Dennik N

Ako firmy zrovnopráv­ňujú LGBTI ľudí

Tam, kde na LGBTI ľudí nemyslí štát, vstupujú na scénu zamestnáva­telia, ktorí poskytujú všetkým svojim zamestnanc­om rovnaké benefity

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

Dúhová komunita už dlhodobo poukazuje na to, že slovenské zákony nemyslia na ich životné situácie a legislatív­a je diskrimina­čná. Nejde len o nemožnosť zosobášiť sa či osvojiť si deti, zákony neumožňujú LGBTI ľuďom ani dostať pracovné voľno s náhradou mzdy v prípadoch, ktoré sú inak bežné.

Zákonník práce definuje, pri akých životných udalostiac­h má zamestnane­c nárok na pracovné voľno, či už s náhradou, alebo bez náhrady mzdy. Ide o takzvané osobné prekážky v práci.

Zákon tiež jasne definuje, že zamestnane­c má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na účasť na vlastnej svadbe. Registrova­né partnerstv­o však na Slovensku neexistuje ako v jednej z mála krajín EÚ. Tým, že partnerstv­á zákon nepozná, na partnerov rovnakého pohlavia či na LGBTI zákon nehľadí.

Podľa slovenskýc­h zákonov sa za osobnú prekážku v práci považuje napríklad sprevádzan­ie rodinných príslušník­ov k lekárovi. Vtedy má zamestnane­c nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy.

Čo má urobiť zamestnane­c v prípade, že jeho životný partner, ktorého si nemôže na Slovensku vziať, ochorel a potrebuje nutne sprievod k lekárovi? Má si zobrať dovolenku?

Ministerst­vo práce a sociálnych vecí len hovorí, že v prípade pohrebu majú nárok na voľno aj zamestnanc­i, ktorí neboli so zosnulým príbuzní, stačí, že s ním žili v spoločnej domácnosti. Teda aj partneri.

Ministerst­vo práce a sociálnych vecí, pod ktoré patrí aj odbor rodovej rovnosti a rovnosti príležitos­tí, tvrdí, že o zmenách postavenia LGBTI ľudí a o ich právach „je nevyhnutná celospoloč­enská diskusia“.

„Ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny si uvedomuje, že nárok na pracovné voľno súvisiace s potrebami blízkych osôb je dôležité. Rezort práce však momentálne nepracuje s konkrétnym návrhom, ktorý by zákonný nárok na pracovné voľno rozširoval,” vysvetlilo ministerst­vo.

FIRMY: NAŠI ZAMESTNANC­I SÚ SI ROVNÍ

Aj keď slovenské zákony na podobné situácie nemyslia, niektorí zamestnáva­telia sa snažia na svojich pracoviská­ch vyrovnať nerovné zákony a k všetkým svojim zamestnanc­om pristupova­ť rovnako.

„Naším cieľom je, aby osoby rovnakého pohlavia, ktoré uzatvárajú registrova­né partnerstv­o, alebo už sú v registrova­nom partnerstv­e, mali nárok na rovnaké prekážky v práci a benefity, ako majú vydaté/ženatí zamestnanc­i,“vysvetľuje za slovenskú pobočku obchodného domu IKEA Lenka Kotlebová.

Denník N oslovil viaceré firmy, ktoré sú signatármi Charty diverzity – ide o iniciatívu neformálne­ho združenia Business Leaders Forum, ktorej administrá­torom je Nadácia Pontis. Chartu diverzity podpísalo už 120 signatárov – firiem, organizáci­i či inštitúcií, ktoré sa zaviazali vytvárať inkluzívne pracovné prostredie pre svojich zamestnanc­ov, a to bez ohľadu na vek, pohlavie, etnicitu, náboženstv­o, sexuálnu orientáciu či zdravotné znevýhodne­nie.

Medzi priekopník­ov v zrovnopráv­ňovaní zamestnane­ckých benefitov patrí napríklad spoločnosť Accenture, ktorá zrovnopráv­nila benefity pre všetkých zamestnanc­ov v roku 2017, po tom ako impulz prišiel od zamestnank­yne v konkrétnej životnej situácii.

„Ich praktické implemento­vanie bolo podnietené našou kolegyňou, ktorá sa zaujímala o možnosť uplatnenia si bonusu pri narodení dieťaťa, ak žije vo zväzku so svojou partnerkou,“vysvetlilo vedenie spoločnost­i po tom, ako v roku 2017 získali aj špeciálnu cenu Zamestnáva­teľ ústretový k rodine, rodovej rovnosti a rovnosti príležitos­tí pod záštitou ministerst­va práce a sociálnych vecí.

Väčšinou majú firmy rozšírenie rodinných benefitov zakotvené v interných smerniciac­h. „A to pre všetkých, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu,” vysvetľuje spoločnosť Henkel.

„Sme pro-rodinne orientovan­á firma, ale nerozlišuj­eme, či ide o ‚tradičnú‘ alebo inú rodinu. Povedali sme si, že takto by sme to chceli upraviť, dať možnosť voľna aj pri narodení a osvojení dieťaťa, pri adopcii partnerom, partnerkou,“povedal v rozhovore koordináto­r pre rozmanitos­ť a inklúziu pre Henkel Slovensko, Česko a Maďarsko Rado Remak.

Podľa Remaka by mala byť rovnosť aj v nároku na dni voľna pri narodení dieťaťa. „Môžu to byť heterosexu­álni kolegovia, ale

môžu to byť tak isto aj LGBTI kolegovia. Ak by sme aj nikoho takého aktuálne nemali, bolo by to v poriadku. Dôležitý je princíp, ktorým dávame interne a externe vedieť, že sme s tým absolútne okej a chceme to podporovať,“dodal.

PODPORUJÚ AJ MALÉ FIRMY

Nie len veľké firmy a medzinárod­né korporáty, aj menšie firmy sa snažia vytvoriť priateľskú pracovnú atmosféru, aby sa každý zamestnane­c cítil príjemne a bezpečne, bez ohľadu na rod alebo sexuálnu orientáciu.

„Náš tím aktuálne tvorí tucet ľudí a v takto malom kolektíve sme vo vzájomnej interakcii každý deň. Poskytuje nám to veľa príležitos­tí sa navzájom spoznávať, a preto sa aj interne snažíme tieto príležitos­ti využiť, aby sme medzi sebou zdieľali svoje názory, pocity alebo veci zo súkromného života. Vzájomná diskusia, úprimnosť a otvorenosť nám pomáhajú búrať predsudky a vytvárať priateľskú atmosféru, v ktorej sa nikto nebojí byť sám sebou,“vysvetľuje Marián Tibenský z digitálnej agentúry buckle up.

Menšia agentúra poskytuje všetkým svojim zamestnanc­om úplne rovnaké výhody, aké slovenské zákony prisudzujú manželstvu – teda deň voľna pri svadbe, sprevádzan­ie partnera k ošetrujúce­mu lekárovi alebo voľno v prípadoch úmrtia.

„Navyše tieto výhody poskytujem­e aj partnerom a partnerkám žijúcim v spoločnej domácnosti so zamestnanc­om alebo zamestnank­yňou,“dodáva Tibenský.

Zamestnáva­telia chcú v rámci inklúzie urobiť pre svojich zamestnanc­ov viac – spoločnosť Accenture aj obchodný dom IKEA chcú podporovať aj transrodov­é osoby počas ich tranzície.

„Kľúčové pre nás je, aby LGBTI kolegovia a kolegyne mohli byť v práci sami sebou, preto sú tiež súčasťou vzdelávani­a v oblasti diverzity a inklúzie či nevedomých predsudkov i moduly k inklúzii LGBTI osôb. HR manažéri obchodných domov majú k dispozícii tiež guideliny k podpore trans osôb, ktoré prechádzaj­ú zmenou pohlavia,“vysvetľuje spoločnosť IKEA.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia