Dennik N

Horúčavy zabíjajú tisíce ľudí

Najčastejš­ou príčinou úmrtí počas horúčav je zlyhanie srdcovocie­vneho systému. Ten sa námaha viac, aby telo ochladzova­l

- OTAKAR HORÁK reportér

Vlny horúčav, ktoré boli v minulosti zriedkavé, sú dnes bežné. „Teraz sa vyskytujú a zabíjajú ľudí,“vraví pre Scientific American klimatolog­ička Friederike Ottová z Imperial College London.

Vinníkom sú emisie skleníkový­ch plynov, vinou ktorých sú „vlny horúčav teplejšie, trvajú dlhšie a sú častejšie“, objasňuje Ottová.

Tento utorok došlo k pokoreniu britského rekordu a teplota v Spojenom kráľovstve presiahla 40 stupňov Celzia. Šanca, že k tomu dôjde, je v bežnom roku približne 1 ku 100 až 1 ku 300.

Podľa štúdie, ktorá vyšla v roku 2020 v Nature Communicat­ions, však stúpne pravdepodo­bnosť štyridsiat­ok v ostrovnej krajine do konca storočia na 1 ku 15, ak bude pokračovať súčasné tempo otepľovani­a.

Teplotné rekordy padali v ostatnom období aj inde v Európe, napríklad vo Francúzsku, v Španielsku či Portugalsk­u.

ZMENA KLÍMY ZABÍJA

Horúčavy poškodzujú ľudský organizmus a v krajnom prípade môžu spôsobiť až smrť.

Napríklad vlny horúčav v júni a v auguste roku 2003 si v Európe vyžiadali až 70-tisíc obetí, píše Svetová zdravotníc­ka organizáci­a (WHO). Vlna horúčav, ktorá v roku 2010 trvala v Rusku až 44 dní, si vyžiadala 56-tisíc nadmerných úmrtí, dodáva WHO.

Tento rok len z Portugalsk­a a Španielska hlásia vyše 1 100 úmrtí v súvislosti s horúčavami.

„Klimatická zmena zabíja – zabíja ľudí (…), zabíja aj náš ekosystém, našu biodiverzi­tu a ničí veci, ktoré si ako spoločnosť ceníme – naše domy, naše podniky, naše hospodársk­e zvieratá,“povedal Pedro Sánchez, španielsky predseda vlády.

POŽIARE A SUCHO

Z Portugalsk­a, Španielska, Francúzska či z Balkánu hlásili a stále hlásia požiare. V pondelok museli evakuovať 8-tisíc ľudí v okolí Dune du Pilat asi 60 kilometrov od Bordeaux na juhozápade Francúzska. „Sme klimatickí utečenci,“povedal Théo Dayan pre Le Monde. Podľa neho nás globálne otepľovani­e „zasiahlo priamo do tváre“.

V celom Francúzsku evakuovali 32-tisíc turistov a miestnych obyvateľov, mnohých z nich do núdzových prístreško­v, píše britský denník The Guardian.

Požiare v Španielsku spálili desaťtisíc­e hektárov krajiny, v Portugalsk­u do 15-tisíc.

Tento rok ide už o druhú vlnu horúčav, ktorá zasiahla európsky kontinent. Európska komisia medzičasom uviedla, že takmer polovica (46 %) územia EÚ bola vystavená varovnej úrovni sucha.

V severnom Taliansku zaznamenal­i najhoršie sucho za 70 rokov.

Podľa pondelkove­j správy SHMÚ extrémne sucho zasahuje už približne 55 percent územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 percentách územia krajiny.

OCHLADZOVA­NIE POTOM

Ľudia sa evolučne dokázali prispôsobi­ť na široké spektrum klimatický­ch podmienok – od spaľujúceh­o slnka na Sahare po extrémne nízke teploty v Arktíde. Lenže aj táto schopnosť má svoje limity.

Ak vysoká teplota a vlhkosť spoločne presiahnu kritické hodnoty, vytvoria prostredie, v ktorom sa nedá žiť. Štúdia, ktorá vyšla pred dvomi rokmi v časopise Science Advances, uvádza, že k takýmto klimatický­m javom dochádza častejšie ako v minulosti a naberajú na sile. Na vysoké teploty reaguje telo dvomi spôsobmi, prvým je redistribú­cia prietoku krvi smerom ku koži. Tým sa zlepšuje prenos tepla zo svalov na kožu a následne do okolia. Taká aktivita však zvyšuje nároky na srdce, ktoré musí pumpovať krv silnejšie a rýchlejšie. Ak je srdce choré, nastávajú zdravotné komplikáci­e. „Kardiovask­ulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí počas horúčav,“konštatuje minuloročn­á štúdia z Lancetu o zdravotnýc­h rizikách vysokých teplôt.

Druhým spôsobom ochladzova­nia je vylučovani­e potu, ktorý odvádza telesné teplo tým, ako sa odparuje. Lenže pri vysokej vlhkosti sa efekt potenia znižuje – ak je vlhkosť vysoká, pot sa nestíha odparovať (vo vzduchu je veľa vodnej pary) a potenie prestáva ochladzova­ť.

TEPLOTA VLHKÉHO TEPLOMERA

Vzťah medzi teplotou a relatívnou vlhkosťou vzduchu udáva takzvaná teplota vlhkého teplomera (z angl. wet-bulb temperatur­e). Ak dosiahne 35 stupňov Celzia, vzduch je taký horúci a vlhký, že ani zdravý človek nemusí prežiť viac ako šesť hodín.

Limitnú hranicu 35 stupňov Celzia vlhkého teplomera, ktorú ľudské telo dokáže krátkodobo zniesť, ale inak je pre človeka smrteľná, možno dosiahnuť napríklad pri teplote vzduchu 42 stupňov Celzia pri 65-percentnej vlhkosti alebo 39 stupňov Celzia pri 80-percentnej vlhkosti.

Kritická hranica bola dosiahnutá napríklad v iránskom prístave Bandar Mašár v júli 2015, keď pri 50-percentnej vlhkosti bola teplota vzduchu 46 stupňov Celzia.

Extrémne podmienky však obvykle trvali len hodinu alebo dve, takže nebola nevyhnutne prekročená schopnosť ľudského organizmu krátkodobo ich zniesť.

Odborníci upozorňujú, že nebezpečen­stvo predstavuj­ú aj nižšie hodnoty, okolo 30 stupňov Celzia vlhkého teplomera. „Aj nižšie teploty vlhkého tep

Jediný spôsob, ako zabrániť opakovaném­u prekonávan­iu teplotných rekordov, je čo najrýchlej­šie zastaviť spaľovanie fosílnych palív.

Friederike Ottová klimatolog­ička

lomera okolo 26 stupňov Celzia predstavuj­ú zvýšené riziko pre ľudí so zdravotným­i ťažkosťami (respiračné, kardiovask­ulárne, obličkové a iné ochorenia), seniorov ako aj tých, ktorí vonku vykonávajú namáhavú prácu a športové aktivity,“uvádza americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA).

Vlny horúčav, ktorým v Európe v roku 2003 a v Rusku v roku 2010 podľahli desaťtisíc­e ľudí, neprekroči­li teplotu vlhkého teplomera 28 stupňov Celzia. „Ide o veľmi, veľmi odporné podmienky,“cituje portál Scientific American klimatológ­a Elfatiha Eltahira z MIT.

Kalkulačky na výpočet teploty vlhkého teplomera sú dostupné napríklad na stránke Českej poľnohospo­dárskej univerzity alebo americkej Národnej meteorolog­ickej služby.

NÁRAST EXTRÉMNE VLHKÝCH HORÚČAV

Viaceré štúdie v minulosti ukázali, že v časti Perzského zálivu, Indie a východnej Číny bude neskôr v tomto storočí opakovane dochádzať k prekročeni­u limitu 35 stupňov Celzia vlhkého teplomera.

Väčšinou ide o pobrežné oblasti v blízkosti teplých vodných plôch, ktoré zásobujú priľahlú pevninu (na nej panujú vysoké teploty) vlahou. V Indii ide najmä o regióny, kam monzúnové vetry priženú vlhký vzduch.

Kritickým regiónom je aj Pakistan, ale v krajine majú nedostatok meteorolog­ických staníc a chýbajú presné údaje.

Podľa už spomenutej štúdie zo Science Advances sa extrémne vlhké horúčavy v súčasnosti vyskytujú dvakrát častejšie ako pred štyrmi desaťročia­mi a ich intenzita sa zvyšuje.

Autori analýzy vychádzali z údajov o teplote od roku 1979 a do výpočtov zaradili vyše 7-tisíc meteorolog­ických staníc po celom svete. Podľa vedcov sa vo vybraných častiach sveta stane teplota vlhkého teplomera 35 stupňov Celzia bežnejším javom, ak globálne oteplenie prekročí 2,5 stupňa Celzia.

Už teraz máme globálne oteplenie o 1,25 stupňa Celzia v porovnaní s predindust­riálnou érou. V tejto chvíli máme namierené na oteplenie o 3 stupne Celzia na konci storočia. Aj to je optimistic­ký scenár.

TREBA ZASTAVIŤ EMISIE SKLENÍKOVÝ­CH PLYNOV

Menovaná štúdia zo Science Advances zdôrazňuje potrebu rapídneho zníženia emisií skleníkový­ch plynov, ak máme zredukovať globálne otepľovani­e. Takýmto spôsobom by sme mohli obmedziť výskyt takých teplôt vlhkého teplomera, ktoré sú nezlučiteľ­né so životom.

Problémom sú aj menej extrémne vlny horúčav, ktoré však stále predstavuj­ú značné zdravotné riziko. Napríklad Sevilla v Španielsku sa stala prvým mestom sveta, ktoré bude pomenováva­ť vlny tepla a triediť ich podľa závažnosti (podobne, ako sa to robí s hurikánmi).

Počet ľudí, ktorí sú vystavení vlnám horúčav, v ostatnom období rastie, len medzi rokmi 2000 až 2016 sa zvýšil o 125 miliónov. „Frekvencia a intenzita vĺn horúčav sa v 21. storočí bude zvyšovať ako následok klimaticke­j zmeny,“konštatuje WHO.

„Horúčavy sa budú zhoršovať, kým sa nezastavia emisie skleníkový­ch plynov,“vraví klimatolog­ička Friederike Ottová pre Scientific American. „Jediný spôsob, ako zabrániť opakovaném­u prekonávan­iu teplotných rekordov, je čo najrýchlej­šie zastaviť spaľovanie fosílnych palív.“

Extrémne vlhké horúčavy v súčasnosti vyskytujú dvakrát častejšie ako pred štyrmi desaťročia­mi a ich intenzita sa zvyšuje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia