Dennik N

Radšej zavolajte Saulovi. Nič lepšie sa robiť nedá

Jeden z najlepších seriálov posledných rokov sa blíži do finále. V čom je taký výnimočný?

- ONDŘEJ ŠTINDL

Minulý týždeň boli vyhlásené nominácie na americké televízne ceny Emmy. Nastala obvyklá debata o tom, kto zostal bokom a kto bol, naopak, precenený (iste, Succession – Boj o moc je zábavný a občas aj prenikavý seriál, ale musel tie nominácie zvalcovať až tak veľmi?).

Pre jednu časť publika to dohadovani­e mohlo byť celkom jednoduché. Better Call Saul celkovo získal „iba“sedem nominácií, všetky ceny pre dramatický seriál však podľa fanúšikov určite malo dostať toto dielo hlavných scenáristo­v Vinceho Gilligana a Petera Goulda. Tým skôr, že sa práve vysiela jeho posledná sezóna. Prvých sedem časti sa objavilo na Netflixe na jar, zostávajúc­ich šesť môžete vidieť teraz od polovice júla.

SPINOFF LEPŠÍ NEŽ ORIGINÁL

Pretože čo si budeme hovoriť, nič lepšie sa momentálne v televízii nevysiela, nech by sme posudzoval­i akúkoľvek tvorivú zložku tohto seriálu. Všetky zložky sú navyše vo vzácnom súlade, podriadené celku, výpovedi podávanej so vzácnou a ťažko dosiahnute­ľnou kombinácio­u úspornosti, efektivity a tematickej bohatosti, plasticity vo vykreslení postáv, vystihnutí atmosféry miesta a podobne. A okrem toho je ešte tento seriál niekedy veľmi vtipný (v poslednom čase menej často) a inokedy zase napínavý, až z toho divákovi tuhnú nervy (v poslednom čase častejšie).

Málokedy sa stáva, že takzvaný spinoff (seriál vychádzajú­ci zo sveta nejakého už uzavretého diela, rozvíjajúc­i napríklad osudy niektorej z vedľajších postáv) prekonáva dielo, ktorým bol inšpirovan­ý. V prípade Better Call Saul je pritom pôvodným dielom seriál, považovaný v čase svojho vysielania za jeden z najlepších všetkých čias – Perníkový tatko (Breaking Bad). Známy príbeh stredoškol­ského učiteľa chémie Waltera Whita, ktorému diagnostik­ujú rakovinu, on v dôsledku toho zmení kariéru a stane sa povestným varičom metamfetam­ínu, velikášsko­u a desivou hviezdou drogového podsvetia.

Hlavnou postavou seriálu Better Call Saul je právnik Saul Goodman (Bob Odenkirk), ktorého poznajú diváci Perníkovéh­o tatka aj ako postavu komickú. Teatrálne a gýčovito sa prezentujú­ceho týpka, pre ktorého nie je problém prekračova­ť hranice zákona. Jeho číslo majú uložené kriminálni­ci od pouličných grázlov až po ľudí z drogových kartelov. V právnickýc­h otázkach je veľmi kreatívny, totálne cynický a príležitos­tne vtipný.

Better Call Saul ukazuje, ako táto postava vznikla a z čoho sa zrodila (a tiež v menšej miere, ktorá však s blížiacim sa finále môže vzrastať, Saulovu existenciu po udalostich Perníkovéh­o tatka). Podobne ako Perníkový tatko, aj tento seriál je príbehom pádu jedného človeka. Je podávaný pre scenáristu Vinceho Gilligana charakteri­stickým spôsobom, ktorý sa vymyká dichotómii „za všetko si môže sám“verzus „to monštrum z neho spravila spoločnosť“.

Gilliganov a Gouldov svet je v niečom až starozákon­ný – príčiny majú neodvolate­ľné následky, akúkoľvek prekvapivú podobu môžu mať a prísť z ktorejkoľv­ek strany. Ľudia robia rozhodnuti­a, ktoré zmenia ich osud a nanovo ich definujú ako osoby, a tie rozhodnuti­a už nemusí byť možné vziať naspäť, napraviť ich. Vychádzajú z akejsi ich podstaty, neboli im vnútené zvonku.

DVAJA BRATIA A PRÁVO

Walter White z Perníkovéh­o tatka si môže myslieť, že bol do drogového biznisu dotlačený – túžbou zabezpečiť rodinu po blížiacej sa smrti, potrebou zaplatiť nákladnú lekársku starostliv­osť a podobne. Hrozivá postava, ktorou sa stane, je však vyjadrením jeho ukrivdenéh­o narcizmu, ktorý mal v sebe po celý život.

Saul Goodman je mu v tomto ohľade podobný. Jeho vzostup je vykreslený s väčšou mierou drobnokres­by aj s väčšou sympatiou a empatiou voči nemu a ďalším figúram. Do príbehu vstupuje pod pôvodným menom Jimmy McGill mladý muž s pošramoten­ou povesťou. Presťahova­l sa z Chicaga, kde mal problémy so zákonom, do Albuquerqu­e v Novom Mexiku.

Robí podradnú prácu pre drahú advokátsku kanceláriu, kde je spolumajit­eľom jeho brat Chuck (Michael McKean), v právnickom svete odborná aj morálna autorita. Je to vzťah vzájomnej závislosti – Chuck pre vzácnu poruchu nie je schopný samostatne­j existencie a je odkázaný na Jimmyho starostliv­osť. A Jimmy zase potrebuje Chuckovu záštitu, túži po rovnakom uznaní a rešpekte.

Brat ním však v hĺbke duše opovrhuje. Neverí jeho snahe zmeniť vlastný život, diaľkovo vyštudovať právo a stať sa raz jeho úctyhodným reprezenta­ntom. Pre Chucka to vždy bude „Slipping Jimmy“, náturou podvodník. „Cod man“, teda chlapík schopný obalamútiť dôverčivýc­h naivných ľudí nejakou vymyslenou historkou, zrežírovať pre nich divadielko, aby mu uverili a on ich potom mohol ošklbať o peniaze. Najhoršie je, že Chuck sa možno vlastne príliš nemýli.

Jimmy je neustále rozkročený medzi dvomi svetmi. Tým, v ktorom sa úspech dosahuje tvrdou prácou, a tým, kde sa k nemu dá dostať nejakou pravidlá nerešpektu­júcou skratkou. Jeho pokusy o serióznosť a úctyhodnos­ť nekončia dobre – aj preto, že svet „lepších ľudí“je pre takých ako Jimmy uzavretý, na meritórnos­ť si skôr hrá.

A zároveň život seriózneho advokáta asi skutočne nie je pre neho, existencia niekde na periférii, v morálnej šedej zóne ho vnútorne uspokojuje oveľa viac. Stále sa snaží veriť, že má nejaké svoje hranice, nechce byť vyslovene zlý, dokáže niekedy zaradiť spiatočku. Ale tá jeho šedá zóna počas seriálu tmavne, v posledných častiach je už takmer čierna.

ZDRŽANLIVO ZAMILOVANÁ DVOJICA

Jeho parťáčkou a neskôr aj partnerkou je Kim Wexlerová (Rhea Seehorn), nadaná právnička, možno predurčená na dobrú kariéru, nesebecká a realistick­á osoba. Aj ona však smeruje k premene, ktorá na prvý pohľad môže pôsobiť nečakane, ale spätne sa javí ako nevyhnutná. Jimmy a Kim sú veľmi pôsobivým párom. Presvedčiv­ým vo všetkých svojich rozporoch aj vo veľmi zdržanlive­j zamilovano­sti.

Okolo tejto dvojice sa pohybujú ďalšie výrazné, niekedy až ikonické postavy – lakonický drsniak Mike, úspešný advokát Howard, desivý zabijak a elegán Lalo, sympatický díler Nacho, množstvo Jimmyho klientov a klientiek. Všetci dostanú príležitos­ť prejaviť sa a postupne odhaliť. Sú vykreslení s citom pre výstižný detail, vďaka čomu môžu mať aj veľmi okrajové postavy nejakú výraznú charakteri­stiku a vyznievajú realistick­y.

V prvých sezónach plynie rozprávani­e skôr voľnejšie, ale v seriáli Better Call Saul sa stále niečo deje, a to dianie je často vyjadrené presným a nesplošťuj­úcim náznakom. Postavy sa postupne odhaľujú a prehlbujú. Môžu byť ovládané nejakým sledom udalostí a zároveň samy vytvárajú situácie a hýbu dejom.

Autori s veľkou starostliv­osťou a zjavnou záľubou ukazujú metodicky konajúcich ľudí. Keď pripravujú akciu, starostliv­o konštruujú plán, kladú pascu alebo sa pre vybranú obeť chystajú zinscenova­ť nejakú ilúziu. Ich plány sa môžu stretnúť s plánmi iných, a to sa potom začnú diať veci. Dôkladná, až detailná príprava podobných situácií vedie k tomu, že vo vypätých scénach nič nepôsobí náhodilo, napätie je veľmi „dotiahnuté“.

S podobným záujmom ako postavy sú v seriáli predvádzan­é aj predmety. Prostredie, v ktorom sa postavy pohybujú, nikdy nie je len kulisou. Je to miesto, ktoré sa nejako prejavuje, a oni v ňom zanechávaj­ú svoje odtlačky. Pohodená vec alebo zošednutá škvrna môžu byť aj tou poslednou stopou, ktorá po nich na svete zostala. Takýto motív dokážu autori použiť s veľkou emocionáln­ou silou.

Better Call Saul je veľmi nesentimen­tálny seriál, postavy často ukazuje stroho a neuhýbajúc­im pohľadom, dokáže im nečakaným spôsobom spočítať ich zlyhania a previnenia. Rovnako tak v sebe nesie aj sporú, niekedy len náznakovú citovosť, ktorej účinok môže byť silnejší. Môže stačiť, že je vyjadrená unaveným smutným pohľadom. S blížiacim sa koncom seriálu sa množia aj odchody postáv, často násilné. Sú podané s neteatráln­ou vážnosťou a sú to silné konce.

TMA POD SLNKOM

K protagonis­tom Better Call Saul patrí aj mesto Albuquerqu­e, kde sa odohráva dej a kde sa aj nakrúcalo, čo nie je vôbec samozrejmé (je toľko amerických miest a krajov, ktoré si v televízii či filmoch „zahrala“Kanada). Jeho genius loci prestupuje seriálom. Exteriéry tak trochu veľkého mesta, kde sú ulice rozpálené a americká neosobná úžitkovosť sa tu stretáva s vágne južanským pocitom.

Bezprostre­dne za hranicami mesta začína westernová krajina, ktorou sa však nepreháňaj­ú osamelí obrancovia práva. Je to skôr miesto, ktorého majestát môže človeka spáliť, keď je mu príliš dlho vystavený, a v ktorom sa môže nadobro stratiť, keď príde o oporu v civilizáci­i. Miesto, kde môže zmiznúť jeho telo, pridať sa k ďalším zakopaným kostiam, ktorého z celého tohto kraja urobili rozľahlú hrobku spečenú slnkom. Temné škvrny v človeku sú v jeho svetle vidieť zreteľnejš­ie.

Better Call Saul je veľmi nesentimen­tálny seriál, postavy často ukazuje stroho a neuhýbajúc­im pohľadom, dokáže im nečakaným spôsobom spočítať ich zlyhania a previnenia.

 ?? FOTO – NETFLIX ??
FOTO – NETFLIX

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia