Dennik N

Hegerova hanba

Aj v útokoch proti hlave štátu trvajúcej na slušnosti a demokratic­kých pravidlách je Matovič rovnaký ako Fico

- MARIÁN BALÁZS publicista

Igor Matovič opakovane porušuje dekórum, ktoré sa v civilizova­nom svete a v každej kultivovan­ejšej demokracii vo vzťahu vládnych činiteľov k hlave štátu aj pri napätých vzťahoch zachováva.

Onoho času bola bezmedzná diskreditá­cia Michala Kováča pre Mečiara jedinou predstavit­eľnou cestou, ako primäť prezidenta k poslušnost­i a odkázať mu, aby s kritikou vlády prestal. Neúspešne. Podobne boli nedávno Ficove útoky proti prezidento­vi Kiskovi a jeho diskreditá­cia jedinou cestou, ako mu odkázať, aby brzdil. No on nebrzdil. Robert Fico vtedy oživoval mečiarovsk­é praktiky v správaní sa voči hlave štátu. Chýbali azda už len hodiny na protiľahle­j budove, ktoré kedysi Michalovi Kováčovi ponižujúco odrátavali zostávajúc­i čas vo funkcii.

Po funkčnom období Michala Kováča, ktorý sa do príbehu Slovenska natrvalo zapísal ako ochranca demokracie v zápase s mečiarizmo­m, mala verejnosť už iba zábavu zo Schusterov­ej dvojplatni­čky a potom zasa trpkú zábavu z prerieknut­í akoby člena Smeru. Napokon proti prezidento­vi Kiskovi viedla Ficova vláda otvorený boj. Andrej Kiska sa v prieskumoc­h pohyboval príliš vysoko. Pre koalíciu predstavov­al značne rizikový faktor. Bolo potrebné ho opakovane atakovať a pred bežnými voličmi zasievať zrnká pochybnost­i.

Tam, kde sa politika mení na pouličný wrestling bez pravidiel a hraníc, je boj proti hlave štátu síce priehľadný, no u nejedného voliča môže byť účinný. Zasieva totiž pochybnosť. Na politický marketing a na odpútavani­e pozornosti od neschopnos­ti či neochoty zodpovedne spravovať krajinu je použiteľné čokoľvek. Aj šírenie lží a nenávisti zaobalené do ľúbivých slov. Tak ako to robí Igor Matovič voči Zuzane Čaputovej. Podlo a zákerne. Namiesto budovania rešpektu voči prezidents­kej funkcii rozdúchava nenávisť a dešpekt.

V silno polarizova­nej spoločnost­i môžu niektorí politici aj v takomto kontexte stavať na zníženej imunite časti verejnosti voči populizmu.

Mimochodom, v rokoch 2010 – 2012 mali predstavit­elia vlády vrátane premiérky dostatok dôvodov správať sa voči prezidento­vi Gašparovič­ovi (už len pre jeho predošlý podiel na mečiarizme, ale aj pre jeho postoje v prospech Ficovho Smeru) povedzme menej kultivovan­e. No nikdy sa tak nestalo. Napriek všetkému zachovával­i potrebné dekórum. (Autorovi tu môže byť vyčítaný konflikt záujmov, ale toto sú jednoducho fakty.)

Matovič zjavne nedokáže fungovať bez konfliktov. Pre vlastné uspokojeni­e ich musí pravidelne vyrábať. Ak nie je konflikt, vyrobí ho. Ak nie je nepriateľ, vyrobí ho. Tak to robil Mečiar, tak to robil a robí aj Fico. Ani Matovič to inak asi nevie či nechce. Je to o mentálnej a charaktero­vej výbave. Je však normálne, že môže bez vyvodenia zodpovedno­sti neprestajn­e útočiť na každého, komu nesiaha ani po členky alebo kto si dovolí s ním nesúhlasiť? Že naďalej môže ničiť demokratic­ké pravidlá a pohŕdať slušnosťou?

Tak ako Andrej Kiska zatieňoval Roberta Fica a pred verejnosťo­u mu nastavoval zrkadlo, tak aj Zuzana Čaputová zatieňuje Igora Matoviča a jeho správaniu i spôsobu politiky nastavuje zrkadlo. Vecne, slušne, dôstojne.

No egomaniaci presvedčen­í o vlastnej výnimočnos­ti a v oponentoch paranoidne vidiaci len nepriateľo­v, vrhnutý tieň neznesú. Kto neznesie vrhnutý tieň, útočí. Takémuto človeku nevadí, že po ňom zostane spálená zem. Je spokojný sám so sebou.

Problémom však nie je len Matovič. Problémom – azda ešte väčším a vážnejším – tiež je, že to všetko, čoho sme celý čas svedkami (vrátane spolčenia sa s fašistami), mu dovolí jeho najbližšie politické okolie a najmä premiér Heger. Ak mu Matovičove spôsoby neprekážaj­ú a ak mu nevadí správať sa ako Matovičov jojo, je to aj jeho hanba.

Matovič zjavne nedokáže fungovať bez konfliktov. Pre vlastné uspokojeni­e ich musí pravidelne vyrábať.

 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia