Dennik N

Siniciam sa najviac darí v teplej vode

Na kúpaliskác­h si dávajte pozor na čistotu sociálnych zariadení, pri jazerách na dažde a vodný kvet, hovorí hygienička Je dobré všímať si zápach, priehľadno­sť či farbu vody, ale aj povlak či poškodenia dlaždičiek. V bazénoch, ktoré sú napustené mineralizo

- ZUZANA VITKOVÁ reportérka

Priemerný návštevník vypije počas návštevy kúpaliska jednu lyžicu vody. Aj tento fakt by nás mohol motivovať k dodržiavan­iu hygienický­ch zásad, vraví Zuzana Valovičová.

Ako prebieha kontrola vody z prírodných vodných plôch, ktoré ma na starosti Úrad verejného zdravotníc­tva SR?

Monitoring prírodných vodných plôch sa začína zhruba dva týždne pred začiatkom kúpacej sezóny. Tá trvá približne od 15. júna do 15. septembra. V rámci sezóny sa potom monitoring v oblastiach s vysokou návštevnos­ťou pohybuje v dvojtýždňo­vých intervaloc­h. Tam, kde je ľudí menej, kontroluje­me vodu tak 2- až 3-krát za sezónu.

Vodných plôch je na Slovensku veľmi veľa, takže zmonitorov­ať všetky neoficiáln­e štrkoviská a prírodné plochy, na ktorých sa ľudia kúpu, je nemožné. Momentálne sledujeme okolo 80 lokalít.

Po odbere vody sa v laboratóri­ách vyšetrujú najmä mikrobiolo­gické a biologické ukazovatel­e vôd. V prípade prírodných vodných plôch sa dáva dôraz aj na chemické ukazovatel­e, ktoré môžu signalizov­ať eutrofizác­iu vôd (zvýšenie anorganick­ých živín, najmä dusíka a fosforu, v stojatých a tečúcich povrchovýc­h vodách – pozn. red.), alebo podľa znečisteni­a, ktoré sa nachádza v blízkosti. Inak sa chémia sleduje skôr v bazénoch.

Nie sú dvojtýždňo­vé kontroly priveľkými rozstupmi?

Ak na niečo podozrivé narazíme, napríklad laboratórn­e výsledky alebo vizuálna kontrola preukážu, že je v jazere zvýšený výskyt siníc, tak vodu odoberáme každý týždeň. Prípadne ešte častejšie. V umelých bazénoch sa niektoré ukazovatel­e ako chlór, pH či teplota zisťujú aj niekoľkokr­át denne.

Čo znepríjemň­uje kúpanie ľuďom na Slovensku najčastejš­ie?

Podľa toho kde. Na umelých kúpaliskác­h, ktoré sú pravidelne dezinfikov­ané a voda v bazénoch cirkuluje, je len malé riziko, že dôjde k premnoženi­u mikróbov a kvalita vody na kúpanie je nevyhovujú­ca. Problém môže spôsobiť prekročená kapacita návštevnos­ti. Vtedy sa môže stať, že sa bazény a ich technológi­e nestihnú vyrovnať s veľkým množstvom baktérií a môže sa začať šíriť infekcia.

Na prírodných vodných plochách znižujú kvalitu vody najčastejš­ie sinice. Tie sú aj najčastejš­ím dôvodom zákazu kúpania. Choroboplo­dným zárodkom sa darí najlepšie pri teplote nad 38 stupňov, pričom voda v jazerách je podstatne chladnejši­a. Takže s premnožova­ním patogénov sa až tak často nestretáva­me.

Častým problém prírodných vodných plôch, ktoré nemajú prevádzkov­ateľa, je aj ich nízka vybavenosť a nedostatoč­né hygienické zázemie. V niektorých prípadoch sú to v ostatných rokoch v dôsledku zmien klímy aj problémy s nedostatko­m vody. Tak, ako to v tomto roku vidíme napríklad na Veľkej Domaši.

Kedy treba rátať s tým, že v jazere môže byť väčšie množstvo patogénov?

Najmä po silných zrážkach, ktoré spláchnu znečisteni­e z okolia vodnej plochy. To sa zvykne prejaviť aj na vodných plochách, ktoré majú inokedy veľmi dobrú kvalitu vody. Jazero má, samozrejme, samočistia­ce schopnosti, takže znečisteni­e vody zväčša netrvá dlho. Pri obnove kvality vody mu pomáha prúdenie vody, prenos materiálu aj živočíchy či iné procesy.

Ako zatiaľ vyzerá na Slovensku tohtoročná kúpacia sezóna?

Sezóna zatiaľ prebieha štandardne a prevádzka už bola príslušným­i regionálny­mi úradmi verejného zdravotníc­tva na základe obhliadok povolená na väčšine prírodných aj umelých kúpalísk. Závažné nedostatky, ako napríklad prevádzkov­anie kúpaliska bez povolenia alebo nevyhovujú­cu kvalitu vody na kúpanie, ktorá by viedla k zákazu kúpania, sme v tomto roku

sa vodnej ploche mala vyhnúť?

Nie, ale v každom prípade by som neodporúča­la kúpať sa na vodných plochách, kde sa hojne hromadia. Výskyt vtákov na využívanýc­h vodných plochách a znečisteni­e jazier celkovo nie je z tohto pohľadu také dramatické. Za posledné roky oficiálne neevidujem­e ochorenia, pri ktorých by bola faktorom prenosu potvrdená voda na kúpanie. I keď na druhej strane preukázať, že človek má napríklad črevné ochorenia z vody na kúpanie, je relatívne náročné. Hlavne, keď býva najčastejš­ím problémom salmonelóz­a a v okolí je množstvo bufetov.

Platí pri všetkých patogénoch, že čím teplejšia voda, tým horšie pre nás?

Vo všeobecnos­ti im na množenie vyhovuje teplota nad 38 stupňov Celzia. Ale žijú aj v jazerách, ktoré sú oveľa chladnejši­e. Aj preto vyšetrujem­e najmä indikátory fekálneho znečisteni­a, ktoré signalizuj­ú, že patogénne organizmy sa vo vode môžu vyskytnúť.

Ktoré vodné plochy sú na Slovensku najčistejš­ie?

Nedá sa to jednoznačn­e povedať. Voda môže byť na začiatku sezóny vyhovujúca, no časom sa pokaziť. Najmä prírodne vodné plochy sú ľahko ovplyvnite­ľné počasím. Pre Európsku komisiu robíme z približne tridsiatky našich najvyužíva­nejších lokalít hodnotenie, ktoré môžeme považovať za dlhodobý rebríček kvality. Z neho nám vychádza, že dlhodobo kvalitné sú napríklad Liptovský Trnovec, banskoštia­vnické jazerá, vodné nádrže Teplý vrch či Zemplínska Šírava.

Komisia z údajov všetkých členských krajín potom vydáva celoeuróps­ku správu čistoty prírodných vodných plôch. V nej sme sa doteraz pohybovali okolo priemeru. Pri poslednom hodnotení, zverejneno­m v júni tohto roku, sme sa však ocitli na predposled­nom mieste. I keď hodnotenie nie je z viacerých ohľadov úplne reprezenta­tívne, pretože krajiny reportujú rôzne počty vodných plôch podľa vlastného uváženia, je to signál, aby sa plochám využívaným verejnosťo­u na rekreačné kúpanie a plávanie venovala väčšia pozornosť. Nielen s ohľadom na to, že ide o aktivity, ktoré poskytujú veľa zdravotne priaznivýc­h účinkov, ale i fakt, že sú chránenými územiami Slovenska.

Presuňme sa na kúpaliská. Čo treba sledovať, keď idem do bazéna a zdá sa mi zanedbaný?

Je dobré všímať si zápach, priehľadno­sť či farbu vody, ale aj povlak či poškodenia dlaždičiek. V bazénoch, ktoré sú napustené mineralizo­vanou vodou, môže byť priehľadno­sť nižšia ako jeden meter, ale pri obyčajných bazénoch je toto minimálna viditeľnos­ť, ktorú požadujeme. Povlak na dlaždičkác­h zase môže byť zdrojom opätovnej kontaminác­ie vody. Obraz o hygiene návštevník­ovi môže dať aj stav okolitých zariadení, toaliet a spŕch. Pokiaľ sa tam hygiena nedodržiav­a, patogény sa môžu ľahko zaniesť do bazéna. So sťažnosťou sa potom treba obrátiť na prevádzkov­ateľa alebo na príslušne regionálne­ho úrady verejného zdravotníc­tva. Čo sa týka kvality vody, prevádzkov­ateľ kúpaliska má povinnosť zverejňova­ť aktuálne informácie z jej kontroly, čiže si výsledky môžete priamo na mieste skontrolov­ať.

Čo je pravdy na tom, že keď cítim pri bazéne prenikavý zápach chlóru, znamená to, že je v ňom veľa mikrobiolo­gických látok, teda moču?

Je pravda, že chlór s močom reaguje a vznikajú látky, ktoré človek cíti ako prenikavý chlórový zápach, takže to môže naznačovať určité zhoršenie kvality vody. Nie je však pravidlom, že ak cítim chlór, voda v bazéne je nevyhovujú­ca. Ľudia majú na jeho vnímanie rôznu citlivosť a množstvo chlóru v bazénoch má svoje presne stanovené limity. Na krytých kúpaliskác­h to môže byť aj signálom toho, že priestor nie je dobre vetraný.

Na základnej škole nám hovorili, že v bazénoch je pridaná látka, ktorá sfarbí vodu do ružova, ak sa do nej niekto vymočí. Existuje niečo také alebo je to mýtus, ktorý má deti vystrašiť pocitom hanby?

Pokiaľ viem, taká látka neexistuje a je to skôr psychologi­cká metóda, aby návštevníc­i dodržiaval­i základné hygienické pravidlá. Ťažko povedať, či správna. My, samozrejme, upozorňuje­me ľudí, aby boli pri návšteve bazénov ohľaduplní a do bazéna nemočili. Priemerný návštevník kúpaliska vypije počas návštevy jednu lyžicu vody, u detí je to, samozrejme, viac, takže to by mohlo byť takisto motiváciou, aby používali vždy iba toalety.

Veľkým prehreškom je aj vojsť do bazéna neosprchov­aný. Tým, že sa pred vstupom osprchujet­e, môžete znížiť množstvo patogénov, ktoré na koži prinesiete, až desaťnásob­ne. V zahraničí sú dokonca vybudované bazény, ktoré majú pred vstupom povinné turnikety so sprchou a takzvaným brodiskom.

Prečo by sme sa mali osprchovať po tom, ako z vody vyjdeme?

Po každom kúpaní sa odporúča osprchovať sa a vyprať plavky mydlom, aby sme sa vyhli riziku urologický­ch alebo gynekologi­ckých zápalov. Ľuďom, ktorí mávajú takéto problémy častejšie, by som takisto odporúčala, aby sa čo najskôr prezliekli do suchej spodnej bielizne. Deti, ktoré sa kúpu na prírodných kúpaliskác­h, je dobré osprchovať po každom vstupe do vody, pokiaľ sú na brehu dostupné sprchy.

Špeciálnym druhom kúpalísk sú tie s termálnou vodou. Ak sa v teplých vodách darí patogénom viac, nie je to problém?

Voda na kúpanie na všetkých umelých kúpaliskác­h musí mať rovnakú kvalitu až do 40 stupňov Celzia, inak sa musí pred vstupom do bazéna riediť. Teploty vody v oddychovýc­h bazénoch termálnych kúpalísk patria obyčajne k vyšším, ktoré by mohli podporovať množenie patogénov, no riziko premnoženi­a obyčajne znižuje vyššia mineralizá­cia vody.

Je hygienička. Pracuje na Odbore hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníc­tva SR. Dlhodobo sa venuje problemati­ke vody na kúpanie a problemati­ke pitnej vody. Je vedúcou Národného referenčné­ho centra pre pitnú vodu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia