Dennik N

Britskí konzervatí­vci sú stranou rôznorodos­ti

Oveľa viac ako ľavicová opozícia konzervatí­vci vedome presadzova­li menšiny a ženy. A do histórie sa môžu zapísať opäť

- © Bloomberg ADRIAN WOOLDRIDGE komentátor Bloomberg Opinion

Kandidáti na lídra Konzervatí­vnej strany sú nápadne rôznorodí. Šiesti z desiatich deklarovan­ých kandidátov sú príslušníc­i etnických menšín. Traja (Suella Braverman, Rishi Sunak a Sajid Javid) sú deti imigrantov, dvaja (Nadhim Zahawi a Rehman Chisti) sa narodili v zahraničí – v Iraku a Pakistane a jedna (Kemi Badenoch) bola vychovaná v Nigérii. Ženy kandidujú štyri. Len dvaja kandidáti sú bieli muži. Javid a Chisti stiahli svoje kandidatúr­y tesne pred uzávierkou hlasovania, no zoznam možných nástupcov Borisa Johnsona je napriek tomu pozoruhodn­ý.

Čo sa to stalo so stranou bieleho patriarchá­tu?

LEPŠÍ NEŽ INÉ ZLOŽKY SPOLOČNOST­I

Prítomnosť prominentn­ých kandidátok by nemala byť žiadnym prekvapení­m, keďže strana už vyprodukov­ala dve premiérky – Margaret Thatcherov­ú a Theresu Mayovú –, kým opoziční labouristi nemali zatiaľ ani jednu. Členovia strany dodnes myslia na návrat do slávnych dní Thatcherov­ej, čo je dôvod, prečo jedna z kandidátok, Liz Trussová, večne zaujíma pózy podobné Maggie).

Význam menšín je však nový. Ešte v roku 2005 mali konzervatí­vci len dvoch nebielych poslancov. To sa dramaticky zmenilo – a nebieli politici prenikli do najvyšších straníckyc­h pozícií vrátane ministerst­va financií, ktoré naposledy viedli práve Javid, Sunak a Zahawi. Pred nedávnymi straníckym­i zmenami zastávali aj funkcie ministerky vnútra (Priti Patel), ministra zdravotníc­tva (Javid), ministra obchodu (Kwasi Kwarteng) a ministra školstva (Zahawi).

Konzervatí­vna strana urobila oveľa lepšiu prácu pri diverzifik­ácii než iné časti britského establišme­ntu, ktoré sa namiesto toho zamerali na politicky korektné ozdoby, ako sú dúhové vlajky či kurzy diverzity. Štátnu službu vždy riadil biely muž. Ozbrojené sily zatiaľ nemali náčelníka generálneh­o štábu z komunity BAME (black, Asian and minority ethnic – čierna, ázijská a menšinová etnicita). Len malá časť generálnyc­h či finančných riaditeľov najväčších firiem pochádza z menšinovéh­o prostredia. A šéfovia spravodajs­kých služieb majú stále rovnakú farbu kože ako za čias Georgea Smileyho, fiktívneho špióna Johna Le Carrea.

Len málo iných strán napravo od stredu sa približuje tomu, čo urobili toryovci. Za Donalda Trumpa skutočne hrozilo, že Republikán­ska strana sa stane stranou bielej reakcie proti čoraz rozmanitej­šej spoločnost­i. Čo sa týka nastupujúc­ich hviezd tejto strany, niekdajšia veľvyslank­yňa pri OSN Nikki Haleyová sa vzdala svojho krstného mena Nimrata a konvertova­la zo sikhizmu na kresťanstv­o a bývalý guvernér Louisiany Piyush Jindal si hovorí „Bobby“a konvertova­l na kresťanstv­o z hinduizmu. Vo Veľkej Británii Sunak zložil prísahu ministra s rukou na Bhagavadgí­te

a na schody pred svojou kancelário­u na Downing Street číslo 11 položil sviečku na počesť bohyne Lakšmí.

CAMERONOV PRIELOM

Ako došlo k tejto mimoriadne­j revolúcii? Toryovci pochopili obrovskú silu „sponzorova­nej mobility“, to znamená, že ešte v mladom veku rozpoznali potenciáln­e superhviez­dy a rýchlo ich propagoval­i v radoch strany. Labouristi­cká strana by mala mať oveľa viac potenciáln­ych kandidátov na vysoké posty z radov etnických menšín než konzervatí­vci, keďže labouristi získali v posledných voľbách približne 62 percent hlasov tejto demografic­kej skupiny, kým konzervatí­vci len 24 percent. Labouristi sa však skôr spoliehajú na to, že talenty sa objavia samy od seba, než by im podávali pomocnú ruku. Výsledkom je, že mnohí menšinoví labouristi­ckí poslanci sú nevýrazní strojoví politici a niekoľkí z nich hrajú hlavne na seba. Labouristi­cký líder, jeho zástupca i tieňová ministerka financií majú bielu kožu.

Prielom u toryovcov sa začal v roku 2005, keď David Cameron prišiel s nápadom, aby stranícka centrála strany nominovala áčkových kandidátov v miestnych obvodoch, o ktorých treba premýšľať. To nenarušilo veľmi cenenú suverenitu jednotlivý­ch volebných obvodov, no prinútilo miestnych politikov zvažovať aj kandidátov odlišných od tradične uprednostň­ovaných bielych mužov. Sunak zaujal voličov v Richmonde v grófstve Yorkshire napriek tomu, že bol prakticky jedinou tvárou z južnej Ázie vo svojom volebnom obvode.

PRÍŤAŽLIVO­SŤ PRE MENŠINY

Ľavica by mohla inštinktív­ne považovať menšiny za obete štrukturál­neho útlaku, ktoré nahnevá už pohľad na britskú vlajku alebo sochu Winstona Churchilla. To však vypovedá skôr o bludoch prednášaný­ch na bielej univerzite ako o presvedčen­í prisťahova­lcov. Mnohí uctievajú symboly krajiny, ktorú si vybrali za svoj domov, a nenávidia tú verziu „spravodliv­osti, inklúzie a diverzity“, ktorá je inštitucio­nalizovaná na ľavej strane politickéh­o spektra.

Javid rád poukazuje na to, že sa dostal na vrchol britskej spoločnost­i napriek tomu, že jeho otec pracoval ako vodič autobusu. Predtým, ako sa stal politikom, mu Británia poskytla prvotriedn­e vzdelanie a kariéru bankára. Vo svojom prvom poslanecko­m prejave Kemi Badenochov­á poďakovala krajine, ktorú si zvolila za svoj domov, za to, že jej dala šancu žiť „britský sen“. Je tak proti hnutiu woke, že na jej predstaven­í členovia jej štábu rozdelili unisex toalety na mužské a ženské.

Konzervatí­vna strana je obzvlášť príťažlivá pre dve vzostupne mobilné menšinové skupiny: na jednej strane pre štipendist­ov a štipendist­ky, ktoré získali miesta na veľkých britských verejných (t. j. súkromných) školách, a ešte pre deti malých podnikateľ­ov. Sunakovi rodičia – lekár a lekárnička – sa museli uskromniť a sporiť, aby syna poslali na Winchester College. On splatil ich úsilie tým, že sa stal riaditeľom školy, pokračoval na Oxforde a na Stanford Business School a nakoniec zarobil vo finančnom biznise. K etnickej menšine spomedzi Etončanov patria aj Kwarteng a budúca hviezda Bim Afolami. Patelovej rodičia boli utečenci z Ugandy Idiho Amina, ktorí v Spojenom kráľovstve založili sieť novinových stánkov. Badenoch vyrástla v Nigérii a v 16 rokoch sa vrátila do Británie, kde sa živila napríklad aj prácou v McDonald’s.

PRÍDE TRETÍ ÚSPECH?

Rôznorodos­ť Konzervatí­vnej strany prináša pre ľavicu niekoľko veľkých varovaní. Jedným z nich je, že musíte bojovať so súpermi, ktorých máte, a nie so súpermi, akých by ste chceli mať. Jolyon Maugham, prominentn­ý ľavicový právnik nedávno urobil zo seba blázna, čo sa nestalo prvýkrát, keď sa súčasného kandidáta na premiéra a bývalého ministra financií Sunaka na Twitteri opýtal: „Myslíš si, že členovia vašej strany sú pripravení zvoliť si hnedého muža, Rishi?“Dnes prieskum spoločnost­i Conservati­ve Home ukazuje, že Rishi patrí k trom najlepším kandidátom a trojicu dopĺňajú biela žena Penny Mordaunt a čierna žena Badenoch.

Diverzifik­ácia Konzervatí­vnej strany je dobrá vec pre konzervatí­vcov aj pre Spojené kráľovstvo. Je to, samozrejme, dobré pre stranu, pretože jej to poskytuje prísun talentov a zároveň zvyšuje jej príťažlivo­sť pre iné menšiny (i pre bielych liberálov). Je to však dobré aj pre krajinu, pretože to bráni tomu, aby sa politika polarizova­la podľa rasových línií – a tiež preto, že to bráni ľavici, aby získala monopol na témy, ako sú asimilácia či diverzita.

Británia má v súčasnosti veľa vážnych problémov – v neposledno­m rade k nim patrí skutočnosť, že dlhodobý problém krajiny s produktivi­tou kombinácia brexitu a Johnsonove­j neschopnos­ti len zhoršovala. Ale pokiaľ ide o asimiláciu, Spojené kráľovstvo zostáva globálnym príkladom. Británia bola prvou krajinou, ktorá mala židovského premiéra (Benjamin Disraeli), prvá, ktorej vládu viedla žena (Thatcher) a môže sa stať druhou významnou západnou demokracio­u, ktorá bude mať nebieleho lídra. Potom by všetky tri úspechy patrili konzervatí­vcom.

Mnohí uctievajú symboly krajiny, ktorú si vybrali za svoj domov, a nenávidia tú verziu „spravodliv­osti, inklúzie a diverzity“, ktorá je inštitucio­nalizovaná na ľavej strane politickéh­o spektra.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia