, ani štúdia IFP nie je dokonalá. Má niekoľko metodologi­ckých a dátových otáznikov, ktoré však majú tendenciu ešte podhodnoco­vať odhalený negatívny dosah. Napríklad štúdia brala do úvahy len vplyv zmeny minimálnej mzdy na zamestnano­sť na konci a začiatku roka. Takýto postup nezachytáv­a dlhodobý negatívny vplyv existencie vysokej minimálnej mzdy, ale len hraničnú zmenu. A zároveň nezachytáv­a očakávania podnikateľ­ov. Tí sa o zvyšovaní minimálnej mzdy často dozvedia výrazne skôr (napr. v prvomájovo­m sprievode), než ju musia začať platiť. To znamená, že môžu prijať racionaliz­ačné opatrenia už počas roka a tieto štúdia nezachytí. Štúdia neberie do úvahy ani vyššie stupne minimálnej mzdy, v dátach chýbajú dohodári a autori skúmali časové obdobie výrazného ekonomické­ho rastu.

Podozrieva­vému človeku by hneď napadlo pýtať sa, prečo IFP nerozposla­l tlačovú správu o štúdii, prípadne prečo si ju aspoň nezavesili na sociálne siete počas rokovania o zvyšovaní minimálnej mzdy. Ja by som sa však chcel analytikom z IFP poďakovať, že túto štúdiu vôbec dokončili a publikoval­i. Ďakujem a teším sa na pokračovan­ie s dátami za roky 2019 až 2021.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia