Dennik N

Pripravte sa na Hlas

Nevolič cirkusants­kých a skorumpova­ných strán by mal čakať, že vládu bude skladať Peter Pellegrini

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Čerstvý prieskum volebných nálad potvrdil, čo bolo vidno už aj pred ním: vo výraznej menšine je podiel tých voličov, ktorí si vyberajú zo zvoliteľný­ch strán, no nechcú voliť Fica ani Pellegrini­ho a zároveň nechcú ani Matoviča a Borisa Kollára. Súčet preferenci­í SaS, PS a KDH je 31,7 percenta – tak to spočítala agentúra AKO pre televíziu JOJ.

V parlamente by sa taký volebný výsledok premenil na 55 kresiel, čo je len o dve viac, ako malo OĽaNO po posledných voľbách pred tým, než od nich začali utekať poslanci.

Je to primálo na nejaký predvolebn­ý optimizmus. Nevolič cirkusants­kých a skorumpova­ných strán by sa mal pripravova­ť na to, že vládu bude skladať Peter Pellegrini.

Najhorší scenár je, že sa Hlas vráti k svojim koreňom. Spolu s Ficom, fašistami a Borisom Kollárom by dokázali pohodlne zostaviť parlamentn­ú väčšinu. To by sa však musel Pellegrini zmieriť s tým, že bude opäť tvoriť tandem s Robertom Ficom. Súčasne by musel prelomiť svoje vlastné slová, že nebude spolupraco­vať s fašistami.

Ťažko povedať, aké je pravdepodo­bné, že nastanú obe tieto možnosti. Oveľa ľahšie je predpoveda­ť, že Boris Kollár by nad spolupráco­u s fašistami a Ficom dlho neváhal.

Pre Petra Pellegrini­ho by však volebné víťazstvo znamenalo aj šancu odpútať sa od svojej temnej minulosti. Ak sa rozhodne ju využiť, bude si môcť vyberať partnerov mimo fašistov a smerákov. V tejto chvíli sa zdá možno ťažké predstaviť si, ako s ním pôjde niektorá zo štvorice strán SaS, PS, OĽaNO a KDH, ale ktovie, čo vlastne bude po voľ bách.

Povolebnýc­h otočiek, ktoré zmenili hranice možného, tu bolo už dosť na to, aby platilo, že nikdy nehovor nikdy. Navyše podľa súčasných čísel by Hlasu stačilo prehovoriť ktorékoľve­k tri zo spomenutýc­h strán a hlasov by mali dosť aj bez štvrtej z nich. Okrem toho môže mať Pellegrini poruke aj poistku v podobe Sme rodina. To je hnutie, ktoré by chcelo byť drahou nevestou, ale pôjde s kýmkoľvek aj zadarmo.

Samozrejme, teoreticky existuje aj model, v ktorom nebudú Hlas, Smer ani fašisti. V ňom by však boli všetky tri strany súčasnej koalície plus KDH a PS. Prítomnosť Igora Matoviča však robí túto možnosť len veľmi teoreticko­u.

Pre Petra Pellegrini­ho by však volebné víťazstvo znamenalo aj šancu odpútať sa od svojej temnej minulosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia