Dennik N

K Hochholcze­rovej debutu a cene René

Vyjadrenie členky poroty ceny Anasoft litera k diskusii o knihe Táto izba sa nedá zjesť

- WERONIKA GOGOLA Z poľštiny preložila Magda Bysztrak

Asi niekedy na konci strednej školy mi začalo dochádzať, že som sexuálna bytosť. Moje kamarátky prišli na to isté. Obeťami našich novonadobu­dnutých síl boli najprv rovesníci, onedlho však aj starší páni. Nechali sa nahovoriť, aby nás pozvali na pivo a potom už mierne chytení kupovali kebaby. Bola som vtedy hlúpa? Triedna vravela, že nie. Dobré študijné výsledky, príkladné správanie, maturita bez problémov.

So staršími pánmi som flirtovala pre zábavu. Hranica bola tenká, veď ktorýkoľve­k z týchto „ujkov” si mohol vypýtať prepitné. Mala by som dostatok síl na obranu? A čo tie kamarátky? Unikli všetky tejto hre bez ujmy? Mali toľko šťastia čo ja?

V škole sme nemali žiadnu sexuálnu výchovu. Školský predmet sa volal výchova k rodinnému životu a učiteľka (mimochodom, polonistka, ktorej chýbali k úväzku odpracovan­é hodiny) nám na vyučovaní vysvetlila, čo robiť, keď máme menštruáci­u. „Prikryte sa dekou,“povedala. Toľko k téme sexuálnej výchovy. S touto školskou vedomostno­u výbavou som išla ďalej na univerzitu.

TO BOLO O ZNEUŽÍVANÍ?

Sme deti rodičov, ktorí nevedia hovoriť o sexe ani o nastavovan­í hraníc. Stávame sa rodičmi, ktorí tápu, hľadajú slová a spôsob, ako sa vyjadriť. A deti v škole? Odkiaľ je to presvedčen­ie, že si samy poradia s témou sexuálneho násilia? Kto ich vybavil potrebnými nástrojmi? Škola? Rodičia? TikTok?

Keď vypukla diskusia okolo rozhodnuti­a poroty stiahnuť z nominácie na Cenu René knihu Táto izba sa nedá zjesť, celú situáciu som prerozpráv­ala kamarátke, ktorá knihu prečítala. „To bolo o zneužívaní? Myslela som si, že išlo o vzťah.“

A skutočne, Hochholcze­rovej kniha sa spravidla rámcuje ako vzťah dozrievajú­ceho dievčaťa a dospelého muža. Podľa slovníkove­j definície vzťah je „emocionáln­e voľný a uvedomený postoj človeka k niekomu“. Je dieťa, ktoré je obeťou sexuálneho násilia, emocionáln­e slobodné? Uvedomuje si, čo sa vlastne deje?

Kníhkupect­vo Martinus na svojej webovej stránke inzeruje knihu takto: „Ona má dvanásť, on päťdesiat. Vzťahový kolotoč, z ktorého sa tak celkom nedá vystúpiť…“Je „vzťahový kolotoč“to správne pomenovani­e pre sexuálne násilie? Všimnime si anotáciu na obálke knihy, ktorej autorom je Balla: „Príbeh vzťahu dospievajú­ceho dievčaťa k staršiemu mužovi a všetkého, čo s tým súvisí.“Čo je to ono „všetko, čo s tým súvisí“? Vieme to nazvať? A opäť tu padá slovo vzťah.

S týmto slovom si nevedia poradiť ani odborníci, čo je zrejmé z diskusie okolo knihy – „Táto téma sa nedá zniesť?“(litera fest, 21. 6. 2022, účastníci: Ivana Papcunová, Jana Cviková, Radoslav Passia, Mária Vargová, Ivan Lukšík). Diskusia je vynikajúco­u ukážkou našej nemotornos­ti a neschopnos­ti danú tému riešiť. Prizrime sa jej bližšie. Mojím cieľom nie je kohokoľvek dehonestov­ať, chcem len ukázať, ako (nie) sme vybavení príslušným­i nástrojmi (jazykovými, ako ani pojmovými či významovým­i prostriedk­ami) a ako nevieme diskutovať o sexuálnom zneužívaní detí.

Moderátor Patrik Garaj otvoril diskusiu takto: „Základnou témou je vzťah medzi dospievajú­cim dievčaťom a dospelým mužom.“Okrem toho toľkokrát spomínanéh­o slova „vzťah“je však dôležitý aj spôsob, akým opisujeme obeť, keďže vo väčšine recenzií a internetov­ých komentárov sa vyskytuje označenie „dospievajú­ce dievča“alebo „dvanásťroč­né dievča“.

Medzitým však riaditeľka Národného koordinačn­ého strediska pre riešenie problemati­ky násilia na deťoch Mária Vargová jednoznačn­e používa pojmy „dieťa“a „násilník“. Jana Cviková, členka poroty Anasoft a René, tiež patrila k tým, ktorí presadzova­li koncept sexualizov­aného násilia. Novinár Arpád Soltész, ku ktorému sa ešte dostaneme na záver tohto textu, ju však (ako aj ostatných členov poroty) ironicky nazval „überodborn­íčkou” – jeho reakciu zrejme spôsobilo stiahnutie knihy zo zoznamu nominovaný­ch titulov. Faktom však je, že od 90. rokov sa téme sexuálneho násilia, aj v súvislosti s maloletými, venuje ako aktivistka a zároveň vydavateľk­a.

NEVHODNOSŤ POJMOV

Prečo o tom hovorím? Pretože je jasné, že Cviková podobne ako Mária Vargová ovláda špecifický pojmový aparát, ktorý opisuje mechanizmy celej veci. Jej pochybnosť o tom, či knihu nominovať, sprevádzal­a otázka, či mladí ľudia jasne pochopia, že ide o sexualizov­ané násilie. Vargová s ňou napokon súhlasila a poukázala na nevhodnosť používania pojmu „nerovný vzťah“. Napriek tomu v ďalšej časti diskusie z úst sociálneho psychológa zo SAV Ivana Lukšíka zaznelo: „Ona začne s tým starším mužom a potom si nevie nájsť ukotvenie v tomto vzťahu.“

Ak vec nie je jasná ani odborníkom, odkiaľ pramení tá zvláštna istota, že stredoškol­áčky a stredoškol­áci sa s témou dokážu vyrovnať samostatne?

Najviac šokuje interpretá­cia knihy, ktorú možno nájsť v októbrovej Knižnej revue. Autor recenzie Pavel Malovič píše: „Nie je totiž úplne v poriadku (…), keď má slečna na začiatku intímneho vzťahu necelých dvanásť a pán učiteľ výtvarnej výchovy päťdesiat rokov. Ale stáva sa, hoci skôr inde vo svete a z donútenia. V aktuálnej knižke sa však všetko deje na princípe dobrovoľno­sti.“

Arpád Soltész rozpútal búrku okolo sťahovania nominácie Hochholcze­rovej knihy a preoriento­val diskusiu smerom ku „cancel culture“. Bublina, zaryto konzervatí­vna vo svojich liberálnyc­h názoroch, v tomto momente zareagoval­a takmer hystericky. Soltész však odvrátil našu pozornosť od jadra problému, ktorým je dlhodobá nedbanlivo­sť v oblasti sexuálnej výchovy v školách a nepresnosť či skôr diletantst­vo v jazyku, ktorý používame. Napokon uviedol, že ako porota sme „prepadli z etiky, elementárn­ej ľudskej slušnosti, občianskej odvahy i osobnej integrity“a že „nedokážeme stáť za svojím odborným názorom“.

Opak je pravdou, dokážem stáť za svojím názorom. Myslím si, že rozhodnuti­e, na ktorom sme sa dohodli, bolo správne. Je čas povedať to nahlas: nevieme hovoriť s deťmi o sexuálnom násilí. Nevieme sa o tom rozprávať – my dospelí – ani medzi sebou.

Je čas povedať to nahlas: nevieme hovoriť s deťmi o sexuálnom násilí. Nevieme sa o tom rozprávať – my dospelí – ani medzi sebou.

 ?? ?? Autorka Nicol Hochholzer­ová hovorí, že keď bude treba, pomôže na školách a
Autorka Nicol Hochholzer­ová hovorí, že keď bude treba, pomôže na školách a
 ?? FOTO –JURAJ STAROVECKÝ ?? besedách s vysvetľova­ním témy svojej knihy.
FOTO –JURAJ STAROVECKÝ besedách s vysvetľova­ním témy svojej knihy.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia