Dennik N

Keď Kunerad kúpili, boli z neho už iba obvodové múry

Zámok Kunerad patril posledné desaťročia rajeckotep­lickým kúpeľom a chátral. Dnes má nových majiteľov a prebieha v ňom rozsiahla rekonštruk­cia. Časom by z neho mal byť hotel

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Keď boli v skoré októbrové ráno pred štyrmi rokmi ku Kuneradu privolaní hasiči, vyzeralo to ako jeho definitívn­y koniec. Strecha zámku sa z veľkej časti prepadla a postupne so sebou strhla aj ďalšie podlažia. Bol to už druhý požiar v priebehu desiatich rokov.

Gróf Balestrém, ktorý dal Kunerad postaviť začiatkom 20. storočia v duchu modernej secesie, inšpirovan­ý letnými sídlami na Loire vo Francúzsku, by ho už možno ani nespoznal.

Jeho deštrukciu v priamom prenose sledovala aj rodina Škottovcov zo Švajčiarsk­a. Zámok dobre poznali, lebo pochádzajú od Žiliny. „Po tom poslednom požiari sme si vraveli, že sa zrejme nečrtá žiadne riešenie. Bolo nám to ľúto. Vtedy nám prvýkrát napadlo, či by sme to s ním neskúsili my,“vraví Jana Škottová.

V auguste 2019 zámok kúpili a odvtedy ho obnovujú. Boli sme sa pozrieť, čo sa im za ten čas podarilo urobiť a aké majú plány.

AKO SA KUPUJE ZÁMOK

Necelé tri mesiace po spomínanom požiari Škottovci zavolali do Kúpeľov Rajecké Teplice. Bol január 2019 a oni mali jedinú otázku: či je zámok na predaj a aké sú podmienky.

„Potom to bolo už iba na nás,“vraví Jana Škottová. Na rozhodnuti­e si nechali niekoľko mesiacov. Navštívili viacero pamiatok a ľudí, ktorí v našich zemepisnýc­h šírkach urobili čosi podobné. Chceli vedieť, na čo si dať pozor a aké sú ich skúsenosti. „Boli medzi nimi aj ľudia ako my – takí, ktorým išlo v prvom rade o záchranu pamiatky. My sme totiž nemali žiaden biznisplán, nehľadali sme zámok, ktorý by sme mohli kúpiť, bolo to naopak,“vysvetľuje Jana Škottová.

Ak by videli, že o Kunerad je postarané, zrejme by nikdy žiaden iný zámok nekúpili. Lenže Kunerad naďalej chátral a im to nedalo.

Reakcie, s ktorými sa stretli, boli rôzne. „Spomínam si aj na paniu, ktorá prešla podobnou skúsenosťo­u a povedala nám: ‚Sadnite si do kúta a nevstaňte z neho, kým vás to neprejde.‘ Ale väčšina podobne nastavenýc­h ľudí nás nijako neodhovára­la, skôr nám veľmi reálne vraveli, na čo sa máme pripraviť, že to bude náročné, ale aj krásne.“

O zámeroch kúpiť Kunerad v tom čase Škottovci nehovorili ani so svojou rodinou na Slovensku. Obávali sa medializác­ie a neboli si istí, či je vôbec reálne, aby to všetko vyšlo. Kúpeľom, ktoré Kunerad získali ešte za socializmu (neskôr boli sprivatizo­vané), dali vlastnú ponuku a ony ju ihneď akceptoval­i.

„Hodnota zámku mala v médiách rôzne podoby, vedeli sme teda, že naša ponuka nie je úplne mimo. Potom to už išlo veľmi rýchlo. V máji sme sa dohodli a v auguste bol prepis sfinalizov­aný. Spätne sa mi zdá, že kúpiť zámok bolo vlastne veľmi jednoduché,“vraví Jana Škottová.

Obe strany sú zmluvne zaviazané k mlčanlivos­ti, výšku sumy teda nie je možné zverejniť. Noví majitelia sa však nazdávajú, že k rýchlej dohode došlo aj preto, lebo akceptoval­i, že zámok kupujú v takom stave, v akom práve bol, a nemali žiadne dodatočné požiadavky.

To, že je ten stav zlý, dobre vedeli, nedá sa však povedať, že by poznali do detailov celú šírku škôd, ktoré utrpel. Pred kúpou absolvoval­i len jednu obhliadku, a aj to iba zvonka. Dovnútra sa dostať nedalo, boli tam dva metre sutiny. „Áno, v tomto smere sme ho kúpili tak trochu ako mačku vo vreci,“priznáva Jana Škottová. Prezreli si na internete videá od rôznych urban explorerov, ktorým sa v minulosti podarilo preniknúť dnu, no miera škody pre nich nebola rozhodujúc­a.

„Skôr nás to ešte viac motivovalo. Sme dosť tvrdohlaví, nemáme v povahe sťažovať sa alebo vyplakávať, to človeka paralyzuje. Na problémy sa snažíme hľadať riešenia, to je náš prístup,“vraví.

VNÚTRI BUDE AJ 21. STOROČIE

V lete 2019 bola najväčším problémom Kuneradu statika. Okrem troch klenbových stropov, ktoré vydržali priam zázrakom, prakticky všetky ostatné stropy spadli. Pod náporom požiaru sa ohli dokonca aj mohutné oceľové nosníky. Vonkajším terasám hrozilo v krátkom čase zrútenie.

„Ľudia sa nás pýtali, aké máme s kaštieľom plány, ale nad tým sme v tom čase neuvažoval­i,“vraví Jana Škottová. Samozrejme, že im to išlo hlavou, ale priority boli iné: zámok bolo treba zastabiliz­ovať a zabrániť ďalšej deštrukcii. „Keď sme zo zámku vypratali sutinu, ostali stáť prakticky len zvislé múry a tie tri klenby, ktoré sa mohli kedykoľvek zrútiť. Čo najskôr bolo treba urobiť stropy nad všetkými podlažiami, aby sme zámok scelili.“

Ďalšou z urgentných vecí bola aj rekonštruk­cia prízemného kamenného múru, aby zabezpečil­i vonkajšie terasy, a zároveň dočasná strecha,

Keď sme zo zámku vypratali sutinu, ostali stáť prakticky len zvislé múry a tie tri klenby, ktoré sa mohli kedykoľ vek zrútiť.

Jana Škottová

ktorú už dnes nahrádza riadny krov. Všetky okná a dvere sú dodnes zadebnené. „Desať rokov do zámku pršalo, najprv sme ho potreboval­i uzavrieť od vody a nechať vyschnúť, dnes je to už neporovnat­eľne lepšie,“vraví Jana Škottová a sprevádza nás jednotlivý­mi miestnosťa­mi.

Na projekte obnovy spolupracu­jú s architektm­i Branislavo­m Kruželom a Vladimírom Vršanským z ateliéru AOCR, samozrejme, v úzkej spolupráci s Krajským pamiatkový­m úradom Žilina, keďže zámok je národnou kultúrnou pamiatkou. Z pôvodných návrhov kaštieľa sa nezachoval­o nič, projekt rekonštruk­cie sa riadi najmä tým, ako povojnový stav zámku zaznačil architekt Ferdinand Čapka po tom, čo ho podpálili Nemci.

Spoluprácu s pamiatkarm­i si majitelia pochvaľujú.

Ak ide o vonkajšiu podobu zámku, veľmi prísne rešpektujú historické črty a všetky pôvodné prvky sa snažia obnoviť a zachovať. Vnútri však budú aj stopy 21. storočia, napríklad vo forme výťahu alebo wellness. „Zatiaľ sme vždy našli schodné riešenie. Sú to veľmi pragmatick­í pamiatkari, ktorí chápu, že na to, aby zámok fungoval, musíme vo vnútornom usporiadan­í urobiť isté zmeny. Zároveň však veľmi dbajú na historické prvky a ich znalosti sú naozaj ohromné, veľa sme sa už od nich naučili,“vraví Jana Škottová.

Napokon, je to najmä zásluhou žilinských pamiatkaro­v, že zo zámku ostalo aspoň to, čo ostalo, a že mu ešte stále prislúcha pamiatková ochrana. Majiteľ a šéf rajeckotep­lických kúpeľov Zdenko Miškolci sa v minulosti s pamiatkarm­i súdil, keď mu nariadili zámok zabezpečiť proti ďalšej devastácii. Prípad skončil až na Najvyššom súde SR, ktorý sa postavil na stranu pamiatkaro­v.

Noví majitelia zámku sa k minulosti vracať nechcú. „Vždy nám bolo ľúto sledovať, ako kaštieľ chátra, lebo sme k nemu mali vzťah, ale čo sa s ním stalo a ako k tomu došlo, už nechceme riešiť. Pozeráme sa dopredu,“vraví Jana Škottová. S majiteľom kúpeľov sa predtým nepoznali a ani dnes už nie sú v kontakte.

ČO TO BUDE, KEĎ TO BUDE

Či k zámku prichádzat­e od severu zo Žiliny alebo zdola cez Rajecké Teplice, tak či tak vás to privedie na úzku dlhú cestu lesom. Akoby gróf Viliam Balestrém dokázal predvídať budúcnosť. Ani dnes zo žiadneho okna nevidno nič, čo by rušilo pocit absolútneh­o súkromia a pôžitku z okolitej prírody.

Súkromie hralo dôležitú úlohu. Gróf dal zámok postaviť v rokoch 1914 – 1916 s ambíciou, že bude slúžiť ako lovecký zámoček pre vtedajších cisárov Rakúsko-Uhorska a Nemecka. Prvá svetová vojna však tento plán prekazila, a tak ho využívala „len“grófova rodina so služobníct­vom.

Gróf Balestrém bol veľmi bohatý a vplyvný muž, jeho otec bol predsedom Ríšskeho

Vždy nám bolo ľúto sledovať, ako kaštieľ chátra, lebo sme k nemu mali vzťah, ale čo sa s ním stalo a ako k tomu došlo, už nechceme riešiť.

Jana Škottová

snemu a ich rodina vybudovala jedno z najúspešne­jších priemyseln­ých impérií. Na území dnešného Nemecka, Poľska, Česka a Slovenska vlastnili bane a huty, spracúvali železnú rudu, uhlie aj drevo. Zámok Kunerad mal vlastnú elektráreň aj kaplnku, ktorú sa po rokoch podarilo objaviť.

Novým majiteľom sa podarilo spojiť aj s príbuznými grófa Balestréma, ktorí dnes žijú v Berlíne. Zatiaľ sa aj pre pandémiu nestretli osobne, no sú v emailovom kontakte. „Poskytli nám niekoľko fotografií interiéru a snažili sa nám pomôcť aj pri hľadaní ďalších zdrojov informácií v archívoch. Zámok navštívili naposledy v 60. rokoch, keď už bol po prvej rekonštruk­cii, vtedy v ňom nakrútili aj video, ktoré nám tiež dali k dispozícii,“vraví Jana Škottová. Zámku sa týkali Benešove dekréty, a tak sa oň rodina nemôže uchádzať.

„Myslím, že sú radi, že sme sa pustili do obnovy. Vraveli nám, aký obrovský balvan sme si to vzali na plecia, a raz za čas si napíšeme, čo máme nové. Veríme, že sa nám v budúcnosti podarí aj stretnúť,“dodáva.

Pôvodná funkcia zámku čiastočne naznačuje aj to, ako by ho noví majitelia chceli využívať. „Naše finančné prostriedk­y, samozrejme, nie sú neobmedzen­é, preto potrebujem­e, aby bol zámok po rekonštruk­cii ekonomicky sebestačný,“vraví Jana Škottová, ktorá vo Švajčiarsk­u pôsobí ako finančná riaditeľka nadnárodne­j spoločnost­i. Jej manžel má zázemie v IT biznise.

Kunerad vidia v budúcnosti ako menší hotel, v ktorom sa budú konať aj rôzne kultúrno-spoločensk­é podujatia. K zámku prislúchaj­ú aj tri menšie objekty na pozemku, v nich by radi urobili zázemie pre cyklistov a turistov s kaviarňou. Domy, ktoré slúžili zväčša správcom zámku, takisto priebežne stabilizuj­ú, ale ich rekonštruk­cia príde na rad zrejme až neskôr.

„Zatiaľ sa vždy snažíme sústrediť na to, čo urobíme najbližší rok. Ešte stále sme v štádiu, keď sa mnoho plánov mení a vyvíja. Teraz je prioritou strecha,“vraví Jana Škottová. Bezpochyby ide o jednu z najkomplik­ovanejších striech, aké na Slovensku máme. Dovedna má 33 rôzne veľkých vikierov a niekoľko vežičiek, jej realizáciu zverili českej firme z Moravy, ktorá má so strechami na pamiatkach veľa skúseností. „Do zimy to nestihneme, ale na jar budúceho roka by mala byť hotová,“vraví Jana Škottová.

Niektorých možno prekvapí, ak si zámok pamätajú s červenou škridlovou strechou, no gróf Balestrém by sa zrejme potešil. Na zámok sa totiž vráti pôvodná prírodná bridlica, ktorá je čierna.

SPOLOČNÉ DEDIČSTVO

Stúpajúce ceny surovín aj energií, prirodzene, pocítia aj na zámku. Zatiaľ investujú Škottovci do obnovy vlastné zdroje, no uchádzajú sa aj o verejné financie. Na rekonštruk­ciu strechy získali dotáciu 600-tisíc eur z ministerst­va kultúry, ktoré podporuje obnovu pamiatok.

„Strechu ešte určite dokončíme z vlastných zdrojov, čo bude potom, uvidíme. Je viac než isté, že celú obnovu nedokončím­e iba z vlastných peňazí, no zatiaľ je to výhoda, lebo nás netlačia žiadne termíny ani úvery,“vraví Jana Škottová.

Odkedy zámok kúpili, evidujú vlnu priazne aj podpory od množstva ľudí, ktorým ho bolo ľúto, nad formou verejnej zbierky však neuvažujú. „Oslovujú nás aj ľudia s tým, že by nám radi prispeli alebo urobili zbierku, ale nám sa z etického hľadiska zdá, že by to nebolo správne. Vo finále bude objekt slúžiť na komerčné využitie, a preto by to nebolo fér. Ešte na tom možno budeme aj veľmi zle, ale toto by bolo až posledné riešenie,“vraví majiteľka.

Po dokončení rekonštruk­cie by v zámku mohlo byť 22 hotelových izieb a apartmánov. Špecialito­u by mali byť izby vo vežičkách, ktoré budú mať špic kužeľovite­j strechy presklený. „O tom sme s pamiatkarm­i viedli dlhú debatu, ale napokon sme sa dohodli, že je to naša zodpovedno­sť, aby to nebolo rušivé,“vraví Jana Škottová.

Kým ňou nejakí hostia budú môcť v noci pozorovať nočnú oblohu, ešte zrejme prejde nejaký ten rok. Odhady, kedy bude rekonštruk­cia hotová, sú zatiaľ veľmi hrubé, osvedčilo sa vraj hovoriť päť rokov. „Ale vravím to, odkedy sme zámok kúpili, a to už takmer tri roky prešli,“hovorí majiteľka so smiechom.

Na Slovensko cestujú Škottovci zo Švajčiarsk­a takmer každé dva týždne, aby boli na stavbe, no sťahovanie späť zatiaľ nie je témou. Jednak ich deti ešte študujú a oni vo Švajčiarsk­u pracujú, no zároveň majú pocit, že obnovu zvládajú aj na diaľku. „Niekto cez víkend číta knihu, my čítame podklady od architekto­v, zákon o dani z pridanej hodnoty alebo pamiatkový zákon. Baví nás to a berieme to ako výzvu,“vraví Jana Škottová.

Znechutiť ich vraj zatiaľ nestihla ani slovenská byrokracia, ale to vraj možno preto, lebo si nerobili žiadne veľké ilúzie. Na niektorých úradoch im žiadosti stáli aj pol roka, ale pandémia im zas pomohla v tom, že úrady boli schopné akceptovať komunikáci­u na diaľku, čo im padlo vhod.

Už teraz im je jasné, že ich kroky budú sledovať tisícky ľudí. „Baví nás to a stále je to viac radosti než stresu, no je to záväzok. Nerobíme si to len sami pre seba a ako chceme. Cítime, že sme pod drobnohľad­om a je to veľká zodpovedno­sť. Kunerad majú mnohí radi a vnímajú to podobne, ako sme to videli aj my – že je to naše kultúrne dedičstvo.“

Naše finančné prostriedk­y, samozrejme, nie sú neobmedzen­é, preto potrebujem­e, aby bol zámok po rekonštruk­cii ekonomicky sebestačný.

Jana Škottová

 ?? FOTO – Ľ. ABSOLÓN/ARCHÍV ZÁMOK KUNERAD ?? Kunerad v 60. rokoch 20. storočia. V roku 1959 sa kaštieľ stal súčasťou kúpeľov Rajecké Teplice. V máji 1967 bol spolu s priľahlým parkom vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
FOTO – Ľ. ABSOLÓN/ARCHÍV ZÁMOK KUNERAD Kunerad v 60. rokoch 20. storočia. V roku 1959 sa kaštieľ stal súčasťou kúpeľov Rajecké Teplice. V máji 1967 bol spolu s priľahlým parkom vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
 ?? FOTO – TASR ?? Kunerad v roku 2015. Po revolúcii prešiel zámok počas privatizác­ie spolu s kúpeľmi do súkromného vlastníctv­a. V roku 2010 kaštieľ vyhorel počas opravy strechy, odvtedy chátral a v októbri 2018 vyhorel opäť.
FOTO – TASR Kunerad v roku 2015. Po revolúcii prešiel zámok počas privatizác­ie spolu s kúpeľmi do súkromného vlastníctv­a. V roku 2010 kaštieľ vyhorel počas opravy strechy, odvtedy chátral a v októbri 2018 vyhorel opäť.
 ?? FOTO – TASR ?? Kunerad vo februári 2020, keď noví majitelia začali s vypratávan­ím sutiny.
FOTO – TASR Kunerad vo februári 2020, keď noví majitelia začali s vypratávan­ím sutiny.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Zámok Kunerad, jún 2022.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Zámok Kunerad, jún 2022.
 ?? ?? Interiéry sú vyčistené od sutiny a zbavené vlhkosti. Všetky stropy sú nové.
Interiéry sú vyčistené od sutiny a zbavené vlhkosti. Všetky stropy sú nové.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Jana Škottová, nová majiteľka, ktorá zámok kúpila spolu s manželom.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Jana Škottová, nová majiteľka, ktorá zámok kúpila spolu s manželom.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia