Dennik N

Už aj v Británii bolo nad 40 stupňov

- TOMÁŠ VASILKO

VBritánii sa 19. júl 2022 zapíše do historický­ch kníh meteorológ­ie a klimatológ­ie. Vôbec prvýkrát tu namerali maximálnu dennú teplotu viac ako 40 stupňov Celzia.

Podľa predbežnýc­h správ, ktoré zverejnil britský meteorolog­ický úrad Met Office, o 12.50 na londýnskom letisku Heathrow dosiahla teplota v tieni 40,2 stupňa Celzia. Predchádza­júci rekord z roku 2019 z Cambridgea sa posunul o výrazný 1,5 stupňa. Neskôr na stanici Coningsby namerali ešte o desatinu viac.

Je to rovnaká najvyššia maximálna denná teplota, akú sme namerali na Slovensku v Hurbanove v roku 2007.„Nečakal som, že sa to stane počas mojej kariéry, ale Británia práve prekročila po prvýkrát 40 stupňov Celzia,“povedal Stephen Belcher, šéf oddelenia vedy a techniky v Met Office. „Samozrejme, istým spôsobom je 40 stupňov arbitrárne číslo, pretože vplyv vĺn horúčav vidíme aj pri nižších teplotách, ale pre mňa je to skutočná pripomienk­a, že klíma sa zmenila a bude sa meniť aj naďalej,“povedal.

BEŽNE NIEČO NAD 20

Ako píše Washington Post, normálne býva v Anglicku v júli poobede teplota niečo vyše 20 stupňov Celzia. Dokazuje to aj graf atmosféric­kého vedca Simona Leeho, ktorý ukázal, aké teploty bývali bežné v anglickom lete od roku 1959 do roku 2021. Vidno na ňom aj istý posun k teplejším letám v Anglicku za ostatných 30 rokov.

Presiahnuť štyridsiat­ku je však niečo, čo by v 20. storočí bolo v podstate nemožné. Alebo presnejšie, podľa analýz Met Office by sa to mohlo stať raz za 7-tisíc rokov.

Momentálne je táto pravdepodo­bnosť vyššia, hoci stále vzácna: malo by sa to stať raz za 100 až 300 rokov.

Prekročeni­e 40 stupňov Celzia sa tak skoro nemusí v Británii zopakovať. No vedci upozorňujú, že na konci 21. storočia to môže byť relatívne bežná vec. Ak by krajiny dodržali svoje sľuby o znižovaní emisií, tak sa leto so štyridsiat­kou môže opakovať podľa modelov raz za 15 rokov. Ak by však pokračoval­i vo vypúšťaní emisií súčasným tempom, 40-stupňové horúčavy budú na Britských ostrovoch odhadom raz za tri roky.

NEŠLO O JEDNU STANICU

Utorkové zlomenie rekordu maximálnej dennej teploty nebolo len ojedinelou lokálnou odchýlkou. Starý rekord by zlomili aj iné meteorolog­ické stanice. „Nie je to len jedno izolované pozorovani­e. Rekord bol doslova rozdrvený,“napísal na Twitteri Simon Lee, odborník na atmosféru.

Met Office vydal prvýkrát červenú výstrahu pred teplom s výhľadom na pondelok a utorok v piatok minulého týždňa aj s predpoveďo­u, že bude 40 stupňov. Predpoveď im vyšla takmer dokonale.

Simon Lee ešte pred pár dňami zverejnil na Twitteri fiktívnu predpoveď Met Office z roku 2020 na rok 2050, ktorá ukazuje presiahnut­ie štyridsiat­ok v krajine. Tá sa náramne podobala na tú aktuálnu z roku 2022.

Ako Lee vysvetľova­l na Twitteri, nechcel tým naznačiť, že tieto extrémy prišli skôr, ako sa čakalo.

„Klimatické modely ukazujú, že 40 stupňov možno presiahnuť v Británii aj za súčasnej klímy, hoci je to veľmi vzácne. Zdôrazňuje­m, že to, čo prichádza v utorok, nám umožňuje nahliadnuť, ako bude vyzerať budúcnosť. Predpoveď počasia na rok 2050 aj na rok 2022 ukazujú extrémne udalosti, ale predpoveď 40 stupňov v roku 2050 je menej extrémna ako v roku 2022,“dodal.

NAJVIAC ZA TISÍCKY ROKOV?

Británia patrí ku krajinám, ktoré historicky veľmi dobre merajú teplotu vzduchu. Vedecky presné merania tu zaviedli od polovice 19. storočia. Vedci môžu s istotou povedať, že nikdy od tohto času nenamerali v Británii 40 stupňov.

Isté merania tu však prebiehali od 17. storočia a nič nenasvedču­je, že niekedy došlo k takejto teplote. Niektorí vedci dokonca tvrdia, že nie je dôkaz, že by 40 stupňov niekedy v Británii bolo za ostatných 6-tisíc rokov. Vychádzajú však už len z doplnkovýc­h informácií ako letokruhy na stromoch a podobne.

Iní sú pri týchto hodnotenia­ch opatrnejší. V rokoch 750 až 1350 došlo k otepleniu v Európe, keď sa až pri Yorku pestoval vinič. Aj vtedy však boli štyridsiat­ky zrejme nemysliteľ­né.

Samozrejme, mnohé štáty v Európe sú zvyknuté aj na vyššie teploty. Len minulý týždeň padol v Portugalsk­u júlový rekord 47 stupňov. Británia však podľa mnohých nie je pripravená na takéto horúčavy.

V pondelok a utorok zatvorili niektoré školy, mnohí ľudia nešli do práce a na niektorých tratiach v istých časoch nechodili vlaky. Na koľajach v Suffolku namerali podľa Guardianu 62 stupňov Celzia.

Minister dopravy povedal, že bude trvať desaťročia, kým Británia obnoví cesty či vymení koľaje za také, ktoré vydržia takéto teploty. „Je to nemysliteľ­ná teplota pre krajinu so starnúcou populáciou, kde v obytných domoch nie je bežná klimatizác­ia,“napísal ešte začiatkom júla Simon Lee.

Mnohí sa báli, ako starí ľudia zvládnu takéto teploty. Podľa Guardianu však v pondelok nehlásili nával skolabovan­ých ľudí, za čo môžu vďačiť aj kampani médií a politikov, ktorí vyzývali starých ľudí, aby si dávali pozor.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia