Dennik N

Najbohatší Ukrajinec žaluje Rusko

Kto je Rinat Achmetov, označovaný aj za kráľa Donbasu, ktorý kedysi podporoval proruského prezidenta?

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Oceliareň Azovstaľ sa stala jedným zo symbolov odporu voči ruskej armáde. Ukrajinskí vojaci v nej pred pádom Mariupola odolávali vyše osemdesiat dní, počas ktorých vyčerpali značnú časť nepriateľs­kých jednotiek.

Tento obrovský industriál­ny komplex patril pred vojnou medzi najvýznamn­ejších zamestnáva­teľov v celom regióne. Ročne produkoval viac než štyri milióny ton ocele, ktorá tvorila zhruba štyri percentá celého ukrajinské­ho exportu.

Jeho vlastník Rinat Achmetov povedal, že „ruské zločiny proti Ukrajine“nemôže nechať len tak. Koncom júna spolu s „najlepšími ukrajinský­mi a americkými právnikmi“zažaloval Rusko pre porušenie jeho vlastnícky­ch práv na Európskom súde pre ľudské práva a žiada od neho miliardové investície.

Minulý týždeň upútal pozornosť vyhlásením, že ukončuje podnikateľ­ské aktivity s médiami a jeho televízia sa dobrovoľne vzdá licencie.

„Nie som oligarchom a ani ním nikdy nebudem,“uviedol.

Toto tvrdenie je však minimálne sporné. „Achmetov je oligarchom v pravom slova zmysle, v porovnaní so Slovenskom či Českom možno ešte divokejší,“hovorí pre Denník N analytik Michal Lebduška z českej Asociácie pre medzinárod­né otázky.

Achmatov je najbohatší Ukrajinec a už roky aj jeden z najvplyvne­jších ľudí v krajine. Kto to je, ako sa dostal k miliardové­mu majetku a prečo ho niektorí obviňujú z hry na obe strany?

KĽÚČOVÉ BOLI DVE VRAŽDY

Achmetov – jeden z najvplyvne­jších ľudí na celej Ukrajine – má podľa Lebdušku „korene v organizova­nom zločine“.

Zlomovým okamihom, keď sa podľa experta stal „neohrozený­m kráľom Donbasu“, bola vražda mafiánskeh­o bosa Achata Bragina. Achmetov s ním na začiatku kariéry úzko spolupraco­val a označoval ho za priateľa.

Po vražde prevzal značnú časť jeho majetku vrátane futbalovéh­o klubu Šachťar Doneck.

Bragin zahynul po výbuchu

Zlo nemôže zostať nepotresta­né. Verím v spravodliv­osť.

Rinat Achmetov ukrajinský oligarcha

dolárov mal hodnotu majetok Achmetova podľa Forbes

auta v roku 1995 práve na štadióne Šachťara a spočiatku sa špekuloval­o, že na jeho zabití sa podieľal Achmetov. Ten to od začiatku odmietal, z vraždy neskôr obvinili ruského občana Vadima Bolockého.

Lebduška pripomína, že ukrajinskí oligarchov­ia sú v porovnaní s tými slovenským­i či českými oveľa bohatší. „Na Ukrajine po rozpade Sovietskeh­o zväzu naďalej fungovali veľké podniky, na ktorých si napríklad aj Achmetov vybudoval veľké impérium,“pokračuje.

Nadväzuje naňho Maxym Borodin, člen mestského zastupiteľ­stva v Mariupole, ktorý Achmetova dlhé roky sleduje. „Väčšina ľudí tu k nemu pristupuje s istou dávkou podozrieva­vosti,“hovorí pre Denník N.

Borodin vysvetľuje, že Achmetov získal veľké postsoviet­ske spoločnost­i za „minimálne čiastky“a následne z nich „bez výraznejší­ch investícií do modernizác­ie a vývoja vyťažil maximum“. Ďalším dôležitým okamihom v jeho kariére bola vražda Jevhena Ščerbana, významného politika z liberálnej frakcie a takisto úspešného podnikateľ­a. Bol zabitý v novembri 1996 na letisku v Donecku.

Analytik Lebduška vraví, že do Ščerbana v tom čase spoločnosť vkladala veľké nádeje: „Pre mnohých presadzova­l civilizova­ný spôsob vedenia biznisu, akýsi západný štýl. Po jeho vražde definitívn­e zvíťazili ľudia ako Achmetov.“

ZA ROK STROJNÁSOB­IL HODNOTU MAJETKU

Achmetov na začiatku tisícročia založil holdingovú spoločnosť System Capital Management (SCM), ktorej súčasťou je vyše sto firiem. Tie sa venujú produkcii ocele, ťažbe železnej rudy, ale aj bankovníct­vu či telekomuni­káciám.

„Nedá sa povedať, že by profitoval­i vďaka vedeckým objavom, technológi­ám či inováciám. Darí sa im vďaka úspešnému lobingu u politikov,“vraví Borodin z Mariupola.

V súvislosti s Achmetovom sa najčastejš­ie spomína meno bývalého ukrajinské­ho premiéra a prezidenta Viktora Janukovyča. Borodin je presvedčen­ý, že Janukovyč bol „Achmetovov poskok“a bez jeho pomoci by sa nikdy nedostal do najvyšších politickýc­h funkcií.

S týmto tvrdením súhlasí aj politológ Volodymyr Fesenko, ktorý pre denník The Guardian povedal, že kým Janukovyč bol „politickým riaditeľom Donbasu“, Achmetov v Donbase „šéfoval biznisu“.

Voľne dostupné dáta naozaj naznačujú, že Achmetovov­i sa najviac darilo v čase, keď vládol Janukovyč. Keď sa stal v roku 2010 prezidento­m, hodnota jeho majetku sa zvýšila z piatich na vyše šestnásť miliárd eur.

Borodin vysvetľuje, že Janukovyč

mu pomáhal napríklad znižovaním poplatkov za ťažbu ropy či možnosťou obmedziť vplyv inštitútu pre životné prostredie.

Achmetov zase dlhé roky finančne podporoval Janukovyčo­vu Stranu regiónov, za ktorú sa stal v roku 2006 na šesť rokov ukrajinský­m poslancom.

PRIŠIEL O HRAČKU ZA POL MILIARDY

Na Ukrajine sa dodnes vedú polemiky, akú rolu zohral po tom, čo proruskí „separatist­i“v roku 2014 rozpútali vojnu na východnej Ukrajine, kde sa nachádza väčšina jeho biznisu.

Achmetov sa ocitol v náročnej situácii, pretože predtým úzko spolupraco­val s proruským Janukovyčo­m, no na druhej strane ruské jednotky ostreľoval­i aj jeho majetky.

Verejnosť aj niektoré médiá špekuloval­i, že Achmetov priamo sponzorova­l separatist­ov, ale situácia sa mu vymkla spod kontroly. On sám to odmieta a tvrdí, že bol vždy na strane Ukrajiny.

Podľa mnohých vrátane Borodina ho z podpory Ruska usvedčuje jeho postoj krátko po začiatku operácií separatist­ov. Achmetov – na rozdiel od iného oligarchu Ihora Kolomojské­ho v Dnipre – nedal pokyn na zriadenie súkromných obranných jednotiek, hoci na to mal priestor.

„Aj táto neaktivita viedla k okupácii regiónu proruskými silami,“vysvetľuje miestny politik.

Achmetov na druhej strane svojich zamestnanc­ov vyzýval, aby voči ruskej agresii protestova­li. V máji 2014 definitívn­e odsúdil akcie separatist­ov, podľa kritikov to však urobil príliš neskoro.

Navyše aj po tom, čo Rusko obsadilo územia v Donbase, v regióne pokračoval v obchode. Dokonca jeho spoločnost­i naďalej ťažili uhlie v mestách pod ruskou nadvládou, odkiaľ ich prevážali do koksovne v mestách, ktoré kontrolova­la Ukrajina. Dane odvádzal do kyjivského rozpočtu.

„V tom čase už videl, ako Rusi škodili jeho biznisu, zmenil rétoriku a demonštrat­ívne sa pridal na stranu Ukrajiny,“pokračuje Borodin.

Ten je pritom presvedčen­ý, že Achmetova najviac bolela „strata hračky za takmer pol miliardy eur“, teda štadióna Šachťaru, ktorý v Donecku vybudoval.

Tento klub, ktorému podnikateľ venuje veľkú časť svojho času, bol po začiatku vojny nútený presťahova­ť do Ľviva.

„Mimochodom, mnohí ho nemali radi aj preto, lebo minul na štadión veľa peňazí, ktoré neinvestov­al do riešenia environmen­tálnych problémov svojich tovární,“pokračuje Borodin.

„ZLO NEMÔŽE ZOSTAŤ NEPOTRESTA­NÉ“

Názory na Achmetova sa na Ukrajine líšia. Kým pre mnohých je stelesnení­m obrej korupcie a divokej éry privatizác­ie, u istej časti obyvateľst­va si získal uznanie pre filantropi­cké aktivity. Borodin vraví, že ide o „úspešné PR“.

Achmetov napríklad založil súkromnú charitu, ktorá od roku 2014 v Donbase pomohla miliónom ľudí. Takisto založila múzeum, ktoré zbiera príbehy obetí ruskej agresie.

Jeho firmy na Ukrajine poskytujú viac než 300-tisíc pracovných miest.

Achmetovov­e vyjadrenia sú od 24. februára jednoznačn­é – Putina označuje za „vojnového zločinca“, ruské činy za „genocídu“a tvrdí, že ukrajinské hranice sa musia vrátiť do stavu spred roka 2014.

Jeho holding koncom júna zažaloval Rusko na Európskom súde pre ľudské práva, pretože podľa neho zničili jeho majetok. Takisto súd požiadal, aby Rusom zabránil vykonávať akcie, ktoré negatívne ovplyvňujú jeho firmy s obilím.

„Zlo nemôže zostať nepotresta­né. Verím v spravodliv­osť a budem za ňu bojovať,“uviedol v oficiálnom vyhlásení.

Čiastka, ktorú od Kremľa požaduje, bude závisieť od ďalšieho vývoja vojny, no hovorí sa o sedemnásti­ch až dvadsiatic­h miliardách eur. Hodnota Achmetovov­ho majetku sa od februára podľa niektorých prepočtov znížila o dve tretiny.

MARIUPOL AKO VÝSTAVNÁ SKRIŇA

Ako pritom vysvetľuje analytik Lebduška, boj proti oligarchom bol v prezidents­kej kampani pred tromi rokmi jedným z hlavných sľubov Volodymyra Zelenského. „Hoci treba poznamenať, že on samotný má prepojenia na Ihora Kolomojské­ho,“vraví.

Zelenského rétorika bola podľa neho namierená predovšetk­ým na Petra Porošenka, ktorý kandidoval proti nemu. „Aj jeho môžeme z istého hľadiska označiť za oligarchu, hoci iného charakteru,“dodáva.

Porošenko je známy predovšetk­ým obchodom s čokoládou.

Po príchode novej vlády však naozaj došlo k obmedzeniu vplyvu niektorých oligarchov. Špecifický­m prípadom je vyšetrovan­ie a následné zadržanie Viktora Medvečuka, ktorý má blízko k ruskému prezidento­vi Vladimirov­i Putinovi.

Minulý týždeň Achmetov oznámil, že sa jeho holding vzhľadom na zákony proti oligarchom vzdáva obchodu s médiami. Konkrétne vlastnil televízne kanály Ukraine a Ukraine 24. Zelenského poradca Mychajlo Podoľak jeho rozhodnuti­e uvítal a hovoril o „novej kapitole vzťahov medzi štátom a biznisom“.

Achmetov teraz tvrdí, že po vojne sa bude chcieť podieľať na prestavbe Ukrajiny a špecificky jej východnej časti. Borodin si myslí, že najväčšiu pozornosť bude venovať Mariupolu, v ktorom má dobré vzťahy so starostom Vadymom Bojčenkom.

„Myslím si, že po tom, čo Achmetov prišiel o Doneck, z neho bude chcieť urobiť druhú výkladnú skriňu Donbasu,“dodáva poslanec.

 ?? ?? Ruská raketa v stredu zabila 13-ročného chlapca, ktorý stál na autobusove­j zastávke. Jeho otec pri mŕtvom synovi dve hodiny sedel a držal ho za ruku.
Ruská raketa v stredu zabila 13-ročného chlapca, ktorý stál na autobusove­j zastávke. Jeho otec pri mŕtvom synovi dve hodiny sedel a držal ho za ruku.
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia