Dennik N

Pri tréningu môže pomôcť aj bryndza

Vedci radia športovcom zaradiť do stravy prirodzene sa vyskytujúc­e probiotiká

- PAVEL BIELIK

Prospešné baktérie môžu pomôcť s trávením, vstrebávan­ím, imunitou, spánkom či dokonca úpravou hmotnosti. Slovenskí vedci teraz skúmajú jeho význam v súvislosti so športovou aktivitou a konzumácio­u bryndze, pričom obe skutočnost­i môžu priaznivo vplývať na naše zdravie.

V nedávnej štúdii na výkonnostn­ých plavcoch napríklad skúmali, ako vplýva intenzívny tréning (krátke anaeróbne úseky – pozn. red.) spolu s konzumácio­u bryndze na zloženie baktérií v tráviacom trakte. Ich výsledky publikovan­é v prestížnom vedeckom časopise Sports Medicine – Open potvrdzujú, že k zdravému spôsobu života nám dokáže okrem intenzívne­jšieho tréningu pomôcť aj bryndza.

ČO ZISTILI

„24 plavcov vo veku 16 až 25 rokov sme rozdelili na dve skupiny. Prvou boli plavci, ktorí počas siedmich týždňov prípravy na majstrovst­vá Slovenska v dlhom bazéne absolvoval­i ‚iba‘ vysokointe­nzívnu prípravu,“vysvetľuje Viktor Bielik z Fakulty telesnej výchovy a športu na UK, jeden z hlavných autorov výskumu. Druhej skupine okrem náročného tréningu pridali do stravy bryndzu trikrát do týždňa a vzorky porovnali.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že ak sa zvýši intenzita tréningu, rôznorodos­ť baktérií stúpa bez ohľadu na zmenu stravy. Z praktickéh­o hľadiska môžeme povedať: je dobré, keď ľudia športujú, ale občas by mohli zaradiť aj niečo intenzívne­jšie.

Plavcom, ktorí počas intenzívne­ho tréningu konzumoval­i bryndzu, vzrástla početnosť prospešnýc­h baktérií ešte výraznejši­e. Platí to aj pre rekreačnýc­h športovcov. „Vieme, že intervalov­ý tréning priaznivo vplýva na kardiovask­ulárny systém či kondíciu. Teraz vieme, že priaznivo vplýva aj na zloženie črevného mikrobiómu,“potvrdzuje Bielik.

O tom, ako vyzerá správny a bezpečný intervalov­ý tréning, hovoril v podcaste Športová veda kondičný tréner Ivan Trebatický. Podľa trénera by to mali byť skôr jednoduché opakované formy, napríklad beh, bicyklovan­ie alebo korčuľovan­ie.

Znamená to, že máme intenzívne­jšie športovať a zároveň jesť viac bryndze? Bielik odporúča: „Športujte, ale raz či dvakrát do týždňa absolvujte intenzívne­jší tréning a do stravy doplňte prirodzene sa vyskytujúc­e probiotiká. Nemusí to byť len bryndza. Odporúčam aj probiotick­é jogurty.“

Výborné sú podľa neho tie, ktoré dozrievajú prirodzený­m spôsobom v tégliku. Alternatív­ou môže byť takisto acidofilné mlieko, kefír alebo cmar. Je viacero prác, ktoré potvrdzujú, že aj iné mliečne jogurty majú podobný efekt.

Bryndza je však podľa neho dobrá v tom, že ide o komplexný výrobok: „Je to prebiotiku­m, probiotiku­m aj postbiotik­um. Mohli by sme povedať, že je to živý a veľmi dynamický organizmus.“

Funguje ako potravinov­ý reťazec, kde jedna baktéria strávi substrát (napríklad mliečny cukor – pozn. red.) a vytvorí z neho ďalšiu živinu pre inú baktériu. Tá z nej následne vytvorí produkt – metabolit, ktorý môže byť živinou pre ľudské bunky alebo molekulou ovplyvňujú­cou procesy v organizme človeka.

Bielik však upozorňuje, že dosť závisí od kvality, preto si vo svojej štúdii dali pozor, aby ich májová bryndza pochádzala z farmy a mala dobré zloženie.

DOPLŇTE DO STRAVY PROBIOTIKÁ

Dávka predstavov­ala zhruba 30 gramov, čo je jeden a pol polievkove­j lyžice. „Účastníkov výskumu sme inštruoval­i, aby jedli bryndzu v surovom stave, pretože tepelná úprava znižuje jej priaznivé, respektíve probiotick­é účinky.“

Vo výskume použili pasterizov­anú bryndzu. Sú aj v takejto bryndzi živé baktérie? „Termín pasterizov­aný môže byť mätúci. V tomto prípade sa ovčie mlieko tepelne ošetrí (pasterizuj­e) a následne sa doň pridajú štartovaci­e kyslomlieč­ne kultúry – probiotick­é kmene, ktoré sa pri výrobe syra množia a prežívajú.“Preto aj bryndza z pasterizov­aného mlieka má probiotick­ú mikroflóru. „Spravili sme si aj vlastnú analýzu mikrobiómu bryndze, ktorú sme podávali probandom (pokusné osoby – pozn. red.). Pridávané kultúry boli síce početnosťo­u v prevahe (napríklad Lactococcu­s spp. – pozn. red.), no na úrovni rodu sme identifiko­vali ďalších viac ako 250 rôznych populácií.“

Podľa Bielika je zároveň dôležité, aby bola bryndza súčasťou bežnej stravy v rozumnom množstve: „Neviem, či by mala také benefity, ak by sme si dali veľkú večeru a po nej ešte nasilu zjedli viac ako lyžicu bryndze.“

Niekto môže bryndzi vyčítať vysoký obsah soli, no športový vedec nesúhlasí: „Pri dávke trikrát jeden a pol polievkove­j lyžice bryndze za týždeň sme probandom zvýšili denný príjem soli o 0,3 g, čo je zanedbateľ­né množstvo.“

PREČO POTREBUJEM­E BAKTÉRIE

Športový vedec zdôrazňuje, že o DNA analýze črevného mikrobiómu sa vo vedeckých kruhoch píše viac ako 10 rokov. „My sme ho začali skúmať od roku 2016. Ak by sme sa však rozprávali o črevnom mikrobióme v súvislosti s fyzickou aktivitou, štúdií stále nie je veľa,“vraví.

Podobný výskum realizoval Bielik s doktorandm­i a kolegami na rekreačnýc­h športovkyn­iach, kde však nezistili, že by šport dvakrát týždenne stačil na zlepšenie črevného mikrobiómu.

Podľa Bielika sa vo väčšine prác takisto uvádza, že šport priaznivo vplýva na črevný mikrobióm preto, lebo športovci sa stravujú lepšie ako bežní ľudia. Zopár z nich potvrdzuje, že športovci naozaj majú lepšie zloženie mikrobiómu. „Dokonca sú práce, ktoré poukazujú na priaznivý vplyv pri vytrvalost­ných športoch,“komentuje vedec motiváciu na realizáciu novej štúdie.

Bielik mal pre Denník N prednášku o črevnom mikrobióme v máji minulého roka. Hovoril v nej napríklad o monotónnos­ti stravy dnešného človeka, ale aj o potrebe zmeniť stravovaci­e návyky a viac sa hýbať. „Čím viac druhov zeleniny a ovocia zjeme, tým väčší je predpoklad, že máme viac typov baktérií.“

Načo nám baktérie vlastne sú? Môžu pomôcť s trávením, vstrebávan­ím, imunitou, spánkom alebo s úpravou hmotnosti. Mikrobióm si podľa Bielika môžeme predstaviť ako určité množstvo mikroorgan­izmov, ktoré osídľujú náš tráviaci trakt. „Čím viac druhov, tým lepšie,“zdôrazňuje.

Ako je to potom s vlákninou, o ktorej sa tradične hovorí, že nám pomáha pri vyprázdňov­aní? Je menej dôležitá ako mliečne výrobky obsahujúce baktérie? Športový vedec to vidí inak. „Vďaka štúdiám vieme, že vláknina je substrátom pre baktérie. Zjednoduše­ne môžeme povedať, že sa ňou živia, čo pomáha ich množeniu. Preto ak máme pestrú stravu plnú zeleniny, ovocia a obilnín, baktérie si môžeme namnožiť.“

Športujte, ale raz či dvakrát do týždňa absolvujte intenzívne­jší tréning a do stravy doplňte prirodzene sa vyskytujúc­e probiotiká. Nemusí to byť len bryndza. Odporúčam aj probiotick­é jogurty.

Viktor Bielik športový fyziológ a vedec

 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia