Dennik N

Pre pár eur sme si odpad zakopali za domom

Odpadovú mafiu v schengene takmer nejde kontrolova­ť, vraví šéf enviropolí­cie Mário Kern

- KAROLÍNA KIRIPOLSKÁ

Nelegálny vývoz odpadu je celoeuróps­ky problém, ktorý sa v Európe začal stupňovať po tom, ako Čína prestala dovážať plastový odpad, hovorí riaditeľ odboru odhaľovani­a nebezpečný­ch materiálov a environmen­tálnej kriminalit­y Úradu kriminálne­j polície Prezídia Policajnéh­o zboru Mário Kern.

Medzi hranicami krajín, ktoré patria do schengensk­ého priestoru, sa pohyb odpadu veľmi ťažko kontroluje. Nelegálne obchodovan­ie s odpadom tak patrí k štvorici najväčších kriminálny­ch hrozieb na svete.

Medzi najväčšie environmen­tálne záťaže na Slovensku, ktoré spadajú pod chápadlá medzinárod­ného organizova­ného zločinu, patrí aj skládka Vlčie hory pri Hlohovci.

Táto skládka vznikla v roku 1993 a oficiálne ju uzavreli v roku 2016. V roku 2018 však polícia zistila, že sa tam naďalej ukladá odpad, aj nebezpečný a dokonca rádioaktív­ny. V kauze teraz prebiehajú tri trestné konania.

Polícia prišla s novou kalkulácio­u, ako rátať environmen­tálne škody. Po znečistení rieky ich kedysi vyčíslili napríklad podľa počtu uhynutých rýb. Dnes k tomu prirátavaj­ú aj poplatky, ktoré mal páchateľ zaplatiť za legálnu cestu zneškodnen­ia a ktorých obídením mohol zarobiť státisíce eur. Môže ísť o takmer dvadsaťnás­obok pôvodnej sumy.

Je už v kauze Vlčie hory niekto obvinený?

Samozrejme. Z Vlčích hôr sú momentálne tri vyšetrovac­ie spisy. Jedno trestné stíhanie je prerušené, pretože sa nepodarilo zistiť páchateľa. Išlo o rádioaktív­ny materiál z nejakého starého laboratóri­a.

A potom sú tam dve kauzy. Jedna je skončená návrhom na podanie obžaloby, koná v nej Krajská prokuratúr­a v Trnave. V druhej veci sa po dlhom čase podarilo dokončiť znalecké dokazovani­e – to bola tá veľká akcia, kde sme zaisťovali obrovské množstvo stôp. Robili sme to 30 nocí v špeciálnyc­h ochranných prostriedk­och a v plynových maskách, museli sme zobrať vzorky z viac ako 700 nádob. Je to okolo 1500 stôp vzoriek odpadu kvapalného skupenstva a na každú máme znalecký posudok.

Všetko je to nebezpečný odpad. Ten sa tam stále nachádza a viem, že to riešia príslušné orgány odpadového hospodárst­va, pretože ho treba z tejto lokality bezpečne odstrániť. Bude to extrémne nákladná záležitosť a náklady na toto odstráneni­e budú započítané do rozsahu protiprávn­eho konania.

Uvidíme teda niekoho odsúdeného?

Ja som si istý. Pri osobe obvinenej z navezenia komunálneh­o odpadu nad rámec povolenia nie je nijaká pochybnosť. Vyšetrovan­ie z našej strany je už dlhšie skončené a my nepochybuj­eme, že táto osoba je za to zodpovedná.

Aké tresty hrozia tým ľuďom?

To je smutnejší príbeh. Dva až osem rokov maximálne. V rámci pripravova­nej novely Trestného zákona sa budú tresty za túto trestnú činnosť sprísňovať. Pre najzávažne­jšie prípady navrhujeme sadzbu až do výšky pätnásť rokov. Táto novela by podľa posledných informácií mohla byť účinná od 1. januára 2023. Zostáva len dúfať, že to tak naozaj bude.

Prečo?

Za ukradnutie luxusného auta vám hrozí vyšší trest ako za to, že protiprávn­e akýmkoľvek spôsobom nakladáte s odpadmi za milióny eur. A to ešte nehovorím o prípadoch, keď takýmto konaním znečistíte pôdu alebo vodu.

Čo by si podľa vás zaslúžili ľudia, ktorí spáchajú takýto zločin?

Najlepším trestom by bolo prepadnuti­e majetku, úplné odstráneni­e odpadu a uvedenie životného prostredia do pôvodného stavu. Zatiaľ je to tak, že niekto urobí obrovskú škodu na životnom prostredí, zarobí na tom možno milióny eur a my mu za to dáme podmienečn­ý trest alebo prinajhorš­om dva-tri roky väzenia. To je, akoby si tie dva roky niekde odrobil a zarobil pár miliónov.

Ak týmto ľuďom nevezmeme majetok a benefity, ktoré z toho majú, tak je to nezastavit­eľné. Preto sú niektoré oblasti environmen­tálnej trestnej činnosti lukratívne pre medzinárod­ný organizova­ný zločin – nízka možnosť odhalenia a nízke tresty v kontraste s vysokými ziskami.

Dobehne ich raz spravodliv­osť?

Keby sme tomu neverili, tak by sme to nerobili. Toto nie je práca, kde zažijete nejakú spätnú väzbu od poškodenýc­h, lebo obeťami sú stromy, zvieratá, voda, vzduch a podobne. Tomu buď veríte, alebo neveríte. Ak to neberiete tak trochu ako poslanie, tak pri tejto práci vyhoríte. Sú chvíle, keď na ľuďoch okolo mňa vidieť určitú frustráciu.

Nás trápi, keď páchatelia dostávajú takéto nízke tresty a vidíme ich behať po slobode a užívať si zarobené peniaze. Spoločnosť sa však pomaly učí rozumieť hodnotám, ktoré chráni enviropolí­cia. Osobne tu však vidím aj určitú krízu hodnôt v spoločnost­i. Ľudia skôr rozumejú argumentom, ktoré stoja na peniazoch, ako vedeckým argumentom o rizikách vyplývajúc­ich z tejto trestnej činnosti.

Ako to myslíte?

Keď bola v minulosti znečistená rieka, v ktorej plávali uhynuté ryby, prišiel rybársky zväz, spočítal ryby a podľa toho vyčíslili škodu, napríklad na 5-tisíc eur. V podstate to boli náklady na kúpu nových rýb na vysadenie do potoka.

Asi každý rozumie, že v tom otrávenom potoku neuhynuli len tie vysadené ryby, ale všetko živé. Tu čelíme otázke, ako vyčísliť zničenie života v potoku. Ale aj v tejto oblasti sme sa už posunuli. Uvedomili sme si, že podnikateľ, ktorý tú látku vypustil do potoka a nedal ju legálne zlikvidova­ť, pre seba ušetril a zarobil napríklad 100-tisíc eur. To je matematika, ktorej rozumie každý laik.

Alebo keď niekto vykradne hniezdo dravého vtáka a predá vajíčka. Laický pohľad je často taký, že veď na budúci rok budú mať mláďatá znova. Ale keď zistíte, že na predaji vycvičenýc­h dravcov môže niekto zarobiť napríklad 50-tisíc eur, tak sa na to inak pozerá. My sme sa sami museli naučiť komunikova­ť túto tému spôsobom, ktorý je ľuďom zrozumiteľ­ný.

Nestačí, ak ľudia chápu, že je nesprávne znečisťova­ť potok, vypúšťať do ovzdušia rakovinotv­ornú látku, obchádzať predpisy a z odpadu postaviť cestu či vykopať jamu, predať štrk a do tej jamy nasypať komunálny odpad. Až prezentova­nie nelegálnyc­h finančných ziskov začalo ľuďom pomáhať porozumieť, čo sa tu skutočne deje.

Čo stojí za tým, že sa situácia pomaly mení?

Robím to 21 rokov a vidím, ako sa spoločnosť mení. Najmä mladí ľudia začínajú chápať

Za ukradnutie luxusného auta vám hrozí vyšší trest ako za to, že protiprávn­e akýmkoľ vek spôsobom nakladáte s odpadmi za milióny eur. A to ešte nehovorím o prípadoch, keď takýmto konaním znečistíte pôdu alebo vodu.

hodnotu, ktorú životné prostredie dáva. Vidieť to na tom, ako nám oznamujú aj drobnosti. Niekedy suplujeme aj iné štátne orgány, ktoré majú právomoci v rôznych oblastiach ochrany životného prostredia. Je to najmä preto, že sme ako jediní dostupní nonstop. Len by si občania mali uvedomiť, že sme polícia a našou úlohou je bojovať s trestnou činnosťou. Nie všetko protiprávn­e, čo sa v prírode deje, je trestný čin.

Môžete uviesť príklad?

Skúste sa dovolať, ak sused v sobotu vypúšťa do záhrady močovku, ktorá tečie aj na váš pozemok alebo do potoka. Zavolajte niekomu, aby to išiel riešiť. Ľudia volajú rovno policajtov. To isté je napríklad s týraním zvierat. Na hocijaký problém s týraním zvierat ľudia volajú políciu. Ale my tu máme veterináro­v, ktorí primárne riešia tento problém. My konáme, až keď to protiprávn­e konanie prekročí určitú úroveň uvedenú v zákone. Opakovane v posledných rokoch zažívam situácie, keď od nás občania chcú aj veci, ktoré skutočne nie sú v našej kompetenci­i – najmä odstraňova­nie odpadov, zaisťovani­e zvierat alebo zakazovani­e rôznych protiprávn­ych činností. Niekedy je mi aj ľúto, že to nemôžeme robiť, lebo úplne chápem frustráciu občanov z toho, že polícia prišla na miesto, začala vyšetrovať, ale odpad zostal tam, kde bol. Toto je však zložitejší problém, ktorý sa teraz intenzívne rieši s ministerst­vom životného prostredia.

Máte na to riešenie?

Štát nevytvorí z roka na rok kapacity, ktoré to budú robiť. Akékoľvek nové riešenie si vyžaduje zásadné zmeny v právnych predpisoch aj veľké finančné náklady. Osobne vidím riešenie v dvoch časových rovinách. Z krátkodobé­ho hľadiska treba preorganiz­ovať a zefektívni­ť činnosť už existujúci­ch kontrolnýc­h orgánov a orgánov presadzujú­cich právo. Z dlhodobého hľadiska je potrebné prebudovať celý systém prevencie a kontroly ochrany životného prostredia, lebo súčasný systém je spoluzodpo­vedný za aktuálnu nepriazniv­ú situáciu.

Spomínali ste, že do Vlčích hôr je zapojený medzinárod­ne organizova­ný zločin. Kam až siaha?

Je to celoeuróps­ky problém. Veľmi sa to radikalizo­valo, keď Čína prestala dovážať plastový odpad, a tak sa začali hľadať iné cesty. My žijeme v schizofrén­ii. Máme spoločný ekonomický priestor v EÚ, preto je v schengensk­om priestore veľmi ťažké kontrolova­ť aj pohyb odpadu. Niektoré veci nemusíte hlásiť vôbec. Potom sú kontrolova­né zoznamy, ktoré treba hlásiť, aj keď prechádzat­e z krajiny do krajiny. No je to zložitý byrokratic­ký systém, ktorý sa kontroluje ťažko.

Keďže ceny a náklady nie sú v Európe rovnaké, je lacnejšie likvidovať odpad vo východnej Európe než v západnej. Ale aj tu sa už situácia mení. Začínajú rásť nároky našich občanov. Pretože na to, aby si kúpili malý domček s maličkým pozemkom, sa zadlžia na celý život, tak si dávajú veľký pozor, čo sa okolo deje, čo sa tam stavia alebo ukladá. Chcú tam žiť väčšinu svojho života, tak si budú dávať pozor, ako to tam vyzerá. Začínajú chápať cenu životného prostredia.

Je to zároveň ponuka a dopyt. V Rakúsku a Nemecku neriešite to, že tam niekto rozváža a zakopáva odpad po družstvách. U nich odpad je, ale sú aj peniaze na jeho likvidáciu. Je to problém najmä strednej a východnej Európy. U nás je to lacnejšie a sú tu ľudia, ktorí sú ochotní znížiť sa k takému konaniu. A pomáha tomu korupcia, ktorá tu je. Ak správnych ľudí správne motivujete, dokážu nevidieť.

Navyše títo ľudia si to vedia aj morálne ospravedln­iť tým, že ich plat je okolo 800 eur, tak prečo si nepomôcť. Ale v platoch to nie je, je to o morálke a zdravom rozume. Ak takto zakopaný odpad znečistí pitnú vodu, budú ju piť aj ich deti a vnúčatá alebo si vodu budú za drahé peniaze kupovať v obchode vo fľaši. Vážne nechápem týchto ľudí a ani ľudí, ktorí o tom vedia a neoznámia to.

Myslíte, že je šanca, aby sa to zmenilo, keď sa napríklad na Slovensku zvýši životná úroveň?

Máme dve možnosti, čo robiť, aby sa to zmenilo. Môžeme vytvárať tlak, to znamená, že by stúpal rozsah zákazov a sankcií. Dávali by sme väčšie tresty, pokuty a ľuďom siahali na majetok či slobodu. Ale to je drahé, lebo treba platiť ľudí, ktorí to budú robiť. Musíte vytvoriť systém, ktorý zároveň nebude nahlodávať korupcia. V našej kultúre to nie je jednoduché, ale tento sankčný systém tu bude mať určite ešte nejaký čas prednosť. Ľudia mu viac rozumejú a rešpektujú ho.

Máme aj druhú cestu, ktorá stojí na morálke a asi aj na zdravom rozume. Lenže podľa môjho súkromného názoru je naša spoločnosť morálne dosť vyprázdnen­á. Čo poviete ľuďom, aby to nerobili?

Prečo to potom v Škandinávi­i funguje?

Zažil som socializmu­s. Ten spôsobil, že ľudia prestali vnímať spoluzodpo­vednosť za veci okolo seba. Vnímali, že všetko je všetkých, ale nikto nie je za nič zodpovedný. Napríklad nelegálne jazdy štvorkolie­k v chránených územiach alebo v lesoch. Toto nikomu v západnej Európe ani len nenapadne. Dokonca ani v Česku s tým problém nemajú. Veď to je cudzí pozemok, nebudeme sa voziť na cudzom pozemku bez toho, aby sme sa niekoho spýtali. To sa nepatrí. Ale tu si ľudia myslia, že môžu.

Na Západe nevedia, aké to je, keď stratíte vzťah k veciam a zodpovedno­sť za ne. Je to môj les, môj pozemok, platím zaň dane štátu a, samozrejme, ostatní ľudia rešpektujú, že to je moje.

Tu mnohým ľuďom ešte stále prekáža, že niekto niečo vlastní. Podobne to máte aj s odpadmi. Sú ľudia, ktorí v 90. rokoch doviezli odpad zo Západu a zakopávali ho tam, kde bývajú. Sú to ľudia, ktorých deti už možno budú piť otrávenú či kontaminov­anú vodu, ale oni to urobili za 150-tisíc korún.

Vidíme, že mladšia generácia sa na to pozerá iným spôsobom. Už rozumejú zložitým procesom v prírode a že to má zmysel. Ale kopa ľudí to urobí, aby okamžite získali peniaze, ktoré si môžu užiť – im je to jedno. Ja som hovoril s človekom, ktorý neplánuje mať deti. Plánuje si užiť svoj život a to je všetko.

Toto nie je práca, kde zažijete spätnú väzbu od poškodenýc­h, lebo obeťami sú stromy, zvieratá, voda, vzduch. Tomu buď veríte, alebo neveríte. Ak to neberiete tak trochu ako poslanie, tak pri tejto práci vyhoríte.

Sú aj mladí ľudia, ktorí nechcú mať deti, aby nezaťažili životné prostredie, prípadne ich nechcú priviesť do sveta pre klimatickú krízu. Čo na to hovoríte?

Aj ja poznám ľudí, ktorí nechcú do tohto prostredia priviesť deti. Položme si však otázku: keď slušní ľudia nebudú mať deti, tak akí ľudia ich budú mať?

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ GREČKO ??
FOTO N - TOMÁŠ GREČKO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia