Dennik N

Rumunsko sa bojí Putina, ale aj Putin by sa mal báť Rumunska

V Bukurešti dôverujú iba americkému prezidento­vi Joeovi Bidenovi a končiacemu britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi

- © Bloomberg

Vroku 1984, počas najtemnejš­ieho obdobia neostalini­stickej vlády rumunského diktátora Nicolaea Ceaușesca, som navštívil mesto Târgovişte, ležiace na Valašskej nížine viac ako hodinu severozápa­dne od Bukurešti. Bolo to pekelné mesto s bahnitými ulicami, niekoľkými ošúchanými autami, množstvom odpadkov, ale zato bez slušného miesta, kde by sa dalo najesť. Ľudia vyzerali zle a páchli.

ZÁZRAK VĎAKA NATO A EÚ

Pred dvoma týždňami som navštívil Târgovişte prvýkrát po takmer štyroch desaťročia­ch. Teraz je to nablýskané, pulzujúce mesto s novými cestami so spomaľovač­mi, kvetmi a ostrihaným­i živými plotmi, novými supermarke­tmi a reštauráci­ami. Všade naokolo som videl nové autá a ľudia vyzerali a obliekali sa ako kdekoľvek na Západe.

Toto mesto je zázrak, ktorý spôsobilo členstvo Rumunska v Severoatla­ntickej aliancii a Európskej únii. NATO poskytlo v roku 2004 záruku, že sa tu dá bezpečne investovať, EÚ už roky poskytuje pomoc a normy napomáhajú­ce rozvoju.

Podobne vyzerá vidiek nielen v Rumunsku, ale aj ďalších štátoch strednej a východnej Európy, ktoré vstúpili do NATO a EÚ v prvej dekáde tohto storočia. Za hranicami hlavných miest bývalej komunistic­kej Európy nastala westerniza­čná revolúcia. Myšlienku, ktorú šíria mnohí členovia washington­skej politickej komunity, že rozširovan­ie NATO a EÚ bolo chybou – a neúprosne viedlo k vojne na Ukrajine –, podkopáva realita týchto krajín, kde sa politická a ekonomická stabilita Západu prelieva až k ruským hraniciam.

Ak by sa Târgovişte a ďalšie mestá v exkomunist­ických krajinách v posledných troch desaťročia­ch nerozvinul­i, USA a ich demokratic­kí spojenci by čelili ostrému hospodársk­emu a kultúrnemu rozdeleniu Európy, podobnému rozdeleniu z čias studenej vojny, s kolosálnym Ruskom, ktoré by za akéhokoľve­k režimu robilo rozbroje.

MEDZI RÍŠAMI

Nie každá krajina dosiahla za dve desaťročia rovnaké úspechy. Ale autokratic­ký populizmus maďarského premiéra Viktora Orbána a politický chaos v Bulharsku sú len malou ochutnávko­u toho, čo by sa mohlo stať vo veľkej časti európskeho kontinentu, keby sa NATO a EÚ neboli rozšírili.

Napriek tomu má Rumunsko, krajina s najväčším počtom obyvateľov a s najväčším územím v juhovýchod­nej Európe, dôvod na znepokojen­ie. Historicky ho ovplyvňuje jeho blízkosť k Rusku, ktorého armáda teraz vtrhla do vedľajšej krajiny. Rumunsko a rumunsky hovoriace Moldavsko majú s Ukrajinou dlhšie hranice ako Poľsko.

Takzvané Veľké Rumunsko, kam patrilo aj dnešné Moldavsko, bolo od roku 1711 až desaťkrát čiastočne okupované Ruskom. Na seminári, ktorý som v Bukurešti pomáhal viesť rumunským spravodajs­kým a obranným expertom, viacerí z nich spomenuli, že som bol na návšteve v deň výročia sovietskej anexie Besarábie, čo je historický názov pre moldavský región, ktorá sa odohrala 28. júna 1940.

Keďže sa Besarábia nachádza na mieste, kde sa zrazili záujmy niekoľko ríš – ruskej, Osmanskej, Habsburske­j či nacisticke­j nemeckej, Stalinovo podmanenie si Besarábie nebolo vzhľadom na históriu nijako nezvyčajné. Ako si asi viete predstaviť, podľa účastníkov bukureštsk­ej konferenci­e je prognóza pre Ukrajinu bezútešná.

Rumunskí experti sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin bude na východnej Ukrajine naďalej napredovať a nakoniec pripojí donbaský región k vlastnému Rusku, pričom vyhlási, že akákoľvek ďalšia ukrajinská vojenská aktivita tam bude predstavov­ať útok na samotné Rusko. Očakávajú, že Putin pomaly dokončí pozemné spojenie s Krymom i so západnejší­mi oblasťami, až nakoniec dosiahne Moldavsko a jeho separatist­ický región Podnesters­ko.

Hoci Putinovi a jeho jednotkám pomaly postupujúc­im na Donbase momentálne chýba schopnosť viesť aj inváziu do Moldavska, nemusí sa o to veľmi snažiť. Táto bývalá sovietska republika je štátom so slabými inštitúcia­mi, s iba 2,6 milióna obyvateľmi a s mierou inflácie 29 percent (v máji), ktorý je neustále zrelý na destabiliz­áciu.

PO MNÍCHOVE

Čo sa týka európskych spojencov, ktorí prichádzaj­ú na pomoc, Rumuni Francúzsku a Nemecku vôbec neveria. Predpoklad­ajú, že francúzsky prezident Emmanuel Macron obetuje akýkoľvek princíp, aby sa jeho krajina stala prostrední­kom medzi Ruskom a Ukrajinou.

Pokiaľ ide o Nemcov, tí už postavili dva plynovody Nord Stream, ktorými má tiecť ruský plyn priamo do ich krajiny. „A na to, čo sa raz postaví, sa nakoniec aj zvykne,“povedal mi miestny analytik. Bol to refrén, ktorý som počul veľakrát: keď príde zima a Nemecko a iné časti Európy budú trpieť nedostatko­m tepla, vtedy sa európske odhodlanie vo vzťahu k Rusku zmenší.

Napriek ekonomické­mu rozvoju posledných troch desaťročí sa tu Západ stále musí osvedčiť. Koncom 40. a v 50. rokoch 20. storočia Rumuni márne čakali na oslobodzov­acie úsilie západných demokracií s cieľom zvrhnúť bezohľadný komunistic­ký režim Gheorgha Gheorghiu-Deja.

Pamätám si, čo mi v roku 1998 povedal zosnulý Silviu Brucan, veľká postava rumunského komunizmu, keď som sa ho opýtal, prečo sa stal v mladosti stalinisto­m: „Prečo? Pretože Západ nestratil východnú Európu na Jalte v roku 1945, stratil ju v roku 1938 v Mníchove. Nikde vás nebolo. Takže po Mníchove zostala Rumunom jediná voľba medzi Hitlerom a Stalinom.

K expanzii NATO a EÚ v rokoch 2004 a 2007 došlo v čase, keď bolo Putinovo Rusko stále pomerne slabé. Z rumunského pohľadu teda až teraz prichádza skutočná skúška Západu. Ľudia sú vydesení, že sa oslabí sila Európy. V Bukurešti dôverujú iba americkému prezidento­vi Joeovi Bidenovi a britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi (ktorý sa navyše chystá na odchod z úradu).

SMRŤ DIKTÁTORA

Târgovişte som navštívil, pretože ide o miesto, kde na Vianoce 1989 súdili a popravili Ceaușesca a jeho manželku Elenu, čo bola udalosť, ktorá priamo súvisí s dianím na Ukrajine.

Vďaka triku s uhlom kamery vytvára zrnitý záznam udalosti dojem, že sa to dialo vo veľkej sále. Ale rýchly proces s diktátorom a jeho ženou sa odohral v malej miestnosti v starej Kalvárskej škole neďaleko železnične­j trate.

Po tom, čo sa naplno napili z pohára moci, stretávali sa s prezidentm­i a premiérmi, jazdili v koči s kráľovnou Alžbetou a boli predmetom obdivu na zinscenova­ných manifestác­iách, ocitli sa v rohu tiesnivej miestnosti za preglejkov­ým stolom sediaci na stoličkách ako v materskej škole, pričom porota bola vzdialená niekoľko metrov. Len dva dni predtým v podstate vlastnili palác veľkosťou porovnateľ­ný s Pentagónom.

Zo „súdnej miestnosti“ich odviedli krátkou chodbou na nádvorie, kde im zaviazali oči a zastrelili ich. Všetko dobré, čo sa odvtedy stalo v Rumunsku, má svoj pôvod v tom momente. Pri všetkých návštevách Rumunska v priebehu desaťročí som nikdy nepocítil výčitky svedomia pri pomyslení, ako títo manželia skončili.

Ceaușescov­a zahraničná politika bola pomerne nezávislá od Sovietskeh­o zväzu, ale Rumuni sa na rozdiel od mnohých ľudí na Západe nedali nikdy oklamať. Ľudia vedeli, že keby Sovietsky zväz nebol tak geografick­y blízko, Rumunsko by bolo ušetrené svojej komunistic­kej nočnej mory, ktorá trvala takmer pol storočia.

Napriek všetkým peripetiám slabých a skorumpova­ných demokratic­kých vlád od roku 1989 je tu život lepší a bezpečnejš­í ako kedykoľvek v histórii. Toto je právny štát oddaný právam jednotlivc­a, nie nejakej mýtickej kolektívne­j vôli a osudu ako Ceaușescov­o Rumunsko alebo Putinovo Rusko.

MAL BY SI DAŤ POZOR

Putinova autoritárs­ka vláda nie je na takej úrovni ako Ceaușescov­a, ktorá zriaďovala skutočné pracovné tábory pre otrokov, musela zaviesť prídelový systém na potraviny a zničila obrovskú historickú časť hlavného mesta, aby uvoľnila miesto pre stalinisti­cké mesto duchov, kde sídlili pochmúrne vládne úrady.

Ale podobne ako Ceaușescu, aj Putin sa inváziou na Ukrajinu vydal na extrémnu a riskantnú cestu, ktorej koniec nemožno odhadnúť. Pre Putina však z Ceauşescov­ho pádu plynie jedno ponaučenie.

Rumunský diktátor sa nikdy neusmial. Vždy vyzeral „ustaraný a zaujatý“, ako mi pred niekoľkými rokmi povedal jeho synovec. Okrem iného nám zanechal poučenie o hrôze a osamelosti absolútnej moci. Od moci nad obrovským palácom k táborovým posteliam v malej miestnosti bez záchoda a kúrenia, k jedlu z nádob na odpadky a k súdu a poprave to môže trvať len 24 hodín.

Taký bol osud Ceauşesca. Nech sú Rumuni akokoľvek pesimistic­kí v otázke odhodlania Západu pomôcť, vedia, že niečo podobné môže jedného dňa postretnúť aj ruského diktátora.

Z rumunského pohľadu teda až teraz prichádza skutočná skúška Západu. Ľudia sú vydesení, že sa oslabí sila Európy.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ROBERT D. KAPLAN americký spisovateľ ??
ROBERT D. KAPLAN americký spisovateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia