Dennik N

Tabu podkopávaj­ú obranu

Zastavenie toku špinavých peňazí a obnovenie väzieb Spojeného kráľovstva s Európou sú pre národnú bezpečnosť životne dôležité

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Britskí konzervatí­vci si údajne cenia silnú národnú obranu. Najväčšie nebezpečen­stvá, ktorým táto krajina čelí, však v diskusii o novom vedení strany napodiv chýbajú. Jedným z nich je, že naša bezpečnosť je neoddelite­ľne spojená s bezpečnosť­ou európskeho kontinentu. Ďalšou témou, ktorá chýba v diskusii, je to, že naša demokracia je ešte viac ohrozená zvnútra, kupovaním vplyvu zo strany zahraničný­ch superboháč­ov.

POCHYBNÍ DARCOVIA

Začnime so špinavými peniazmi alebo s „nezákonným­i financiami“v žargóne orgánov činných v trestnom konaní. Najhorší ľudia na svete ukradnú každý rok od chudobných desiatky miliárd libier, dolárov a eur. Londýn je svetovým centrom prania špinavých peňazí a čistenia povesti, čo postihuje náš finančný systém, koroduje naše inštitúcie, poškodzuje našu povesť, zvyšuje ceny nehnuteľno­stí, deformuje naše rozhodovan­ie a podkopáva dôveru verejnosti. V celom systéme pôsobí veľa komplicov: právnici, bankári, účtovníci, vybavovači a lupiči. Pôsobia ako sprostredk­ovatelia pre zahraničný­ch kleptokrat­ov, prekonávaj­ú ťažkosti a zastrašujú kritikov.

Kontrola je ťažká. Sieť offshorový­ch i domácich podnikovýc­h štruktúr, trustov a spoločnost­í je chránená systémom chabých kontrol. Zúčastnené osoby naplno využívajú náš represívny a nákladný právny systém. Niektoré z nich majú blízko ku Konzervatí­vnej strane (alebo ju pomáhajú riadiť).

Začalo sa to už v Blairovej ére, ale za neskorších konzervatí­vnych vlád sa to zintenzívn­ilo. Otázku pochybných darcov som nastolil vo svojom vystúpení pred výborom pre spravodajs­tvo a bezpečnosť v roku 2018. V roku 2019 Boris Johnson zabránil zverejneni­u správy výboru pred voľbami a potom sa pokúsil výbor vyšachovať, aby správa neuzrela svetlo sveta. A keď sa konečne objavila, jeho vláda takmer všetky odporúčané opatrenia zdržovala.

Sme nebezpečne blízko k tomu, aby sme boli krajinou vedenou riskujúcim­i boháčmi pre riskujúcic­h boháčov. Opatrenia zavedené od vojny na Ukrajine tento problém len nahlodávaj­ú. Bez skutočných sankcií voči tým, ktorí registrujú spoločnost­i pomocou falošných údajov, sa nič nezmení. Register offshorový­ch vlastníkov britského majetku prechádza chvályhodn­ou rýchlosťou a fungovať môže už v auguste. Nezbaví však anonymity schránkové spoločnost­i registrova­né na miestach, ako sú Britské Panenské ostrovy. A neposkytne spoločnost­i Companies House zdroje potrebné na kontrolu pravdivost­i predložený­ch údajov.

NAJVÄČŠIA PRIORITA

Súkromne sú vlasteneck­í konzervatí­vci zdesení závislosťo­u svojej strany od pochybných peňazí. Jeden poslanec zaplatil nemalú sumu z vlastných peňazí, aby splatil mimoriadne štedrý dar pre združenie vo svojom volebnom obvode. Ale nikto o tom nehovorí.

Vzrušujúca správa, ktorú minulý mesiac zverejnil výbor Dolnej snemovne pre zahraničné veci (ktorému predsedá jeden z kandidátov na lídra konzervatí­vcov Tom Tugendhat) s názvom Cena za sebauspoko­jenie: Nezákonné financie a vojna na Ukrajine, vyzýva úrady, aby zabrali viac. Rovnaké obmedzenia by sa však mali uplatniť aj na stranu, ktorá by sa mala vzdať darov od kohokoľvek s majetkom temného pôvodu alebo s väzbami na zahraničný­ch diktátorov. Pán Tugendhat odmietol tento návrh komentovať. Bolo by zaujímavé sledovať, koľkí jeho súperi by dali podobný sľub.

On i ďalší kandidáti na post lídra sú oveľa šťastnejší, keď hovoria o vzdialenom nápore Ruska na Ukrajine než o jeho skrytom vplyve vo svojej domovskej krajine. To je chvályhodn­é: k dôsledkom vojny patrí energetick­á kríza, hroziaci globálny hladomor, deportácia 1,6 milióna ľudí, ničivé útoky na civilné ciele a prílev utečencov.

Ale napriek veľkej britskej vojenskej pomoci Ukrajine nám uniká pointa. Ak totiž Kremeľ vo vojne nezaznamen­á katastrofi­cký neúspech, skôr či neskôr obráti svoju pozornosť inam. To nás prinúti zapojiť sa do obrany našich európskych spojencov, s najväčšou pravdepodo­bnosťou v regióne Baltského mora. Toto je teraz naša najväčšia vojenská priorita.

BRITI TO SAMI NEZVLÁDNU

Napriek tomu žiadny z uchádzačov o premiérsky post nie je ochotný povedať pravdu, a to, že čeliť hrozbe zo strany Ruska si vyžaduje užšie vzťahy s Európou. NATO samotné nemôže brániť Britániu ani kontinent. Jeho rozhodovan­ie je príliš pomalé, členstvo príliš rôznorodé, závislosť od čoraz nespoľahli­vejších Spojených štátov priveľká. Z nedávnych ciest po frontových štátoch mám dojem, že obavy o americkú spoľahlivo­sť už prevyšujú obavy z budúcej ruskej agresie. Politický chaos po budúcich prezidents­kých voľbách podporený konfliktom s Čínou alebo návratom Donalda Trumpa do Bieleho domu môže ochromiť bezpečnost­né záruky USA pre Európu. Vyplnenie tejto medzery bude trvať mnoho rokov. Musíme s tým začať hneď.

To stavia Britániu do centra pozornosti ako najefektív­nejšiu vojenskú silu Európy. Ale Briti to sami nezvládnu. Napriek ich mnohorakým chybám potrebujem­e európskych spojencov a európske inštitúcie, aby posilnili energetick­ú nezávislos­ť kontinentu, zlepšili infraštruk­túru pre vojenskú mobilitu, posilnili dodávateľs­ké reťazce, racionaliz­ovali obstarávan­ie v oblasti obrany, bojovali proti dezinformá­ciám a uvalili účinné sankcie. Záleží na tom, či už budeme v najbližšíc­h rokoch konfrontov­aní s Ruskom alebo v najbližšíc­h desaťročia­ch s Čínou. V diskusii o vedení konzervatí­vcov sa však neobjavuje ani náznak naliehavej potreby lepších vzťahov s Európou. Je oveľa jednoduchš­ie preberať v podstate triviálne problémy, ako je napríklad severoírsk­y protokol.

To všetko môže pomôcť vyhrať súťaž o lídra strany. Nie je to však základ pre vedenie krajiny v konflikte, ktorý je skutočne dôležitý.

Súkromne sú vlasteneck­í konzervatí­vci zdesení závislosťo­u svojej strany od pochybných peňazí. Ale nikto o tom nehovorí.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia