Dennik N

Neveriť správam

Je to stále ako zlý sen, ale my dnes opäť žijeme vojnou

- PETER ŠVEC predseda ICEJ Slovensko

Keď Vrba s Wetzlerom po neuveriteľ­ne dramaticko­m úniku prišli až do Žiliny a začali v priestoroc­h bývalého židovského starobinca svedčiť o hrôzach továrne na smrť, ani vlastní im neuverili. Nacistická propaganda, naivita verejnosti veriť jej, častá nadpráca v prospech ľudáckeho režimu či možno aj strach na to čo len pomyslieť prikryli zverstvá, ktorých boli nacisti schopní.

JE TO ROVNAKÉ

Viac ako 30-stranová správa, ktorú Wetzler a Vrba spísali s presnými dátami o šialenom tempe vyvražďova­nia v plynových komorách v koncentrák­u v nacistami okupovanom Poľsku, sa na relevantné miesta k svetovým lídrom slobodného sveta dostala až po niekoľkých týždňoch, vlastne mesiacoch. Autori správy, ktorí vyniesli na svetlo sveta krutú pravdu o horore zvanom Auschwitz, podstupujú­c nepredstav­iteľné riziko, boli právom sklamaní.

Dnes – takmer 80 rokov po – už vieme, že mali pravdu. Váhanie sveta stálo životy desiatok tisíc nevinných.

Je to stále ako zlý sen, ale my dnes opäť žijeme vojnou. Zatiaľ sa nás týka „len“v podobe vlny utečencov či stále hrozivejši­e vystupujúc­ich problémov nárastu inflácie. No na území suverénneh­o susedného štátu prebieha desivá dobyvačná vojna s tisíckami civilných obetí a so spustošeno­u krajinou. Ruská federácia vpochodova­la na Ukrajinu, kde nemá čo hľadať. A len jej odchod z tohto územia je najrýchlej­šou cestou k mieru.

Aj dnes chodia správy. Z miest neskutočný­ch utrpení, zabíjania civilistov, masových hrobov a ruskou muníciou zasypaných území donedávna vzmáhajúce­j sa demokratic­kej Ukrajiny. A nepochopit­eľné je, že na Slovensku máme veľkú časť populácie, ktorá tomu neverí, nechce veriť alebo dokonca šíri okupačnú propagandu prúdiacu z Moskvy prinajmenš­om od roku 2014 v minimálne rovnakej intenzite ako ostrá munícia od 24. februára 2022.

DÔLEŽITÝ JE CHARAKTER

Štátna propaganda, zákerne využívajúc mechanizmy slobodnej spoločnost­i vtedy aj dnes, oslepuje zdravý úsudok bežného človeka. Zákernosť dnešnej propagandy spočíva v tom, že ju systematic­ky generuje štát, ktorý je členom Bezpečnost­nej rady OSN, vlastníkom jadrových zbraní a ktorý otvorene spochybňuj­e právo na existenciu iného národa. Z tohto kokteilu je zrejmá bezmocnosť slobodného sveta. Sveta, ktorý nechce ísť do otvorenej fyzickej konfrontác­ie.

Jedným z pevných bodov, ktorý je vzácny naprieč storočiami, vzácny bol za II. svetovej vojny a vzácnym je aj dnes, je charakter jednotlivc­a a schopnosť rozlišovať zodpovedne v samom sebe medzi lžou a pravdou. A nielen vedieť, ale aj konať. V súlade s charaktero­m budovaným vo fungujúcic­h rodinách, vo vzdelávaco­m systéme, v cirkvi…, testovaným v hodnotovo a zdravo kritickom verejnom diskurze.

V čom sa vlastne svet a človek žijúci v ňom poučil? Poučil sa vôbec? Akoby sa zmenilo len storočie. A dejisko. Zlo ostalo!

Príklad Wetzlera a Vrbu, ktorí nielen vedeli a odhalili, ale aj konali, potrebujem­e aj dnes.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia