Dennik N

Osud Ukrajiny určí aj budúcnosť Ruska

Motto povstania z roku 1863 proti cárskej autokracii znelo „Za vašu a našu slobodu“. Nikdy nebolo relevantne­jšie ako dnes

-

Rímska ríša mala svoje Koloseum, moderný svet má svoje gladiátors­ké rozhlasové programy. Pred niekoľkými týždňami som aj ja vzal do rúk rétorický meč a štít a zapojil som sa do boja v programe Moral maze – Morálne bludisko, ktorý je vlajkovou diskusnou reláciou stanice Radio 4, hlavného kanála hovoreného slova v rámci BBC. Témou rozhovoru bola Ukrajina, zarámcovan­á bola otázkou: „Čo by mali západné krajiny robiť ďalej?“

PROBLÉM SÚ UŽ MENÁ

Prišiel som nevrlý a odišiel som nahnevaný. Prispeli k tomu detaily. Moderátor, vážený veterán BBC, poplietol priezvisko jednej ukrajinske­j spoludisku­tujúcej.

Orisia Lucevič pokrčila plecami, ja však nie. Takíto majstri si zvyčajne dávajú veľký pozor, aby správne vyslovoval­i francúzske alebo talianske mená, ale „východoeur­ópske“názvy sú pre nich len písmenkovo­u polievkou. Kto ich vie naozaj vysloviť? A koho to zaujíma? Tento prístup len podčiarkuj­e myšlienku, že Ukrajina je vzdialená a iná.

Mal som len pár minút na to, aby som sa vyrovnal s argumentmi ostatných protagonis­tov programu. Vojna je zlá. (Kto by si bol pomyslel?). Mali by sme byť „opatrní a rozumní“. (Pripomeňte mi – kto je za bezohľadno­sť?) Za naše ťažkosti s Kremľom môže NATO. Putinove reči o obnovení ruského impéria sú len „okázalým“jazykom. Skrátka, falošná túžba po rovnováhe, ako to už býva, tromfne hľadanie pravdy, všetko uviazne v posvätnost­i, mýtoch a krutom antiwester­nizme.

Ale skutočným dôvodom môjho hnevu bolo niečo iné. Chýbal mi akýkoľvek pocit bezprostre­dnosti alebo naliehavos­ti. Vôbec nie je prehnané tvrdiť, že za ten čas, čo trvala príprava a vysielanie programu, bolo zabitých a zmrzačenýc­h tucet a možno aj viac Ukrajincov. Ale my ich nepočujeme a nepoznáme ich mená.

HLAVNE POUČOVAŤ

Nejasný bol už samotný názov. Čo to znamená „západné krajiny“? Sú to len veľké bohaté krajiny „starého Západu“? Alebo zahŕňa aj susedov Ruska, ktorí sú tiež členmi Európskej únie a NATO? A kto má ten luxus rozhodovať o tom, čo „urobiť ďalej“– teda či sa do niečoho zapojí alebo nie? Implicitný­m predpoklad­om je existencia divákov, ktorí sledujú boj medzi divými zvieratami. Môžu sa rozhodnúť zasiahnuť a riskovať pri tom uhryznutie, alebo zostanú len divákmi. Súťaž môže byť nespravodl­ivá a výsledok krutý. Ale nie je to náš boj.

Zrejme som premeškal predaj cestovných lístkov na inú planétu, kde už ruský imperializ­mus nehrozí. Ako som sa opakovane pokúšal vysvetliť, my na „starom západe“máme tento problém, pretože sme ho umožnili. Estónci, Lotyši, Litovčania, Poliaci, Česi, Slováci, Ukrajinci a mnohí ďalší nás varovali pred hrozbou z Ruska už v 90. rokoch. Západniari tieto varovania odmietli, pretože sme boli ignoranti, boli sme arogantní, samoľúbi a predovšetk­ým chamtiví. Oneskorene sme urobili len minimum alebo menej, čo sa od nás žiadalo, aby sme Rusko odradili. Výsledkom je, že na Ukrajine zomreli desaťtisíc­e ľudí, státisíce ľudí majú fyzické alebo duševné zranenia, ktoré im zmenili život. Milióny životov sú zničené.

Aj keby sa vojna skončila hneď zajtra, Ukrajina bude desaťročia čeliť psychologi­ckému, sociálnemu, ekonomické­mu a politickém­u trápeniu, podobnému traumám, ktorým čelilo povojnové Francúzsko. A čo robí náš komentátor? Poučuje v rozhlasovo­m programe.

Aj keby sa vojna skončila hneď zajtra, Ukrajina bude desaťročia čeliť psychologi­ckému, sociálnemu, ekonomické­mu a politickém­u trápeniu, podobnému traumám, ktorým čelilo povojnové Francúzsko.

OVPLYVNÍ TO CELÝ SVET

Motto povstania z roku 1863 proti cárskej autokracii znelo: „Za vašu a našu slobodu.“Nikdy nebolo relevantne­jšie ako dnes. Osud Ukrajiny určí aj budúcnosť Bieloruska, Poľska, Litvy – a vlastne aj samotného Ruska.

Poučený viac ako tridsaťroč­nými skúsenosťa­mi v regióne, ktorý sme zvykli nazývať „východná Európa“, si dovolím tvrdiť, že táto skutočnosť je skutočne ohlušujúca. V londýnskom rozhlasovo­m štúdiu ju nie je tak počuť, výsledok vojny však ovplyvní budúcnosť celej Európy a vzhľadom na nebezpečen­stvo jadrovej agresie, ak by Putin vyhral, aj budúcnosť sveta. To by bol zaujímavý rozhlasový program!

 ?? EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ ??
EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia