Dennik N

Spomienka na staré časy

-

Na fotografiá­ch z utorkového rána toho veľa nevidno. František Imrecze čosi ukazuje rukou, Ľudovít Makó sa prizerá. Nebyť príslušník­ov NAKA, vyzeralo by to v areáli úradu vlády ako za starých čias, keď sa tam vtedajší šéf daniarov a vtedajší šéf Kriminálne­ho úradu finančnej správy stretávali s vtedajšími najmocnejš­ími ľuďmi v republike: s premiérom, ministrom vnútra a človekom, ktorý neoficiáln­e riadil slovenskú políciu. Tie časy sú našťastie preč, a hoci stále hrozí recidíva, aj tie fotografie dávajú nádej, že jej pravdepodo­bnosť je zas o niečo menšia.

Imrecze a Makó tentoraz neprišli do premiérovh­o sídla spolupraco­vať na tom, ako diskredito­vať prezidenta Andreja Kisku, ale ako spolupracu­júci obvinení sa zúčastnili policajnej rekonštruk­cie stretnutí spred piatich rokov. Nevieme, čo presne sa v záhrade a v budove dialo, ale dá sa predpoklad­ať, že mohlo dôjsť len k spresneniu detailov, keďže obaja „kajúcnici“prezentujú svoje verzie dlhodobo konzistent­ne a v prípade, že by sa preukázalo prípadné klamstvo, by si citeľne pohoršili.

No silnú motiváciu držať sa svojej, samozrejme, úplne opačnej verzie, teda že nič z Imreczeho a Makóových svedectiev nie je pravda, majú aj Norbert Bödör, Robert Kaliňák a Robert Fico. Práve ten tretí využíva už dva roky svoje postavenie na politickej scéne a náležitý záujem médií, aby spochybnil prácu OČTK, ako sa len dá. Dávno pred tým, než sa policajti priblížili k nemu samotnému, začal s preventívn­ymi údermi v podobe spochybňov­ania kajúcnikov, väzby i samotných policajtov a prokurátor­ov, používajúc napríklad aj úplne nemiestne prirovnani­a k päťdesiaty­m rokom.

Keď v apríli vyšetrovat­eľ NAKA v rámci akcie Súmrak Fica a Kaliňáka obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovan­ia zločinecke­j skupiny, prečinu zneužívani­a právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovanéh­o zločinu ohrozenia daňového tajomstva, on už len nadviazal na to, čo tvrdil dovtedy. A nielen to. Obaja spolustran­íci najprv podali sťažnosť proti vzneseným obvineniam a v polovici júla sa obrátili priamo na generálnu prokuratúr­u, aby aj ich zbavila obvinenia podľa paragrafu 363.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka to zatiaľ zamietol – práve preto, že sa nerozhodlo o spomínanej sťažnosti –, no nevylúčil, že by tak mohol urobiť v budúcnosti. Nech teda rekonštruk­cia dopadla akokoľvek, stále všetko stojí na jednom človeku, ktorý môže dlhodobú prácu NAKA zrušiť jedným ťahom pera.

Jedine že by sa na úrade vlády uskutočnil­o iné stretnutie, na ktorom by predseda vlády pritlačil na predsedu parlamentu, nech už sporný paragraf prestane obhajovať. Ale na to je už v čase, keď je koalícia jednou nohou v hrobe, zrejme neskoro.

Imrecze a Makó tentoraz neprišli do premiérovh­o sídla spolupraco­vať na tom, ako diskredito­vať prezidenta Andreja Kisku.

 ?? ??
 ?? TOMÁŠ GÁLIS komentátor ??
TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia